Tujina

Pred strmoglavljenjem miga-21 pilota javila težave z motorjem

Slatina, 06. 12. 2022 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na območju pri Slatini v Virovitiško-podravski županiji se je zrušil hrvaški vojaški lovec mig-21. Pilota, ki sta nesrečo preživela, sta izkušena in večkrat odlikovana. Pilota naj bi se izstrelila, še precej pa sporočila, da imata težave z motorjem letala. Zanju pa to ni prvi incident med vojaškim poletom.

Letalo mig-21 hrvaških zračnih sil je strmoglavilo med načrtovano vajo na območju pri Slatini na Hrvaškem. Izvedeni so bili vsi ukrepi za reševanje posadke, so sporočili z ministrstva za obrambo. Mig-21 je strmoglavil na nenaseljenem gozdnatem območju okoli 14. ure, kot poroča Večernji.hr, pa naj bi lovcu odpovedal motor. Pilota dvosedežnega letala sta v stabilnem stanju, izven življenjske nevarnosti in prepeljana na zdravniški pregled v bolnišnico, poroča hrvaški N1. Eden od pilotov ima poškodovani obe nogi.

Polkovnik Zvonimir Milatović in major Ivan Lukan sta izkušena pilota. Eden je bil inštuktor letenja in imel skupaj 1800 ur letenja, drugi pa več kot 2000 ur letenja, je povedal poveljnik hrvaških zračnih sil brigadir Michael Križanec.

Ivan Lukan, pilot lovske eskadrilje je bil odlikovan z medaljo za izjemne podvige s strani takratne predsednice Republike Hrvaške Kolinde Grabar-Kitarović. Incident z migom pa se mu je zgodil že prej in sicer 15. marca, ko je letel nad brodsko-posavsko županijo in mu je v nekem trenutku nenadoma ugasnil motor. Toda po zaslugi njegove zbranosti in izkušenosti mu je uspelo znova zagnati motor. 

Polkovnik Zvonimir Milatović je enako medaljo prejel leta 2008, potem ko se mu je na vaji pred slovesnostjo ob dnevu Oboroženih sil Republike Hrvaške pokvaril motor in je odpadel del levega krila, oziroma zakrilca na letalu MiG-21. Odlikovanje mu je podelil takratni predsednik Stipe Mesić, v obrazložitvi pa je zapisano, da si je odličje zaslužil zaradi izkazane spretnosti pri letenju letala v izjemno težkih okoliščinah, s čimer je preprečil strmoglavljenje letala ter zaščitil življenja mnogih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Enega izmed pilotov so našli približno deset kilometrov od samega mesta strmoglavljenja letala. Pilotu je pomagala Anđa Ašić, krajanka vasi Voćin. "Iz gozda je prišel popolnoma dezorientiran. Rekel je, da se ničesar ne spomni. Takoj smo poklicali policijo in reševalce, ki so hitro prišli in mu pomagali," je povedala.

Drugega pilota je našel vojni veteran Mika Matić iz Voćina, ki je reševalcem pomagal navigirati na nedostopnem območju. "Začel sem pomagati, ker sem videl, da to območje preletava helikopter. Ponudil sem pomoč reševalcem, ker se tu dobro znajdem. Tako sem prvi prišel do pilota. Ležal je na hrbtu. Živ, a poškodovan," je dejal domačin Matić.

Križanec je predstavil podrobnosti samega dogodka na tiskovni konferenci in dejal, da naj bi danes potekalo urjenje s petimi letali v istem trenutku v zračnem prostoru, ampak je prvi "klic v sili" bil ob 13.44, nato pa so čez štiri minute pilota sporočila, da se bosta izstrelila "zaradi težav z motorjem".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čez natanko 30 minut je iz Lučke vzletel prvi helikopter z ekipo pripadnikov poveljstva specialnih sil, nato še drugi helikopter, ob 15.28 pa sta posadki opazili padala, kar je potrdilo, da sta se pilota oba katapultirala.

Letalo naj bi iz najzahtevnejšega 200-urnega pregleda prišlo pred 20 urami, Križanec pa pravi, da zaradi tega dogodka ne bodo prizemljili vseh migov, na voljo imajo namreč enosede in dvosede. Ta v incidentu je bil dvosed. "Gre za dvosedežnega miga, ki se zelo razlikuje od enosedežnih migov, ki so zdaj v naši dežurni eskadrilji lovskih lovcev. Preiskava naj bi pokazala, ali je dvosedežnike varno še naprej uporabljati za šolanje," je dejal poveljnik.

Križanec je poudaril izkušenost obeh pilotov ter se zahvalil občanom širše okolice Voćina, ki so pilotoma priskočili na pomoč, ter kolegom iz ameriškega, madžarskega in francoskega letalstva, ki so ponudili pomoč in izrazili podporo.

Hrvaški vojaški lovec mig-21
Hrvaški vojaški lovec mig-21 FOTO: Shutterstock

Na kraj nesreče sta bila takoj poslana dva helikopterja hrvaškega letalstva mi-171 SH, pripadniki polka vojaške policije in brezpilotno letalo z nalogo iskanja in reševanja. Angažirane so bile tudi operativne sile sistema civilne zaščite: intervencijske enote državne civilne zaščite, gasilci, hrvaška gorska reševalna služba, na teren pa so bili napoteni policisti in lovci. Hrvaška gorska reševalna služba je sporočila, da so našli tudi letalo.

Na terenu je bilo okoli 50 oseb, ki so sodelovale pri iskanju. Na voljo so imeli iskalne pse in drone, ki so jih uporabili glede na ocene in vremenske razmere na terenu, je dejal vodja hrvaškega HGSS Josip Brozičević za jutarnji.hr.

Na mesto padca hrvaškega lovca sta se, v dogovoru s predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem, že odpravila obrambni minister Mario Banožić in načelnik generalštaba Oboroženih sil Republike Hrvaške Robert Hranj, skupaj s poveljnikom hrvaških zračnih sil Michaelom Križancem. Zastopnik skrajno desne stranke suverenistov in član parlamentarnega odbora za obrambo Željko Sačić je dejal, da bi obrambni minister Banožić moral zaradi incidenta odstopiti. 

Banožić je na novinarski konferenci dejal, da so se opozicijski poslanci med iskanjem pilotov "ukvarjali z malenkostno politiko". 

"S tem so povedali več o sebi kot o meni oziroma o resorju, ki ga trenutno vodim, pa naj tako tudi ostane," je dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Zdaj bo gotovo sledila preiskava. Izvedel sem, da naj bi se oba pilota katapultirala iz letala. Predvidevam, da je prišlo do tehnične težave, a vse je mogoče," je za index.hr pojasnil vojaški pilot Ivan Selak.

"Glede letal je vseeno, ali so nova ali stara, važno je, ali so primerna ali neprimerna. Ni možnosti, da bi nekdo odobril let na pokvarjenem letalu, dogajajo se namreč tudi padci F-35 letal, najnovejših modelov," je zaključil Selak.

Po novici, da je pri Slatini strmoglavil mig-21, je o tem spregovoril tudi predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Franko Vidović.

"Ker je ministrstvo za obrambo sprožilo akcijo iskanja in reševanja pilotov, neuradno pa je slišati, da se je en pilot javil, drugi pa ne, želim najprej povedati, da upam, da bosta oba pilota na koncu v redu. Kaj naj rečem? Presenečen sem, tako kot vsa javnost. A po drugi strani tudi to kaže, kako upravičena je bila odločitev za nakup novih letal. Žal naši piloti letijo na starodavnih napravah in vsaka njihova spretnost je zaman, vse je zaman, če ta naprava ne deluje pravilno. Zagotovo bo stekla preiskava in takrat bomo izvedeli vse podrobnosti. Moje misli so v tem trenutku z družinama pilotov. Kar je zdaj najbolj pomembno, upam, da bodo oba pilota našli živa in zdrava," je dejal Vidović.

Odzval se je hrvaški premier Plenković, ki misli, da je šlo za tehnično napako. "Pred časom sem govoril z Banožićem, ki se pelje na kraj nesreče. Oba pilota sta živa, eden je poškodovan. Šlo je za redni let, očitno gre za tehnično okvaro, bo pa to ugotovila preiskava," je pojasnil.

V zadnjih 12 letih je bilo na Hrvaškem več letalskih nesreč, tokratni mig pa je bil kar sedmi po vrsti

Septembra 2010 sta na vaji letalstva in protizračne obrambe na vadišču padli dve letali mig-21, ki sta trčili med letom. Nesrečo pripisujejo neizkušenosti pilota in neugodnim vremenskim razmeram. Samo dve leti kasneje je ravno tako migu-21 v bližini zagrebškega letališča med poskusnim letom odpadla pilotska kabina.

Na dan zmage in domovinske hvaležnosti leta 2014 je še en mig-21 zagorel in strmoglavil blizu Zagreba, šlo bi naj za okvaro hidravličnega sistema.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (159)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abrams
10. 12. 2022 11.39
Evo pilatus je zakon. A je že kkšn strmoglavu ?
united
08. 12. 2022 18.29
Piloti👍stare kante✈️
maršal Broz
07. 12. 2022 08.47
+4
Blajerca je zaribala...
Petur
07. 12. 2022 08.43
če bi mi imeli vsaj kakšnega,pa ga je nekdo pohitel vnovčiti.
JAZsemTI
06. 12. 2022 21.21
+2
Ali niso minili časi, ko se je škart namesto na odpad, parkiralo v hosto?
asgard
06. 12. 2022 21.38
+0
Če je bil 30 let nazaj top of the top ne pomeni da je danes šara. Danes je relikvija nekega časa, če je pravilno vzdrževan je tako varen kot je bil pred 30 leti..
JAZsemTI
06. 12. 2022 21.51
-3
dajno
06. 12. 2022 21.21
+2
Treba servise delat
Nimasmisla
06. 12. 2022 21.16
+2
So pozabili natankat to staro kripo
Jimi1
06. 12. 2022 20.38
+2
Pilota preživela...lepo. Eno sovražno letalo manj... Še lepše...
Komunisti_povsod so
06. 12. 2022 20.22
-4
Večina sovjetskih letal nikoli ne pade !
Komunisti_povsod so
06. 12. 2022 20.22
-3
Komunisti_povsod so
06. 12. 2022 20.22
-5
McGregor---
06. 12. 2022 20.15
+2
Generalni remont in posodobitev v 🇺🇦 (šalabajzerji) = katastrofa. Generalni remont in posodobitev v 🇷🇴 (ti. MiG-21 Lancer) = letijo in brez okvar 💪👍
mastrion
06. 12. 2022 20.18
+5
Ne da so šalabajzerji, Ukrajina je dejansko ena izmed vodilnih koruptivnih držav na svetu, ne samo v EU 💪
asgard
06. 12. 2022 21.39
+1
Takoj za Rusijo, Belorusijo, Moldavijo, Slovenijo, Bosno da kake Srbije se ne omenja
P1800
06. 12. 2022 19.54
-3
Leteči muzej, pilotom pa kapa dol, že leta ni več skrivnost, da je skoraj vsak polet s tem letalom loterija, težave med letom so dejansko že rutina, ampak nanloteriji ne moreš vedno zadeti in varno pristati
DasaizDalasa
06. 12. 2022 19.33
+2
Ni treba da ga kaj zadane, sam pade dol, še dobro da so se piloti rešili.
patogen
06. 12. 2022 19.07
-6
V Jugi jih je padlo dol nekaj deset. Le da so nam to levičarji takrat skrivali.
Nidani
06. 12. 2022 19.18
+5
Verjetno so pilotirali nesposobni desničarji 🙉🙉🙉
Gutenberg
06. 12. 2022 21.08
+0
V JLA kot desničar nisi prišel dlje od 'mlađega vodnika'. To so bile še rdeče strelice na epoletah. Zlate so bile potem za s strani 'bezbednjaka' preverjen kader.
asgard
06. 12. 2022 21.41
-2
Pilot pa si postal da si bil tiho da si desničar ali levičar in kimal ter gradil kariero.
tutp
06. 12. 2022 19.04
+11
Konec dober. Vse dobro.
Hulk Zalepi
06. 12. 2022 18.36
+10
a neb blo leps da krasijo muzeje ko da se je raztrescu po skalah
Claus
06. 12. 2022 18.32
+10
Štarter bo , pa žička precvikana
Berth
06. 12. 2022 18.32
+15
Ta letala so muzejski primerki. Že zdavnaj bi morala biti prizemljena.
spectator935
06. 12. 2022 19.20
+6
Si stari, se vedno pa letijo z nadzvocno hitrostjo. Okvare se pa dogajajo žal povsod
User300173
06. 12. 2022 18.28
+10
Kaj pilota nista imela odzivnika ali kaj podobnega kar avtomatsko ali ročno aktivira položaj? Ne govorimo o vojnem območju, ampak doma.
Cunku Fani
06. 12. 2022 18.23
-3
Mogoče sta se pa ponesreči izstrelila,kot pri nas!
Klonraje
06. 12. 2022 18.18
-7
joj Putin je kriv.....sam klovna Zelenca vprašajte🤣🤣🤣