Tujina

Zunanja ministra ZDA in Francije in sekretar zveze Nato o 'skrb vzbujajočih premikih ruske vojske'

Washington, 15. 11. 2021 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriški državni sekretar Antony Blinken in zunanji minister Francije Jean-Yves Le Drian sta govorila o "zaskrbljujočih" aktivnostih ruske vojske na ozemlju in v bližini Ukrajine, so sporočili z ameriškega State Departmenta. Obenem sta potrdila nadaljnjo neomajno zavezanost suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine. Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes Rusijo posvaril pred "kakršnimi koli nadaljnjimi provokacijami ali agresivnimi dejanji" glede Ukrajine.

Ruske enote pri Jelnji.
Ruske enote pri Jelnji. FOTO: Maxar

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je opozoril, da so ruski vojaški manevri, belorusko izkoriščanje migrantov in energetska kriza en hibridni napad na evroatlantsko skupnost. Medtem ko v EU namernih migracijskih pritiskov Belorusije za zdaj ne povezujejo s krepitvijo ruskih vojaških sil ob Ukrajini, je Kuleba po srečanju s Stoltenbergom opozoril, da so ruski vojaški manevri na meji z Ukrajino, belorusko izkoriščanje migrantov, energetska kriza in množične dezinformacije en kompleksen skupek dogodkov, ki so vsi elementi ruske hibridne vojne proti evroatlantski skupnosti.

Generalni sekretar zavezništva je izpostavil, da so v minulih tednih zaznali "veliko in nenavadno zbiranje ruskih sil blizu ukrajinskih meja" ter da razmere zelo pozorno spremljajo. "Kakršne koli nadaljnje provokacije ali agresivna dejanja Rusije bi sprožila resno zaskrbljenost," je opozoril in Moskvo pozval k preglednosti glede vojaških dejavnosti.

Na vprašanje, ali se strinja z oceno ukrajinskega ministra, da so vsi ti pojavi povezani in da gre dejansko za en hibridni napad, pa je odgovoril, da je ključno preprečiti stopnjevanje napetosti in zagotoviti, da stvari ne bodo ušle izpod nadzora. Ob tem je izrazil globoko zaskrbljenost zaradi dogajanja ter opozoril, da se veliko stvari dogaja hkrati in da se napetosti stopnjujejo tudi na Zahodnem Balkanu.

 Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes Rusijo posvaril pred "kakršnimi koli nadaljnjimi provokacijami ali agresivnimi dejanji" glede Ukrajine.
Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes Rusijo posvaril pred "kakršnimi koli nadaljnjimi provokacijami ali agresivnimi dejanji" glede Ukrajine. FOTO: Aljoša Kravanja

Konkretnega odgovora na vprašanje, ali je ruski napad na Ukrajino dejansko blizu, kot so opozorile ZDA, Stoltenberg ni želel podati, češ da ne more govoriti o podrobnostih obveščevalnih podatkov in da se je treba izogibati špekuliranju. Izpostavil je, da ne vidijo takojšnje grožnje kateri od članic Nata.

Ob tem je opozoril, da je potreben realizem glede izzivov ob in v Ukrajini, sploh glede na to, da je Rusija v preteklosti že pokazala tako pripravljenost kot zmožnost uporabe vojaških sil proti Ukrajini, tako z nezakonito priključitvijo Krima leta 2014 kot s podporo separatistom v Donbasu. Opozoril je tudi, da tako nakopičene sile bistveno zmanjšajo čas za opozorilo med odločitvijo in dejansko izvedbo agresivne vojaške akcije.

Zaskrbljenost zaradi ruskih premikov ob Ukrajini so minuli teden izrazili tudi v EU. S Kulebo so se danes sestali tudi zunanji ministri Unije, prav tako je danes v Bruslju ministrsko srečanje vzhodnega partnerstva – EU ter Ukrajine, Gruzije, Moldavije, Armenije, Azerbajdžana in Belorusije – v sklopu priprav vrha, ki bo sredi decembra.

Zunanja ministra ZDA in Francije o Rusiji, Iranu in Ukrajini

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price, sta ministra govorila v soboto. Poleg Rusije je bil tema pogovora še iranski jedrski program. Ukrajinska vojska je že vse od leta 2014, ko si je Rusija priključila polotok Krim, ujeta v tleči konflikt s proruskimi separatisti v vzhodnih regijah Doneck in Lugansk. Ta je doslej terjal okoli 13.000 življenj. Separatistične upornike naj bi Rusija podpirala tako s svojimi vojaki kot orožjem, kar v Kremlju sicer zanikajo.

Potem ko se je v začetku leta nasilje na območju znova okrepilo, je Rusija spomladi vzdolž meje z Ukrajino namestila okoli 100.000 svojih vojakov, s čimer so se okrepili strahovi o ponovni zaostritvi konflikta. Rusija je sicer kasneje napovedala umik vojakov z meje, a tako oblasti v Kijevu kot njihovi zahodni zavezniki z ZDA na čelu trdijo, da je bil ta umik omejen.

Zahodne države so v minulih dneh izrazile veliko zaskrbljenost zaradi nedavnih premikov ruske vojske v bližini meje z Ukrajino. Te navedbe med drugim potrjujejo tudi video posnetki, objavljeni na spletnih omrežjih, na katerih je videti, kako se ruski vojaki, tanki in rakete približujejo Ukrajini.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken in zunanji minister Francije Jean-Yves Le Drian.
Ameriški državni sekretar Antony Blinken in zunanji minister Francije Jean-Yves Le Drian. FOTO: AP

Govorec visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano je v odgovoru na vprašanje, ali se EU strinja z oceno ZDA, da obstaja možnost ruskega napada na Ukrajino, v petek ocenil, da so informacije o premikih ruskih vojaških sil na meji z Ukrajino "precej zaskrbljujoče". EU kot neposredna soseda Ukrajine razmere vseskozi zelo pozorno spremlja, je poudaril.

Zatrdil je, da se tesno usklajujejo s partnerji in da bodo o tem zunanji ministri znova razpravljali danes. Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg naj bi se medtem danes sestal z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrijem Kulebo. O Ukrajini sta sicer v sredo v Washingtonu govorila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik ZDA Joe Biden.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
15. 11. 2021 20.35
+1
Rusi premikajo tanke in topove na Ruskem ozemlju, Nato pakt pa je že zaskrbljen, sateliti so zaznali gibanje ovčjih čred na Bajkonurju, menda se je premaknilo 5 milijonov ovac, Nato je takoj poslal v zrak svoje strateške bombnike, za pešadijsko obrambo pa zbirajo sedaj pastirje in ovčarske pse, vendar jih je premalo, Škotska pa noče prispevati svojih, ker se pripravljajo na odcepitev od Velike Britanije, ki se bo preimenovala v Majhno Britanijo.
Rde?a pesa in hren
15. 11. 2021 16.45
-1
ne bit pametni, ker ste vsi glih isti.... ja, averola se kr moćno sveti nad vašimi glavami..
jozejoze1
15. 11. 2021 14.27
+4
Dragi ljubčki....ne želite si spopada Rusije in NATO, ker tukaj zmagovalca ne more biti....lahko bo edino KAMENA DOBA za preživele, če sploh kdo bo preživel. Putin je že večkrat lepo povedal....in sicer, da se nobena bitka za Rusijo ne bo nikoli več bila na ruskih tleh.....Upam da je ta stavek razumelo večina butljev.
PATRIOT-SLO
15. 11. 2021 13.08
+0
SV ima vajo,.Ameri že trepetajo zakaj slovenija premika svoje pečake na Počku.
Ate_ist
15. 11. 2021 11.39
+4
o kakovosti NATO govori dejstvo, da so poljaki na beloruski meji ponoči ubili lastnega vojaka, ker so mislili da je migrant. zaskrbljujoče je dejstvo, da nemčija na poljsko belorusko mejo pošilja svojo vojsko s težko oklepno mehanizacijo, med drugim tudi s težkimi haubicami. tu ne gre za obrambo meje pač pa pripravo za napad na belorusijo. nemci nimajo srečne roke s svojimi ministricami za obrambo. ženskam je prepih dobesedno odnesel streho. dvomim da bodo rusi tokrat šli umirjat agresivno evropo in ameriko. na zalogi imajo drugačna sredstva, ki osebne prisotnosti ne potrebujejo.
PATRIOT-SLO
15. 11. 2021 13.10
+1
Vse me spominja na enak dogodek, ko so pobili svojo radijsko postajo, da so iscenirali napad na nemško manjšino, da bi brko imel povod za napad na Poljsko. Modus operandi enak
User768643
15. 11. 2021 21.18
-1
Apostol1
15. 11. 2021 11.22
+12
Podpora celovitosti ozemlja Ukrajine, kje pa je podpora celovitosti ozemlja Srbije , ker Kosovo je del Srbije in to veliko bolj kot pa Krim.
resenik
15. 11. 2021 10.29
+7
oni ser naj zase brigajo rusijo pa naj pustijo na miru na njenem ozemlju
User768643
15. 11. 2021 21.19
+1
Da ti tudi ne boš več k sosedu gledal. Zase se brigaj.
Justiceiscoming81
15. 11. 2021 10.00
+11
Nej se raj ukvarjajo z tem kako njihovi pobijajo družine z droni v bližnjem vzhodu... Na koncu se bodo te slike izkazale za vaje, kot je vedno bilo... Sicer pa karkoli prihaja iz ZDA je bolj ali manj laž
AntiMarksist
15. 11. 2021 09.57
+4
Rusi se ne bojijo Americanov. Americani unicujejo lastno vojsko z woke propagando in metanjem ljudi, ki se nocejo cepit ven iz vojske...
PATRIOT-SLO
15. 11. 2021 13.11
Marleneroya
15. 11. 2021 09.57
+5
So že začeli, kuhat čorbo..tam okoli Kitajske so se pa posrali..
Vap0
15. 11. 2021 09.49
+11
Koji k Amije briga, kaj ruska vojska dela na SVOJEM ozemlju?
Millady
15. 11. 2021 09.44
+6
A zdaj so Francozi spet v dobrih odnosih z Ameri? Aukus in biznis s podmornicami je že pozabljen. Hinavci francoski 👎
puspan
15. 11. 2021 15.04
+2
Miladine, pozabljaš, da Francija dobro ve, kdo je njihov zaveznik.
bronco60
15. 11. 2021 09.39
+5
A bi morali biti v Ukrajini ameri, a to bi bilo pa v redu????
Pepi honda
15. 11. 2021 09.37
+6
Biden se je res veliko menil, a so mu z slikanico razložili situacijo hihihi