Tujina

Zunanji ministri EU dosegli dogovor o novih sankcijah proti Rusiji

Bruselj, 22. 02. 2021 19.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zunanji ministri EU so v Bruslju dosegli politični dogovor o uvedbi novih sankcij proti odgovornim za prijetje in obsodbo ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, je sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Ob tem je izrazil upanje, da za konkretne odločitve ne bo potreben več kot teden dni.

Evropska unija bo po besedah njenega visokega zunanjepolitičnega predstavnika Josepa Borrella prvič uporabila nov okvir sankcij proti kršiteljem človekovih pravic po vzoru ameriškega zakona Magnicki. Ta sistem, vzpostavljen decembra lani, v primeru resnih kršitev omogoča neposredno kaznovanje posameznikov, podjetij ter državnih in nedržavnih organov po vsem svetu. Gre sicer za vrsto sankcij, ki jih EU že vseskozi uporablja: kaznovanje posameznikov s prepovedjo potovanj na ozemlje unije ter za kaznovanje fizičnih in pravnih oseb z zamrznitvijo premoženja. Poleg tega posamezniki in pravne osebe v EU ne smejo neposredno ali posredno financirati kršiteljev na seznamu.

Ministri so se po Borrellovih besedah strinjali, da se Rusija odmika od Evrope in da je sodelovanje z EU očitno ne zanima. Ob tem je visoki zunanjepolitični predstavnik poudaril, da je treba opredeliti način delovanja, s katerim se bodo lahko izognili stalni konfrontaciji.

Kritik zaradi njegovega obiska v Moskvi, med katerim je Kremelj izgnal tri evropske diplomate, unijo pa označil za nezanesljivo partnerico, danes ni bilo, saj da je jasno pokazal, kakšen je odnos unije in Rusije, je še dejal Borrell.

Visoki zunanjepolitični predstavnik ni želel biti konkretnejši glede imen, ki jih nameravajo uvrstiti na kazenski seznam. Kljub pozivom iz krogov blizu Navalnemu, naj unija sankcionira najtesnejše zaveznike ruskega predsednika Vladimirja Putina, se to verjetno ne bo zgodilo.

Borrell je danes poudaril, da je s pravnega vidika mogoče kaznovati le tiste, ki so neposredno vpleteni, in da ni lahko vzpostaviti neposrednih povezav z oligarhi. "Ne moremo sankcionirati nekoga, ker nam ni všeč," je ponazoril.

Podporniki Navalnega v Rusiji
Podporniki Navalnega v Rusiji FOTO: AP

Slovenijo je na zasedanju zastopal zunanji minister Anže Logar, ki je poudaril nujnost ohranitve enotnosti EU v odnosu do Rusije. Izpostavil je pomen ohranitve dialoga z Rusijo pri vsebinah skupnega interesa in potrebo po strateškem premisleku EU v kontekstu prihodnjih odnosov z Rusijo.

EU je vzpostavila že vrsto sankcij proti Rusiji po priključitvi Krima leta 2014. Zaradi zastrupitve Navalnega je oktobra lani uvedla sankcije proti šestim sodelavcem administracije ruskega predsednika Putina ter raziskovalnemu inštitutu za organsko kemijo in tehnologijo.

Med najpomembnejšimi temami je bil danes tudi virtualni pogovor z novim državnim sekretarjem ZDA Antonyjem Blinknom. Borrell je poročal o zelo pozitivnem pogovoru, ki kaže, da poudarek ni zgolj na poglabljanju čezatlantskega partnerstva, temveč tudi na skupnem prispevku h globalnemu vodenju v boju proti pandemiji in podnebnim spremembam ter spodbujanju demokracije.

Logar je v prvem virtualnem srečanju ministrov z Blinknom izpostavil naslavljanje aktualnih globalnih izzivov v tesnem čezatlantskem sodelovanju, krepitev odpornosti in kibernetske varnosti, tudi v luči prednostnih nalog predsedovanja Slovenije Svetu EU, ter pomen sodelovanja na Zahodnem Balkanu.

V virtualnem pogovoru s slovenskimi dopisniku v Bruslju je Logar poudaril, da je Blinken izrazil željo po aktivnejšem dialogu na področju Zahodnega Balkana in tudi prepričanje ZDA, da je treba vsem šestim državam ponuditi evropsko perspektivo in da je treba upoštevati tudi strateško noto.

Ena osrednjih tem je bila danes tudi prihodnost mednarodnega iranskega jedrskega sporazuma, ki se ga EU trudi ohraniti. Borrell je nakazal, da je mogoče pričakovati novice v prihodnjih dneh, in dejal, da je "razumno optimističen".

Logar se je pred zasedanjem udeležil večerje ministrov s predstavnikom ruske opozicije in tesnim sodelavcem Navalnega Leonidom Volkovom in neformalnega zajtrka ministrov s tožilko Mednarodnega kazenskega sodišča Fatou Bensouda. Ob robu pa se je dvostransko srečal z ministrom za zunanje zadeve Madžarske, so sporočili z MZZ.

Rusi razočarani nad novimi sankcijami

Kot je sporočilo rusko ministrstvo za zunanje zadeve, je bila odločitev, ki so jo danes sprejeli zunanji ministri EU, sprejeta pod namišljeno pretvezo in je za Moskvo razočaranje. Sankcije je zunanje ministrstvo opredelilo kot nove nezakonite enostranske omejitve za ruske državljane.

Odzval se je tudi predsednik odbora ruske dume za zunanje zadeve Leonid Sluckij, ki je ocenil, da bodo nove sankcije EU proti Rusiji pomenile korak k nadaljnji degradaciji odnosov med EU in Rusijo. Kot je dejal, nove sankcije EU ne bodo ostale brez odgovora ruske strani. "Bruselj se vztrajno odmika od skupnega dialoga in pri tem uporablja popolnoma izmišljene in izzivalne izgovore," je še dejal Sluckij.

Josep Borrell
Josep Borrell FOTO: AP
 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
24. 02. 2021 11.31
organizacija za prepoved kemičnega orožja OPCW je g. navalnega pregledala ob njegovem zdravljenju v nemčiji in ugotovila, da ni bil zastrupljen z novičkom. dragi novinarji opravljajte svoje delo! preberite že dotično poročilo OPCW, zahtevajte dokaze nemških francoskih in švedskih vojaških laboratorijev o zastrupitvi natovskega agenta. ali pa že obmolknite o zastrupitvi.
nikhrast
23. 02. 2021 16.40
-1
Rusijo naj pustijo v miru, nepomebna je v svetovni ekomiji, nobena velesila, ponuja nam samo orožje in naravne resurse, politično pa diktatura kot že stoletja. Nobeden ne rine v Rusijo, biznis jo tudi ignorira, investirorji vidijo kako so se opekli leta nazaj zaradi korupcije.
NopeNoNever
23. 02. 2021 14.14
+2
Zaradi enega zadrogiranega psihota.
zigasubic
23. 02. 2021 10.12
+3
Kaj bi rekli ti vrli zunanji ministri, če bi Rusija zahtevala izpustitev Assangea in hkrati zagrozila s sankcijami? S tem da Assange ni špijon druge strani, kar za Navalnega ne bi morali trditi...
krpati
23. 02. 2021 10.06
+5
Europska unija brez hrbtenice....
nikhrast
23. 02. 2021 16.31
-2
Generacija56
23. 02. 2021 09.00
+6
Celo situacijo lahko spremljamo iz dveh vidikov. Sankcije, ki so sprejete, pomenijo, da nekateri posamezniki, predstavniki Ruske oblasti, ki ravnajo v skladu z RUSKIMI zakoni, ki so identični zakonom v EU, ne bodo smeli potovati v EU. Prav tako bodo zamrznjeni njihovi bančni računi v EU... Kdo pa jih ima? Morda takšni, ki jim EU nakazuje podkupnine? Drug vidik je, ZDA, PREKO EU ustvarja konflikt, ki se bi naj razširil v vojaški konflikt. Tega sploh ne skriva več TA ADMINISTRACIJA. Vse opisano v njihovem mediju "National Interest"... Tukaj bodo igrali žrtvevojaki Ukrajine, v prvi fazi, nato EU, američani pa bodo kasirali na dostavi vojne tehnike...
Ate_ist
23. 02. 2021 11.52
-2
no ne bo čisto tako. putin je obljubil, da bodo v prvi vrsti udarili po centrih odločanja (kapitol, bela hiša in pentagon) če je ocean za ameriko do včeraj predstavljal zaščito pred napadom, danes predstavlja najhujšo nočno moro. družina novih ruskih orožij jim ne dovoli brezskrbnega spanca in to boli, to je udarec ameriškemu samoljubju pod pasom.
Generacija56
23. 02. 2021 12.20
+1
Ateist, ni čisto tako... Američan dobro ve, kje je meja... Zato, ne bodo napadli ruskega teritorija DIREKTNO. Ustvariti želijo žarišča za omejen, KONVENCIONALEN spopad. Putinov odgovor veže IZGUBA RUSKEGA TERITORIJA v veliki meri, ali pa nuklearni napad... Američani pa bi se šli konvencionalno vojno, s podporo 28 držav, gospodarskih blokad, blokad vseh prometnih poti, bančnih transferjev, interneta...
borjac
23. 02. 2021 08.44
+3
EU uvaja sankcije proti Rusiji, super, istočasno pa so izglasovali tudi sankcije proti Savdski Arabiji in ZAE.
Generacija56
22. 02. 2021 21.30
+6
EU je samo izvajalec, ker se boji svojega gospodarja.... Gospodar je preko Atlantika.... Gospodar je obogatel z lovom na "noplize".... George Washington jih je imel 90.... Noplizi so dobili svoje ime po krikih, ki so jih spuščali ob begu v džunglo Afrike.... So pa in še vedno izgledajo, kot ljudje, le bolj temne polti so. Ker se je ta rasa navadila lastiti si sužnje, vedno znova iščejo nove.... Jih poskušajo pokoriti na "bolj moderne načine". Gnusno... Vse skupaj. Še najbolj pa hlapci, ki so zatajili svoje, SLOVANE, da bi se udinjali....
ni_mi_vse_eno
22. 02. 2021 21.14
+7
Ta sovražnost proti Rusiji se je evropi že maščevala in se še bo. Doslej vedno, od Napoleona do Hitlerja, je vsakega pojedla ruska zima.
Lisiciji Kaco
22. 02. 2021 21.09
+7
Res neverjetno.Logar je poudaril to in to..Gospodo Ministri,izvozniki “demokracije”,pustite demokracijo doma.Vsi smo videli kaj pomeni vasa demokracija..Ce vam pa kaj ni prav,pa bombardirajte Rusijo..tako vi izazate demokracijo..Uuupss..pozabil sem: nemate muda mamu vam nabijem..Da nebi priletel kak trident iz Rusije..Putin car
Ate_ist
22. 02. 2021 20.19
+8
prvo; navalni se je zastrupil sam s predoziranjem z litijem, ker ima bipolarno motnjo. pomankanje zdravil je bilo vidno na sodišu. drugič; navalni ni opozicijski voditelj, pač pa agent nato.
Millady
22. 02. 2021 20.05
+15
Zunanji ministri EU, kje je Julian Assange?