Tujina

Rusko obrambno ministrstvo Kijev krivi za 'teroristični' napad na Moskvo

Moskva/Kijev, 30. 05. 2023 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
0

Brezpilotna letala so zadela več zgradb v Moskvi in povzročila "manjšo" škodo, je v torek zgodaj zjutraj sporočil župan ruske prestolnice. Kot je še dodal, do resnejših poškodb ni prišlo, prav tako ni nobenih poročil o smrtnih žrtvah. Rusko obrambno ministrstvo je napad označilo za terorističnega in zanj obtožilo Ukrajino. Vladimir Putin je dejal, da gre za poskus ustrahovanja Rusije. Po njegovem prepričanju se je s tem Kijev odzval na ruski napad na štab ukrajinskih vojnih obveščevalcev v Kijevu pred nekaj dnevi. V novih ruskih zračnih napadih na Kijev naj bi medtem umrla najmanj ena oseba.

Rusko obrambno ministrstvo je za napad obtožilo Kijev. V izjavi na družbenih medijih je navedlo, da je bilo uporabljenih osem dronov, vse naj bi sestrelili.

"Danes zjutraj je režim v Kijevu izvedel teroristični napad z brezpilotnimi letali na mesto Moskva. V napadu je bilo uporabljenih osem brezpilotnih letal. Vsi sovražni brezpilotni letalniki so bili sestreljeni," je rusko obrambno ministrstvo zapisalo na Telegram. Dodali so, da so tri brezpilotne letalnike zatrli s pomočjo elektromagnetnega valovanja, te pa so nato izgubili nadzor in se oddaljili od zastavljenih ciljev.  

"V moskovski regiji je sistem Pantsir-S sestrelil še pet UAV," so še zapisali.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi Andrej Vorobjov, guverner moskovske regije, je prek Telegrama sporočil, da so sestrelili več dronov, ki so leteli proti prestolnici, poroča Reuters

"Govorili smo o napadih na poveljniške centre (v Ukrajini). Režim v Kijevu je v odgovor izbral drugačno pot, in sicer poskus ustrahovanja Rusije, ustrahovanja ruskih državljanov in napadov na stanovanjske stavbe," pa je povedal ruski voditelj Vladimir Putin in dodal, da je "moskovski sistem zračne obrambe  deloval normalno, zadovoljivo, čeprav ga čaka še nekaj dela". 

Rusko zunanje ministrstvo je popoldne sporočilo, da si pridržujejo pravico do odgovora na napad in da zato lahko sprejmejo "najstrožje možne ukrepe". 

V napadu ni bil nihče poškodovan, nekaj stanovalcev so evakuirali

"Vse mestne službe za nujno pomoč so na kraju dogodka," je zjutraj v izjavi dejal župan Sergej Sobjanin.

Povedal je še, da v napadu ni bil nihče resneje poškodovan, da pa so morali stanovalce evakuirati iz nekaterih stanovanj, dve osebi pa sta poiskali zdravniško pomoč. Ruska državna tiskovna agencija RIA je poročala, da so evakuirali nekaj prebivalcev stavbe na moskovski ulici Profsoyuznaya na jugu mesta.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Moskva, ki leži več kot 1000 kilometrov od Ukrajine, je bila od začetka vojne v Ukrajini le redko tarča napadov z droni, so pa takšni napadi postali pogostejši drugod po Rusiji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na družbenih omrežjih se je že pojavilo več fotografij in video posnetkov, na katerih je videti sledi dima na nebu nad Moskvo. Na nekaterih drugih posnetkih je moč videti tudi nekaj razbitih oziroma poškodovanih oken. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V začetku tega meseca je Rusija Ukrajino obtožila poskusa atentata na Vladimirja Putina, potem ko so v napadu nad Kremljem sestrelili dva brezpilotna letalnika. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zanikal trditve Rusije o ukrajinski vpletenosti.

V novih ruskih zračnih napadih na Kijev najmanj ena smrtna žrtev

Tudi Rusija je sicer zgodaj davi sprožila nove napade z brezpilotnimi letalniki na Kijev, v katerih je umrla najmanj ena oseba, štirje ljudje so ranjeni. Ukrajinska zračna obramba je sestrelila več kot 20 brezpilotnih letalnikov, so sporočile ukrajinske oblasti. 

Alarmi za zračni napad so se ponoči oglasili tudi v več drugih regijah v osrednji Ukrajini in na jugu države. 

Ostanki sestreljenega letalnika so v Kijevu padli na stanovanjski blok, ki je zagorel, pri tem pa je umrl civilist, še štirje so ranjeni, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Še vedno potekajo iskalne akcije, saj so pod ruševinami morda še vedno ujeti ljudje. Ostanki sestreljenih dronov so poškodovali tudi več drugih stavb in avtomobilov v Kijevu.

Po navedbah vodje vojaške uprave Kijeva Sergeja Popka je Rusija napad izvedla z brezpilotnimi letalniki iranske proizvodnje.

Kot je sporočila vojaška uprava Kijeva, je bil današnji napad že tretji v zadnjih 24 urah. Ruske sile so tudi v ponedeljek na Kijev izstrelile vrsto raket, zaradi česar so se prebivalci zatekli v zaklonišča. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v ponedeljek zvečer zahvalil ukrajinski zračni obrambi, ki je rešila več sto življenj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja