Tujina

Zveza Nato proti območju prepovedi preletov nad Ukrajino 

Bruselj, 04. 03. 2022 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Članice zveze Nato nasprotujejo vzpostavitvi območja prepovedi preletov nad Ukrajino, je poudaril generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg po izrednem zasedanju zunanjih ministrov zaveznic v Bruslju. Edini način za zagotavljanje območja prepovedi preletov je namreč poslati Natova letala v ukrajinski zračni prostor in sestreljevati ruska letala, kar pa pomeni tveganje obsežne vojne v Evropi, ki bi vključevala več držav in prinesla še več trpljenja, je pojasnil.

Ideja o vzpostavitvi območja prepovedi preletov nad Ukrajino je na zasedanju bila omenjena, vendar se zaveznice strinjajo, da ne bi smelo biti zavezniških letal v zračnem prostoru nad Ukrajino niti zavezniških sil na ozemlju te države, je povedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg FOTO: AP

K vzpostavitvi območja prepovedi preletov poziva Ukrajina. Tudi slovenski premier Janez Janša je ob začetku vojne v Ukrajini večkrat izpostavil, da bi Nato moral zapreti zračni prostor nad Ukrajino in odvzeti agresorski ruski vojski strateško prednost. 

Zunanji minister Anže Logar je danes v virtualnem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju izpostavil, da je prepoved preletov najučinkovitejši način za preprečitev bombardiranja civilnih objektov ter da je tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba danes še posebej opozoril, da so njihove sile in civilisti zasuti z izstrelki iz zraka ter da se ukrajinska vojska zaradi tega veliko teže učinkovito upira ruskemu agresorju.

Generalni sekretar je sicer danes, deveti dan vojne v Ukrajini, ocenil, da bodo prihodnji dnevi verjetno še hujši, da bo še več smrti, trpljenja in uničenja, saj ruske sile prinašajo težje orožje in nadaljujejo napade po vsej državi.

Obsodil je rusko obstreljevanje ukrajinske jedrske elektrarne Zaporožje, ki da še potrjuje izjemno nevarnost te vojne, tudi morebitne jedrske katastrofe, in nujnost tega, da ruski predsednik Vladimir Putin to vojno takoj konča.

Stoltenberg: Konflikt lahko traja še leta

Generalni sekretar je še izpostavil, da smo soočeni z grožnjo konflikta, ki lahko traja leta, da so se Natovi odnosi z Rusijo spremenili dolgoročno in v temelju ter da je prvi nauk te vojne nujnost strateške solidarnosti in skupnega delovanja ZDA in Evrope za zagotavljanje varnosti vseh zaveznic.

Izpostavil je tudi, da je Nato močnejši kot kdaj koli ter da v odziv na rusko invazijo krepi sodelovanje s Finsko in Švedsko, ki sicer nista članici. Krepijo izmenjavo informacij in usklajevanje, obe državi sodelujeta v vseh posvetovanjih v povezavi z rusko invazijo.

Opozoril je tudi, da je namen Kremlja ustvariti interesne sfere v Evropi, zato so se zaveznice danes strinjale, da je treba okrepiti pomoč državam, kot sta Gruzija in BiH. Moldavije ni izrecno omenil, čeprav je trenutno prav tako v središču pozornosti zaradi bojazni, da bo naslednja tarča Kremlja.

Na vprašanje glede nevarnosti širitve vojne v Moldavijo je Stoltenberg izpostavil, da se tri omenjene države soočajo z različnimi tveganji, a da poskuša v vseh Rusija bodisi s političnimi pritiski bodisi z vojaško silo uveljavljati svoj vpliv.

"To je Putinova vojna," je še poudaril Stoltenberg ob vnovičnem pozivu ruskemu predsedniku, naj vojno ustavi. "Nato noče vojne z Rusijo," je izpostavil in dodal, da je pa zavezništvo odločeno braniti vsak centimeter zavezniškega ozemlja.

Zunanje ministre članic Nata je danes virtualno nagovoril ukrajinski zunanji minister Kuleba in vsi so mu izrazili globoko spoštovanje, je povedal generalni sekretar zavezništva. 

pasica vojna v Ukrajini
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (198)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AntiMarksist
05. 03. 2022 13.53
+1
Aja, sedaj pa niso vec krivi rusi ampak je medsebojno obtozevanje.. ker ni da samo ena stran hoce civiliste tam ane..
Terminators
05. 03. 2022 13.02
-4
b*u*t*c*i iz NATA, že pred leti bi morali napasti Ukraino, zaradi genocida in kršenja temelnih človekovih pravic..... res ne vem kaj vsi vidite v tej ukraini- kriminal na vsakem koraku- že leta izvaja genocid- ubijanje nedolžni... skrajni čas, da je tega Zelenega po glavi... !!
Covidus
05. 03. 2022 13.25
+1
Ellerion2
05. 03. 2022 13.30
-1
Prvi, ki bi si to zaslužil, je Putin, drugi pa vsi njegovi pudlji
Eruj?ek
05. 03. 2022 12.55
+1
Mi lahko pošljemo naše partizane-skrivače v Ukrajino pa bodo premagal Ruse,sej jih imamo čedalje več in ti so nesmrtni,če pogledamo organizacijo NOB jih je čedalje več,samo da molzejo proračunski denar,tem levakom je samo za denar!!
yokerxdinterfan
05. 03. 2022 12.50
+2
A že iščejo način kako malo razpihate tole vojno po evropi.....skrajni čaz da grejo države EU vn iz tega pakta pa da se ustanovi neka EU vojska.
AntiMarksist
05. 03. 2022 13.56
+1
Ruse ne zanima EU/NATO vojska. Ruse zanima ce so na njihovih mejah. Zaradi tega pa hocejo pro-ruske ali pa vsaj nevtralne drzave na njihovih mejah. Americani so tisti, ki hocejo pripeljati svoje vojake na njihovo mejo. Pa, ce ne bi imeli zelo bogate zgodovine invazij na suverene drzave se ne bi bil problem, tako pa je..
Space Voyager
05. 03. 2022 12.15
+1
Vzpostavitev območja bi dosegla samo en cilj... dokazala bi, da proti Rusiji NATO ne zmore uveljavljati svojih zahtev. Če bi bili pa dovolj neumni, bi pa seveda stvar lahko šla v uničenje sveta. JJ pa dobro ve, da s tujim K opletati po koprivah nič ne peče.
AntiMarksist
05. 03. 2022 13.57
+1
In.. zakaj hoce NATO postavljati svoje zahteve Rusiji?
Diverzanti
05. 03. 2022 11.46
+2
Nekaj še imajo v glavi napram našega Ivana ki bi bil kar za zaprtje čeprav ve kakšne bi lahko bile posledice.
Dobrovoljac
05. 03. 2022 11.34
+0
Odstavijo naj Zelenskega in Ukrajina naj razglasi nevtralnost, problem rešen. Nato je pa tudi kriv saj javno Ukrajine ni nikoli zavrnil. Rusija je v to vojno bila prisiljena.
kivzfccz
05. 03. 2022 11.58
+0
Jožajoža
05. 03. 2022 11.10
+3
Nato miri in se izogiba nedelje vojne.janša nas pa pelje v vojno.s kom,še ne vemo.mogoce bratomorno vaßi proti našim.Napoved, da nas v Sloveniji čaka vojna, če ne bomo sledili njemu , je ena najbolj umazanih zastrašujočih izjav, kar smo jih lahko slišali v dolgih letih.
levnuh, ne svecko
05. 03. 2022 10.59
+6
Ne razumem Urše, da ne useka svojga norega dedca po plešasti buči, ker se igra tudi z usodo in bodočim življenjem svojih dveh najmlajših otrok? Mar babnca misli, da bo v bunkerju varna še 30 - 40 let? Nuklearna zima bo trajala vsaj 150 let, če ne več. Radiacija, ki bo pobila vse preostale živeče ljudi, pa vsaj 2000 do 3000 let.
stormmico
05. 03. 2022 11.48
+0
Jo pa tak on tepe zadost kaj bo te ona njega… vrjetno ona tud rabi mir pri takem agresorju doma :) vse skup je ze vsekano…
adonai
05. 03. 2022 10.46
+9
Groza kaj morajo ljudje sedaj prestajati zaradi vmešavanja velesil v Ukrajino,...
cekinar
05. 03. 2022 10.21
+6
G.W.Bush napad na Afganistan 2001,napad na Irak 2003,Barack Obama napad na Libijo ,pa napad na Sirijo 2011,vse brez privolitve ZN.A bojo tu kdaj nastopile sankcije in sojenje tem zločincem v Haagu?
stormmico
05. 03. 2022 11.51
+3
Nikoli… in nikoli ni noben športnik odgovarjal,da nebi smel pod svojo ali bilo katero drugo zastavo se predstavljat,kot pa sedaj Rusi… vse skup je narobe!!!
Esprit
05. 03. 2022 10.11
+11
Zelenski nenehno goji ideje po tretji svetovni vojni. Zeleniški je ustvaril legijo, v kateri se lahko borijo tujci, ljudje, ki si želijo vojne in konflikta z Rusijo. Pridružite se jim lahko že danes, ni vam treba troliti po internetu ... lahko greste na frontno črto. RT/ja ne bi smeli cenzurirati, saj je RT veliko, veliko manj nevarnen kot Janša in njegovi pajdaši. Anže Logar, Janez Janša..so tisti, ki bi morali biti blokirani, glede kako ogrožajo ves svet. Zelenski mora končno pričet pritiskat na mednarodno skupnost, da se aktivno vključi v reševanje spora, ne pa 24/7 samo EU in NATO, potrebujemo umiritev spora, ne pa začetka tretje svetovne vojne.
marston
05. 03. 2022 11.51
+2
borjac
05. 03. 2022 10.06
+10
Zelenskega popolnoma razumem, njegova domovina Ukrajina krvavi, in on kot spreten govornik, poskuša narediti vse, da bi potegnil v vojno vsaj z letali Nato pakt, kajti slej kot prej bo Ukrajina padla pod pritiskom Rusije, ampak v Natu se točno zavedajo, da bodo s tem ko bi vstopili v Ukrajinski zračni prostor, odprli Pandorino skrinjico, verjetno si neinformirani in zaslepljeni ljudje mislijo, da bodo Natova letala zbijala Ruska letala kot glinene golobe, ampak to ni res, tudi Ruska letala bodo zbijala Natova letala, v njihove domovine bodo začeli voziti mrtve pilote, ali pa jih bodo proglasili za pogrešane, ker bodo njihova letala uničena in kar naenkrat bo Zahodni svet ugotovil, da je do vratu v krvi in vojni, in v mesecu dni bodo najprej začela leteti balistične rakete na obe strani, na Berlin, na Moskvo, na London, na San Peterburg, pa tudi Američani bodo dobili svojo porcijo na Washington, na New York, kajti Ruske supersonične rakete Američani ne morejo ustaviti, potem bodo sledili napadi z omejenim Atomskim orožjem, in na koncu z totalnimi Atomskimi raketami, takrat pa bo smrt prevladala na zemeljski obli, in nas navadnih zemljanov ne bo več med živimi, v Atomskih zakloniščih globoko pod zemljo bodo ostali bedasti predsedniki in generali, ki nas spravljajo v to grozovito smrt, in sami sebi bodo govorili kako so zmagali, in vendar bodo čez kakšno leto tudi te podgane morale prilesti iz bunkerjev, prišli bodo na uničeno zemeljsko površino in takrat bodo ugotovili da ni zmagal nihče, in TUDI ONI bodo zaradi sevanja in strupov vsepovsod CRKNILI, hvala Bogu tudi oni bodo pomrli.
AntiMarksist
05. 03. 2022 14.00
+1
Ponujen mu je zelo dober sporazum, kjer bi imeli dobre trgovske odnose z vsemi, bi pa morali postati vojasko nevtralni. Rekli so "ne".
kotetode
05. 03. 2022 10.06
+6
Pogooglajte: Pandora papers tax Zelensky, 99% ukrajine nima nič on pa služi z davčnimi oazami.. Je tudi par skopih člankov na 24ur .. krade državljanom in nakupuje draga stanovanja v londonu... Ne pozabite na histerijo covida, isto počno mediji sedaj, razmišljajte z svojo glavo.....
AntiMarksist
05. 03. 2022 14.00
+1
povanpireni
05. 03. 2022 09.15
-1
Kje je BIN LADEN, da bi mu Putin družbo delal ?????
stormmico
05. 03. 2022 11.56
+0
Bin Ladan je ime operacije… ne pa človeka vse to so nam nametali pred oči… samo da bi lahko napadali…. Veš kolk moreš biti nor,da sebi porušiš 2 stavbi in zato ukriviš druge samo,da lahko vzameš kar ni tvoje ….
povanpireni
05. 03. 2022 09.13
-12
Za koga smo članice NATA, prokleta banda neučinkovita plačena...
MarkoE
05. 03. 2022 09.20
+5
Najemi pilatusa od slovenske “vojske” in poleti v ukrajinski zračni prostor, b___k b___v!
Paloma 28
05. 03. 2022 09.02
+8
Zelenski bi rad sprožil 3.svetovno.Tolko vsega so dobili in še dobivajo, pa naj se branijo, saj se je kot je rekel 8.let pripravljali na to. Pustil bi tako, kot je bilo, pa bi bil mir. Tako, da predaj se, pa ne glej kako umirajo in bežijo tvoji ljudje.
MarkoE
05. 03. 2022 08.56
+9
Ljubljeni vodja bi rad sprožil |||. svetovno (nuklearno) vojno. Še dobro, da ga NATO ne jemlje resno. Vsaj zahod je prebral Putina in njegove govore. Sicer pa nalijmo si čistega vina! Slovenija je precejšnje razočaranje NATA. Od nas nimajo čisto nič, razen izdatkov. Ljubljeni vodji je Ukrajina samo predvililni manever. Logar je v Natu (tudi v EU) samo v vlogi statista.
MojsterSplinter
05. 03. 2022 09.23
+9
Slovenija v Natu zadnje čase dela točno to, kar se od višegrajcev pričakuje - provocira do te mere, da ostale članice, "stare demokracije", na videz izpadejo še dokaj zmerno.
MarkoE
05. 03. 2022 09.27
+7
MojsterSplinter
05. 03. 2022 10.02
+4
Teofil
05. 03. 2022 08.54
-2
NATO je papirnati tiger,fokusiran na mirovne misije,obrambe in pravega vojskovanja pa ni sposoben
MarkoE
05. 03. 2022 09.02
+15
Hm, nebi rekel. Kopenska vojska je tehnično dovršena, bi rekel celo bolje od Rusov. Za zračne sile nisem prepričan. Samo vsaka vojna nekaj stane in to precej. EU ni pripravljena za vojno, poleg tega je nevarnost tudi nuklearnega spopada. Ukrajinski poligon se za EU ni izšel. Game over. Putin je tu vsaj za zdaj zmagovalec. V NATO zono pa Putin ne bo drezal, ni toliko nor.
Antoniozmaj
05. 03. 2022 08.39
+8
na volitvah ne obkrožite sekte sds in njihovega pacienta, če želite Sloveniji napredek, svojim bližnjim pa dobro!!!
turk1989
05. 03. 2022 09.21
-5
Potem bomo obkrožili SD ali Levico, da bomo šli v koalicijo z Rusijo.
MarkoE
05. 03. 2022 09.32
+8
Turčija! A si ti morda kdaj pomislil, a ti je morda preklopil kak nevron, da pa vendarle večina Slovencev želi živet pod svobodnim soncem, neodvisno od zahoda in vzhoda. Saj zato smo šli ven iz Juge, da bi živeli svobodno, na pa da nam diktirajo kavboji, EU birokracija, WHO in ostale “človekoljubne “ organizacije. Si kdaj pomislil, sam vprašam?