Tujina

Nato izrazil solidarnost s Turčijo ob napadih v Siriji

Bruselj/Damask/Ankara/New York/Moskva, 28. 02. 2020 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zveza Nato je obžalovala napade na turške vojake na severu Sirije in izrazila solidarnost s Turčijo, sirski režim Bašarja al Asada in Rusijo pa pozvala k takojšnjemu prenehanju ofenzive v sirski pokrajini Idlib in k vrnitvi iskanja mirne rešitve v okviru Združenih narodov.

Severnoatlantski svet se je sestal na zahtevo Turčije, potem ko je bilo v četrtek v sirski pokrajini Idlib v napadu iz zraka ubitih najmanj 33 turških vojakov, še več pa jih je bilo ranjenih. Napad so v Turčiji pripisali Asadovim silam, ki jih podpira Rusija, zlasti iz zraka.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg FOTO: AP

Turčija je zaprosila za posvetovanja zaveznikov v Natu na podlagi 4. člena Severnoatlantske pogodbe. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je o situaciji na severu Sirije že v četrtek zvečer govoril s turškim zunanjim ministrom Mevlütom Cavusoglujem"Zavezniki so Turčiji izrazili najgloblje sožalje zaradi smrti turških vojakov v sinočnjem bombardiranju v Idlibu. Izrazili so polno solidarnost s Turčijo," je po srečanju Severnoatlantskega sveta na ravni stalnih predstavnikov povedal Stoltenberg.

"Zavezniki obsojajo stalne in nediskriminatorne letalske napade s strani sirskega režima in Rusije v pokrajini Idlib. Pozivam jih, naj ustavijo svojo ofenzivo, spoštujejo mednarodno pravo in podprejo prizadevanja ZN za iskanje mirne rešitve spora," je še dejal generalni sekretar Nata in pozval k zmanjšanju napetosti ter premirju.

Opozoril je, da se bombardirajo civilni cilji, na območju pa se poslabšuje humanitarna situacija. "Na sto tisoče ljudi je bilo prisiljenih zapustiti domove," je še dejal Stoltenberg. Izpostavil je, da je današnje zasedanje Severnoatlantskega sveta jasen izraz solidarnosti s Turčijo, "pomembno članico zavezništva, ki je najbolj prizadeta zaradi konflikta v Siriji". Bila je tarča številnih terorističnih napadov in zagotavlja zatočišče milijonom beguncev iz Sirije, je poudaril Stoltenberg.

Napovedal je še, da bo Nato razširil pomoč Turčiji pri zagotavljanju zračne obrambe. Ta je zelo učinkovita pred raketnimi napadi iz Sirije, je pojasnil. Tudi letala awacs nadzirajo zračni prostor. "Zavezniki pa vseskozi preučujejo, kaj vse lahko še naredijo v podporo Turčiji," je še dodal generalni sekretar Nata in napovedal nadaljnje pozorno spremljanje razmer v Siriji.

Erdogan sklical izredni varnostni vrh

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po napadu v sirski provinci Idlib na severozahodu države namreč nemudoma sklical izredni varnostni vrh, na katerem so v četrtek zvečer sklenili, da bo Turčija na "enak način" odgovorila na napade sirskega režima. V zadnjem mesecu je v Siriji vključno z zadnjim napadom skupno padlo 53 pripadnikov turških varnostnih sil.

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan FOTO: AP

Turčija je na napad odgovorila s povračilnimi napadi ter zahtevala pomoč Nata in mednarodne skupnosti. Turška vojska je v noči na danes napadla položaje sirskega režima, je potrdil turški direktor za komuniciranje Fahrettin Altun. V povračilnem napadu na sirske pozicije na jugu in vzhodu Idliba so po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice ubili 16 sirskih vojakov, česar pa Damask zaenkrat ni potrdil.

Altun je "celotno mednarodno skupnost pozval, naj izpolni svoje obveznosti". Po njegovih navedbah je Turčija v povračilni akciji s kopenskimi in zračnimi silami napadla "vse znane položaje režima". Mednarodno skupnost je danes še pozval, naj prepove vse lete nad Idlibom. "Mednarodna skupnost mora ukrepati, da zaščiti civiliste in razglasiti območje prepovedi poletov," je pozval na Twitterju.

Tiskovni predstavnik vladajoče stranke AKP Ömer Celik je v odzivu na sirske napade na turške položaje zahteval odločno podporo Nata Turčiji ter hkrati zagrozil, da bo Turčija odprla meje z Evropo za sirske begunce v državi. Turški podpredsednik Faut Oktay je v odzivu dejal, da bo sirski predsednik za zračne napade na turške vojake plačal visoko ceno.

Odziv Rusije na zračni napad

V četrtkovem zračnem napadu, ki ga pripisujejo silam režima Bašarja al Asada, je bilo ubitih najmanj 33 vojakov, več jih je bilo ranjenih. Rusija je danes v odzivu sporočila, da so bili turški vojaki, ki jih je napadla sirska vojska, pomešani med "teroriste". "Turški vojaki, ki so bili v bojnih enotah terorističnih skupin, so bili tarča obstreljevanja sirskih čet," je v sporočilu za javnost sporočilo rusko obrambno ministrstvo. 

V Moskvi so ob tem dodali, da turške sile niso sporočile svojih položajev na območju, "kjer ne bi smele biti prisotne", ter da ruske zračne sile ne delujejo na tem območju. V Ankari so navedbe Moskve že zavrnili. "Rad bi poudaril, da med napadi ni bilo oboroženih skupin okoli naših vojaških enot," je dejal turški obrambni minister Hulusi Akar.

Sirska provinca Idlib je zadnja trdnjava uporniških skupin v Siriji.

O zaostritvi razmer sta se po telefonu pogovarjala tudi predsednika Turčije in Rusije, Recep Tayyip Erdogan in Vladimir Putin. Kot je po pogovoru sporočil ruski zunanji minister Sergej Lavrov, je Rusija pripravljena pomagati pri zagotavljanju varnosti turških vojakov. Obenem Moskva obžaluje smrt turških vojakov, a poziva Turčijo, naj izpolni svojo obvezo glede odstranitve skrajnih skupin z območja. Dodal je, da ima sirska vojska pravico, da izniči teroristične skupine na svojem ozemlju.

Do nevarne zaostritve razmer na severozahodu Sirije prihaja po večtedenskih napetostih med Ankaro, ki podpira uporniške skupine, in Moskvo, ki je na strani režima.

"Brez takojšnega ukrepanja se vsako uro povečuje nevarnost za še večjo zaostritev," je v izjavi poudaril tiskovni predstavnik Stephane Dujarric in ponovil poziv generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa k takojšnji prekinitvi spopadov. Guterres je tudi sporočil, da z "veliko zaskrbljenostjo" spremlja razmere v Idlibu.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je prav tako vse vpletene strani pozval k umiritvi v "teh nevarnih razmerah". V telefonskem pogovoru s turškim zunanjim ministrom Mevlütom Cavosoglujem je Stoltenberg "obsodil nadaljevanje zračnih napadov na slepo s strani sirskega režima in njene zaveznice Rusije v provinci Idlib".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resnicaosvobaja
01. 03. 2020 16.43
+2
Mogoče je čas, da Putin spet obišče Ankaro in da razloži par stvari...
JanezNovakJohn
01. 03. 2020 07.47
+1
Le kaj dela Turčija v Siriji. Kot le laj delajo ameri v Libiji, Afganistanu.... Kaj je že NATO, katerega del smo "mi"
resnicaosvobaja
01. 03. 2020 16.41
+1
Mi plačujemo 1% bruto NATU za navidezno varnost in imperialne izlete ZDA ?
odgovornost
29. 02. 2020 17.05
+5
nekdo se vpleta v probleme druge drzave in se celo na njenem ozemlju vojasko angazira za pomoc prosi enkrat tega , ko mu ta preseda pa drugega, ceprav ga je ta drugi hotel odstraniti z vojaskim pucom v njegovi drzavi. probleme s kurdi ki so delno v njegovi drzavi resuje z nasiljem, tega problema ne zeli videti, tako kot njegovi partnerji z ene strani ne. ali je mogoce zmeden ali pa nekdo ga je prevzela oblast. nato pa itak vse samo da je proti rusiji
Maks Novak
29. 02. 2020 11.46
+10
Pravni red ne obstaja več ,obstaja pa zakon močnejšega ,ki lahko počne kar hoče,mori osvaja tuja ozemlja,krade naravna bogastva,izvaja genocid,ali niso vse to zatrli z nacistično NEMČIJO?
dannyer
29. 02. 2020 11.28
+12
Tukaj pa nato ne dela prav tručija je okopirala ozemlje sirije kar je ne dopustno in to je ponavadi argument zahoda. rusija in sirija delata prav po zakonu sirija ima pravico izpodriniti okupacijsko vojsko po členih OZN. to kar se dogaja je problem nato bi moral obsoditi turčijo ne pa da jo hvali.
Maks Novak
28. 02. 2020 20.45
+20
Zadnji čas za referendum ,da odidemo iz te zloinske organizacije,da ne bo madež sramote na Slovenstvo ,saj mi nikoli nismo bili okupatorji in morilci.
Simon Megli?
28. 02. 2020 20.42
+16
Rusija naj uporabi več sile in povozi teroriste skupaj s turki, NATO itak nima jajc za vpletanje
RahmetLeeBruceLee
28. 02. 2020 19.50
+10
Trump se je pa mal umiril,ne grozi vec nobenemu
Maks Novak
28. 02. 2020 19.05
+29
Stoltenberg direktno podpira ,poboje in okupacijo tuje države,kar pa sploh ni čudn glede na delovanje zločinske organizacije imenovane NATO.
tali?ni tom
28. 02. 2020 18.58
+38
ne vem,a je stotenberg al kaj je nor? pa turki so okupiraLI SIRIJO,KAJ NAJ SIRIJCI TO PUSTIJO? NORMALEN PREDSEDNIK UKAŽE PREGON OKUPATORJA,TLE PA TUREK JAMRA DA JE DOBIL PO PARKLJIH V TUJI DEŽELI IN NATO JE SOLIDAREN Z TURKOM! TOLPA NATOVSKA ZLOČINSKA! UPAM DA SIRIJCI RAZBIJEJO TURKE IN TERORISTE DA TAM ENKRAT SPET ZAVLADA MIR,TURKA PA OSAMIT! DA Z NJIM OBRAČUNA LASTNO LČJUDSTVO KO RINE NJIHOVE SINOVE V TUJINO V SMRT KO HODI KRAST TUJO ZEMLJO!
Magog
28. 02. 2020 18.30
+10
Kadija tuži, kadija sudi... Bljak za zločince...
jps28
28. 02. 2020 18.11
+12
NATO=ZDA, kako zjeb.. Evropo, ker vejo da so v EU parlamentu hlački. Pa koji nam je ku... Turcija in bližnji vzhod.....
antilevi?ar
28. 02. 2020 17.59
+28
Nato spet provocira? Turki niso v svoji državi, Sirijci imajo vso legaliteto, da jim delajo sive lase.
pepikrlinca
28. 02. 2020 17.56
+34
turki naj gredo domov pa jih ne bo nihče napadal
Dbist
28. 02. 2020 17.28
+42
Turki izvajajo genocid nad Kurdi in NATO jih pri tem podpira? Ustavite zemljo. Hočem izstopiti!
Maks Novak
28. 02. 2020 16.29
+27
Nobena ni večna ,tudi temu demagogu in samodržcu bo prej ko slej odklenkalo,škoda je samo človeških življenj ,ki se izgubijo zaradi teh zveri.
nikhrast
28. 02. 2020 16.41
-10
Maks Novak
28. 02. 2020 16.45
+8
Kj ti misliš ,da je botox kaj boljši od tega Turka,oba se zajebavata na račun EU ,in ubogih Sirijcev,ki jih mlati ,kdor ima pet minut časa.
samuray1
28. 02. 2020 16.19
+10
Tudi Churchill je razmišljal da bi polical Staljina da naj preneha z napadi na naciste okrog Staljingrada.
Boris6116
28. 02. 2020 16.13
+41
Je to normalno, da turški vojaki delujejo v Siriji proti Siriji. Sirska vojska jih napade, Turčija na sirskih tleh pobije 300 sirskih vojakov, potem pa zahteva zaslombo NATA? Ob tem pa grozi Evropi in celemu svetu, da bo odprla meje za begunce! Nato pa pozove Sirijo in Rusijo, da preneha z dejavnostmi. Pa saj to ni normalno!!!!
User768643
28. 02. 2020 15.44
+42
Kaj ima NATO za pozivati? Kvečjemu Turčijo, naj neha z okupacijo Sirije in z grožnjami EU glede beguncev.
Maks Novak
28. 02. 2020 15.28
+34
Tega vzpodbujevalca pokolov JENSA STOLTENBERGA ,poslati takoj v HAG in obsodit za vojno hujskanje in pomor nedolžnih ljudi.
Nikola Nastasijevi?
28. 02. 2020 17.09
+14