Tujina

Zvezni sodnik v Teksasu prepovedal uporabo tablete za splav

Austin, 08. 04. 2023 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zvezni sodnik v ameriški zvezni državi Teksas je v petek prepovedal uporabo tablete za splav, ki jo v ZDA običajno uporabljajo za prekinitev nosečnosti. Odločitev, ki bo veljala po celotnih ZDA, naj bi v veljavo stopila čez teden dni, zvezna vlada pa je že napovedala pritožbo.

Gre za tableto mifepristone, ki je ena od dveh, ki se v ZDA uporabljata za prekinitev nosečnosti, zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) pa je njeno uporabo dovolila pred dvema desetletjema. Vsako leto jo v ZDA uporabijo v pol milijona primerih.

Zvezni sodnik Matthew Kacsmaryk, ki ga je imenoval prejšnji predsednik ZDA Donald Trump, je presodil, da je FDA z izdajo dovoljenja za tableto kršila več pravil ter je uporabo zdravila dovolila pod političnimi pritiski. Če bo tableta izgubila dovoljenje za uporabo, to ne bo veljalo le za Teksas, temveč tudi za ameriške zvezne države, kjer je splav dovoljen.

Le eno uro po objavi sodbe v Teksasu je sicer sodnik v zvezni državi Washington sprejel nasprotno odločitev, ki od pristojnih organov zahteva, da se ohrani dostop do tablete v več kot desetih zveznih državah.

Protesti proti prepovedi splava v ZDA
Protesti proti prepovedi splava v ZDA FOTO: AP

Zaradi različnih pravnih mnenju bo po mnenju ameriških analitikov zadeva tako skoraj gotovo prišla na vrhovno sodišče, kjer pa so v večini konservativni sodniki, ki so lani poleti že razveljavili zvezno pravico do umetne prekinitve nosečnosti. Medtem je pravosodni minister Merrick Garland že sporočil, da se bodo na odločitev pritožili, pritožbo je vložila tudi FDA.

Biden: Če bo sodba obstala, ne bo več nobenega zdravila z dovoljenjem FDA, ki bo varno pred političnimi napadi

Predsednik ZDA Joe Biden je dejal, da gre za odločitev brez primere, ki ženskam jemlje temeljne svoboščine. "Sodišče je sprejelo odločitev namesto FDA, agencije, ki izdaja dovoljenja za uporabo zdravil. Če bo sodba obstala, ne bo več nobenega zdravila z dovoljenjem FDA, ki bo varno pred političnimi in ideološkimi napadi," je opozoril Biden.

Predsednik ameriškega zdravniškega združenja Jack Resneck je dejal, da je nevarno, če se lahko sodniki vpletajo v postopke FDA, ki temeljijo na obsežnih in znanstveno podprtih dokazih.

Ena največjih skupin za pomoč pri splavu v ZDA Planned Parenthood je sporočila, da je odločitev sodnika Kacsmaryka, nekdanjega konservativnega aktivista, napad na znanost.

Sodnik je odločitev sprejel, potem ko je združenje skupin proti splavu zahtevalo zamrznitev distribucije zdravila mifepristone po ZDA. Ob tem je dal sedem dni časa za uveljavitev sodbe oziroma vlaganje pritožb.

Skupine proti splavu so sicer odločitev pozdravile, češ da gre za pomembno pridobitev za zdravje in varnost žensk in deklet. Po njihovi oceni namreč potrjuje, da nosečnost ni bolezen, splav pa ne medicinski poseg.

Zvezni sodniki v ZDA imajo pravico, da sprejemajo sodbe, ki veljajo na nacionalni ravni

Zadeva je pristala pri teksaškem sodniku zaradi prakse v ZDA, po kateri lahko tožniki pravno zadevo sprožijo v okrožju, kjer na podlagi sodnikovih prejšnjih sodb ocenijo, da jih bo podprl. Zvezni sodniki v ZDA imajo pravico, da sprejemajo sodbe, ki veljajo na nacionalni ravni.

V ZDA je po lanski razveljavitvi zvezne pravice do splava na vrhovnem sodišču postopke za prepoved umetne prekinitve nosečnosti sprožilo več zveznih držav. Večina Američanov je glede na ankete sicer naklonjena ohranitvi pravice do splava.

Tega v več kot polovici primerov izvedejo prav s pomočjo tablet, kakršno je prepovedal teksaški sodnik. Mifepristone se v ZDA skupaj s še enim zdravilom lahko uporabi v prvih desetih tednih nosečnosti, velja pa za zelo varno zdravilo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tornadotex
08. 04. 2023 12.36
+3
Še malo pa ne bodo smele lulat...Res vrtimo se nazaj in kot pravijo še slabše bo...
Sončica1
08. 04. 2023 11.00
+2
Prepovedati ubijanje ljudi v vojnah, lakotah, nasilju, s kemikalijami za dobiček
jank
08. 04. 2023 10.16
+10
Kam gre oz. kam so prišle ZDA, kam so jih pripeljali konzervativci, še posebej s pod Trumpom. Pri nas to grožnjo predstavljajo tisti nazadnjaki, ki jim je Trump vzor. T. i. pohod za življenje ni nič drugega kot poskus, da skrajni desničarji zavladajo nad telesi žensk. Poleg obskurnega Primca ima pri tem odločilno vlogo trdo in kot kaže večinsko jedro janševikov. Če bi imeli dovolj politične moči, bi bili kmalu neotrasmpistična kolonija s trampističnim kvizlingom Janezom na čelu.
Nidani
08. 04. 2023 10.27
+1
trollolll
08. 04. 2023 10.47
+11
najbolj smesno pri teh konzervativcih, ki se jim tako gre za "sveto" zivljenje, je pa to, da tlele kazejo neko zavzemanje za nek skupek celic, ko pa je za njihovim enim nohtom vec zivljenja kokr se ga tlele s to tabletko eliminira... jim je pa vseeno, oz. so zelo ZA smrtne kazni, ko jim pa prav bozja zapoved pravi ne ubijaj. a ni samo bog uni k lhko sodi? tam pa takoj ploskajo zraven, ko se pokonca ljudi. enako velja za migrante, ki jih tudi na polno prezirajo... raje bi jih pustili, da se potopijo sredi morja, kot da bi jim pomagali... to je ta cerkvena pokvarjenost.
Yoka Nono
08. 04. 2023 09.24
+14
Čudovita Amerika....
soncarica84
08. 04. 2023 09.18
+13
Zda imajo problem, da je premalo rojstev. Sedaj pa zelijo uvesti srednjeveske metode.
MojsterSplinter
08. 04. 2023 09.30
+18
Ni problem v tem. ZDA imajo 1,64 rojstev/žensko, povprečje EU je 1,43. S tem, da ZDA že ves čas rešujejo problem prebivalstva z migracijami in s tem, da se ljudje zaradi tehnologije v prihodnosti niti ne bodo več rabili. Problem je v srednjeveški miselnosti fanatičnih vernikov, ki jih je v ZDA nenormalno veliko za tako razvito državo.
soncarica84
08. 04. 2023 10.05
+13
Se strinjam. Ampak verniki se dajo lazje mentalno usmerjati kot pa neverniki.
travc
08. 04. 2023 09.15
+8
Čudno..nepreverjenih cepiv ni nobeden prepovedal.
AlexReal
08. 04. 2023 09.13
+13
Zakaj ne prepovedo še nošenje očal za korekcijo vida, pa zdravila za holesterol, pa čiščenje krvi, pa zdravila za sladkorno, pa..... z vsemi temi stvarmi se je človek rodil in tak bi moral ostati.
soncarica84
08. 04. 2023 09.15
+12
Fluxx
08. 04. 2023 09.11
+16
mokre sanje desnih. Dokler ne pogruntajo da to pomeni samo se vec revnih crncev. lastni sah mat. 🫠
AlexReal
08. 04. 2023 08.56
+23
Prepovedujejo knjige, tablete, drag showe, zavarovanja, ..... važno je, da orožje ni prepovedano !
Nidani
08. 04. 2023 08.53
+12
Bravo svečkarji desni, za bruhat... 🤮🤮🤮
patogen
08. 04. 2023 08.59
-15
Če se kdo spravi delati otroka, naj bo to z glavo in odgovorno presojo. Ne pa neke radiatorske variante...
Motodefinkica
08. 04. 2023 10.11
-6
Korenje v riti, RINGL ŠPIL, Bulmastifi Radiator sex to ke obraz SVOBODE..