Tujina

Žvižgač: Twitter je tako ranljiv, da ogroža celo nacionalno varnost ZDA

Washington, 24. 08. 2022 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji vodja varnosti družbenega omrežja Twitter opozarja, da je podjetje zavajalo tako uporabnike kot regulatorje v ZDA. Omrežje naj bi se, kot je prepričan, soočalo s številnimi resnimi vrzelmi pri zagotavljanju varnosti. Po besedah nekdanjega šefa za varnost pri Twitterju Peitera Zatka je Twitter tudi podcenjeval število lažnih in neželenih računov na platformi. Tovrstne obtožbe bi lahko vplivale na potek pravnega spora med podjetjem in Elonom Muskom, ki si je premislil glede nakupa podjetja in želi zdaj svojo približno 44 milijard evrov težko pogodbo preklicati, ker podjetje ne more dokazati, koliko uporabnikov ima v resnici.

"Twitter ima resne varnostne težave, ki predstavljajo grožnjo osebnim podatkom njegovih uporabnikov, delničarjem podjetja, nacionalni varnosti in demokraciji," po pričevanju žvižgača Peitra Zatka piše CNN. Zatko trdi, da je Twitter izjemno ranljiv za izkoriščanje s strani tujih vlad do mere, ki celo ogroža nacionalno varnost ZDA. Kot našteva, je povsem možno, da so trenutno na plačilnem seznamu podjetja dejavni celo tuji vohuni. Kombinacija šibkega nadzora kibernetske varnosti in slabe presoje je Twitter večkrat izpostavila številnim tveganjem tujih obveščevalnih služb, trdi Zatko, ki je bil Twitterjev vodja varnosti od novembra 2020 do letošnjega januarja, ko so ga odpustili. Seznam varnostnih groženj, na katere opozarja Zatko, je dolg, od jemanja finančnih sredstev iz nezaupljivih kitajskih virov do predlogov, da podjetje popusti zahtevam ruske cenzure in nadzora. Prepričan je, da je vodstvo Twitterja, vključno z izvršnim direktorjem Paragom Agrawalom, zavestno ogrozilo uporabnike in zaposlene Twitterja v prizadevanju za kratkoročno finančno rast. 

Twitter
Twitter FOTO: AP

Nekdanji vodja varnosti je tako razkril, da je zaskrbljen glede tega, kako je Twitter ravnal s podatki, in trdil, da ima preveč zaposlenih dostop do občutljivih sistemov in uporabniških podatkov. Kot pravi, ga je skrbelo, da podjetje nima pripravljenega načrta za obnovitev po morebitni večji varnostni težavi, in trdi, da Twitterju v preteklosti ni pravilno izbrisal podatkov ljudi, ki so preklicali svoje račune. O lažnih računih in računih z neželeno pošto je dejal, da so jih namerno ignorirali, in vodilne obtožil, da nimajo volje, da bi v resnici preverjali, koliko realnih uporabnikov ima Twitter. Kot poročajo ameriški mediji, je za njegove trditve sicer zelo malo trdnih dokazov. 

Twitter obtožbe ostro zanika 

Twitter vse Zatkove navedbe zanika, češ da so takšne obtožbe neresnične. Kot so pojasnili v podjetju, je bil ta januarja odslovljen z delovnega mesta zaradi neučinkovitega vodenja in nezadovoljivih poslovnih rezultatov. BBC poroča o tem, da je v njegovi pritožbi, ki jo je vložil julija, Zatko kritiziral tudi način, kako Twitter ravna z občutljivimi podatki. Zatko trdi, da podjetje o tem ni ustrezno obvestilo pristojnih regulatorjev v ZDA. Po Zatkovih besedah se je omrežje soočalo z nenavadno visoko stopnjo varnostnih incidentov, kot trdi, naj bi se v povprečju zgodil vsaj en varnostni incident na teden, ki je bil dovolj resen, da bi ga morali prijaviti regulatorjem. Kot še dodaja, je nadzor nad varnostnim tveganjem, ki ga povzročajo ljudje znotraj podjetja, povsem nikakršen. 

Twitter
Twitter FOTO: Shutterstock

Kaj to pomeni za pravni spor z Elonom Muskom? 

Situacijo so s pridom izrabili odvetniki Elona Muska, ki želi preklicati pogodbo o nakupu Twitterja. Kot trdijo, Twitter ne more na noben način potrditi, koliko od 229 milijonov dnevno aktivnih uporabnikov omrežja so dejansko ljudje. Kot zatrjuje odvetnik nekdanjega vodje varnosti, je Zatko 'žvižgaški' proces začel, še preden je saga med Twitterjem in Muskom postala javna. Kljub temu pa so njegovi odvetniki sporočili, da je Zatko potencialna priča na sodišču, še piše BBC. 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

+4
Jaka država je ZDA, če jo ogroža ta septična jama od Twitterja... Imperij propada...
whattheuck
24. 08. 2022 09.55
-1
Na Twitterju je najbolj svobodno izražanje.
acromega
24. 08. 2022 08.45
-2