Volitve

Presegli smo volilno udeležbo iz leta 2014, a le za las

Ljubljana, 03. 06. 2018 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / U.Z. / Ti.Š.
Komentarji
0

Udeležba na tokratnih predčasnih parlamentarnih volitvah je bila nizka, a je za las presegla udeležbo iz leta 2014. Po skoraj vseh preštetih glasovih se je tokratnih volitev udeležilo 51,8 odstotka volivcev, medtem ko je leta 2014 glasovalo 51,97 odstotka volivcev.

Več videovsebin
  • VOLITVE: Volilna kampanja v zadnjih dveh tednih še posebej intenzivna
    03:53
    VOLITVE: Volilna kampanja v zadnjih dveh tednih še posebej intenzivna
  • VOLITVE: Kako potekajo drugačne volitve?
    03:03
    VOLITVE: Kako potekajo drugačne volitve?
  • VOLITVE: Zakaj volilna udeležba pada?
    04:04
    VOLITVE: Zakaj volilna udeležba pada?
  • VOLITVE: Kako pritegniti pozornost neopredeljenih?
    02:59
    VOLITVE: Kako pritegniti pozornost neopredeljenih?
  • VOLITVE: Aljoša Bagola o kampanjah
    04:22
    VOLITVE: Aljoša Bagola o kampanjah
  • VOLITVE: Odseljevanje iz države
    05:36
    VOLITVE: Odseljevanje iz države
  • Iz 24UR: Kdo je volil koga?
    02:40
    Iz 24UR: Kdo je volil koga?
  • Iz 24UR: Gneča na voliščih omnia
    02:07
    Iz 24UR: Gneča na voliščih omnia

1.714.667 volilnih upravičencev je imelo danes med 7. in 19. uro na več kot 3000 voliščih priložnost, da izberejo novo 90-člansko sestavo državnega zbora za prihodnji štiriletni mandat. Izbirali so med 1.631 kandidati, ki se za poslanca potegujejo na 25 listah političnih strank.

Svoj glas je oddal tudi predsednik Borut Pahor. Ob tem je povedal, da upa, da bo Slovenija uspešno in hitro dobila novo vlado.

Po podatkih okrajnih volilnih komisij je na predčasnih volitvah v državni zbor glasovalo 888.884 volivk/volivcev oziroma 51,97 odstotka vseh volilnih upravičencev. Na parlamentarnih volitvah leta 2014 je glasovalo 51,73 odstotka volilnih upravičencev.

Najvišja volilna udeležba je bila v VE Ljubljana Center, najnižja pa v VE Postojna.

Volilna udeležba je bila tudi letos nizka.
Volilna udeležba je bila tudi letos nizka. FOTO: Miro Majcen

Manjši zaplet na posebnem volišču Omnia

Manjši zaplet se je zgodil pri glasovanju volivke na posebnem volišču Omnia - kjer lahko glasujejo volivci, ki so danes zunaj kraja stalnega prebivališča in so želeli glasovati na volišču zunaj svojega okraja.

Direktor službe DVK Dušan Vučko je dejal, da se včasih zgodi, da volivec pomotoma ni vpisan v sistem Omnia, v katerem je 55 volišč. "A take težave se rešujejo," je zagotovil. Na glasovanje v sistemu Omnia se je sicer po njegovih besedah prijavilo približno 4200 volivcev, težava pa je nastala le v enem primeru.

Volivec, ki je na dan glasovanja zunaj kraja stalnega prebivališča in je izrazil željo po glasovanju na volišču zunaj svojega okraja stalnega prebivanja, je moral svojo namero sporočiti na okrajno volilno komisijo, na območju katere ima stalno prebivališče. Volivci so morali obvestilo poslati najpozneje tri dni pred dnevom glasovanja, so zapisali na DVK.

Tudi izseljenec, ki je na dan glasovanja v Sloveniji, se je lahko odločil, da bo glasoval na posebnem volišču Omnia. Diplomatsko-konzularno predstavništvo, na katerem je vpisan v volilni imenik, so obvestili, da bo glasoval v Sloveniji. V volilnem imeniku pa so naredili oznako, da je izbral ta način glasovanja.

MNZ prejel 177 obvestil o domnevnih kršitvah

Dežurna služba Ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je začel v soboto opolnoči, in do zaključka danes ob 19. uri, prejela 177 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Za 111 obvestil so takoj ugotovili, da ne gre za kršitev volilnega molka oziroma so se nanašala na zadeve, ki so že v obravnavi, je zapisano na spletni strani ministrstva.

Ostalih 66 prijav pa obravnava inšpektorat za notranje zadeve. Največ (17) obravnavnih zadev se nanaša na prijave glede objav na družbenih omrežjih, sledijo prijave glede deljenja volilne propagande (14). Danes so prejeli tudi devet obvestil o prejetih sms sporočilih.

Na zadnjih državnozborskih volitvah je bilo prijav domnevnih kršitev volilnega molka več, kar 304, obravnavali pa so 244 prijav.

Zmagala SDS, LMŠ dobila pol manj glasov

Preštetih je 95 odstotkov glasov. Prepričljivo prva je SDS, druga LMŠ, tretja pa SD. Od devetih predsednikov strank, ki so se po začasnih uradnih rezultatih volilne komisije uvrstile v državni zbor, jih je bilo izvoljenih le sedem.

Uradni izidi volitev naj bili znani do 15. junija, ko bo torej dokončno znano, kakšna bo sestava osmega sklica državnega zbora.