Volitve

Dan D: Slovenija izbira novo sestavo državnega zbora za prihodnja štiri leta

Ljubljana, 24. 04. 2022 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Račič, STA
Komentarji
0

Ob 7. uri se je po državi odprlo približno 3000 volišč za državnozborske volitve. Volivci svoj glas lahko oddajo do 19. ure, dotlej pa še vedno velja volilni molk. Kakšna je bila volja volivcev, bo znano zvečer, ko bodo predvidoma jasni obrisi nove sestave državnega zbora za prihodnji štiriletni mandat. Glas za svojega kandidata bo lahko oddalo nekaj manj kot 1,7 milijona volilnih upravičencev.

Do 19. ure bo odprtih 2995 rednih volišč ter 88 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča. Glasovanje bo potekalo tudi na 30 diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

Danes ima 1.695.766 volilnih upravičencev priložnost, da izberejo novo 90-člansko sestavo državnega zbora za prihodnji štiriletni mandat. Izbirali bodo med 1476 kandidati, ki se za poslansko funkcijo potegujejo na 20 kandidatnih listah.

Volivci so na dom prejeli obvestila o volišču in dnevu glasovanja. Tega lahko volivec skupaj z veljavnim osebnim dokumentom prinese s seboj na volišče, a volil bo lahko tudi, če obvestila ne bo imel pri sebi, in sicer na podlagi vpisa v volilni imenik. Tisti, ki bo pomotoma izpuščen iz volilnega imenika, pa ima možnost, da glasuje s posebnim potrdilom. Tega mu bodo lahko tudi danes izdali na upravni enoti.

Dogajanje bomo ves dan spremljali na 24ur.com, od 18. ure bo na POP TV na sporedu posebna volilna oddaja.

Na volišču bo volivec prejel glasovnico z navodilom, da se glasuje samo za enega kandidata oz. kandidatko, in sicer tako, da se obkroži zaporedno številko ob imenu liste, ki je pred imenom kandidata. Glasovnica bo veljavna tudi, če bo volivec sicer glasoval drugače, vendar bo njegova volja jasno razvidna.

Volilne komisije bodo ugotavljale volilno udeležbo do 11. in do 16. ure. Po zaprtju volišč bodo najprej znani izidi vzporednih volitev. Dogajanje bomo ves dan spremljali na 24ur.com, od 18. ure bo na POP TV na sporedu posebna volilna oddaja.

Po 20.30 bodo na spletni strani Državne volilne komisije sproti začeli objavljati delne neuradne rezultate in informativni izračun, kakšna bi bila glede na izide struktura parlamenta in kdo bi bil izvoljen.

Dan po volitvah bodo izidom glasovanja prišteli tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije, na glasove iz tujine pa bo treba počakati do 3. maja. Uradni izidi naj bili znani do 10. maja, ko bo torej dokončno znano, kakšna bo sestava devetega sklica državnega zbora.

Do konca glasovanja še vedno velja volilni molk. Morebitne kršitve lahko državljani do 7. ure zjutraj prijavijo Operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00. Med 7. in 19. uro pa bo prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

V torek, sredo in četrtek so lahko volivci izkoristili tudi možnost predčasnega glasovanja. Izkoristilo jo je 7,7 odstotka volivcev, kar je najvišja udeležba na predčasnem glasovanju na vseh volitvah in referendumih doslej.

Za spremljanje volitev v medijskem središču akreditiranih več kot 120 novinarjev

Rezultate državnozborskih volitev številni domači in tuji mediji čakajo v uradnem medijskem središču v Cankarjevem domu. Po podatkih vladnega urada za komuniciranje se je akreditiralo 123 novinarjev, od tega več tujih. Pozno zvečer v medijskem središču pričakujejo tudi predsednike strank, ki se potegujejo za sedeže v 90-članskem DZ.

V medijskem središču, ki ga skupaj pripravita Državna volilna komisija in vladni urad za komuniciranje, se predstavniki domačih in tujih medijev zbirajo od 16. ure.

Do izteka roka se je za spremljanje izida volitev v medijskem središču po podatkih vladnega urada akreditiralo 263 predstavnikov medijev. Med slovenskimi mediji so akreditirani novinarji iz skoraj 30 medijskih hiš, iz centra se bomo oglašali tudi na naši televiziji.

Poleg slovenskih v medijskem centru pričakujejo tudi medije iz Avstrije, BiH, Francije, Hrvaške, Kitajske, Nemčije, Srbije in Velike Britanije.

Med tujimi mediji so se akreditirali Bloomberg, Xinhua, francoska tiskovna agencija AFP, avstrijska APA, italijanska Ansa, agencija SOPA, Reuters, Shutterstock, hrvaška Nova TV, Al Jazeera in srbska Vreme. Med akreditiranimi so, kot so pojasnili na vladnem uradu za komuniciranje, večinoma tisti, ki imajo dopisnike iz Slovenije, so pa prihod napovedali nekateri nemški in več hrvaških medijev.

Akreditiranih je sicer 123 novinarjev, 51 fotografov, 54 snemalcev in 21 tehnikov.

Večina strank bo rezultate pričakala v svojih volilnih štabih, v medijskem središču jih pričakujejo v poznih večernih urah.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou