Volitve

Prelomne volitve: Slovenija je izbrala 'svobodo'

Ljubljana, 24. 04. 2022 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
0

Volivci in volivke so odločili, komu bodo za naslednje štiri leta prepustili vajeti v Sloveniji. V DZ se je uvrstilo pet strank – velika zmagovalka volitev Gibanje Svoboda je osvojila 40 poslanskih mest, SDS 28, NSi 8, SD 7, Levica pa 5. "Danes se uresničujejo sanje, ne samo sanje nas, ampak velikega dela Slovenije," je ob razglasitvi zmage dejal Robert Golob. Volilna udeležba je bila najvišja po letu 2000, kar so v strankah pozdravili.

Več videovsebin
  • Odločitev 2022: Zaključni nagovor Roberta Goloba
    00:58
    Odločitev 2022: Zaključni nagovor Roberta Goloba
  • Odločitev 2022: Zgodovinska udeležba
    02:00
    Odločitev 2022: Zgodovinska udeležba
  • Odločitev 2022: Analiza – Gibanju Svoboda se nasmiha 41 poslanskih mest
    01:53
    Odločitev 2022: Analiza – Gibanju Svoboda se nasmiha 41 poslanskih mest
  • Odločitev 2022: Nagovor Mateja Tonina
    02:32
    Odločitev 2022: Nagovor Mateja Tonina
  • Odločitev 2022: Neuspeh Levice
    03:05
    Odločitev 2022: Neuspeh Levice
  • Odločitev 2022: Proslavljanje v štabu stranke Gibanje Svoboda
    01:02
    Odločitev 2022: Proslavljanje v štabu stranke Gibanje Svoboda
  • Odločitev 2022: Nagovor Zdravka Počivalška
    01:40
    Odločitev 2022: Nagovor Zdravka Počivalška
  • Odločitev 2022: Janša: Volilci so opozicijo pometli s parlamenta
    00:57
    Odločitev 2022: Janša: Volilci so opozicijo pometli s parlamenta
  • Odločitev 2022: Nagovor Janeza Janše
    04:10
    Odločitev 2022: Nagovor Janeza Janše
  • Odločitev 2022: Odpadli poslanci
    01:39
    Odločitev 2022: Odpadli poslanci
  • Odločitev 2022: Nagovor Mateja Tonina
    01:55
    Odločitev 2022: Nagovor Mateja Tonina
  • Odločitev 2022: slavje v štabu Gibanja Svoboda
    01:19
    Odločitev 2022: slavje v štabu Gibanja Svoboda
  • Odločitev 2022: Nagovor Roberta Goloba
    07:55
    Odločitev 2022: Nagovor Roberta Goloba

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

23.27

Gibanje Svoboda velika zmagovalka volitev

Volivci in volivke so odločili, komu bodo za naslednje štiri leta prepustili vajeti v Sloveniji. Velika zmagovalka volitev Gibanje Svoboda je osvojila 40 poslanskih mest, SDS 28, NSi 8, SD 7, Levica pa 5. Volilna udeležba je bila 68,99-odstotna.

23.21

Razporeditev poslanskih sedežev v DZ

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
23.19

Golob o možni koaliciji

Golob je povedal, da bodo prvi pogovori o koaliciji stekli že v prihodnjih dneh, SDS in NSi pa nista na seznamu tistih, s katerimi bi se v kratkem nameravali sestati.

23.17

Zadnji rezultati volitev v DZ

23.16

Gibanju Svoboda se nasmiha 41 poslanskih mest

Delni neuradni izidi današnjih parlamentarnih volitev po dobrih 99 odstotkih preštetih glasovnic kažejo, da se je v državni zbor uvrstilo pet strank. S 34,47-odstotno podporo vodi Gibanje Svoboda, ki mu bo pripadlo 40 poslanskih sedežev. SDS na drugem mestu beleži 23,65-odstotno podporo in bo dobila 28 mest. NSi ima slabih sedem odstotkov (6,88 %), kar pomeni osem poslanskih sedežev, SD (6,65 %) in sedem poslanskih mest. Levica je tik nad parlamentarnim pragom (4,30 %) in bo zasedla štiri mesta. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Zdaj že lahko ugotovimo, da je dosežen naš cilj, to je zmaga na volitvah, s katero lahko v državo pripeljemo svobodo," je po 80 odstotkih preštetih glasov, ko je že razglasil zmago, dejal predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob. "Danes se uresničujejo sanje, ne samo sanje nas, ampak velikega dela Slovenije," je dejal.

Predsednik SDS Janez Janša je v prvem odzivu po zaprtju volišč čestital relativnemu zmagovalcu volitev Gibanju Svoboda. Ocenil je, da bo SDS po teh volitvah močnejša, saj je v DZ po večini preštetih glasov dobila več poslanskih mandatov, kot jih je imela do zdaj. Napovedal je, da bo stranka v parlamentu podpirala vse dobre predloge, kjerkoli bo. Po njegovih besedah je SDS na volitvah bistveno povečala število glasov in zmagala v številnih volilnih okrajih, tudi tistih, kjer ni še nikoli. 

V NSi so z volilnim rezultatom zelo zadovoljni. "Na olimpijskih igrah smo osvojili želeno medaljo," je dejal predsednik stranke Matej Tonin. Pričakuje, da bodo v novem sklicu DZ opozicijska stranka, v tem primeru pa ne bodo delovali razdiralno in nasprotnikom ne bodo metali polen pod noge.

Predsednica stranke SD Tanja Fajon je poudarila, da so kljub očitno slabšemu rezultatu kot na zadnjih državnozborskih volitvah z doseženim zadovoljni, saj jim je z "naravnimi zavezniki", Gibanjem Svoboda, uspelo zamenjati aktualno vlado. Po nenih besedah SD želi biti faktor stabilnosti v prihodnji vladi.

Koordinator Levice Luka Mesec je povedal, da bo po slabem rezultatu na državnozborskih volitvah svetu stranke ponudil svoj odstop. V ponedeljek bo odstop ponudil celoten izvršni odbor, je napovedal. Je pa še enkrat pozdravil splošen rezultat volitev, "ker je madžarski eksperiment v Sloveniji končan".

 Javnomnenjske raziskave so združenju petih strank: stranki Konkretno, ki ji predseduje Zdravko Počivalšek, stranki Andreja Čuša, Zeleni Slovenije, Gospodarsko aktivni stranki Alojza Kovšce, Slovenski ljudski stranki Marjana Podobnika in pa stranki nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja Nova ljudska stranka, napovedovale rob parlamentarnega praga. Prvi delni rezultati volitev so sicer v štabu zanetili žarek upanja, a je ta kmalu za tem ugasnil. Počivalšek je v finalu štetja glasov priznal: "Nismo uspeli prepričati volivcev."

Tudi stranka SAB je ostala zunaj parlamenta. "Dali smo vse od sebe," je dejala vidno razočarana predsednica stranke Alenka Bratušek. Zahvalila se je vsem, ki so glasovali zanje. Poudarila je, da so se v tej volilni kampanji borili za to, da so ljudem povedali, da je treba Slovenijo postaviti nazaj na pravo pot - na pot demokracije, svobode medijev, spoštovanja človekovih pravic. "In kot kažejo vzporedne volitve, nam je vsem skupaj to tudi uspelo, zato čestitke zmagovalcem."

Tudi LMŠ ostaja izven parlamenta. Marjan Šarec je čestital zmagovalcu volitev. "Gre za veličastno zmago, gre za novo obdobje v slovenski zgodovini, kajti vlada, ki smo jo gledali dve leti, ki je uničevala Slovenijo, se bo končno poslovila," je povedal. Slabši rezultat kot pred štirimi leti pripisuje prelivanju glasov na liberalnem polju in mobilizacijskemu momentu novega obraza.

Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič pa je ob volilnih rezultatih ocenil, da so "največji poraženci" upokojenci, ki so ostali brez stranke v parlamentu. DeSUS, ki je bila vse od leta 1996 parlamentarna stranka, je namreč po delnih rezultatih prepričala 0,63 odstotka volivcev in tako ostala pod parlamentarnim pragom. 

SNS pa je po delnih rezultatih prepričala 1,51 odstotka volivcev. Predsednik SNS Zmago Jelinčič se na rezultate še ni odzval. 

68,99-odstotna volilna udeležba

Od 7. do 19. ure je bilo po državi odprtih 2995 rednih volišč in 88 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča. 1.699.433 volilnih upravičencev je lahko oddalo glas za svojega favorita. Do 11. ure je svoj glas oddalo več kot 21,05 odstotka volilnih upravičencev oz. 356.976 oseb, do 16. ure pa je glasovalo 836.081 oseb oz. 49,3 odstotka volilnih upravičencev. Za primerjavo: na predčasnih volitvah v DZ leta 2018 je do 16. ure glasovalo 34,32 odstotka volivcev. Volilna udeležba do 19. ure pa je bila 68,99-odstotna, kažejo podatki Državne volilne komisije (DVK).

Glasovanje je potekalo tudi na 30 diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini. Kot so pred dnevi sporočili z DVK, so rešitev našli tudi za odprtje volišča v Moskvi. 

V torek, sredo in četrtek so lahko volivci izkoristili tudi možnost predčasnega glasovanja. Izkoristilo jo je 7,7 odstotka volivcev, kar je najvišja udeležba na predčasnem glasovanju na vseh volitvah in referendumih doslej.

Civilna družba od Goloba pričakuje sestavo raznovrstne koalicije

Pripadniki petkovega protestniškega gibanja in civilne iniciative Glas ljudstva, ki so se po zaprtju volišč zbrali na Trgu republike, od relativne zmagovalke volitev Gibanje Svoboda pričakujejo sestavo raznovrstne levosredinske koalicije. Upajo, da bodo stranke upoštevale 138 zahtev, ki jim jih je v predvolilnem času predala civilna družba. Novico, da je stranka Levica po delno preštetih glasovih prešla parlamentarni prag, so zbrani na Trgu republike pozdravili z bučnim aplavzom.

Aktivistka petkovega protestniškega gibanja Tea Jarc je izrazila navdušenje nad visoko volilno udeležbo, ki je prinesla konec koalicije Janeza Janše. "Vsi rezultati kažejo, da se bomo lahko podali v bolj svetlo, bolj optimistično prihodnost," je dejala. Od Goloba pričakuje, da bo sestavil raznovrstno levosredinsko koalicijo, in ne bo izkoriščal svojega monopolnega položaja. "Upamo, da bo to sodelovanje razširjeno tudi na neparlamentarne stranke in civilno družbo," je dodala. 

Aktivistka civilne iniciative Glas Ljudstva, v kateri se združuje več kot 100 civilnodružbenih organizacij, Gaja Brecelj je prav tako navdušena nad visoko volilno udeležbo, saj s tem raste legitimnost vlade. Ob tem upa, da se bo volilni angažma prenesel tudi na lokalne in predsedniške volitve, ki letos še sledijo. Od nove vlade pričakuje, da bo civilno družbo dojemala kot enakovrednega partnerja in bo z njo sodelovala na način, da bo vključena v odločevalske procese na samem začetku in od nje ne le pričakovala kljukice na koncu. Od Gibanja Svoboda se nadeja upoštevanja zaveze, ki jih je dala civilni družbi. "Vsem strankam smo dali 138 zahtev iz zelo raznolikih področij in veseli me, da so ljudje glasovali po tem, kakšno vsebino jim stranke ponujajo," je izjavila Brecljeva.

'Moč ni samo v parlamentu, moč je predvsem v ljudeh'

Z Inštituta 8. marec pa so po objavi rezultatov vzporednih volitev sporočili, da so bili v zadnjih dveh mesecih na ulicah mest in vasi. "Delili smo rože, se smejali, ljudi ozaveščali o pomenu volitev. Današnja volilna udeležba dokazuje to, kar smo vedno govorili: Ljudje so dobri, ljudje so solidarni, ljudje si želijo enakopravne družbe. Volilna udeležba pa dokazuje še nekaj: v Sloveniji obstaja širok konsenz o javnem zdravstvu, javnem šolstvu, ohranjanju kritičnih glasov, skupnem dobru in boju proti revščini. Moč ni samo v parlamentu, moč je predvsem v ljudeh. Ljudje pa se bomo vedno borili za zgoraj naštete vrednote," so zapisali. Jutri ob 11. uri bodo v Državni zbor vložili zakon proti škodljivim ukrepom oblasti. 

Dan po volitvah bodo izidom glasovanja prišteli tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije, na glasove iz tujine pa bo treba počakati do 3. maja. 

Uradni izidi naj bili znani do 10. maja, ko bo torej tudi dokončno znano, kakšna bo sestava državnega zbora.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.