Volitve

Gale: 'Glas za nas ni šel v nič'. Pivčeva in v Vesni zadovoljni, Pirati razočarani

Ljubljana, 24. 04. 2022 20.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA, Kaya Kamenarič
Komentarji
36

Na rezultate vzporednih volitev so se odzvale tudi manjše stranke, ki niso presegle štiriodstotnega parlamentarnega praga. Ivan Gale (Naša prihodnost) je dejal, da glas zanje ni šel v nič, saj so "tekači na dolge proge". Da so prišli na dolgi rok, pravijo tudi v stranki Vesna. Zoran Stevanović (Stranka Resni.ca) je napovedal, da so šele začeli, Pirati so medtem razočarani nad rezultatom in nevsebinskostjo kampanje, v gibanju Zdrava družba pozdravljajo porast volilne udeležbe, po mnenju Zavezništva Osvobodimo Slovenijo pa so volitve neveljavne in diskriminatorne.

Stevanović: Smo šele začeli, na naslednjih volitvah bo rezultat bistveno boljši

Stranka Resni.ca je po rezultatih vzporednih volitev dosegla 2,9 odstotka glasov ostala pod parlamentarnim pragom, a predsednik stranke Zoran Stevanović je z rezultatom zadovoljen. "Smo šele začeli, gremo naprej in na naslednjih volitvah, katerih koli, bo rezultat bistveno boljši," je dejal v izjavi za medije. "Izredno sem vesel, predstavljamo zares glas ljudstva, ki do zdaj ni bil slišan," je povedal.

Na novinarsko vprašanje, če je kaj razočaran, da se niso uspeli prebiti v državni zbor, je dejal, da ne. "Ob taki medijski mašineriji, ki melje v borbi režima proti nam, ob vseh teh etiketah, ki so nam jih podelili v zadnjem času, me je pravzaprav pozitivno presenetil," je povedal.

Protest proti vladnim ukrepom v Ljubljani, 17.11.2021-4
Protest proti vladnim ukrepom v Ljubljani, 17.11.2021-4 FOTO: Luka Kotnik

"Pravzaprav se nikdar v zgodovini Slovenije ni zgodil tak čudež, kakor danes, da se je stranka s popolno medijsko blokado, brez medijskega prostora, brez stricev iz ozadja in brez finančnih struktur moči politično pozicionirala na slovenski politični sceni," je poudaril. Ob tem se je zahvalil vsem volivcem, ki so se podali na volišča, še posebej pa tistim, ki so glas namenili njim. 

Volilni rezultati drugih strank so bili ob medijski podpori, ki so je bili deležni, zanj pričakovani. "S takim medijskim prostorom, kakor ga je imel novi obraz globoke države, bi mi na volitvah uspeli z odstotkom 50 plus," je ocenil.

Ob tem je napovedal, da se bodo udeleževali vseh volitev, tudi lokalnih. Med drugim se bodo v Kranju potegovali za položaje mestnih svetnikov, imeli pa bodo tudi svojega županskega kandidata, je dejal v izjavi na Facebook strani stranke. Stranka Resni.ca je bila ustanovljena leta 2021 in do zdaj še ni sodelovala na parlamentarnih volitvah.

Pivčeva zadovoljna z rezultatom, Naša dežela ostaja zastopnik kmetov na dolgi rok

Stranka Naša dežela je po rezultatih vzporednih volitev dosegla 1,8 odstotka glasov. Predsednica stranke Aleksandra Pivec je zadovoljna z rezultatom glede na to, da stranka obstaja komaj dobro leto. V stranki se zavezujejo, da bodo še naprej glasni zastopniki slovenskega kmetijskega prostora in kmeta, prav tako upokojencev in delavcev.

Predsednica je v izjavi v medijskem središču v Cankarjevem domu povedala, da je izjemno vesela in ponosna, da je stranki v tako kratkem času uspelo vzpostaviti močno in trdno bazo članstva in ustvariti mrežo stranke po Sloveniji.

Njihova volilna kampanja je trajala eno leto, v okviru te pa so obiskali vse slovenske regije, pokrajine, številne vasi in mesta, kjer so se pogovarjali tudi z ljudmi, je povedala Pivec. "Delali smo na tem, da bomo predstavljali glas slovenskega kmeta, delavca in vseh tistih tihih ljudi, ki ne dosežejo političnega odločevalskega prostora v Ljubljani," je dodala.

V stranki menijo, da slovenski kmetijski prostor politika že dolgo mačehovsko zanemarja, in se zato zavezujejo, da bodo njihov glasni zastopnik na dolgi rok. "Ne glede na to, da nismo uspeli prestopiti praga državnega zbora, nikakor ne bomo odnehali, stranko bomo gradili naprej," je še povedala Pivčeva.

Gale: Glas za nas ni šel v nič, smo tekači na dolge proge

Stranki Naša prihodnost in Dobra država sta v skupnem nastopu po rezultatih vzporednih volitev sodeč dosegli 1,6 odstotka glasov. Njuna voditelja Ivan Gale in Smiljan Mekicar sta z rezultatom razmeroma zadovoljna in pravita, da bodo z uresničevanjem svojega programa nadaljevali. "Glas za nas ni šel v nič, smo tekači na dolge proge," je dejal Gale.

"Glede na to, da smo ena najmlajših strank, smo dosegli kar lep rezultat," je dejal predsednik stranke Naša prihodnost Gale. Predsednik stranke Dobra država Mekicar pa je dodal, da so njihovi volivci v obeh strankah prepoznali boj za poštenost.

Gale: Glas za nas ni šel v nič, smo tekači na dolge proge
Gale: Glas za nas ni šel v nič, smo tekači na dolge proge FOTO: Aljoša Kravanja

Vsem, ki so volili zanje, sta zagotovila, da bosta stranki s svojo politiko nadaljevali. "Nismo projekt za en dan, smo tekači na dolge proge in obljubljamo vam, da bomo svojo naravnanost nadaljevali še naprej," je dejal Gale. Kot je zatrdil, se bodo še naprej borili za integriteto, pravičnost, poštenost. "To je šele začetek nove zgodbe za našo prihodnost v dobri državi," pa je dejal Mekicar.

Gale je ugotovil, da morda niso imeli dovolj časa za predstavitev svojih stališč, a kot je spomnil, se zavzemajo za državo brez korupcije oz. vsaj veliko manj kot v preteklih 30 letih. "Ključni problem v državi je korupcija, ko jo bomo močno omejili, nas vse čakajo lepši časi," je poudaril. Čestitala sta vsem strankam, ki jim je uspelo priti v DZ. Zmago, ki jo vzporedne volitve nakazujejo Gibanju Svoboda, je ob tem Gale komentiral z besedami, da se vladavina prava spet vzpostavlja.

Letos ustanovljena stranka Naša prihodnost doslej na parlamentarnih volitvah še ni sodelovala, Dobra država pa je leta 2014 z 1,5 odstotka glasov ostala pod parlamentarnim pragom.

Glede na rezultate vzporednih volitev, ki jih je pripravila agencija Mediana, je zmagovalka državnozborskih volitev stranka Gibanje Svoboda, ki je prejela 35,8 odstotka glasov oziroma 42 sedežev v DZ. Sledi SDS z 22,5 odstotka. V DZ bi uvrstile še NSi (6,8 odstotka), SD (6,6 odstotka) in Levica (4,4 odstotka). Vzporedne volitve niso zajele predčasnega glasovanja.

Pirati razočarani nad rezultatom in nevsebinskostjo kampanje

V Piratski stranki Slovenije so razočarani nad doseženim rezultatom, ki se je glede na rezultate vzporednih volitev ustavil pri 1,6-odstotni podpori. Razočarani pa so tudi nad tem, da v ospredju volilne kampanje ni bila vsebina, "ampak so to volitve proti", je v izjavi v medijskem središču dejal predsednik stranke Boštjan Tavčar.

"Upam, da naš čas še prihaja, ker naša bodočnost temelji na vsebini in mladih, ki v veliki večini predstavljajo piratsko stranko," je še dejal Tavčar. Ob tem se je zahvalil vsem, ko so podprli njihovo stranko, in vsem, ki so se udeležili volitev.

V piratski stranki se sicer že vidijo na lokalnih volitvah. To so sicer tretje parlamentarne volitve za Pirate. Leta 2014 so prepričali 1,34 odstotka volivcev, na volitvah leta 2018 pa dosegli 2,2-odstotno podporo.

Macerl: Okoljski aktivisti običajno ne zmagujemo na kratke proge

Okoljski aktivisti po besedah sopredsednika stranke Vesna Uroša Macerla običajno ne zmagujejo na kratke proge. "Prišli smo na dolgi rok," je dejal v prvem odzivu na rezultate vzporednih volitev, ki stranki kažejo 1,4-odstotno podporo. Z rezultatom so v Vesni zadovoljni.

Macerl se je volivcem zahvalil, ker so prepoznali pomen prave zelene stranke. "Z rezultatom smo zadovoljni, ostajamo v slovenskem političnem prostoru," je poudaril v izjavi v medijskem središču v Cankarjevem domu.

Uroš Macerl: Okoljski aktivisti običajno ne zmagujemo na kratke proge
Uroš Macerl: Okoljski aktivisti običajno ne zmagujemo na kratke proge FOTO:

Kampanja je bila za stranko po Macerlovih besedah učna ura, v kateri so se zelo veliko naučili. "Bil je čas, ko nam je bil medijski prostor zelo ozko odrejen, ko se je pri oddaji glasov izjemno preračunavalo in kljub vsem smo dosegli rezultat, ki smo ga veseli in nas ohranja," je dejal. "Glede na to, da je treba prilagoditi način življenja na tem planetu, obljubljamo svojim otrokom in vsem, ki so nam dali glas, da ne bomo obupali in naredili na naslednjih volitvah poteze, ki bodo šle v spomin," je dodal.

Tudi sopredsednica Urša Zgojznik je z rezultatom zadovoljna. "Mi smo z rezultatom izjemno zadovoljni, naša kampanja je bila čista in transparentna. Imeli smo kandidate v vseh volilnih enotah, imeli smo kandidate, ki jih nismo spoznali včeraj, ampak smo z njimi delali že zgodbe prej," je izpostavila. V Vesni se po njenih besedah veselijo jutrišnjega dne in prihodnjih mesecev. "Mislimo, da si Slovenija zasluži eno pravo zeleno stranko, ki bo reševala lokalne zgodbe, ki bo podajala smer Sloveniji, ambiciozno, trajnostno in takšno, da bo primerna za vse otroke in vnuke," je dejala.

V gibanju Zdrava družba pozdravljajo porast volilne udeležbe

V nestrankarski ljudski listi civilnodružbenega gibanja Zdrava družba pozdravljajo dejstvo, da se volilna udeležba veča. So pa ocenili, da so pred nami zahtevni časi, v katerih bo po besedah Gregorja Kosa iz gibanja potrebna složnost. "Dejstvo je, da od svojega začetka januarja lani delamo na enem ključnem cilju – neposredna demokracija državljank in državljanov," je v izjavi v medijskem središču v Cankarjevem domu dejal Kos.

Kdorkoli bo po končnih rezultatih sestavljal parlament in vlado ima pred sabo po Kosovih besedah težke naloge "in dejstvo je, da jih bomo v gibanju spremljali tako kot doslej - budno in vsak dan"

Tistemu, ki bo oblikoval vlado oz. koalicijo oz. v parlamentu, pa je dejal, naj si "ne drzne podpisati kakršnegakoli sporazuma s Svetovno zdravstveno organizacijo ali državljane pahniti v kakršnokoli novo covid razglašeno krizo". Pred nami so težki časi, za katere bomo potrebovali složnost, je dodal.

Po mnenju Zavezništva Osvobodimo Slovenijo volitve neveljavne in diskriminatorne

V Zavezništvu Osvobodimo Slovenijo so zelo nezadovoljni z izidom letošnjih državnozborskih volitev. "Volitve so diskriminatorne, neveljavne in nepravične," je v izjavi za medije poudaril kandidat zavezništva Ivan Bolfek in izrazil upanje, da bodo volitve razveljavljene.

Bolfek je poudaril, da je kot kandidat Zavezništva Osvobodimo Slovenija šele danes dobil prvo priložnost predstaviti se javnosti in Sloveniji. Žalosti ga, da kot kandidat ni mogel nagovoriti svojih volivk in volivcev, pa tudi, da nihče od predstavnikov in predsednikov parlamentarnih strank in kandidatnih list v letošnji kampanji "ni omenil neveljavnih in diskriminatornih volitev".

Po njegovem mnenju to pomeni, da posamezniki v družbi zasledujejo le svoje interese, kako priti v parlament, nikomur pa ni mar za ustavo, zakone in pravice ljudi. "Dve leti smo prenašali tiranijo te vlade in vsi so se osredotočali le na to in na covid-19, nihče od kandidatov pa se ni osredotočil na gospodarstvo, zdravstvo," je poudaril Bolfek. Izrazil je upanje, da bodo volitve razveljavljene.

Zavezništvo Osvobodimo Slovenijo doslej še ni sodelovalo na volitvah.

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

franz1988
29. 04. 2022 19.31
+0
Glasovi so šli v nič, zdej nam bodo pa vladal levakarji. Kar prpravte gnar.
son?ek11
29. 04. 2022 13.11
+2
Hahaha, kako je lahko " pila nič plačala " zadovoljna z rezultatom, saj je šla na smetišče zgodovine
roten
25. 04. 2022 11.10
+1
gale če bi šel z kom drugim bi uspel z dobro si pa brcnil v temo žal
Vap0
25. 04. 2022 10.57
+6
Ni nepomembno, da sta Zmago in Popuševalšek zapustila parlament, čeprav imam občutek, da nismo že zadenj slišali od teh lažnjivih kleptomanov.
Hellsrael
25. 04. 2022 10.39
+2
Kaj stevanovic tvezi? Cez 4 leta bo imel se manj procentov. Ce sedaj ni uspel ko je bil glavnina na protestih, sele sedaj ne bo
murinar
25. 04. 2022 10.41
+0
tantadruj1
25. 04. 2022 10.24
+6
važno je da imamo samo 5 strank in da smo vse ostale poslali domov... in tako naj tudi ostane. morda bomo še kakšno domov poslali, morda zamenjali. upam pa da ne bomo več imeli grmado strank, ki je sama sebi namen. preveč nas stane to izražanje mnenj vsakega ki ima 5 minut.
halkon
25. 04. 2022 10.22
+0
ce se nebi povezal z raperjem bi dobil moj glas..
Antena
25. 04. 2022 10.15
-1
Gale, spet si popusil
ćurkl
25. 04. 2022 10.13
+5
Ivan Gale, vaš nastop na soočenju je vzel marsikateri glas koruptivnim politikom. Nisem glasoval za vašo stranko, spoštujem pa vas, ker ste se izkreno izjasnili. Še nihče ni tako konkretno pokazal na nekoga in mu pred ljudmi povedal, ker mu gre. Hvala!
mackon08
25. 04. 2022 09.51
+0
Ta je dobra osvobodimo Slovenijo bi radi razveljavitev, potem bi še manj dobili kekci eni. S tem glih kažejo to kar so govorili, da posamezniki v družbi zasledujejo le svoje interese, namesto da priznajo da so nesposobni.
Jaka Jack
25. 04. 2022 09.18
+0
Trajno nszaposliv kader. Sanje vsakega delodajalca je tak kader.
murinar
25. 04. 2022 09.07
+6
Škoda , da ni gospod Gale šel s Golobom . Bi pripomogel veliko pri čiščenju nesnaga !
Nimasmisla
25. 04. 2022 09.05
+10
hojsi sedaj pa imaš čas iti plačat račune v tebi tako ljubo croejšo
Borabora
25. 04. 2022 10.36
+2
LocoCoco
25. 04. 2022 09.02
+3
Pirati so nasedli...
JOSEPH HAYDN
25. 04. 2022 09.01
-4
Gale, kar tolaži se ostaja pa, da si poskusil biti vojni dobičkar in pogorel na celi črti. In ja, glas zanj je šel v nič zagotovo
sosed5
25. 04. 2022 08.59
+14
Golobova stranka obstaja pol leta, pa 35 % glasov, pivceva eno leto, 1,5% glasov in je zadovoljna (mogoce je zadovoljna -ena doma,. Ma kje je ta dobila (kupila) doktorat?? Ob taki logiki clovek res ne more zaupat v nas izobrazevalni sistem, ki producira take "inteligentne" strokovnjake.
dpmem
25. 04. 2022 08.50
+2
gale ti boš še dolgo dolgo progaš....
akmt
25. 04. 2022 08.45
+6
Stevanovic, japajade.... 😂 😂 😂 😂
Potouceni kramoh
25. 04. 2022 08.34
+3
Bravo Vesna, bravo Urša in Uroš.Vaš čas šele prihaja, ko bodo volilci končno spregledali, da je v SLO toliko okoljskega kriminala in uničenja okolja, da v parlamentu preprosto morate biti!
tisovec
25. 04. 2022 08.30
+3
Svobode ni, če se posega v telo človeka proti njegovi volji.
akmt
25. 04. 2022 08.44
-3
A te je kdo prisilil v bris???? Je alternativa:da si zaprt na domacem wcju in pises komentarje 1leto skupaj