Volitve

Kako bi se stranke lotile področja športnih stav?

Ljubljana, 31. 05. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Vito Šadl
Komentarji
17

V preteklem mandatu je sprejem in poznejši padec novega zakona o igrah na srečo, ki bi prinesel odprtje trga stav za tuje stavnice, povzročil obilo razburjenja in nenavadne politične povezave. Katera stranka bi poskusila ponovno ugrizniti v kislo jabolko in komu obstoječe stanje ustreza – stranke smo povprašali o ukrepih, ki bi jih izvedli na področju športnih stav.

Zakon, ki ga je vložil poslanec SMC Branko Zorman, je bil sredi marca v državnem zboru sprejet s 35 glasovi za in 26 proti. Teden dni pozneje so državni svetniki nanj izglasovali veto, aprila pa v ponovljenem glasovanju, ko je bila za sprejem potrebna absolutna večina, torej 46 glasov, 35 poslanskih glasov "za" znova ni zadostovalo. Zakon so od začetka poleg predlagatelja Zormana in nekaterih poslancev SMC podpirali tudi v SDS, NSi in nekateri nepovezani poslanci, proti pa so bili na finančnem ministrstvu, del SMC in v strankah DeSUS, SD in Levica.

Ali liberalizacija trga športnih stav prinaša več ali manj denarja za slovenski šport ostaja odprto vprašanje. Podporniki zakona, med njimi tudi mnogi športni klubi in zveze, trdijo, da bi tuje stavnice s plačili koncesij ter davka lahko zagotovili prepotrebno finančno injekcijo za slovenski šport, poleg tega pa bi pridobili tudi možnost financiranja prek oglaševanja in sponzorstev.

Ali liberalizacija trga športnih stav prinaša več ali manj denarja za slovenski šport ostaja odprto vprašanje.
Ali liberalizacija trga športnih stav prinaša več ali manj denarja za slovenski šport ostaja odprto vprašanje. FOTO: iStock

Nasprotniki, med njimi tudi Športna Loterija, na drugi strani trdijo, da odprtje trga ne pomeni avtomatsko višjih prihodkov za slovenski šport, saj niti ni gotovo, da bi tuji ponudniki zaprosili za koncesijo. Ob tem poudarjajo, da bi se zaradi konkurence kvote povečale in povzročile zmanjšanje koncesij.

Kako in če sploh bi stranke posegale na področje športnih stav smo povprašali parlamentarne stranke in Listo Marjana Šarca, ki jo javnomnenjske ankete uvrščajo v ospredje. Odgovora nismo prejeli iz Stranke Alenke Bratušek in SMC.

Kako in če sploh bi stranke posegale na področje športnih stav?
Kako in če sploh bi stranke posegale na področje športnih stav? FOTO: Kanal A

1. Kakšne ukrepe nameravate izvesti na področju športnih stav?

2. Zagovarjate odprt ali zaprt trg športnih stavnic?

3. Menite, da bi imela liberalizacija športnih stav pozitivne učinke na proračun in financiranje športa?

SDS: Odprava monopola in uvedba konkurence prinaša več v proračun in za šport

V Slovenski demokratski stranki menimo, da bi odprava monopolnega položaja podjetja Športna loterija d.d. in uvedba konkurence na trgu športnih stav v Sloveniji prinesla višje prihodke v državni proračun in več denarja za šport. To pa zato, ker bi večina slovenskih igralcev, ki sedaj igrajo na tujih spletnih stavnicah, od katerih Slovenija nima nič, to počela pri prirediteljih športnih stav, ki bi bili registrirani v Sloveniji in bi pri nas tudi plačevali davke oziroma koncesijo. Zato podpiramo odprt trg športnih stav in njihovo liberalizacijo.

LMŠ: Opravili bomo poglobljeno razpravo z različno stroko

1. V tem trenutku je glavno vprašanje, ali trg športnih stav odpreti ali se pusti monopol Športni loteriji. To bo na tem področju bistveno vprašanje naslednjega mandata.

2. Bolj smo naklonjeni odprtju trga kot sedanjemu stanju, a bomo o tem opravili poglobljeno razpravo z različno stroko, predvsem pa želimo vedeti, ali bi se zaradi odprtja trga športnih stav izboljšal finančni položaj športa in humanitarnih organizacij, ki se financirajo iz tega naslova. To je bistveno vprašanje.

3. Ob sprejemanju zakona, ki je odpiral prostor športnih stav v Sloveniji, so se pojavili nasprotujoči si podatki o tem. Naša želja je, da dobimo vse relevantne podatke in se na podlagi tega in strokovne razprave odločimo.

Podporniki liberalizacije, med njimi tudi mnoge športne organizacije, trdijo, da bi prinesla pomembno finančno injekcijo za šport.
Podporniki liberalizacije, med njimi tudi mnoge športne organizacije, trdijo, da bi prinesla pomembno finančno injekcijo za šport. FOTO: POP TV

SD: Posebnih ukrepov ne načrtujemo, pomembna se nam zdi ohranitev sistema

1. Na področju športnih stav posebnih ukrepov ne načrtujemo. Pomembna se nam zdi ohranitev sistema, ki zagotavlja financiranje ne le športnim, temveč tudi invalidskim in humanitarnim organizacijam, ki opravljajo zelo pomembne javno koristne dejavnosti. Smo pa Socialni demokrati vedno pripravljeni na dialog o konkretnih rešitvah, ki bi lahko pomenile izboljšave na tem področju.

2. Socialni demokrati menimo, da je trenutno veljavna ureditev – z monopolom Športne loterije – ustrezna tako z vidika financiranja družbeno koristnih dejavnosti kot z vidika obvladovanja škodljivih tveganj, ki spremljajo izvajanje iger na srečo.

3. Pozitivni učinki morebitne liberalizacije so vprašljivi, tako s finančnega kot drugih vidikov. V primeru, da bi se zaradi takega ukrepa res povečala skupna prodaja stavnih produktov, bi to lahko povečalo promet, a bi se ta delil med več konkurenčnih ponudnikov. Vprašljivo je torej, ali bi taki ukrepi res povečali prilive proračuna in športa (ter drugih, že omenjenih organizacij). Predvsem bi liberalizacija tega trga prinesla bolj tvegane stavne produkte, ki s sabo nosijo nova, nemajhna tveganja (zasvojenosti, prirejanje rezultatov tekem, pranje denarja in financiranje prepovedanih dejavnosti ...), za katera smo prepričani, da nimajo pozitivnega vpliva ne na šport ne na druge podobne dejavnosti.

Levica: Pri stavah ne smemo gledati le na neposredne finančne parametre

1. Ohranili bi trenutne okvire, v sodelovanju s ključnimi deležniki pa bi dejavnost na trgu dodatno regulirali in s tem skušali zajeziti negativne učinke, ki jih povzroča. Poskrbeli bi za večjo transparentnost in odgovornost pri razpolaganju z dobičkom. 

2. Potrebna je močna regulacija trga športnih stav, ustvarjeni dobički pa se morajo transparentno (!) uporabiti za javno dobro.

3. Pri športnih stavah ne smemo gledati le na neposredne finančne parametre. Primeri liberalizacije iz tujine kažejo, da je le-ta pripeljala do številnih negativnih posledic, financiranje športa pa se dejansko ni okrepilo. Nenazadnje pri financiranju športa s strani stavniških hiš obstajajo omejitve, saj so se v številnih primerih izkazali močni vplivi stavniščarske industrije (ki je marsikje prepletena s kriminalnimi združbami) na športne motive ekip ali posameznikov. 

DeSUS: Resno in temeljito bomo preučili vse aspekte odprtja trga športnih stav

V DeSUS bomo v novem mandatu resno in temeljito preučili vse aspekte morebitnega odprtja trga športnih stav – če se izkaže, da bodo ponudniki tujih stav pripravljeni tudi neposredno vlagati v slovenski šport (donacije, sponzoriranje), bomo o tem resno razmislili, hkrati pa bomo izjemno pazljivi, da to ne bi v kakršnikoli meri negativno vplivalo na financiranje invalidskih organizacij. Pri tem pa bomo vzeli v ozir tudi vse morebitne škodljive družbene posledice odprtja trga športnih stav.

NSi: Zagovarjamo odpravo monopolov in odprt trg

1. Nameravamo odpraviti monopol in uvesti ustrezno možnost konkurence.

2. Tako kot na drugih področjih zagovarjamo odpravo monopolov in odprt trg.

3. Ocenjujemo, da bi liberalizacija lahko prinesla pozitivne proračunske učinke. Za izboljšanje financiranja športa sicer predlagamo uvedbo dodatne davčne olajšave za doniranje športnim društvom.

Zadnje soočenje v petek

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

26277
31. 05. 2018 12.41
+8
Prvo....loterija slovenije....da vas ni sram, j....folk v glavo...poznam penzionista od SDS...ki se šlepa nadzornik...itd...enako so stave v Slo...gnoj...nica. Brez besed...ne zavajat ljudi...novinarji, napišite raje, koliko se ti p.....napajajo na račun države...neglede na pol. Lp
ivan.z Doba
31. 05. 2018 12.39
+8
Je lahko predsednik vlade ali koalicijski partner nekdo, ki ponareja dokumente, zlorablja osebne podatke in družbene medije? Je lahko predsednik vlade ali koalicijski partner nekdo, ki ima težave s pojasnjevanjem izvora premoženja; ki po obvodih dobiva denar za kampanjo iz sosednje fašistoidne države; ki po optimistični varianti najema za delovanje stranke in kampanje t. i. mafijske kredite od fizičnih oseb (!), po pesimistični pa prek fiktivnih kreditov pere lasten denar? In za teatralno vrnjen denar še danes ne vemo, kam je bil nakazan ... To so vprašanja za Cerarja, za Židana, za Šarca, za Dobovška, za novinarje in vse, ki pravijo, da jim je mar, kje živimo in kdo to državo vodi.
tron3
31. 05. 2018 11.21
+19
Čist je vseeno kok se bodo lotile, ker večina igralcev je itak že nekaj let na tujih stavnicah, tako, da ne bodo čist nč pridobil, športna loterija gre počasi in sigurno v bankrot, igral še bodo samo tisti, ki nimajo doma računalnikov.
Uporabnik443897
31. 05. 2018 11.25
+14
Briga koga kaj bo država naredila, internet ne pozna OMEJITEV.
jesenvoyo
31. 05. 2018 11.21
+3
Bolj pomembna tema, kot so stavnice je problem, da v Sloveniji živi 280000 ljudi pod pragom revščine. Kaj storiti, da se to ustrzno zmanjša ?
jspatipaon
31. 05. 2018 10.56
+14
Zopet je bila levica proti, zavirajo napredek Slovenije na vsakem področju. Že imajo korist tudi pri stavnici... Čas je za spremembe, torej za desno vlado, ki bo odprla tuje stavnice, kot je povsod po svetu, ne pa po zgledu venezuele.
Brakedirt
31. 05. 2018 11.26
+3
a ste odprli tuje stavnice med svojo diktaturo? niste, zato tiho.
User1285812
31. 05. 2018 09.33
+29
"Ob tem poudarjajo, da bi se zaradi konkurence kvote povečale in povzročile zmanjšanje koncesij." Večje bedarije pa še ne. Kot da bojo evropske stavnice prilagajale svoj kvote za eno mini Slovenijo. Edini, ki odpade tukaj je športna loterija, ki je že zdaj popolnoma nekonkurenčna.
ddolores
31. 05. 2018 08.05
+40
Me zanima, če bi pustili tuje stavnice v SLO, a bi imel direktor Športne loterije še zmerom 18 000 eu plače?
Demirel
31. 05. 2018 09.13
+26
pa 200000€ odpravnine, res lopovi... itak da se bojo zauzemal da nobena stavnca ne pride zravn.
Demirel
31. 05. 2018 09.16
+23
slovenija je pomoje edina drzava na svetu k ti uzamejo 10% kuj k uplačaš listk, pol pa še kar je dobicka nad 300.. nateguni pa pou
MKII
31. 05. 2018 07.59
-21
mackon08
31. 05. 2018 12.21
+9
frauKLI?EK
31. 05. 2018 07.32
+31
Monopol pri športnih stavah pomeni srečo in blagostanje za njihove direktorje in šefe, ki si delijo super plače in nagrade kot da so kakšni šampioni. Naš pravi šport pa dobiva samo drobtinice od športnih stav. Verjetno imajo ti monopolisti svoje plačance v posameznih političnih strankah da jim zagotavljajo monopol. Glede zasvojenosti in drugih stranskih učinkov pa mislim da tudi pri monopolu ni nobenih omejitev in zaščite saj lahko že danes namesto enega listka staviš tudi 10 ali še več. Zaščitena je samo firma "STAVE" da si z monopolom svobodno zaščiti pred pošteno ponudbo in kvotami!!
CestniKolesar370Wattov
31. 05. 2018 07.29
+48
Največje metanje peska v oči je to, da z blokado tujih športnih stavnic država ščiti svoje državljane, pa je temu res tako? Če bi pogledal top 100 stavničarjev na svetu, kateri s stavami delajo milijone in profit na dolgi rok... Oni zadanejo cca 56% stav na dolgi rok in to prinaša profit, ko igraš proti spreadu. 60% win rate skozi celotno leto pomeni ultra uspešno sezono stav. Redki so ljudje, ki profit delajo vsako sezono, ampak to se gleda na daljši rok. Odprte imajo račune pri 10 stavnicah in ko imajo ogledano tekmo, stavijo na tisti stavnici, ki ponuja najboljšo kvoto in tle šteje vsaka stotinka. Kaj bi bilo, če bi teh najboljših 100 na svetu dali na našo famozno športno loterijo? Pa pustimo to, da so pri nas slabše kvote... Že v samem začetku država obdavči vložek na listek. Želiš dati 100€ na kvoto 2? Od tvojega vložka takoj poberejo 10% davka in ti priznajo 90€ plačila, kar kvoto 2 spremeni v kvoto 1.8 in to je 10% razlika. Če ciljajo na 56% win rate, ki prinaša denar, država pa že v štartu vsak zmagovalni listek zmanjša za 10%, se ta super uspešna sezona spremeni v porazno. S čim že država ščiti gamblerje?
najvsivedo
31. 05. 2018 08.22
+17
andrej2004
31. 05. 2018 07.06
+13
Pobirali bi naprej. Kaj je tukaj čudnega?