Volitve

Katere fronte po volitvah čakajo novo vlado?

Ljubljana, 15. 04. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
130

Slovenijo po volitvah čakajo številni izzivi. Gospodarske napovedi niso več tako obetavne, Umar naj bi pomladansko napoved gospodarske rasti znižal. Bodo cene še naprej vse višje, kupna moč pa nižja? Kaj bo s socialnim dialogom? Nekatere teme so v volilni kampanji prezrte, med njimi tudi položaj delavcev in njihove pravice. Pa vendar bo morala prihodnja vlada najti odgovore na to, kako bomo poskrbeli za najšibkeje in hkrati ostali gospodarsko zanimivi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Jerkičevo in Novkovičem
    12:11
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Jerkičevo in Novkovičem
  • Iz 24UR ZVEČER: Slovenija pred številnimi izzivi
    03:11
    Iz 24UR ZVEČER: Slovenija pred številnimi izzivi

O izzivih, ki po volitvah čakajo novo vlado, sta v oddaji 24UR ZVEČER spregovorila sindikalistka Lidija Jerkič in poznavalec gospodarskih gibanj Goran Novkovič. Med prvimi izzivi bodo tudi podražitve, kar že vidimo pri hrani in energentih. Vlada je sicer ukrepala in sprejela energetske bone za določene skupine, omejila ceno goriv.

Da je vlada že v preteklosti delila volilne obljube in bonbončke, pol leta kasneje pa da smo se znašli v veliki recesiji, je kritična Jerkičeva. "Nižali smo plače, zamrzovali smo pokojnine in sprejemali druge ukrepe. Upam, da se to ne bo zgodilo, a bojim se, da nas čaka nekaj podobnega," pravi.

Novkovič se je medtem dotaknil tudi težav kadra v Sloveniji. Poleg odhajanja dobrih kadrov v tujino namreč izpostavlja tudi ovire pri prihajanju dobrega kadra iz tujine v Slovenijo: "Ves svet se bojuje za dobre tuje kadre, ki lahko pripomorejo k temu, da bi imeli boljše izdelke in tudi storitve. Če bomo slednje bolje prodali, bodo imeli tudi delavci boljše plače, na drugi strani pa bodo zaradi večjih prilivov v državne blagajne imeli tudi upokojenci boljše pokojnine."

Da so sicer bonbončki in olajšave potrebni za tiste najšibkejše, vsi ostali pa da so dolžni nekaj prispevati, da bo lahko država prebrodila krizo, ki bo nastala, je dejal ter poudaril, da povolilno obdobje prav tako ne bo čas za višanje plač.

Kaj pa plače v javnem sektorju?

Novo vlado medtem čaka še ena fronta: zahteve sindikatov javnega sektorja po višjih plačah. Vsule so se takoj zatem, ko so si zdravniki izpogajali višje plače. Slednje je sicer ustavno sodišče zdaj to razveljavilo, a zdravniki bodo vztrajali pri svojih zahtevah in pri izstopu iz enotnega plačnega sistema. Kaj pa ostali?

Goran Novkovič in Lidija Jerkič
Goran Novkovič in Lidija Jerkič FOTO: POP TV

"Določba, ki jo je razveljavilo ustavno sodišče, je bila ena od podtaknjencev. Na zadnja vrata v zadnjem trenutku, z upanjem, da tega nihče ne bo izpodbijal, so skušali potišati spremembo plačnega sistema samo za zdravnika," je o zvišanju plač dejala Jerkičeva, ki poudarja, da v določbi niso bile napadene zdravniške plače, pač pa način, na katerega vlada sprejema zakone. Jasna je, da mora nova vlada pogajanja odpreti z vsemi sindikati javnega sektorja ter se dogovoriti za celotni plačni sistem v javnem sektorju. "To je zagotovo težka naloga, ampak slej ko prej bo treba to v pogajanjih urediti," je poudarila.

Novkovič medtem predlaga sidrišče za začetek pogajanj. To je po njegovem mnenju nekaj, kar Slovenija nujno rabi. "Pogledati moramo po več podobnih državah, kakšna so razmerja med plačami v javnem sektorju. Od tu pa je treba narediti časovnico, v kolikšnem času lahko pridemo do približno podobnih razmerij. Če tega ne bomo storili, se bo v naslednjem obdobju ponovila zgodba zadnjih 30 let," je dejal.

Jerkič: Delavske pravice so tema, o kateri se ne govori

Medtem so položaj in pravice delavcev, trg dela ter prekarnost teme, ki so v tokratni volilni kampanji v ozadju. Kaj to pomeni za prihodnost socialnega dialoga? "Eno od področij so tudi plače v zasebnem sektorju. To sicer ni naloga vlade, je pa njena naloga, da ustvarja pogoje, v katerih se bo lahko socialni dialog lažje razvijal in da se bodo podpirala kolektivna pogajanja," odgovarja Jerkičeva.

Da pa so delavske pravice tema, ki je v resnici pravzaprav ni, je poudarila. "Prekarnost ni vezana le z gotovostjo zaposlitve, temveč tudi z davki. Če bi bila katera koli vlada sposobna urediti, da bomo davke plačevali približno enako, potem ne bi bilo razlogov za takšno obliko prekarne zaposlitve, saj te ne bi bile zanimive," meni.

Ob tem je izpostavila vprašanji delovnega časa in minimalnih življenjskih stroškov. "Ta vlada se je rada pohvalila, da so izplačali večje minimalne plače. A to se ne bi zgodilo, če vlada pred tem spremenila zakona, ki je to omogočil. Dela za to področje je veliko," je dodala.

"V tem trenutku je čas za potrpežljivost in zavarovanje tistih najbolj ogroženih. Kasneje pa lahko pripravimo osnove, kako se bo vnaprej sistematsko urejalo plače. Če bomo zelo dvignili plače, lahko pridemo v inflacijsko spiralo, kar pa je še veliko bolj nevarno od trenutne situacije," je še dodal Novkovič.

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
24. 04. 2022 12.27
+1
Janeza Janšo najprej sploh dol dobiti, ne glede na volilni rezultat. Kaj bi šse zgodilo , kot primerjava , da reče; volitev ne priznavam in NE grem dol ?
EUROPA
19. 04. 2022 18.19
GOLOB JE DOBIL 1, 2 MILIJONA LETNO ZA NAGRADE. RAJA PLAČAJ ELEKTRIKO OD POSREDNIKOV.
EUROPA
19. 04. 2022 18.01
+1
OSTRO OBSOJAM UMETNO DELITEV NA PARLAMENTARNE IN NEPARLAMENTARNE STRANKE. VSE SO ENAKE V BOJU ZA MESTA V PARLAMENTU. ANKETE SO UMETNE IN NA RIGOROZEN NAČIN USTVARJAJO JAVNA MNENJA O NEKIH PRESEŽKIH.
EUROPA
19. 04. 2022 17.59
+1
Jerkičevo na zdravljenjenje.
4556
16. 04. 2022 19.38
+2
Ruska agresija bo močno vplivala na gospodarsko o tem lahko čivka vsak.Zagotovo se bodo upočasnile nekatere investicije Vladi ne bo lahko v novem mandatu.
srecnii
15. 04. 2022 21.14
-2
To so take lažne obljube levih in desnih, njim je cilj sam da poskrbijo za svojo tazadnjo in da na svojih del.mestih k grejo v penzijo zvabijo svoje sorodstvo....Narod pa kakor se bo znašel.....pa veliko naivnih ovc je k mislijo, da bo država za njih dovolj naredila. Fante, dekline, nič ne bo, stopte na realna tla. Kolega je enostavno spakiral kufre in odšel....sej najbrž se bo v penziji vrnil nazaj
spider2050
15. 04. 2022 21.13
-1
priviligiranec golob ali ptič ali karkoli že je, je izjavil , da zaupa stroki : torej približno veste, kaj vas ćaka jeseni, če on zmaga, podobno zlo, kot za časa janšanija. tudi pohvalil je nekaj globalistov, ki so vse prej kot človekoljubi. res ni nobene izbire, tako da po mojem je treba volitve ignorirat, ne mislim volit hlapčke globalistov in razne podtaknjence
zajebant2
15. 04. 2022 20.17
+4
Če zmagajo levaki nebo front vsi sindikati in ostali, ki zdaj zahtevajo vse bodo se povlekli v murgelsko klet
Novorazodetje
15. 04. 2022 19.08
-4
Sedaj lahko vidite, kam nas je pripeljala ta vlada. Upam, da so to njeni zadnji dnevi!
marker1
15. 04. 2022 19.53
+4
Kam pa? Najvišje plače, najnižja brezposelnost? Visoka gospodarska rast? Kaj bi rad še več?
zajebant2
15. 04. 2022 20.17
+2
spider2050
15. 04. 2022 21.16
+0
novorazodetje, tem ni dvoma, da so to zadni dnevi te psihopatske vlade, po novo razodetja,volitvah pa sledijo aretacije vseh tistih, ki so nas 2 leti uničevali in terorizirali na vsakem koraku, pod 30 let zapora odpade, samo najvišje kazni, oziroma spremeniti bo treba zakonodajo,da ne bodo nikoli več prišli iz uapora
+4
kaj ta dva loleka pametujeta!
srecnii
15. 04. 2022 18.06
+0
Vse je šlo v pm, samo par zadev kupil v Hoferju in takoj 50 evrov.
srecnii
15. 04. 2022 18.06
+1
Sokril
15. 04. 2022 17.16
-1
Država je v slabšem stanju kot kadarkoli prej. Rekorden dolg, rekordno število zaposlenih zaslužnih kadrov, rekordno število uradov, rekordna birokracija, načeta pravna država, katastrofalno zdravstvo, katastrofalno šolstvo, katastrofalna infrastruktura, rekordne cene stanovanj, rekordne cene surovin in hrane, rekordna inflacija, rekordno nizko zaupanje v politiko in st(r)oko,..itd. So pa lahko ponosni tisti, ki so v teh črnih časih uspeli ohraniti zaupanje in dostojanstvo. Npr. gasilci, ki so se uprli vladni ideji, da bi nadzorovali izvajanje PTC po gostilnah in trgovinah. Vse pohvale vsem, ki so v teh časih mamljivih neupravičenih dodatkov ohranili ravno hrbtenico.
bronco60
18. 04. 2022 17.12
Sokril, ter zahvala vsem, ki niso vzeli draginjskih dodatkov, ki niso porabili vavčarje, ki niso pustili povečanje penzij, večkrat in zahvala vsem, ki so se odpovedali vsem dodatkom, res hvala.
User2127030
15. 04. 2022 16.22
+3
Jao kaj vi to plačujete. Dva poznavalca ki samo sedita v pisarnah in brskata po internetu. Nobene koristi država nima njiju. Preveč je takih poznavalcev joj.
Novorazodetje
15. 04. 2022 19.10
-1
To je Ivanovo prijateljsko kadrovanje. Ali sploh lahko preštejemo koliko svojih sorodnikov in prijateljev ter strankarskih somišljenikov je zaposlil?
Walter Pravicek
15. 04. 2022 15.42
+4
Ko ti pade žlica v med,jo imaš vedno rad za obliznit.Tako je z komunisti,ki se pred vsakimi volitvami pregrupirajo v novonastale stranke,ali so inventar obstoječih.Bi radi kar do smrti"vlekli"krasne denarce na račun njihovih umskih sposobnosti.A to mi potrebujemo?
Novorazodetje
15. 04. 2022 19.13
-1
Si pozabil, da je tudi Ivan grosupeljski bil komunist, da je bil politični komisar na pohodu v Jajce? Zato se tudi on drži že trideset let politike, ker tam je lepo in izobrazba sploh ni pomembna.
EUROPA
19. 04. 2022 18.11
+1
JANEZ JANŠA JE KOMUNIST IN VEDNO BO KOMUNIST - 30 LET SE ŽE OKLEPA PRIVILEGIJEV!!! A ŠE NISTE DOJELI.
CtrlDelete
15. 04. 2022 15.21
+1
Članki o Kučanu, Fajonovi, Jankoviću, sindikatih in kolesarjih privabijo največje število neizobraženih desničarjev. Še 8 dni.
Walter Pravicek
15. 04. 2022 15.45
+2
Hudir je,ko je bil tedaj tovariš Kučan glavni(skupaj z Pahorjem v CK),drugi le plačniki članarine zvezi komunistzov Slovenije-Jugoslavije.Še večji je,.ko je upokojenec gospod Kučan priljubljen med Slovenci,drugega pa mrzimo.Sam si je kriv.
EUROPA
19. 04. 2022 18.12
JANEZA JANŠO SO TUDI KOMUNISTI PLAČEVALI. JANEZ JANŠA JE BIL IN OSTAL KOMUNIST.
puspan
15. 04. 2022 14.51
-1
Vse priznanje gospodu Goranu Novković za njegovo odlično delo v GZS, gospa zraven njega pa čisto nasprotje v ZSSS. Upam, da gre čimprej v penzijo, saj bi z njeno gažo lahko preživela pet slovenskih družin, ki imajo veliko otrok in komaj pridejo finančno skozi mesec.
Pinkman.
15. 04. 2022 14.36
+2
Nujno potrebno je, da imamo 17 strank.
Walter Pravicek
15. 04. 2022 15.46
+1
Balki36
15. 04. 2022 14.24
+0
Pravi slovenci bomo seveda volili desno...pa to
Walter Pravicek
15. 04. 2022 15.46
+1
Katero desno?Kje v Sloveniji imaš desno stranko?
bronco60
15. 04. 2022 14.14
+2
Najšibkejših nas je 80%. Upam , da bodo to upoštevali, ne pa samo lenivci in izkoriščevalci.
Cardinal
15. 04. 2022 13.07
+5
Jerkic :) ki ne ve kako clanom sindikata razlozit, zakaj so proti povisanju plac🤣🤣🤣