Lokalne volitve 2022

Pred drugim krogom: 5374 glasov prednosti ni bilo dovolj

Ljubljana, 02. 12. 2022 07.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Danijela Levpušček, STA
Komentarji
4

V nedeljo se bodo znova odprla volišča, tokrat v 47 občinah, kjer še niso izvolili župana. V Mariboru bomo gledali ponovitev "spopada" izpred štirih let, ki pa je po napovedih raziskav praktično že odločen. Še lažja zmaga se najbrž obeta kranjskemu županu Rakovcu, svojega nasprotnika je v prvem krogu premagal za 5374 glasov. V Novi Gorici po drugi strani aktualnemu županu ne kaže najbolje, medtem ko se v Krškem in Murski Soboti obeta izenačena tekma. A večino zanima predvsem Celje, kjer Bojana Šrota prvič po 24 letih čaka drugi krog.

Pred nami je še zadnje, šesto dejanje letošnjega supervolilnega leta – drugi krog županskih volitev. Dva najuspešnejša kandidata iz prvega se bosta za štiriletni mandat merila v 47 občinah, kjer župana niso izvolili v prvem poskusu, med njimi je tudi šest mestnih. 

Novega župana bodo to nedeljo volili v šestih od 12 mestnih občin.
Novega župana bodo to nedeljo volili v šestih od 12 mestnih občin. FOTO: Shutterstock

In med temi, presenetljivo, tudi Celje. Presenetljivo zato, ker se Bojanu Šrotu od leta 1998 ni bilo več treba podati v drugi krog. Tokrat ga je tja poslal novinec na županskih volitvah, ki pa je v mestno politiko vpet že več kot desetletje, Matija Kovač

Šrotova prednost iz prvega kroga je sicer skoraj 14 odstotnih točk, a to še ni zagotovilo za zmago. Analitik Andraž Zorko v nedeljo pričakuje mobilizacijo volivcev, kakršno smo spremljali v Kopru pred štirimi leti. 

V Mariboru si nasproti znova stojita Saša Arsenovič in Franc Kangler. A s to razliko, da ima Arsenovič zdaj za sabo štiri leta županovanja, v katerih je povlekel tudi nekaj spornih potez. In da so minila še štiri leta od t. i. mariborskih vstaj, ki so Kanglerja stale županskega položaja.

"Ne bi se znova odločil za kandidaturo, če bi aktualni župan delal dobro in za celotno mesto," pravi Kangler, ki se že tretjič poskuša vrniti na županski stolček.

Kangler obljublja brezplačne koncerte, ukinitev plačljivega parkiranja pod Pohorjem in oskrbo s pitno vodo za vsa gospodinjstva, Arsenovič pa ureditev Dravske promenade, izgradnjo predora pod mestnim središčem in zvišanje sredstev za kulturne programe.

V Kranju so županu Matjažu Rakovcu (SD) napovedovali zmago v prvem krogu, a sta mu zmanjkala slaba dva odstotka glasov. V drugem mu napovedujejo lahko delo. Protikandidat Ivo Bajec (SDS, NSi, SLS in Zeleni Slovenije) je namreč pred dvema tednoma dobil le 19,5-odstotno podporo. 

Kandidata loči največja razlika tako v deležu kot v številu prejetih glasov – Rakovec jih je namreč dobil kar 5374 več kot Bajec.

Dvoboj kandidatov SD in SDS bo tudi v Murski Soboti, kjer se bosta pomerila Damjan Anželj (SD) in Andrej Mešič (SDS). 

Zanimivo bo tudi v komaj leto dni stari Mestni občini Krško, kjer si bosta nasproti stala nekdanji poslanec Dušan Šiško in višji kriminalistični inšpektor Janez Kerin. Oba kandidirata s podpisi volivcev, razlika med njima pa ni bila tako velika, da je ne bi bilo mogoče nadoknaditi. 

Tudi sicer je bila tekma za županski stolček, s katerega se po desetih letih umika Miran Stanko, izredno izenačena. Kerin je na drugem mestu dobil 19,8 odstotka glasov, Aleš Zorko na tretjem 18,7, Iztok Starc na četrtem pa 17,2. 

Tako Murska Sobota kot Krško bosta zagotovo dobila novega župana, saj se stara nista podala v volilni boj. 

Medtem pa se v Novi Gorici pred nedeljo aktualnemu Klemnu Miklaviču stolček močno maje. V prvem krogu je namreč precej zaostal za Samom Turelom, ki ga podpira na Goriškem izredno priljubljeno Gibanje Svoboda. 

In še zanimivost: med kandidatoma je le en dan starostne razlike. Turel se je rodil 25. maja 1975, Miklavič pa en dan prej, 24. maja 1975.

Prvi delni izidi nedeljskega glasovanja bodo predvidoma znani po 19.30, ko bodo občinske volilne komisije vnesle prve podatke o preštetih glasovnicah v informacijski sistem. Podatki se bodo osveževali predvidoma do 23. ure oziroma do preštetja vseh glasov v vseh občinah.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni