Lokalne volitve 2022

Jankoviću še šesti mandat, njegova lista izgubila večino v mestnem svetu

Ljubljana, 20. 11. 2022 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek, STA
Komentarji
335

Zoran Janković ostaja na čelu Mestne občine Ljubljana. Tudi svoj šesti mandat je osvojil že v prvem krogu. Za župana Ljubljane se je sicer potegovalo kar devet kandidatov. Na drugem mestu je Nataša Sukič (Levica), tretji pa je Aleš Primc (Glas za otroke in družine). Je pa Jankovićeva lista v mestnem svetu izgubila večino, torej jo čaka najverjetnejša povolilna koalicija z Gibanjem Svoboda.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Janković znova prepričal Ljubljančane
    03:17
    Iz 24UR: Janković znova prepričal Ljubljančane
  • Iz 24UR: V Ljubljani kaže najboljše Zoranu Jankoviču
    02:40
    Iz 24UR: V Ljubljani kaže najboljše Zoranu Jankoviču
  • Iz 24UR: Janković o volilni udeležbi
    02:01
    Iz 24UR: Janković o volilni udeležbi
  • Zoran Janković na volišču
    00:46
    Zoran Janković na volišču
  • Iz 24UR: Štab Zorana Jankovića v pričakovanju rezultatov
    01:13
    Iz 24UR: Štab Zorana Jankovića v pričakovanju rezultatov

Ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, ki občino vodi že 16 let, je uspela nova prepričljiva zmaga. Po večini preštetih glasov je v prvem krogu osvojil okoli 62 odstotkov glasov, s slabimi 10 odstotki mu sledi Nataša Sukič, na tretjem mestu pa je s slabimi sedmimi odstotki Aleš Primc

Dogajanje v volilnem štabu Zorana Jankovića sta spremljala novinarka Tina Hacler in novinar 24UR Anže Božič. Janković je v volilni štab prispel okoli 20. ure v spremstvu svoje soproge Mije. V prvi izjavi je dejal, da ga presenetila nizka volilna udeležba. Kot je dejal, so očitno ankete kazale, da je zmaga za župana že odločena, in so dan, ki je bil na koncu brez dežja, izkoristili drugače. Je pa Janković dejal, da danes pričakuje boljši rezultat od tistega izpred štirih let, ko je dobil dobrih 61 odstotkov glasov, prav tako je napovedal, da se bodo v prihodnjem tednu začeli pogovori za mestno koalicijo z Gibanjem Svoboda in SD. "Pričakujem zmago v prvem krogu in večino Liste Zorana Jankovića v mestnem svetu. Ne glede na rezultat v mestnem svetu bomo delali sporazum o sodelovanju tako z Gibanjem Svoboda kot SD," je napovedal.

Ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, ki občino vodi 16 let, je uspela nova prepričljiva zmaga.
Ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, ki občino vodi 16 let, je uspela nova prepričljiva zmaga. FOTO: Luka Kotnik

Počasno preštevanje glasov in predčasna razglasitev zmagovalca

Ker je preštevanje glasov tokrat potekalo izredno počasi, ob 23. uri je bilo preštetih šele dobrih 60 odstotkov, so podporniki v Jankovićevem štabu kar 'predčasno' razglasili aktualnega župana za zmagovalca in mu z močnim aplavzom čestitali za nov, že šesti mandat.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Koalicija z Golobovo Svobodo, kot kaže, neizbežna

Jankovićeva zmaga tudi tokrat ni bila vprašljiva, je bila pa v ospredju lokalnih volitev v Ljubljani predvsem sestava mestnega sveta. Dolgoletni župan je v preteklem mandatu v 45-članskem mestnem svetu s 24 svetniki Liste Zorana Jankovića užival udobno večino, kar pa se bo v novem mandatu očitno spremenilo. Kot kažejo delni izidi, bo imela županova lista tokrat 18 svetnikov, kar pomeni, da bo moral Janković oblikovati koalicijo. Z osmimi mandati sledi Gibanje Svoboda, s šestimi SDS in s štirimi Levica. Dva mandata naj bi ohranila NSi, prav tako naj bi dva mandata imela SD. Po en mandat pa se obeta Glasu za otroke in družine, Listi šport in zdravje, Piratski stranki Slovenije, SLS in Vesni – zeleni stranki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trenutne rezultate v mestnem svetu je Janković komentiral z besedami, da se je s premierjem Robertom Golobom že pred volitvami dogovoril za sodelovanje po volitvah, ki pa bi se zgodilo tudi v primeru, če bi županova lista imela večino v mestnem svetu, še dodaja. Na vprašanje, kako zelo sta kompatibilna z Golobom, pa je odgovoril: "Mislim, da zelo dobro. Jaz sem zelo vesel, da je Golob predsednik vlade, sploh v teh časih krize na področju energetike. Mislim, da je prinesel mir, demokracijo, zelo dobri pa so tudi njegovi ukrepi na področju energetike."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na prejšnjih volitvah je Jankovićeva lista osvojila 42,4 odstotka glasov, tokrat se številka giblje okoli 37 odstotkov. 

Napovedi prihodnjih projektov

Med ključnimi projekti v novem mandatu je ljubljanski župan napovedal dokončanje kanala C0, s katerim bo 98 odstotkov objektov v občini priklopljenih na kanalizacijo. Izpostavil je tudi načrtovano sežigalnico, za katero je prepričan, da bo dobra za ljudi, okolje in bo prinesla nižje položnice.

V Ljubljani so se za županski stolček poleg Jankovića in Sukićeve potegovali še Igor Horvat (SDS), Aleš Primc (Glas za otroke in družine), Jasmin Feratović (Piratska stranka), Tina Bregant (SLS, Naša dežela), Jasminka Dedić (Vesna – zelena stranka), Mojca Sojar (NSi) in Tomaž Ogrin (Zeleni Slovenije in Konkretno). 

Napovedal je tudi 2000 neprofitnih stanovanj, na področju kulture je med drugim izpostavil Center Rog in Baragovo semenišče, na področju športa pa bazen Vevče, stadion Žak, plezalno steno in novo športno dvorano.

Na novinarska vprašanja o tem, ali drži, da se iz njegove ekipe poslavlja podžupan Janez Koželj, pa ni želel odgovarjati. "Ne bom o tem govoril, bom počakal, da bodo volitve zaključene. Imam najboljšo ekipo, profesor je sreča tega mesta," je dejal za glavnega mestnega urbanista.

69-letni Janković je vse od leta 2006 župan Ljubljane. Vsakokrat je bil izvoljen v prvem krogu. Prvič leta 2006, drugič leta 2010, tretjič po neuspelem poskusu, da bi postal mandatar, leta 2012, četrtič, znova na rednih lokalnih volitvah 2014 in petič leta 2018. Leta 2011 je namreč Janković s stranko Pozitivna Slovenija zmagal na parlamentarnih volitvah, a v državnem zboru ni prejel zadostne podpore, zato se je vrnil k županovanju. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (335)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Primula22
22. 11. 2022 10.56
+2
Nekaj nas je šem ki mislimo s svojo glavo in ga nismo volili ampak smo ŽAL v manjšini in ne moremo nič. Roko na srce, tudi kakšnih resnih protikandidatov ni imel. Ne razumemo upokojenk, ki volijo nasmeške župana, prestrašenih ritoliznikov, slepih sledilcev botrom iz ozadja, raznih privržencev, ki so z njim samo zaradi koristi in medijske pojavnosti... še Alenka Godec, joj, joj, joj... ŠKODA! Ja, sej je uredil center mesta. Kaj pa Šiška? Je razširil ceste in povečal kapacitete zdravstvenega doma zaradi novih stolpnic, katerih gradnjo je odobril.... Zdravstveni dom Ljubljana je v razsulu. Avtohtoni Ljubljančani so brez zdravnika, tisti, ki so gradili zdravsvene domove, sedaj p anaj bi se vozili v Horjul? Balkanska ponudba prehrane na Plečnikovem Tromostovju je hit na Tripadvisorju. Srbski trubači so popestritev dogajanja. Za trač si lahko prebiramo zgodbe o aferi Lewinsky, ki se ji po balkansko Pharmacy connection, boga žena, se mi smili, da se mora smejati zraven njega, ko se pojavi v javnosti. Mene bi bilo sram. Župana imamo, ki na vprašanje katerega od pravljičnih likov bi izbral zase, odgovori, da sta mu Tom in Jerry všeč. Sej ne loči med pravljico in risanko. To je vse isto, de, de, de. V Ljubljanskih lekarnah zaposleni odpovedujejo pogodbe o zaposlitvi, delavke so preobremenjene, krajšajo odpiralni čas lekarn, ker ni ljudi, vse z namenom vladavine Kapitala. Ja, z veliko začetnico napisano. Njegov urbanist pa tudi nima pojma, vsi prehodi pod bloki v Šiški so samovoljno zaprti s strani stanovalcev, pa so bili narejeni v skladu z urbanističnim načrtom, da so poti iz enega konca soseske v drugega čim krajše... Se boriš, pišeš, ampak potem pač sčasoma postaneš otopel in ti je v bistvu vseeno. Ja, je najlepše mesto ampak življenje v njej počasi zgublja na kvaliteti...
franko žgavec
22. 11. 2022 09.47
+0
volli so ga večinomaKjeste ljubljančani ?
Jimi1
21. 11. 2022 18.54
+1
To da glavnemu mestu drzave vlada tujec je žalostno dejstvo... Vrh vsega je še velik korupter in lo...kar še povečuje tragedijo stanja na terenu... Pač ljubljančani imate kar si zaslužite in ostala država lahko le opazuje kako to stanje obstaja... Glede na stanje bi vam dal referendum za odcepitev in vas kot balkansko entiteto ogradil od EU...
SREBRNIBREG.
21. 11. 2022 19.59
+3
Pišeš o Ljubljani ali Radencih? Kako je pa kaj bil Hrvat minister Mate v sektaški vladi?
Primula22
22. 11. 2022 10.38
+0
Jimi ne gre posploševati. Zakaj bi si jaz, kot Ljubljančan zaslužil Jankovića, ki ga ne morem videt? A misliš, da nam je vsem vseeno? Mal si ustrelil mimo... Sploh pa ni treba biti žaljiv, da naj se odcepimo. Ne moreš vse metat v isti koš.
bojer
21. 11. 2022 15.30
+5
Njegova "draga" ni bila videti "glih" zelo navdušena, morda se je med tem spomnila na kakšno drugo zgodbo.
St. Gallen
21. 11. 2022 14.11
-5
Mödendorfer je univerzalnejsa oseba, bolj prilagodljiv
visoki
21. 11. 2022 13.21
+3
zoki edini dela v družini,je potrebno zaslužiti za vse snahe,sinove,vnuke,prijateljice
zajebant1
21. 11. 2022 12.42
+6
A še je kaj slovencev v Ljubljani?
dartford
21. 11. 2022 12.58
+1
franko žgavec
22. 11. 2022 09.48
+0
wsharky
21. 11. 2022 11.56
+5
upam, da mu svoboda prekriza kaksne gradbene nacrte in seveda provizije
Primula22
22. 11. 2022 11.00
ROMELS
21. 11. 2022 11.42
+14
Pošten človek nikoli ne bi volil tega človeka.
brabusednet
21. 11. 2022 11.30
+8
Jankovič je oštevilčil raznašalce hrane in ste se Ljubljančani zgražali.Sedaj pa izvolili hinavci levičarski.Ste pokazali,koliko vam je do delovnih ljudi,ki v vročini,mrazu,dežju in snegu se trudijo,da vam žretje dostavijo.Da o farmacevtki in njgovih lopovščinah ne govorimo.Pa imate kanček vesti in ali ste že sploh slišali za to besrdo.S tem dejanjem kvarite mlade in jim spročate,večji lopov,kot si bolj te imajo za poštenjaka.
ijsales
21. 11. 2022 11.21
+14
mene osebno je sram , da sem slovenec in imam državljanstvo SLO..
Minovak
21. 11. 2022 11.16
+14
NAROD, KI IZVOLI SKORUMPIRANCE, SLEPARJE, LOPOVE IN IZDAJALCE, NI ŽRTEV, TEMVEČ SOKRIVEC! (George Orwell)
oježeš
21. 11. 2022 12.47
-1
To ti počasi razloži desnemu političnemu polu.
son?ek11
21. 11. 2022 11.15
-8
BRAVO, kako je pometel s konkurenco, hahahaha!!!
Antena
21. 11. 2022 11.03
+8
Upam, da Zoki žabarjem pokrade se vec denarja
oježeš
21. 11. 2022 12.51
+2
Te zadeve rešujejo sami Ljubljančani. Se pa kot je Slovenski običaj, vtikate v vse zadeve, le v svoje ne. Kaj nas tiste briga koga volijo Ljubljančani, ko pa imate doma skorumpirane kandidate, ki sploh ne bi smeli biti na listi kandidatov. Ne vidim, kako bi župan ene občine lahko vplival na župana druge občine, zato se je treba pobrigati za svojo občino, za svoje kandidate, ne pa samo po slovenski navadi kazati na druge, doma pa ponekod nesprejemljivi kandidati.
extradeluxe
21. 11. 2022 10.39
+19
treba jurćku še ene 40milionov odpisat nje.
Spužva
21. 11. 2022 10.30
+16
Zakva pa ni pršu s farmacevtko? 😁
visoki
21. 11. 2022 13.18
+0
kekec_pokec
21. 11. 2022 10.11
+17
Župan je izjavil, "imam najboljšo ekipo na svetu in okoli". Kakšen butelj. Isti Cimerotić.
anamarija
21. 11. 2022 10.22
+5
User416781
21. 11. 2022 10.10
+6
Jah, okrog Jankovića bodo vedno deljene debate. Dejstvo, ki mu nihče ne more oporekati, je to, da se je v času Jankovića v Ljubljani marsikaj spremenilo na bolje, da je v Ljubljani viden napredek in da je dejansko bilo marsikaj narejenega v Ljubljani. Drugo pa je, dejstvo, da Janković stalno hodi po robu zakona in da je pri njegovem delu tudi precej kuhinje. Ampak ljudje očitno dajejo prednost temu, da je Janković za Ljubljano dejansko tudi nekaj naredil. Sam sicer nisem občan Ljubljane, ampak če sem odkrit, tudi sam ne vem, kako bi glasoval, če bi bil volilec MOL. Na koncu koncev večina županov ne naredi nič omembe vrednega za občino, kuhinja je pa povsod. In žal Janković že nekaj časa prave konkurence nima.
Primula22
22. 11. 2022 11.04
+0
Se strinjam, ni imel konkurence, se pa blešči predvsem in samo center Ljubljane, življenje in bivanje je postalo slabše, samo gradi, vedno novi stanovalci, infrastruktura enaka, Šiška je veliko parkirišče za prišleke, dela pa kot stroj in gre kot bager, kar si zamisli izpelje. Upam, da mu bo zdaj vsaj malo oteženo, ko nima večine v mestnem svetu...
svobodna misel 13
21. 11. 2022 10.07
+8
nizka udeležba je zato , ker nobeden več ne verjame v volitve zato!!!
igy02
21. 11. 2022 10.03
+13
Jurček ima zagarantirano službo vsaj še 4 leta. In Damijan seveda tudi. O mami da ne govorimo. Sigurno je ponosna na svojo delovno družino.
Exiip
21. 11. 2022 11.15
-2