Lokalne volitve 2022

Čaga na Gosposki

Maribor, 05. 12. 2022 06.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
107

Večerni sprehod po središču Maribora je bil tokrat povsem drugačen kot pred natanko desetimi leti. Začetek decembra je takrat mineval v znamenju protestov na ulicah, s katerimi so takratnemu županu Francu Kanglerju Mariborčani sporočali: "Gotof si!" Desetletje pozneje pridemo na Grajsko ulico, kjer je Kangler v prostorih svoje stranke čakal, ali mu bodo meščani znova zaupali ključe tamkajšnjega Rotovža. Dve ulici stran pa je Saša Arsenovič računal, da bodo ostali v njegovem žepu.

V prvem krogu letošnjih lokalnih volitev niti aktualni župan Saša Arsenovič niti njegov (vnovični) izzivalec Franc Kangler nista zbrala zadostnega števila glasov, zato ju je čakal še drugi krog. Oba sta računala, da bosta volivce vendarle uspela prepričati. 

Ko po zaprtju volišč pridemo na Grajsko ulico, je pri hišni številki sedem osvetljeno prvo nadstropje. Tam ima namreč prostore Kanglerjeva zunajparlamentarna stranka NLS, v pisarni pa so že zbrani njegovi podporniki.  Na mizi so sladki in slani prigrizki, sokovi in priložnostna steklenica vina z nalepko, s katere se smeji Kangler. Tudi sam je tam, z ljudmi kramlja zelo dobro razpoložen in nasmejan, nato pa se umakne v pisarno. Ko petnajst minut pred osmo uro pride iz nje, nasmeh ni več tako širok. Prvi delni rezultati namreč kažejo, da mu vrnitev v mestno hišo ni uspela, saj je po številu glasov drugi za Arsenovičem. 

"Tudi v redu. Voljo ljudstva je potrebno vedno spoštovati. Bo pa velika odgovornost vseh nas v mestu. Maribor ima velike izzive in tudi velike težave, zavedali se jih bomo šele po teh volitvah, verjemite mi," je Kangler poudarjal, da dobro pozna finance občine in projekte, ki so še odprti. Napovedal je, da bo politično še naprej aktiven in spomnil, da je bil že trikrat izvoljen za poslanca v državnem zboru, dvakrat za župana, večkrat za občinskega in državnega svetnika. Mestni svetnik bo sicer tudi zdaj v tem mandatu. 

Po izjavi se vrne nazaj v pisarno, razposajeni niso niti njegovi podporniki. Vzdušju primerno se v ozadju zasliši melanholična oda Mariboru Zorana Predina: "Moj Maribor bo vedno živ, z njim se dan začne. Če koga maš res tak fejst rad, tak nikdar ne umre. O, moj Maribor je tak fejst nor ..."

Po Grajski ulici se spustimo proti Grajskemu trgu, kjer je ob praznični gostinski ponudbi že čutiti pridih veselega decembra. Precej bolj žalostna je podoba nekdaj legendarne kavarne Astoria na vogalu, priljubljenega zbirališča mariborskih intelektualcev. Zeleno poslopje zdaj sameva, na zatemnjenih oknih pa so napisi "Oddamo v najem". Zavijemo levo na Slovensko ulico, kjer je pisarna Saše Arsenoviča in njegove liste Arsenovič za Maribor. Tudi ta je prazna, a osvetljena, v notranjosti je zaslon z njegovo podobo, na steklenem vhodu pa napis: "Maribor. Vsak dan boljši."

Arsenovičeva volilna pisarna
Arsenovičeva volilna pisarna FOTO: Luka Kotnik

Še en zavoj levo pripelje na Gosposko ulico, ki je prav tako okrašena. Izložbe trgovin vabijo s prazničnimi popusti, vendar v nedeljo zvečer kupcev ni, so le posamezni sprehajalci. Pred hišno številko osem pa je precej bolj živahno. V  Galeriji Gosposki  so zbrani Arsenovičevi podporniki, pa tudi on skupaj z družinskimi člani in najožjimi sodelavci. 

Glede na odzive s terena je bil že prej optimističen: "Verjamem, da so volivci prepoznali in potrdili razvoj Maribora." Bolj ko so se urni kazalci pomikali naprej, več glasov je bilo preštetih. Premosorazmerno s štetjem je raslo tudi razpoloženje v njegovem štabu, kjer je nastala nepopisna gneča, zato je premikanje po malem prostoru postajalo precej oteženo. 

Gneča v štabu Saše Arsenoviča
Gneča v štabu Saše Arsenoviča FOTO: Luka Kotnik

Pomešamo se med njegove podpornike. Pravijo, da so v zadnjih štirih letih napredek opazili predvsem pri infrastrukturnih projektih. Mojster borilnih veščin Tomaž Barada, ki se poteguje tudi za mesto predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije, je dejal, da Arsenoviča, ki je bil pred vstopom v politiko znan kot lastnik več lokalov v starem mestnem jedru, pozna že več kot 20 let: "Je podjetna osebnost, veliko je ustvaril, v zadnjem mandatu pa je imel oči odprte tudi za šport. Spet se je odprlo kopališče Pristan, pa nogometni stadion, obnovila se je dvorana Tabor, ne smemo pozabiti tudi na novo teniško dvorano na Braniku. Tudi športniki smo prvič dobili plačane trenerje v občini," je naštel.

Mariborski župan Saša Arsenovič in podžupan Samo Peter Medved
Mariborski župan Saša Arsenovič in podžupan Samo Peter Medved FOTO: Luka Kotnik

"Dokazal se je v tem mandatu, kljub nekaterim polenom, ki jih je redno dobival pod noge, ampak takšna je pač politika," je pripovedoval legendarni smučarski funkcionar Tone Vogrinec. Pošteno pa ga je razjezila anonimka z nanizanimi številnimi ostrimi očitki Arsenoviču, ki je z umazanimi podrobnostmi posegla tudi v zasebno življenje njegovih podpornikov. Konec tedna je pristala v nabiralnikih številnih Mariborčanov. 

"Mene je sram, da imamo v Mariboru tudi takšen poden od ljudi. Bilo bi zanimivo, če bi ljudi, ki so ta pamflet napisali, tudi odkrili in jih javno ožigosali. Tudi sam sem bil omenjen v tem pamfletu in ko to bereš, preprosto ne moreš verjeti, da je to res. Tega se ne počne. In celo v volilnem molku se je to delalo. Pogovarjal sem se s prijatelji, kaj takšnega se v Ljubljani, Celju, Kopru ne more zgoditi. Maribor je neko posebno mesto, kjer ta nivo lokalne politike včasih pade tako daleč pod normalnega, da je to grozljivo," se je hudoval. 

Objem
Objem FOTO: Luka Kotnik

Svoj očitek o umazani igri pa je imel sicer tudi Kangler. Če je po prvem krogu volitev še prišel čestitat v Arsenovičev štab, kjer sta se tudi rokovala, ga tokrat ni bilo. Čestital mu je kar prek novinarjev, saj mu je oponesel "nekatere poteze in laži, ki jih je izrekel v predvolilni kampanji"

Arsenovičevi podporniki pa se s Kanglerjevim neprihodom niso obremenjevali, veselo so nazdravljali novemu mandatu in razpravljali o starem. "Bilo je zelo malo resnih afer, ni bilo korupcije, klientelizma in ostale lokalne mariborske folklore, kjer je pri lokalni politiki človek že vajen mazohizma na ta način. Res sem si želel, da zdaj ne bi šli desetletje nazaj v tisti čas Franca Kanglerja, ki smo ga dobesedno vrgli ven iz občine," je pripovedoval eden izmed zbranih v Arsenovičevem štabu, ko se je spominjal protestov konec leta 2012, ki so nato prerasli v Vseslovensko ljudsko vstajo. 

Vse pa se je začelo v Mariboru. "Rekel bi, da je tiha večina mesta absolutno že bila nezadovoljna z načinom vodenja. Je pa trajalo, da je dozorelo to nezadovoljstvo, ki se je ob prvi priložnosti tudi izkazalo. Najprej je protestirala peščica ljudi, nato pa se je z vsakim protestom množica povečevala. In ko so ljudje to videli, so dobili neko upanje in pogum, potem pa je šlo samo še naprej. Nezadovoljni so bili z domačijskim pristopom, klientelizmom, z očitno korupcijo. Pika na i je bila, ko je nekdo želel namestiti radarje, ki jih je dejansko financiralo in postavilo zasebno podjetje, ki bi nato dejansko služilo na račun kazni. Načrtovano je bilo namreč, da bi investicijo radarjev odplačevali s kaznimi. Da bi se denar Mariborčanov stekal v žepe zasebnikov, se je ljudem zdelo nepredstavljivo," sogovornik opiše, zakaj so se ljudje takrat obrnili proti Kanglerju, čeprav so mu dve leti pred tem podelili že drugi mandat na čelu mesta.

Torta in lahko noč

Arsenovič je nazadnje slavil z več kot 60-odstotno podporo volivcev. Pripeljali so mu torto, odprli šampanjec, nazdravljali ob zvokih We are the champions in Štajerska se veseli

Sam je volilni izid razumel kot potrditev dobrega dela, za naslednji mandat pa je napovedal prizadevanja za razvoj gospodarstva in stanovanjske problematike. "Želim si tudi zgraditi nove sodobne vrtce in šole, da bodo družine želele tukaj ostati in potem bo tudi gospodarstvu lažje," je poudaril. 

Za konec pa je Mariborčanom in Mariborčankam sporočil: "Lahko greste mirno spat, mi bomo delali za vas."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mungus
05. 12. 2022 20.17
+0
kangla naj začne nekaj delati ne pa da sam išče na katero občinsko ali državno korito bi se zopet priklopil ta barabin....
flojdi
05. 12. 2022 17.49
-1
Grem iskat kaj pomeni beseda : caga/sori ker ne znam najdt tipkovnice s crkami s strehcami
BundyCrocodile
05. 12. 2022 17.56
+2
Najprej se nauči slovnice pa boš vse razumel, ker tvoj stavek pa je res že rahla katastrofa :D
Korintos11
05. 12. 2022 16.47
+2
Kake nore pišejo SDS siromačeki. Saj 4 leta hitro mine.
PičiPoki
05. 12. 2022 16.38
-3
Si res otroke tepu? Ajajaj. E moj Sa.ša. Kje je ljubav naša. 🤨
Matiy
05. 12. 2022 16.26
-4
Spolni nadlegovalec FARMACEVTK in pretepač otrok sta dobila nov mandat, to je ogledalo Slovenije. Taka pač je.
Korintos11
05. 12. 2022 16.47
+1
Kollerik
05. 12. 2022 19.46
+1
proofreader
05. 12. 2022 15.30
-4
Ubogi otroci, spet so starejši izbrali nasilneža za župana.
Brakedirt
05. 12. 2022 17.07
+5
fotr je zihr v ukradeni stranki da ima tako nevzgojenega froca ki razbija.
BundyCrocodile
05. 12. 2022 15.20
+5
Volitev ne bi komentiral, sem pa vesel, da mi Kanglera ne bo treba gledat. Gospodu Arsenoviču, če po nekem naključju prebere ta komentar bi rad pa nekaj sporočil. To kolo, ki ste ga postavili v mestu, dajte iz proračuna nekaj cekina in ponudit vožjo ali 2 otrokom brezplačno. Jaz otrok nimam, vem pa kako je težko, ko si nekaj želiš pa starši nimajo 20€, da bi npr. trem otrokom plačali 1 vožnjo. Nihče ne bo zameril, če boste ceno za odrasle navili magari na 20€, otrokom pa le omogočite vožnjo ali 2 brezplačno. Dajte bit malo človeški tudi, ni vse samo kapital. Konec koncev so prazniki in naj bo božič za vse.
Amasakul
05. 12. 2022 15.09
+1
Bravo Saša, povozil si Franceja, spet je razočaran...
PičiPoki
05. 12. 2022 14.11
+0
Kaj zaj te. Te čagajmo za Franca. On je naš. 🤭
St. Gallen
05. 12. 2022 13.54
+1
Kangler dosegel odlicen rezultat glede na to, da je dal kandidaturo samo kaksno uro pred rokom...
Brakedirt
05. 12. 2022 17.08
+3
Brakedirt
05. 12. 2022 17.08
+3
to leto ste odlicno pokadili. sedaj pa proslavljajte.
JAZsemTI
05. 12. 2022 13.11
+4
Ko lahko izbiraš samo med slabim in še slabšim. 🤷‍♂️
F-Minus
05. 12. 2022 17.18
To je standard za Mariborske župane, zato pa večini tudi dol visi kdo zmaga, razlike tako ali tako ne bo.
WD40
05. 12. 2022 13.07
-1
čuvajte se g a !!!! okončine skrijte !!!!
Broj1 TNT
05. 12. 2022 12.44
+5
desno krilo je polommljeno !
optimistikus
05. 12. 2022 12.32
-2
JSENE, a je tebe Arsenko plačal da tukaj pišeš takšne neumnosti, zgradil se je namreč peš most skoraj pod mostom, a je to zate normalno in da je ta most stal štiri milijone našega denarja, naj gre malo naokrog pa ne samo po centru, naj odpre oči in če sam ne vidi kakšne so samo ceste, sramota, naj si gre na primer pogledat samo osnovno šolo na taboru ki je v sramotnem stanju in občina ne da denarja da bi se uredila
Minovak
05. 12. 2022 12.25
-7
Bravo Štajerci, potrdili ste, da niste nič boljši od Ljubljančanov...Balkan zavedno, naši gospodarji.....in potem se je stemnilo!!!
WD40
05. 12. 2022 12.29
-8
Kollerik
05. 12. 2022 19.47
+1
Lahko bi se desni skrajneži malce vprašali sami sebe, zakaj je tako.
royayers
05. 12. 2022 11.44
+6
Maribor ipak ni nor. Cestitke!
WD40
05. 12. 2022 12.29
-8
slovenc59
05. 12. 2022 11.15
+17
Ne vem kaj imajo župani tolk za proslavljal, ko da bi "svoje mesto" osvobodili, al kaj ? Nekateri župani vedno pozabijo, da so v službi občanov.....
Korintos11
05. 12. 2022 11.37
+9
Maribor je Arsenovič osvobodil pred Francom, a to ni dovolj?
Triindvajseti December
05. 12. 2022 12.08
+9
...a si pozabil, da ni Kanglerja zamenjal ti poznavalec... škiljo je bil pred njim, ne pa Kangler ...
Kobansko
05. 12. 2022 12.34
+5
ti si krof, včeraj smo ga osvobodili, pa to brez kock in borbe s specialci, ki si jih je g državni sekretar naročil in brez curkov solzivca, kar smo dobili pri prvi vstaji
WD40
05. 12. 2022 11.12
-12
no zdaj mate ,kaj mate ,samo pol ne kukat ,ko bo keri brez prsta ,ali uhe ,otroke pa čuvajte ,da kerega ne zgrabi ,pa še promet bo urejal
Korintos11
05. 12. 2022 11.38
+9
A tebe moti če daš otroku eno ali dve okrog ušes če razbijajo tujo lastnino? Arsenovič je to uredil s starši tega katerega ti misliš.
Kobansko
05. 12. 2022 12.29
+9
WD40
05. 12. 2022 12.31
-14
pridi pa se probaj mojega dotakniti ti ali arsenović ,se ne pobereta več nikoli
Broj1 TNT
05. 12. 2022 12.40
+9
se pravi da je treba najprej tebe disciplinirat !
Roko66
05. 12. 2022 12.57
+7
Ja res je..Jaz sem jih ko mulc pošteno fasal od očeta, ker sem delal neumnosti,za kar sem mu še danes hvaležen....
Kobansko
05. 12. 2022 13.13
+1
saj taki jih fašejo, če imajo tako vzgojo, kot jo ti kažeš kot starš
oježeš
05. 12. 2022 10.55
+9
'Maribor ima velike in hude težave', kot da jih v času njegovega županovanja ni imel.
F-Minus
05. 12. 2022 17.29
Jih je imel po Tovornikovo, Sovičem, Križmanom, Soršakom, Tomažičem, Fištravcem, Malešičem itd. Nič novega.
2mt8
05. 12. 2022 10.44
+4
Zdi se mi, da je to štajerska verzija Zokija...
Nidani
05. 12. 2022 10.58
+7
ACTUAL
05. 12. 2022 11.44
+3
2mt8
05. 12. 2022 11.59
+3
Zrihtal cesto 3x dražje kot sicer, ampak ok.