Lokalne volitve 2022

Na Bledu župana izziva čarodej in kočijaž, v Škofljici bi župan lahko postal 25-letnik

Ljubljana, 21. 11. 2022 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
11

94 kandidatov in kandidatk za župansko funkcijo čaka drugi polčas, torej slaba dva tedna volilne kampanje in mrzličnega iskanja čim več podpore ter še eno volilno nedeljo. 47 občin v prvem krogu namreč ni dobilo zmagovalca, kar je sicer manj kot pred štirimi leti, ko je bil drugi krog potreben v 56 občinah. Preverili smo, kje se obetajo tesni in najbolj zanimivi boji.

V 47 občinah od skupaj 212 v prvem krogu niso dobili župana oziroma županje, saj po neuradnih izidih nihče ni prejel potrebne večine glasov. Kandidata z največ glasovi se bosta tako 4. decembra za zmago pomerila v drugem krogu županskih volitev. Ta bo med drugim potekal tudi v šestih mestnih občinah – Maribor, Celje, Kranj, Krško, Murska Sobota in Nova Gorica.

Tokrat je bilo v prvem krogu izvoljenih več županov oziroma županj, saj je bil pred štirimi leti drugi krog potreben v 56 občinah.

Nekaj najbolj zanimivih bojev

V Mestni občini Maribor se ponavlja dvoboj izpred štirih let, v drugem krogu pa se bosta pomerila aktualni župan Aleksander Arsenovič in nekdanji župan Franc Kangler. Arsenoviču so volivci in volivke v nedeljskem prvem krogu namenili dobrih 36 odstotkov glasov, Kanglerju pa 25 odstotkov. Glede na volitve 2018 se je obema nekoliko znižala podpora.

V Mestni občini Celje so volivci dolgoletnega župana Bojana Šrota prvič poslali v drugi krog. Šrot je prejel slabih 47 odstotkov glasov, njegov neodvisni protikandidat Matija Kovač pa dobrih 33 odstotkov. 

4. decembra bo vroče tudi na Bledu, kjer se je aktualni župan Janez Fajfar nadejal še petega mandata, a mu je čarodej in kočijaž Anton Mežan prekrižal načrte. Oba kandidata sta prejela podobno število glasov. Za Fajfarja se je odločilo dobrih 44 odstotkov, za Mežana pa dobrih 45 odstotkov volivcev.

Zgolj glas razlike

Drugi krog bo tudi v Občini Žiri, kjer po odhodu Janeza Žaklja med poslance čakajo novega župana. V prvem krogu je Štefana Bogataja (SDS in NSi) in Franca Kranjca (skupina volivcev) ločil zgolj en glas. Bogataj je tako prejel 47,34, Kranjc pa 47,30 odstotka glasov.

Zelo oster boj se napoveduje v Občini Kanal, kjer aktualna županja Tina Gerbec po prvem krogu vodi z minimalno prednostjo pred Mihom Stegelom, oba kandidata pa sta uspela prepričati 47 odstotkov volivcev. 

Dvoboj izpred štirih let bodo 'ponovili' tudi v Občini Brežice, kjer aktualnega župana Ivana Molana izziva nekdanji predsednik DZ Igor Zorčič. Župan ima kar lepo prednost po prvem krogu, saj ga je podprlo skoraj 45 odstotkov vseh volivcev, njegovega nasprotnika pa slabih 30 odstotkov.

Za volilni štab Danila Markočiča naslednja dva tedna ne bo počitka, saj aktualnega župana čaka drugi krog.
Za volilni štab Danila Markočiča naslednja dva tedna ne bo počitka, saj aktualnega župana čaka drugi krog. FOTO: Bobo

V Občini Izola bo aktualni župan Danilo Markočič poskušal v naslednjih dveh tednih prepričati čim več volivcev, saj ga čaka drugi krog, njegov nasprotnik Milan Bogatič pa ima lepo prednost. V prvem krogu ga je podprlo dobrih 36 odstotkov volivcev, Markočiča pa dobra četrtina.

Tesen boj se obeta tudi na Jesenicah med aktualnim županom Blažem Račičem in predsednikom jeseniškega hokejskega kluba Petrom Bohincem. Njuna razlika v prvem krogu je slabih pet odstotkov oziroma 274 glasov.

Spremembe si volivci očitno želijo tudi v Občini Laško, saj aktualnega župana Franca Zdolška čaka drugi krog, kjer pa ima njegov protikandidat Marko Šantej nekaj prednosti. V prvem krogu ga je podprlo dobrih 46 odstotkov, Zdolška pa dobrih 37 odstotkov volivcev.

V Občini Mokronog-Trebelno bo napet drugi krog med dolgoletnim županom Antonom Mavrom in njegovim izzivalcem Francem Glušičem. Župan, ki upa na že peti mandat, je v prvem krogu dobil dobrih 46 odstotkov glasov, Glušič pa slabih 43. 

Za nov mandat se bo v drugem krogu moral potruditi tudi aktualni župan Občine Moravče Milan Balažic, saj mu ni uspelo prepričati večine volivcev, vendar pa je razlika med njim in njegovim izzivalcem Martinom Reboljem precejšnja.

V Občini Piran so se volivci odločili za spremembo na čelu občine, saj se aktualni župan Đenio Zadković ni uvrstil v drugi krog, se bosta pa v drugem krogu za to funkcijo pomerila kontroverzni poslovnež Gašpar Gašpar-Mišič ter mestni svetnik Andrej Korenika, oba sta sicer v prvem krogu prepričala okoli 22 odstotkov volivcev, je pa res, da se je v Piranu za župana potegovalo kar 13 kandidatov in kandidatk.

V Občini Škofljica aktualnemu županu Ivanu Jordanu, ki je bil v predvolilni tekmi tarča številnih kritik, ni uspelo osvojiti še četrtega mandata, zato se v drugem krogu obeta napet dvoboj med daleč najmlajšim županskim kandidatom Rokom Trevnom, ki šteje komaj 25 let, ter njegovim izzivalcem Primožem Cimermanom, ki pa je kot zadnji napovedal kandidaturo.

Napet boj se obeta tudi v Občini Tolmin, kjer je po imenovanju aktualnega župana Uroša Brežana za okoljskega ministra junija letos vodenje občine prevzela podžupanja Maša Klavora, ki pa se ji ni uspelo prebiti v drugi krog. Tam se bo bil boj med kandidatom SDS Otonom Bratužem in kandidatom SD Alenom Červom

V Občini Ilirska Bistrica aktualnega župana Emila Rojca čaka drugi krog, v katerem se bo pomeril z Gregorjem Kovačičem, ki je v prvem krogu prepričal kar 45 odstotkov volivcev.

V Občini Trebnje dolgoletnega župana Alojzija Kastelica čaka drugi krog, ki pa zanj – glede na rezultate prvega kroga, kjer je dobil manj kot četrtino vseh glasov – ne bo prav nič lahek. Njegova izzivalka Mateja Povhe je namreč za las zgrešila izvolitev že v prvem krogu.

Glasujte za najboljši portal v regiji
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1888402
21. 11. 2022 15.09
+3
Obcina Kanal. Definitivno znizati broj obcin ...
User1832247
21. 11. 2022 13.12
+7
še malo pa se bo kakšen petošolarček prijavil za župana!
periot22
21. 11. 2022 12.36
+7
Končno ste se zbudili tudi na Bledu da je čas za napredek ker do zdaj ste bili desetletja na mrtvi točki!
pekoči paradižnik
21. 11. 2022 12.09
+16
Na Škofljici so se končno streznili,... odslovili so janševca.
FERDO9
21. 11. 2022 11.58
+22
IZBRISAT pol občin! Naj dajo to na referendum! NOČEJO - ker jim tako paše, da se zapravlja naš denar............
JApajaDAja
21. 11. 2022 12.32
+7
JApajaDAja
21. 11. 2022 11.52
+7
tudi pahorja je izzival mizar-zabavljač-pa se mu je vseeno uspelo zlizati z vladajočimi!
User1832247
21. 11. 2022 13.12
-1
Mukec
21. 11. 2022 11.48
+4
Bravo, Mežan.
DKR
21. 11. 2022 11.36
+5
Na Škofljici, Nina,..na Škofljici.....