Lokalne volitve 2022

Novogoriškemu županskemu kandidatu Turelu široka podpora strank in list

Nova Gorica, 29. 11. 2022 16.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Županskega kandidata Gibanja Svoboda v Mestni občini Nova Gorica Sama Turela so pred drugim krogom podprli v strankah NSi in Levica ter listi Mdruzi in Listi za razvoj. V primeru Turelove izvolitve je verjetno to tudi že osnutek koalicije v novogoriškem mestnem svetu, ki ostaja odprta tudi za druge liste.

Robert Golob in Samo Turel
Robert Golob in Samo Turel FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je Samo Turel povedal na današnji novinarski konferenci, pogovori še potekajo, do srede pričakujejo še odgovore o sodelovanju z Zvezo za Primorsko in SD. "Sodelovanje v koaliciji je doslej odklonila le SDS," je dejal. Dodal je, da je vesel široke podpore tako z leve kot desne strani političnega prostora, kar po njegovem mnenju kaže na velike težave v novogoriški občini.

Njegova nasprotnika v prvem krogu lokalnih volitev, županska kandidata Anton Harej (NSi) in Andrej Pelicon (Levica), pričakujeta trdno koalicijo in konstruktivno sodelovanje v prihodnjih štirih letih. Marko Tribušon z Liste za razvoj pa meni, da je štiriletni županski mandat po eni strani kratek za večje projekte, po drugi strani pa dolg pri stagnaciji občine.

Harej je na novinarski konferenci povedal še, da je pred novim vodstvom in mestnim svetom v Novi Gorici izjemno zahteven mandat, saj ga bo zaznamovala Evropska prestolnica kulture leta 2025, še prej pa energetsko zahtevna zima.

Županski kandidat in trenutni župan Klemen Miklavič pa je v posebne izjavi po novinarski konferenci povedal, da ostaja zvest nestrankarstvu, ker je po njegovem mnenju to edini način za povezovanje list iz leve in desne strani. "Kajti pred nami so veliki razvojni projekti in pred nami je Evropska prestolnica kulture. To pa zahteva, da smo združeni, da se ne polariziramo, kajti premalo nas je Goričanov, da bi se lahko delili."

V prvem krogu volitev v Novi Gorici je največ glasov dobil Turel. Podprlo ga je 40,8 odstotka volivcev, aktualnega župana Miklaviča, s katerim se bosta pomerila v drugem krogu, pa 25,9 odstotka. Miklavič kandidira s podpisi volivcev, v tekmi za županski stolček pa je bilo skupaj pet kandidatov in ena kandidatka.

Z mestnega odbora SDS Nova Gorica so sporočili, da so jih na pogovor o morebitnem sodelovanju povabili tako iz Gibanja Svoboda kot Goriške.si. "Gibanje Svoboda nam že na samem razgovoru ni nič ponudilo in tudi na njihov odgovor smo čakali nekaj dni, medtem ko smo se z Goriško.si dogovorili o nadaljevanju sodelovanja," je sporočila predsednica mestnega odbora Elena Zavadlav Ušaj.

Poudarila je, da je bila njihova stranka v tem mandatu zelo aktivna, saj so v Novo Gorico pripeljali veliko projektov. "Z delom smo želeli nadaljevati, zato da bi se projekti, ki jih je pokrivala podžupanja Damjana Pavlica, tudi izvedli. Žal smo s strani Gibanja Svoboda dobili zaprta vrata, kar kaže na to, da se državna politika preveč meša v lokalno. To vsekakor ni dobro z vidika razvoja mesta," je zapisala.

Veseli so tega, da je politika Miklaviča in njegove ekipe povezovalna ter ne ločuje na leve in desne. Zato se z njimi dogovarjajo o sodelovanju tudi po letošnjih lokalnih volitvah. 

Glasujte za najboljši portal v regiji
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
30. 11. 2022 10.09
+3
Turel je začel z lažjo, "Sodelovanje v koaliciji je doslej odklonila le SDS," z SDS -om ni bilo resnega razgovora nič jim niso ponudili, čeprav je bila gospa Pavlica , podžupanja v prejšnji "vladi" najaktivnejša na področju gospodarstva, pa tudi na projektu Prestolnica kulture, ampak ne vem zakaj lagati, delati na lokalnem terenu je drugače kot delati na Državnem terenu, če bo Turel izvoljen, in se bo obdal z nesposobnimi kimavci, ne bo dosti iz tega, kot sem že zapisal ni nobene potrebe po laganju, če bo Turel izvoljen, in kot kaže bo, potem pač zbereš koalicijo kot jo hočeš, to pravico pač imaš, brez potrebe za blatenjem, in še enkrat SDS na lokalnem terenu še zdaleč ni SDS na državnem terenu, misliti je potrebno predvsem na Goriško občino, v tej občini pa živimo vsi, neodvisno od politične pripadnosti.
brezveze13
29. 11. 2022 20.24
+1
ko bo tavbi začel izvajati svoje mahinacije ga bo narod spregledal in bo odfrčal na hitro, škoda edino da slo ne premore enega realnega in sposobnega pravega človeka, ampak se vedno na hitro najdejo neki vaški nesposobni posebneži ki jim je mar edino lasten ego
brezveze13
29. 11. 2022 20.18
+1
nekateri imajo pač srečo da so bile prej parlamentarne volitve kot županske, normalno je da sedaj vlada plasira in podpira svoje
perjad
29. 11. 2022 18.50
+1
a zdej bomo imeli pa še v Novi Gorici globnjak na občini sami strokovnjaki če jih podpira levnuharstvo upam da ne in od mene ne dobi hlasu
komarec
29. 11. 2022 18.00
+1
Tu bi podprl dosedanjega župana Miklaviča, ker se mi zdi pravi.
son?ek11
29. 11. 2022 16.36
+6
Kaj se tonin že sisa Golobu?? Podprl je novogoriškega kandidata iz vrst Gibanje Svoboda. Ja, ti pokvarje.nček tonin, sedaj se bi nalepil na koalicijo?,