Lokalne volitve 2022

Opazovalci: V Sloveniji bi morali razmisliti o omejitvi županskih mandatov

Ljubljana, 21. 11. 2022 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Sloveniji je visok nivo zaupanja v volilni sistem, ugotavljajo opazovalci Sveta Evrope, ki so spremljali potek nedeljskih volitev. Po njihovem mnenju so potekale zgledno, ob čemer pa menijo, da so še možnosti izboljšav. Priporočajo tudi razmislek o omejitvi županskih mandatov na največ dva zaporedna mandata.

Potek nedeljskih lokalnih volitev v Sloveniji je spremljala tudi opazovalna misija Kongresa lokalnih in regionalnih oblasti Sveta Evrope, ki kot svetovalno telo deluje pri Svetu Evrope in si prizadeva za utrjevanje demokracije na lokalni in regionalni ravni. Po lokalnih volitvah pred štirimi leti je bila to že druga opazovalna misija kongresa. Tokrat je k nam pripotovala 18-članska delegacija, ki je spremljala izvajanje volitev na 120 naključno izbranih voliščih po vsej Sloveniji, kar je vključevalo tudi štetje glasov na sedmih voliščih.

Kot ugotavlja misija, so nedeljske lokalne volitve v Sloveniji potekale mirno in brez nepravilnosti in incidentov. To kaže, da obstaja v Sloveniji visok nivo zaupanja v volilni sistem tako s strani volivcev kot kandidatov.

"Že to, da na voliščih ni bilo opazovalcev strank in strankarskih zaupnikov, govori samo zase," je na današnji novinarski konferenci poudaril vodja delegacije opazovalne misije David Eray. Glede na to, da je letošnje leto v Sloveniji super volilno, bi pričakovali tudi volilno utrujenost, vendar je število volivcev pokazalo obratno, je dodal.

Komisija ob tem ugotavlja, da so pri organizaciji volitev še možnosti izboljšav, slovenskim oblastem pa priporoča, da o njih razmislijo in jih proučijo do naslednjih lokalnih volitev.

Na prvem mestu izpostavlja potrebo po bolj koherentnih pravilih pri pečatenju volilnih skrinjic. Slednje se namreč pečatijo na različne načine, kar so predstavniki ugotovili že ob opazovanju lokalnih volitev pred štirimi leti.

V nekaterih primerih pa so imeli volivci tudi težave z iskanjem prave volilne skrinjice ali pa so razgrnili volilni listek, še preden so ga položili v skrinjico. "To lahko postavi pod vprašaj tajnost pri glasovanju," je poudaril Eray. 

Zoranu Jankoviću so ljubljanski volivci zaupali že šesti mandat.
Zoranu Jankoviću so ljubljanski volivci zaupali že šesti mandat. FOTO: Luka Kotnik

Glede števila volivcev na posameznem volišču misija ugotavlja, da je bilo le-to na podeželju v posameznih primerih majhno, v urbanih oz. mestnih okrožjih pa je bilo volivcev izrazito več, tudi od 2000 do 3000, tako da so na nekaterih voliščih volivci stali v vrsti. To je povzročilo nepotrebne obremenitve za delavce na voliščih, zato misija meni, da bi bilo koristno, če bi v nekaterih primerih eno volišče "razbili" na dva ali tri.

"Verjamemo, da bi lahko Državna volilna komisija pridobila več pristojnosti pri zagotavljanju enotnosti postopkov pri označevanju in pečatenju volilnih skrinjic, zato da bi se tudi bolje organiziralo izobraževanje in bi se dala natančnejša navodila glede praktične ureditve na sam dan volitev in za organizacijo volišč," je poudaril Eray.

Po mnenju komisije bi morali v Sloveniji začeti tudi razpravo o trajanju županskih mandatov, tako da bi se omejili na največ dva zaporedna mandata. V 51 občinah je bil namreč samo en kandidat za župana, tudi sicer je skladno s slovenskim volilnim sistemom zelo težko zamenjati župana. "Neomejeni županski mandati omejujejo tudi možnosti za mlajše generacije v politiki," je poudaril vodja delegacije.

Misija priporoča tudi zvišanje sedaj zelo nizkega praga za financiranje volilnih kampanj, s čimer bi se izognili, da kandidati iščejo "kreativne načine zbiranja donacij za lastne kampanje". "V državi, kot je Slovenija, ki je znana po velikem številu nestrankarskih kandidatov in neodvisnih list, je to še posebej pomembno. Da bi bilo treba ukrepati na tem področju, kaže tudi uspeh neodvisnih kandidatov na nedeljskih volitvah," je poudaril Eray.

Po mnenju misije pa je veliko možnosti za izboljšanje tudi na področju zastopanja žensk v lokalni politiki. Trenutno je med župani le deset odstotkov žensk in tudi po nedeljskih lokalnih volitvah se to verjetno ne bo spremenilo. "Videli smo zelo veliko predsednic volilnih komisij, žal pa veliko manj županj," je poudaril Eray.

Prve zaključke in ugotovitve glede spremljanja lokalnih volitev v Sloveniji bo opazovalna misija pripravila do 5. decembra, v prvih mesecih prihodnjega leta pa bosta potekala razprava in sprejetje poročila in priporočil za slovenske oblasti. 

Glasujte za najboljši portal v regiji.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (121)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janez Novak 13
27. 11. 2022 18.20
Glede na aktualno anketo, če smo za to, da se omeji na dva zaporedna mandata: omejiti je potrebno na skupaj dva mandata. Tako bi lahko bil dva mandata, potem en mandat pavze in potem spet dva mandata.
MihaGliha
24. 11. 2022 13.58
+1
če ga ljudje hočejo zakaj pa ne???? mi nočemo Janše zato pa zdaj Urška kleči na koruzi
LedenaGora
22. 11. 2022 19.58
+1
Kaj mislete da če boste omejili mandate da bo naenkrat začel sds zavzemat pomembne občine? In ne kot sedaj da ima sedeže le v nepomembnih občinah
LedenaGora
22. 11. 2022 20.00
sedež katere mestne občine ima sds? 😂😂😂 sds podporniki podajte odgovor
eurosapiens
22. 11. 2022 13.58
+3
vse mandate je potrebno omejiti ... tudi poslanske
Pravica je
22. 11. 2022 10.21
+10
Če je župan sposoben naj dela, bolj smiselno bi bilo ustvariti neko pravno podlago ali varovalko, da lahko še pred koncem mandata odstraniš neprimerno nesposobnega župana, ker je sedaj ves svoj mandat zaščiten kot zimski medved !!!
Rommy Cerar
22. 11. 2022 08.08
+3
to je narobe s svetom...da menjaš nekoga ki dobro dela je največja napaka, ki jo lahko narediš...naj Evropa dela kot želi, mi bomo pa kot mi želimo in naj se že nehajo vtikat v področja, kjer zadeve dobro delujejo...mislim, da je dovolj drugih problemov, ki so potrebni temeljitega razmisleka kako jih rešiti
mastablasta
25. 11. 2022 12.43
-1
zato ker ljudje začnejo voliti po neki inerciji in kot so povedali, mlajši kandidati nimajo možnosti, ker so župani (morda senilni) že po 20 let na funkciji. dela dobro je relativen pojem. lahko da dela dobro za generacijo, ki ga je prvič izvolila, ne pa recimo za mlade ali obratno. meni se zdi sicer bolj kot mandati (lahko bi bila omejitev tudi na 3) problematično to, da ni bilo nekih kampanij. ni bilo mesta, kjer bi ljudje lahko kandidate kaj vprašali in dobili konkreten odgovor. jaz ljudi, ki so kandidirali v oblini večinoma sploh nisem poznal (razen poslancev). morda so dobri ljudje, polni novih idej. ampak tega ne moreš v 2, 3 tednih ugotoviti.
razumi če lahko
21. 11. 2022 19.21
+4
Omejiti kaj koli v Sloveniji kaj se napaja iz proračuna je strel v koleno m saj boš takoj fašist , nestrpnež ali kaj koli drugega ! Če začnemo naštevati kaj vse bi bilo potrebno omejiti ne bo konca ! Za primer prejemnik socialne pomoči max 1 leto ?! Ali pa , če enkrat zapraviš podjetje nikoli več ne moreš odpret novo in še in še je teh primerov vendar nekomu vse skupaj to paše in zato ne bo sprememb !!
tarzan13
21. 11. 2022 19.03
+0
Zoki čas je za spremembe , dejmo se mal podvizat..Stožice in Avtobusna postaja sta še vedno klavrna in sramota za najlepše mesto na svetu.
Petur
21. 11. 2022 18.51
+1
prvo volitve,obljube,ko pa nekdo nekomu ni ppogodu četudi ljudstvu oz volilcem je,bi pa na nek način spreminjali pravila!!
Stolček
21. 11. 2022 18.31
+1
Vsi se nam smejijo s temi občinami. Tam pa 1.župan na 2.milijona ljudi. Tu pa se peljem 15 min, pa prečkam 4.občine z lahkoto. Veste koliko gre € za župane in vsa falanga, ki spada zraven? Glede na to, pa je bilo proti občini 72% ljudi, Zakaj se ni takrat upoštevalo naroda.? Aja saj res, ker ni bilo po njihovo...To je bil lep začetek demokracije. Pa še zdaj vas lahko kupijo za par kubikov asfalta in ploskate, kar bi moralo biti samoumnevno, da se gre za javno dobro. Za to pa še dolgo ne bo sprememb, ker tako razmišljate. Aja, pa župani ne delajo in nič ne dajo iz svojega žepa, ampak davkoplačevalskega in kohezij, kjer se spet obrača EU denar. In župani so samo podaljšana roka politike.
SREBRNIBREG.
21. 11. 2022 18.48
+7
Je Bratuškova hotela zmanjšati pa se spomniš kdo je bil proti?
MojsterSplinter
21. 11. 2022 18.31
+1
Če je lahko kraljica vladala tam enih 70 let, lahko tudi župan 30.
Abrams
21. 11. 2022 18.30
-2
Sej ni važno, če veste kdo je, sam da je levičar. Sej Janša mu je hotel vzeti pravico do javnega denarja. S tem bi periferija profilirala, ampak ste malo preveč zabiti za tako matematiko
Grma53
21. 11. 2022 18.15
-3
Pa če smo Tita gledali do njegove smrti potem lahko tufi Jankovića. Sta približno enaka tiča, le da je eden imel bolj krvave roke
SREBRNIBREG.
21. 11. 2022 18.24
+10
Najbolj krvave so imeli tisti kateri so jih umazali s krvjo svojih slovenskih bratov zaradi simpatiziranja s svastiko in njej služenja.
Abrams
21. 11. 2022 18.28
-3
Ja sej, kaj je pa povedal drugega. Ne obračaj.
SREBRNIBREG.
21. 11. 2022 18.49
+8
A Jankovič ima krvave roke? Oprosti nisem vedel bi pa rad vedel kje in kako.
Opazujemvas
21. 11. 2022 18.10
+8
Ne samo na omejitev županskih stolčkov tudi poslanskih na dva in konec državnega korita, ne pa, da se eni celo življenje vlačijo po parlamentu in mešajo meglo.
sektor1
21. 11. 2022 18.10
+5
Ah kje pa to pa ne boste govorilo o našem županu NJEEEE !
Holjcje
21. 11. 2022 18.06
+2
ja seveda kak te nej.
Andrej58
21. 11. 2022 18.01
+4
Točno tako, največ dva mandata.
blue3dragon
21. 11. 2022 18.01
-1
Kar naj tako ostane, kot je. Če je nekdo sposoben delati za ljudi, naj ostane župan. S takšnimi omejitvami bi bilo samo še več takšnih, ki jim Hrvati pravijo uhljebi. Pri nas še nismo izmislili primernega izraza, vsaj jaz ga še nisem slišal
medo357
21. 11. 2022 18.07
-3
sposoben, počakaj da odstranijo šerifa, bo za pol LJ okostnjakov
Grma53
21. 11. 2022 18.19
+4
Koliko je kdo sposoben, je odvisno le od medijev. Eni kradejo, lažejo, pa jih mediji povzdigujejo v nebo. Raja tako ali tako nima možnosti, da bi izvedela pravo resnico.
gr rg
21. 11. 2022 17.55
+0
Kakšni opazovalci? Same pijavke.
Butalivud
21. 11. 2022 17.53
+2
Opazovalci. Evropski opazovalci. Misija evropskih opzovalcev. Verjetno vsi volunterji… valjda!