Lokalne volitve 2022

Politični spopad v Škofljici: v boj za županski stolček kar pet kandidatov

Škofljica, 16. 11. 2022 20.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadej Grešovnik
Komentarji
9

Resda v senci bolj odmevnih političnih bojev v večjih slovenskim mestih, a lokalna predvolilna vročica zajema tudi manjše kraje. V Škofljici – eni najhitreje rastočih občin v Sloveniji – se, povedo domačini, odvija najzanimivejši politični spopad za oblast doslej. Kar štirje kandidati bodo skušali premagati dolgoletnega župana Ivana Jordana. Med očitki, ki pred nedeljskimi volitvami letijo nanj, pa: od mobinga pa vse do – pretiranega – simpatiziranja z državami Višegrajske skupine. In kaj na to poreče aktualni župan?

Ob sprehodu ob vselej zelo prometni cesti, ki pelje skozi Škofljico, te dni pozdravljajo obrazi petih kandidatov, ki so z reklamnih panojev tako rekoč izrinili trgovce. Oblast je slast, pravijo. In ta pisarna je – povedo krajani – zanimiva kot še nikoli.

"Nobenega podjetja nimam v tujini," trdi Ivan Jordan. Tako pa aktualni župan, ki te dni odgovarja na številne očitke. Da ima podjetje na Slovaškem in da kot župan nenavadno veliko sodeluje z državami višegrajske skupine. Pa tudi, da so odnosi na občini zelo slabi. Na kar opozarja tudi konkurent, ki je prvi napovedal kandidaturo.  

"Sliši se nič lepega, da so ljudje zafrustrirani, da je veliko bolniških odsotnosti, to pa menim, da zato, ker ni pravega pristopa do zaposlenih," meni kandidat Igor Zupančič. "Sam zagovarjam odprto občino, občino kompromisov, pozitivno naravnano občino," pa je v svoji kampanji jasen Bojan Božič.

Bo kandidatom uspelo premagati Jordana?
Bo kandidatom uspelo premagati Jordana? FOTO: POP TV

Župan se je moral pred časom zagovarjati tudi pred očitki o nadlegovanju, ko naj bi prestopil meje dopustnega v razmerju z nekdanjo zaposleno, "Lepo Natašo", javnosti bolj znano po kadrovski aferi, ko se je v času Šarčeve vlade prav iz občine preselila na Sovo. Župan o pogrevanju namigovanj o svojem neprimernem vedenju na delovnem mestu pravi: "A je čudno, da se pojavijo tri dni pred volitvami? Zakaj se pa tri mesece prej niso, zakaj se pa 14 dni prej niso. To je čisti napad name."

In kaj bi delal drugače – pri le 25 letih – daleč najmlajši županski kandidat, Rok Treven? "Učinkovito pridobivanje evropskih sredstev. Trenutno je naša občina na samem repu črpanja evropskih sredstev," je jasen. 

A na drugi strani – odgovarja župan – beleži zelene številke. "Občina je ena izmed dvanajstih občin brez kredita," pravi aktualni župan.

A je, kot pravijo drugi kandidati, zaspala. In kaj obljubljajo, kakšna bo Škofljica čez štiri leta? "Uredili bomo obvoznico. Oziroma obvozno cesto. Naredili bomo podhod. Naredili bomo nov zdravstveni dom," odgovarja Zupančič.  Jordan pa svoje delo ocenjuje kot uspešno: "Zelo na kratko 161 projektov smo naredili. 21 jih imamo v delu."

Traven ima v svoji kampanji kot cilj tudi: "Izgradnjo obvoznice. Drugi prioritetni projekt je izgradnja medgeneracijskega centra." Kandidat največje vladne stranke pri doseganju ciljev računa predvsem na državno politiko: "Imamo podporo nenazadnje vseh pristojnih ministrstev. Jaz verjamem, da je to dobra popotnica za nas. Za moje in za naše delo." Svojo kandidaturo je, sicer kot zadnji, napovedal tudi Primož Cimerman, ki pa se danes na naš klic ni odzval. Medtem ko smo poročali, da naj bi bil Cimerman ta hip bolniško odsoten, pa nam je zatrdil, da to ne drži in da se počuti odlično.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ploh
18. 11. 2022 09.12
+1
Bog ne daj Jordana ali Božiča
ResnicaSeTuZeloCenzurira
17. 11. 2022 15.12
+5
Kolikor slišim od prijateljev iz Škofljice slišim, da je Zupančič objesten z parcelami in si jih želi, če bo župan privatizrati za svoj žep, Božič gre tja kjer ima korist Treven pa samo pljuva a nikogar od kandidatov niti ne pozna. Cimerman, ki naj nebi bil dosegljiv pa je bojda strašna glava. Izumitelj Med.over.neta, direktor mgc Domžale. Skratka si mislim, da bodo škofljičai volili Cimermana. Pa saj zakaj ne, če je manager in glavca.. Hvala bogu!
obub81
17. 11. 2022 16.54
-3
zato k živi v Izoli pa si potne stroške nabija na račun zavoda v katerem je odpoved dal, pa tud kokr vem hodi na dializo ledvic parkrat na teden tko da ne vem kdaj bo cajt mel za županovanje. Je pa vsekakor dober govorec
ResnicaSeTuZeloCenzurira
17. 11. 2022 17.16
+2
Ti si al od Zupančiča al pa od Trevma, ker sem slišal, da trosita točno take laži kot si jih ti zapisal. Vidim da imajo frendi moji še kako prav o teh dveh kandidatih..
obub81
19. 11. 2022 11.49
RedCell
16. 11. 2022 21.44
+1
Groteskna država…na vsake tri križišča pa pet semaforjev ena občina. Pa povsod plakati enih v karirastih srajcah z govejimi ksihti. Mah.
Janez Novak 13
16. 11. 2022 21.41
+6
*NA* Škofljici in ne *v* Škofljici. *Na* Lavrici, *Na* Vrhniki, *Na* Ptuju. *Za* Bežigradom (to smo imeli med neurjem, ko so pisali *v* Bežigradu). Ojej.
Samo DESNO je pravo
16. 11. 2022 21.34
+0
Potouceni kramoh
16. 11. 2022 21.31
+2
Težko gledat ko ma vsako selo u Butalah od 2000 duš eno desetino folka vkljucenga v volitve in 10 bedancev ki kandidirajo za župana