Lokalne volitve 2022

V Mariboru drugi krog med Arsenovičem in Kanglerjem

Maribor, 20. 11. 2022 18.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urška Bitenc, STA
Komentarji
133

V Mestni občini Maribor so preštete skoraj vse glasovnice, občanke in občani pa bodo morali 4. decembra znova na volišče. V drugem krogu se bodo odločali med aktualnim županom Sašo Arsenovičem in nekdanjim županom Francem Kanglerjem. Arsenovič je dobil 36,67-odstotno podporo volivk in volivcev, Kangler pa 25,48-odstotno. Vojko Flis, ki so mu predvolilne javnomnenjske ankete napovedovale možnost, da se uvrsti v drugi krog, je prejel dobrih 20 odstotkov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V drugem krogu Arsenovič proti Kanglerju
    02:40
    Iz 24UR: V drugem krogu Arsenovič proti Kanglerju
  • Iz 24UR: Arsenovič o pričakovanjh lokalnih volitev
    01:37
    Iz 24UR: Arsenovič o pričakovanjh lokalnih volitev
  • Iz 24UR: Vzdušje v štabu Saše Arsenoviča
    00:52
    Iz 24UR: Vzdušje v štabu Saše Arsenoviča
  • Iz 24UR: Kaj v Mariboru pričakuje Kangler?
    00:46
    Iz 24UR: Kaj v Mariboru pričakuje Kangler?

V Mestni občini Maribor so prešteli 99,95 odstotkov vseh prejetih glasovnic, čakajo še na tiste po pošti. Aktualni mariborski župan Saša Arsenovič, ki se poteguje za svoj drugi mandat, je po neuradnih delnih izidih na prvem krogu lokalnih volitev dobil najvišjo podporo volivk in volivcev, in sicer 36,67-odstotno – zanj je glasovalo 13.055 občank in občanov. Prepričan je, da bo prvo mesto zasedel tudi v drugem krogu. 

Aktualni župan je preštevanje glasov v volilnem štabu v Galeriji Gosposka spremljal s širokim nasmehom. Ob njem se je nabralo lepo število podpornikov, ki so se prav tako veselili prvega mesta v prvem krogu lokalnih volitev. Obiskala sta ga tudi dva člana Gibanja Svoboda, ki sta mu čestitala za osvojeno prvo mesto. V drugi krog županskih volitev se je uvrstil s protikandidatom Francem Kanglerjem, s katerim sta se za županski stolček pomerila že leta 2018. "On (Kangler, op. a.) je vsekakor moj politični nasprotnik, pred štirimi leti sem šel kandidirat zato, da ne bi takrat on zmagal," je o protikandidatu drugega kroga za POPTV po preštetih glasovnicah dejal Arsenovič.  

Zadnji del Arsenovičevega aktualnega mandata je sicer zaznamoval incident z najstnikom, zaradi česar je bil tudi kazensko ovaden. Kljub temu so v štabu optimistični, ponosni so tudi na volilno kampanjo. Med vidnejšimi imeni so bili v štabu športni funkcionar Tone Vogrinec, pesnik Andrej Brvar, političarka Jelka Kolmanič, novinar Dejan Pušenjak in kardiolog Franjo Naji. 

V morebitnem novem mandatu, v katerega je sicer sam trdno prepričan, napoveduje nadaljevanje začetih projektov, med drugim ureditev Dravske promenade, izgradnjo predora pod mestnim središčem in zvišanje sredstev za kulturne programe.

Delni neuradni rezultati na prvem krogu lokalnih volitev v Mariboru:

1. Saša Arsenovič  (podpisi podpore): 36,67 odstotka glasov

2. Franc Kangler (NLS): 25,48 odstotka glasov

3. Vojko Flis (Gibanje Svoboda): 20,28 odstotka glasov

4. Dejan Kaloh (SDS): 4,26 odstotka glasov

5. Lidija Divjak Mirnik (Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti): 3,86 odstotka glasov

6. Boštjan Klun (SD): 2,13 odstotka glasov 

7. Josip Rotar (Lista kolesarjev in pešcev): 1,31 odstotka glasov 

8. Vladimir Šega (Levica): 1,13 odstotka glasov

9. Bernard Memon (NSi): 0,97 odstotka glasov 

10. Igor Jurišič (Stranka mladih – Zeleni Evrope): 0,96 odstotka glasov 

11. Aleksander Kamenik (Stranka Aleksandra Kamenika): 0,74 odstotka glasov

12. Matic Matjašič (Lista mladih. Povezujemo): 0,64 odstotka glasov

13. Nina Beyokol (Piratska stranka): 0,57 odstotka glasov 

14. Miha Recek (SLS in Naša dežela): 0,54 odstotka glasov 

15. Franc Jesenek (Stranka slovenskega naroda): 0,45 odstotka glasov 

Franc Kangler je v volilnem štabu obiskal prvouvrščenega kandidata  Saša Arsenoviča in mu čestital za zmago.
Franc Kangler je v volilnem štabu obiskal prvouvrščenega kandidata Saša Arsenoviča in mu čestital za zmago. FOTO: Damjan Žibert

Nasmejan tudi nekdanji župan Franc Kangler

Nekdanji župan Franc Kangler je bil med preštevanjem glasov prav tako nasmejan. V prvem krogu je po delnih  neuradnih izidih dobil 25,48-odstotno podporo, njegovo ime je obkrožilo 9.071 volivk in volivcev. Tudi ti so bili prisotni v štabu v pisarni stranke NLS, s podporo katere kandidira. 

Kot pravi, bodo zavihali rokave. Prepričan je, da bodo ljudje dobro ovrednotili njegovo delo, spoštoval pa bo tudi, če se bodo občani odločili za Arsenoviča. Kot je povedal za POP TV, svoje prednosti vidi v tem, da "veliko dela za mlade", obljublja tudi obnovo mariborskih cest. "Imam dobro ekipo, predvsem pa dober program za ljudi, za občane Maribora, ki vedo, da smo sposobni narediti, kar obljubimo," je dejal.

Ob zvokih narodnozabavne glasbe in posebnem volilnem vinu se je pogovarjal s svojimi stalnimi sodelavci, med katerimi so nekdanji podžupan Milan Mikl, nekdanji načelnik mariborske upravne enote Ivan Vogrin in mestna svetnica Danijela Šerbinek. 

Kangler je že pred preštevanjem glasov pričakoval dober rezultat. "Po moji oceni smo imeli najboljšo kampanjo, nikogar nismo napadali, gledali smo naprej v prihodnost mesta," je povedal po zaprtju volišč. Tudi njegova politično preteklost je zaznamovala afera, ki je sprožila proteste, zaradi katerih je odstopil.

Vojko Flis je razočaran

Že omenjenemu Vojku Flisu so javnomnenjske raziskave napovedovale tretje mesto, na katerega se je po delnih neuradnih rezultatih tudi zavihtel, in sicer s 20,28-odstotno podporo, kar pa ni bilo dovolj za uvrstitev v drugi krog. V tekmo za županski stolček se je podal z Gibanjem Svoboda. Ob izidu neuradnih rezultatov je čestital uvrščenima v drugi krog in dejal, da je razočaran, da volivci niso prepoznali njihove vizije mesta, a da imajo volivci vedno prav. 

Premoč aktualnega župana Arsenoviča in nekdanjega župana Kanglerja pripisuje njuni dosedanji prisotnosti v mestni politiki. "Oba sta že dlje časa na političnem parketu," je izpostavil. 

"To je pravzaprav tisti končni test, da bomo videli, koliko in kako so bili glasovi razdeljeni," je Flis dejal v izjavi za medije.
"To je pravzaprav tisti končni test, da bomo videli, koliko in kako so bili glasovi razdeljeni," je Flis dejal v izjavi za medije. FOTO: Damjan Žibert

Volivci so izbirali tudi med 17 listami za mestni svet. Tam po delnih neuradnih rezultatih prednjači Lista Arsenovič za Maribor z 11 sedeži, za njo je z 10 Gibanje Svoboda, na tretjem mestu pa s še enim mestom manj Lista Franca Kanglerja – Nova ljudska stranka Slovenije. Štiri svetniška mesta v Mestni občini Maribor gredo SDS, po dva mandata pa so dobile liste Lista kolesarjev in pešcev, Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti, SD ter Gasilci Maribora, neodvisna lista. Po en mandat so prejele Levica, Nova Slovenija – Krščanski demokrati in Stranka Mladih – Zeleni Evrope. 

Lokalne volitve sicer danes potekajo v 212 občinah po državi. Do 19. ure je po delnih podatkih občinskih volilnih komisij volilo 43,6 odstotka upravičencev. V občini Maribor je glasovalo 41,02 odstotka volivk in volivcev. Po udeležbi med 12 mestnimi občinami je Maribor zasedal četrto mesto. Na prejšnjih volitvah leta 2018 je bila udeležba 49,78-odstotna.  Mariborčani so izbirali med 15 kandidati, kjer je zadnjih 12 močno zaostalo za prvimi tremi uvrščenimi. 

 V 51 občinah so novi župani že znani, saj na volitvah niso imeli protikandidata. V tistih občinah, kjer se na današnjih volitvah na županski stolček ne bo uspelo uvrstiti nobenemu izmed kandidatov, se bo odvil drugi krog, ki bo 4. decembra.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oježeš
21. 11. 2022 12.42
Mamico ste v Mariboru smešni. Prej ste Kanglerja z veliko večino skenslali, zdaj bi pa najrajši jokali, ker ni zmagal. Ja no, saj v tem ste enaki kot povsod v Sloveniji, s hitro pozabljenostjo zakaj ste koga izločili pred tem mandatom. Spomin ribice v vesoljni Sloveniji ali podpora nepoštenju?
St. Gallen
21. 11. 2022 14.13
+1
Slava_Rusiji
21. 11. 2022 12.35
-1
Če Kangler zmaga, hočemo proteste nazaj v MB!
Slava_Rusiji
21. 11. 2022 12.31
+1
Prevarant in lažnivec Kangler v drugi krog? Ojojoj.
eurosapiens
21. 11. 2022 11.52
-3
kot kaže so mariborčani brez vsake morale in zdrave pameti kot ljubljančani ... ta dva samovoljna patrona sta mestu naredila več deset milijonsko škodo in sta katastrofa za mesto
Bolfenk2
21. 11. 2022 11.50
-1
Dva štajerska siva sokola sta pregnala Goloba iz Maribora, da je perje kar letelo. Kdo bo sedaj župan sploh več ni pomembno. Oba sta sposobna in oba sta veliko naredila za Maribor. Samo da nam golobi ne bodo srali po glavi, če nam že uničujejo državo z inflacijo in visokimi davki.
c00kies
21. 11. 2022 11.54
+1
oježeš
21. 11. 2022 12.45
+1
In Bolfenk, zakaj nam ti serješ po glavi? S kako pravico, ker državo uničili ste vi, zdaj pa iščete kako to podtakniti drugim, sicer čisto vaše običajno delovanje. In neverjetno število državljanov, ki ne marajo sožitja in prijetnega življenja v Sloveniji, ampak vse kar znate, znate iskati namišljenega sovražnika in povzdigovanje samih sebe.
Voyager3000
21. 11. 2022 11.36
+2
Kako bi še Kanglerja lahko imenovali kot: kriminalec, butl, lažnivec, prevarant,....
Darko32
21. 11. 2022 11.20
-1
Tukaj pravim, d aje KANGLER bolj primeren. MIslim, da si zasluži. Samo ni mi jasno zakaj se slinijo okrog njega tisti pokvarjeni SDS-ovci.
c00kies
21. 11. 2022 11.32
+1
Pa kaj eni hodite na volitve volit župana ali vinske mušice? Si bil na protestih 10 let nazaj ali nisi? Si jedel morda solzivec poleg vseh družin, ki so v miru popivale kavice v kafičih v centru mesta ali nisi? Če nisi bil na protestih, nimaš kaj komentirat o primernosti tega pacienta za karkoli. Ta človek je svojimi miličniki povzročil toliko gorja, da je blo prav škoda, da ga ni katera kocka kam zadela in ga streznila k pameti. Ne spada ta človek na občino ampak v štalo. Videt ga ne morem, ne da ga še kje kdaj volim. Naj gre tam svoj Duplek nadlegovat. Niste normalni, res ne, da to podpirate.
Voyager3000
21. 11. 2022 10.54
+6
Volilni rezultat Maribora je rezultat nevolitev večine prebivalcev. Ko teh ni, prednjačijo ljudje, ki sploh ne vedo kaj se dogaja. Verjetno gre za starejšo populacijo, ki ne razume vsebine. In za take je Kangler pravi Šerif. Skratka blamaža leta 2022. Če volimo za takega človeka, ki sploh ni nikoli bil Mariborčan, potem nismo vredni obstoja, nismo vredni preživetja in mesto druge prestolnice Slovenije. Gre za navadni idiotizem.
c00kies
21. 11. 2022 11.18
+1
Phan Thi Kim Phuc
21. 11. 2022 10.49
+7
kangler govori slovensko ali tudi avstrijščino , kot je opredelil jezik v avstriji....???
c00kies
21. 11. 2022 11.18
+1
On govori tudi balščino, menda se z balami pogovarja v spanju.
Voyager3000
21. 11. 2022 10.36
+9
Mnoge nas je stam, da smo Mariborčani.
Prototip
21. 11. 2022 10.49
+2
c00kies
21. 11. 2022 11.34
So jih na novo zabetonirali, odkar so letele po občini. Mamo mi ustreznih sredstev, da jih "odbetoniramo", brez skrbi.
Posteni
21. 11. 2022 10.02
+9
"Kangla, go home"
c00kies
21. 11. 2022 11.35
+1
bobiv
21. 11. 2022 09.48
+7
Tako kot na državnih volitvah bomo Mariborčani volili med dvema slabima kandidatoma, izvoljen bo pa manj slab, upam, da Arsenović!
c00kies
21. 11. 2022 09.51
+7
Pa sej to ni prvič. Zdaj me že drugič terajo na volitve z dvema zanič kandidatoma in mi kvarijo lepo nedeljo. Banda.
rogla
21. 11. 2022 09.42
+10
Kanglerju se je odpeljalo.
c00kies
21. 11. 2022 09.50
+3
Da si je sploh drznil oddati kandidaturo. Sram ga naj bo. Jezen sem kot ris. Vstaja se mu bo ponovila, in takrat ma, da vstane vsa Slovenija, da ne bodo spet mevže doma pred TV se tresle, ko gledajo kako drugi kri pljuvamo.
Nimasmisla
21. 11. 2022 09.22
+6
To da 2 prava tiča
bobiv
21. 11. 2022 09.18
+14
Le kakšen človek moraš bit, da te pred 10-imi leti Mariborčani naženejo iz občine, sedaj pa se zopet poteguješ za županstvo! Ali bo zopet prodajal lubenice in bale sena? Upam, da večina Mariborčanov nima spomina zlate ribice!
c00kies
21. 11. 2022 09.24
+7
Kot si napisal. Kaj za vraga se dogaja z našimi volivci tudi mene zanima. Kisanje možganov ali kaj bolj resnega, ne vem in ne razumem. Da jih je toliko ostalo doma, pa je jasen indikator, da so izbire zanič.
Voyager3000
21. 11. 2022 10.57
+2
murglpal?ek
21. 11. 2022 09.16
-7
Golobček je odletel.... brez perja. Maribor ni ljubljanska greznica. Zdaj me zanima njegov samovšečen komentar!!!!!!! Da slišimo.
periot22
21. 11. 2022 09.35
+5
Maribor je šele greznica ko vidiš največjega lopova Kanglerja!
bobiv
21. 11. 2022 09.45
+9
murgelpal in kje si ti videl, da je Golob odletel, v Ljubljani je Svoboda prejela največje število glasov, z Jankovičem sta se pa tako zmenila!
Korintos11
21. 11. 2022 09.13
+9
Franca ima podporo SDS?
c00kies
21. 11. 2022 09.46
+5
Bolfenk2
21. 11. 2022 08.54
-4
Dva štajerska siva sokola sta pregnala Goloba iz Maribora, da je perje kar letelo.
najjana
21. 11. 2022 09.19
-2
Stolček
21. 11. 2022 09.34
+4
najjana, adijo, vam pamet. Potem pa se čudite, da postaja MB mestu duhov in počasi in opazno propada..Meni tudi ni Arsenovič ravno priljubljen, ampak ostalim kandidatom sploh možnosti niste dali, same okostnjake vlečete iz omare. Zato pa brodite po blatu, ki ga sami hočete in to že nekaj let. Bravo, biserji.
c00kies
21. 11. 2022 09.46
+2
@najjana, rasizem ne bo pomagal pri rezultatih Kanglerja v naslednjem krogu. Verjemi.
Bolfenk2
21. 11. 2022 08.49
-7
Meni je jasno, da če bi ljubljančani imeli v Mariboru volilno pravico, da bi nam za župana postavili katerega iz golobnjaka isto kot so nam na državni politiki vsilili Svobodo, ki nas sedaj ubija z oderuškimi davki in visokimi cenami. Ampak v Mariboru štajerci izbiramo župana in logično, da bomo izbrali pravega štajerca.
c00kies
21. 11. 2022 08.52
+10
Stolček
21. 11. 2022 09.09
+8
Bolfenk, če bi ti gledal malo bolj obsežno, bi vedel, da vse niti vodijo iz Bruslja, naši so samo marionete. In če bi se upoštevala volja ljudstva, toliko občin sploh ne bi bilo, ker je 72% ljudi bilo proti njim. To je bilo na začetku in lepo so nam že takrat pokazali kaj je demokracija. Tisto, kar njim ne paše ne bodo sprejeli, ampak bodo delali po svoje. Pa ni edini tak referendum, kjer se ni spoštovalo in upoštevalo volje ljudstva. Saj to ni normalno, da v radiusu 15 km, pridem v 7 občin.
Korintos11
21. 11. 2022 09.12
+4
Bolfenk2
21. 11. 2022 08.30
-12
Važno, da smo Golobnjak nagnali iz Maribor. Ali bo sedaj Kangler ali Arsenovič je sladek problem. Oba sta dobra.
c00kies
21. 11. 2022 08.33
+11
najjana
21. 11. 2022 09.20
-6
c00kies
21. 11. 2022 09.26
+5
@najjana, mojega glasa nima nihče od teh dveh mafijozotov. Če pa morem izbrat med dvema slabima opcijama se mi je Kangler še najbolj zasral.
Slava_Rusiji
21. 11. 2022 12.33
@najjana Pa tudi če je pokvarjen do obisti!