Lokalne volitve 2022

V Velenju zmagal Dermol, v Novi Gorici in Murski Soboti drugi krog

Nova Gorica/Slovenj Gradec/Krško/Novo mesto/Murska Sobota/Velenje/Ptuj/Celje, 20. 11. 2022 18.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nicol Vujović, STA
Komentarji
2

V Novem mestu je dosedanji župan Macedoni osvojil skoraj 75 odstotkov glasov, tako se je podal v svoj tretji mandat. V Celju bo potreben drugi krog med aktualnim županom Šrotom in neodvisnim kandidatom Kovačem. Nuška Gajšek je na Ptuju osvojila skoraj dve tretjini glasov. Tesno eden ob drugem pa tudi v Krškem Kerin in Šiško, ki se bosta pomerila v drugem krogu. V Velenju je zmago po več kot polovici preštetih glasov razglasil Dermol. V Novi Gorici pa gredo v drugi krog, kjer se bosta pomerila Turel in Miklavič. V Murski Soboti bo prav tako potreben drugi krog.

V občini Nova Gorica se je za vlogo župana potegovalo šest kandidatov, v drugi krog sta se uvrstila le dva, in sicer dr. Klemen Miklavič, ki ga predlagajo Majda Smrekar in skupina volivcev s skoraj 25 odstotki, ter Samo Turel iz vladajoče stranke Gibanje Svoboda z 41,43 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila 39,14-odstotna. "Pričakovali smo drugi krog, je pa ta rezultat res odličen in smo zelo veseli, da so volivci prepoznali to, kar mi ponujamo, naš program, našo ekipo," je povedal Turel. 

Delni rezultati: 

Andrej Pelicon (Levica): 2,10 odstotka

Anton Harej (Nova Slovenija – Krščanski demokrati): 7,60 odstotka

Tomaž Horvat (Socialni demokrati): 8,92 odstotka

Damjana Pavlica: 15,03 odstotka

Samo Turel
Samo Turel FOTO: POP TV

V Slovenj Gradcu zmaga ni bila vprašljiva, saj je kandidiral le en kandidat, volilna udeležba pa je vseeno bila kar visoka, znašala je 32,53 odstotka:

Župan je zopet postal Tilen Klugler, ki so ga predlagali Metka Černjak Golež in skupina volivcev. Ne glede na to se je Klugler, ki je kandidiral s podpisi volivcev, v predvolilni kampanji podal med ljudi, tudi s svojo listo. Prepričan je, da bodo z ekipo poskrbeli za še en dober, razvojno naravnan mandat. Klugler Mestno občino Slovenj Gradec vodi od leta 2018, ko je v drugem krogu slavil proti dotedanjemu županu Andreju Času. V zadnjih štirih letih je danes 46-letni Klugler uspešno zaključil nekatere že prej zastavljene projekte, med drugim gradnjo bazenskega kompleksa in bloka neprofitnih stanovanj.

Tilen Klugler
Tilen Klugler FOTO: Facebook

V Krškem pa šest kandidatov z volilno udeležbo 46,98 odstotka. Dušan Šiško s 24,63 odstotka se je prebil v drugi krog, nasproti mu bo stal Janez Kerin, ki je dobil 19,75 odstotka glasov.

Delni izidi:

Iztok Starc (Slovenska ljudska stranka): 17,22 odstotka

Janja Starc (Dušan Arh in skupina volivcev): 9,81 odstotka

Jože Olovec (Slovenska demokratska stranka): 9,86 odstotka

Aleš Zorko (Gibanje Svoboda): 18,74 odstotka

Nekdanji poslanec Šiško je ocenil, da je rezultat dober in da je to zmaga zanj in za njegovo listo, saj so nastopili brez druge politične podpore oziroma kot neodvisni. Verjame v svoje sodelavce in v zmago v drugem krogu.

Višji kriminalistični inšpektor Kerin se je v prvem odzivu zahvalil volivcem za podporo. Uvrstitve v drugi krog je vesel, vse svoje dosedanje volivce in morebitne nove pa je povabil na volitve v drugem krogu, v katerem pričakuje zmago.

V Novem mestu je bila bitka med le dvema kandidatoma, volilna udeležba je znašala 43,25 odstotka:

Srečko Vovko iz stranke Socialni demokrati je dobil 25,49 odstotka, Gregor Macedoni, ki so ga predlagali Boštjan Grobler in skupina volivcev, pa je prejel 74,51 odstotka glasov.

Macedoni je dejal, da je kampanja bila mirna ter "v senci drugih volitev". Macedoniju je pripadel tretji mandat. Na čelu občine mu je zaupalo več kot tri četrtine volivcev, medtem ko je njegov edini tekmec Vovko prejel nekaj več kot 24 odstotkov glasov. Izid je dokaz, da smo v zadnjih letih delali dobro, pravi Macedoni. "Vesel sem tega izida, ki je na nek način potrditev mojega dela, Novo mesto je razvojno prepoznavna dinamična občina in to naše občanke in občani čutijo vsak dan," je povedal Macedoni.

Gregor Macedoni
Gregor Macedoni FOTO: Facebook

Z novim mandatom lahko Macedoni zdaj nadaljuje po začrtani poti. "Mislim, da smo delo zastavili ambiciozno. Veliko je sprememb. To ni lahka pot, a mislim, da si Novo mesto to zasluži," je dejal ob današnjem prihodu v volilni štab.

Sicer pa je Vovko z današnjim dosežkom zadovoljen, je dejal. Kot je dodal, se je že vnaprej zavedal, da je Macedoni kot aktualni župan v prednosti. "Župan je imel že v osnovi 25 odstotkov prednosti. Zagotovo se pozna, da je župan že dva mandata. Si pa z mojim volilnim štabom nimamo kaj očitati. Naredili smo maksimalno vse, kar se je dalo narediti. Na koncu pa imajo volivci vedno prav," je dejal.

V Murski Soboti pa malce več kandidatov, volilna udeležba je bila 39,97-odstotna. Kot so nakazovale javnomnenjske raziskave, bo sledil drugi krog volitev, v njem se bosta pomerila Damjan Anželj in Andrej Mešič, na tretjem mestu je pristal Mitja Horvat iz Gibanja Svoboda, nato pa še Blanka Denko Čeh.

V Celju je v bitko za županski stolček šlo 5 kandidatov, volilna udeležba je bila 41,24-odstotna. V drugi krog gresta Bojan Šrot s 46,72 odstotka ter Matija Kovač s 33,28 odstotka glasov.

Delni izidi:
Uroš Lesjak (Gibanje Svoboda): 9,37 odstotka

Sandi Sendelbah (Lista za Celje): 6,26 odstotka

Primož Brvar (Socialni demokrati): 4,37 odstotka

Šrot, aktualni župan Celja, je dejal, da je razočaran nad nizko volilno udeležbo, je pa sicer v rahli prednosti pred Kovačem. Volivci v Celju so Šrota, ki občino vodi že 24 let, na današnjih lokalnih volitvah poslali v drugi krog. Namenili so mu nekaj več kot 47 odstotkov glasov, v drugi krog pa se je uspelo uvrstiti tudi Kovaču, ki je po več kot 80 odstotkih preštetih glasov prejel dobrih 32 odstotkov glasov. "Pripravljeni smo na drugi krog, imamo še veliko energije, kampanjo bomo vodili kot do sedaj, vsebinsko, pozitivno in konstruktivno še naprej," je pojasnil Šrot. 

Volilni štab Matije Kovača, kandidata za celjskega župana
Volilni štab Matije Kovača, kandidata za celjskega župana FOTO: Bobo

Na Ptuju je bilo kar nekaj kandidatov za župana, volilna udeležba je znašala 47,61 odstotka. Aktualna ptujska županja Nuška Gajšek je do drugega mandata prišla že v prvem krogu, osvojila je namreč 64,29 odstotka glasov od preštetih 99,98 odstotkov glasov. Kandidatka SD je dobila skoraj 64,5 odstotka glasov, medtem ko se je od ostale sedmerice kandidatov še najbliže zavihtel Andrej Čuš z Liste Andreja Čuša z nekaj več kot 16,2 odstotka.

Delni izidi:

Boštjan Koražija (Levica): 1,98 odstotka

Suzana Lara Krause (Slovenska ljudska stranka): 1,74 odstotka

Robert Križanič (Resni.ca): 1,83 odstotka

Andrej Lacko (Slovenska nacionalna stranka): 0,32 odstotka

Štefan Petek (Gibanje Svoboda): 5,02 odstotka

Franjo Rozman (Slovenska demokratska stranka): 8,68 odstotka

Kandidat SDS Rozman je osvojil 8,7 odstotka glasov, še bolj pa je zaostal kandidat Gibanja Svobode Petek, sicer ravnatelj glasbene šole, s 4,9 odstotka. Križanič, ki je pred štirimi leti osvojil zadnje mesto, je tokrat osvojil 1,8 odstotka glasov, le malenkost manj Koražija in kandidatka SLS Suzana Lara Krause, Lacko pa vsega 0,3 odstotka glasov. Volilna udeležba na Ptuju je bila danes 46,4-odstotna.

Volilni štab Andreja Čuša
Volilni štab Andreja Čuša FOTO: Bobo

V Velenju je bitka potekala med šestimi kandidati, zmagal pa je Peter Dermol pred dr. Milanom Medvedom. Drugi kandidati so bili še Lidija Šolinc, Benjamin Strozak, Lidija Črnko in Jože Hribar.

Peter Dermol
Peter Dermol FOTO: Mestna občina Velenje
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alkimistos
20. 11. 2022 21.49
-2
Močoge pa se Golobu vendarle posreči dobti enega župana HAHAHAHAHAAH
Andrej Lon?ar3
20. 11. 2022 21.30
+0
V Celju so levičarji zapakirali svojega kandidata Kovača kot neodvisnega in ga tako podtaknili naivnim volivcem,sram je lahko ene in druge.