Lokalne volitve 2022

Bodo zaradi glasu razlike zahtevali ponovno štetje? Borko že čestital Jelovici

Središče ob Dravi, 05. 12. 2022 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
76

Po drugem krogu lokalnih volitev so slavili še preostali novoizvoljeni župani, toda ponekod so bili izidi zelo tesni. V občini Središče ob Dravi je zmagovalca od poraženca ločil le en glas. Ob tem se je oglasil tudi prvak SDS Janez Janša, ki je zapisal, da je šlo za en glas v škodo njihovemu kandidatu in da bi veljalo glasove šteti še enkrat. Toda aktualni župan Jurij Borko je protikandidatu Toniju Jelovici že čestital, na vprašanje, če bo zahteval ponovno štetje, pa je dejal: "Verjetno ne. Tako je, kot je."

Jurij Borko in Toni Jelovica
Jurij Borko in Toni Jelovica FOTO: 24ur.com

Toni Jelovica (Mihaela Vesenjak in skupina volivcev) je glede na delne neuradne izide prejel 578 glasov, njegov protikandidat Jurij Borko (Roman Medik in skupina volivcev) pa 577. Nekdanji premier in predsednik stranke SDS Janez Janša je tako menil, da bi morali glasovnice prešteti še enkrat. "V Središču ob Dravi je razlika en glas v škodo našega kandidata – veljalo bi šteti še enkrat," je zapisal.

"Po trenutnih neuradnih izidih gre res samo za en glas. Sicer je sinoči občinska volilna komisija dvakrat štela glasove in rezultat je ostal enak," je medtem za naš portal povedal Borko. Izide bi sicer lahko spremenili glasovi, ki so prispeli po pošti, a, kot kaže, niso pretehtali na drugo stran. Borko je pojasnil, da so prek pošte prispele še štiri glasovnice iz doma starejših, a da sta bila dva glasova namenjena njemu, dva pa protikandidatu Jelovici, kar pomeni, da je končni izid ostal nespremenjen.  

Jelovica je dobil 50,04 odstotka, Borko pa 49,96 odstotka glasov.  

Občinska volilna komisija bo končne uradne rezultate objavila jutri. "Ali bomo zahtevali ponovno štetje, ne morem reči, verjetno ne," je dejal Borko, tokrat neodvisni kandidat, ki je v preteklosti kandidiral s podporo SDS, in ponovil, da so glasove že prešteli dvakrat. "Tako je, kot je," je pripomnil. Glasovnice je oddalo 1161 občanov, od tega je bilo šest neveljavnih. 

Predsednica občinske volilne komisije Klavdija Kreč je pojasnila, da danes še teče rok za ugovor. Komisija se bo sicer znova sestala v torek in, če ne bo pritožb, podala končno poročilo, je še dodala. Borko je dejal, da je bila sicer ena od glasovnic po njegovem mnenju nekoliko vprašljiva, a to lahko rešuje zgolj z morebitno pritožbo na upravnem sodišču, o čemer pa za zdaj še ni sprejel odločitve.

'Iskrene čestitke mojemu protikandidatu Toniju'

Prav tako sta nam kandidata zaupala, da sta se po razglasitvi delnih izidov že sestala. Kot pravi Borko, je Jelovici že čestital.  "Sem obiskal njegov štab, sva se malo pogovorila," je dejal. Čestitko je javno objavil tudi na svojem profilu na družbenem omrežju. "Iskrene čestitke mojemu protikandidatu Toniju in uspešno delo v občini želim," je zapisal.

"Prišel mi je čestitat, govorila pa sva o proračunu, o tem, kako so naravnane investicije, o takih stvareh," je dejal Jelovica, ki pa je z rezultatom, čeprav je pretehtal le en glas, zadovoljen. "Že v prvem krogu sem dobil veliko podporo, pač en glas je prevesil tehtnico, kaj naj rečem, zadovoljen sem," je povedal. Zmago je pripisal svojemu volilnemu programu, občani pa so se očitno odločili za spremembe. "Moj program gre v smeri zagona industrijske cone in novih delovnih mest, tako skušamo ustaviti odseljevanje mladih," je še dodal.

Jelovica za malenkost vodil že v prvem krogu

V prvem krogu je sicer Jelovica dobil slabih 40 glasov več. "Že po prvem krogu, ko smo bili štirje kandidati, se je videlo, da sva zelo blizu," je povedal Borko, a dodal, da so volivci zdaj pač tako odločili. V prvem krogu je Jelovica prepričal 42,65 odstotka volivk in volivcev, aktualni župan Borko pa je zbral 39,13 odstotka glasov. 

Središče ob Dravi, prvi krog lokalnih volitev 2022
Središče ob Dravi, prvi krog lokalnih volitev 2022 FOTO: DVK

V prvem krogu volitev sta preostala protikandidata skupaj zbrala 18,22 odstotka glasov. 

V Pomurju v drugem krogu županskih volitev več tesnih izidov

V Pomurju so volivci v nedeljo izbrali župane v šestih občinah, v sedmi pa županjo. V večini občin so bili izidi precej tesni, tudi v Lendavi, kjer se vrača nekdanji župan in sedanji poslanec Janez Magyar (SDS), ter v Gornji Radgoni, kjer so prvič dobili županjo, Urško Mauko Tuš (skupina volivcev). Ponekod je šlo le za nekaj deset glasov.

Medtem ko je bila zmaga Darka Anželja (SD) v Murski Soboti očitna, zbral je slabih 65 odstotkov glasov, sta se v Lendavi ob štetju glasov precej časa v vodstvu izmenjavala Magyar in sedanji podžupan Ivan Koncut (SD). Na koncu je slavil Magyar z dobrimi 55 odstotki glasov. Po razglasitvi rezultatov je povedal, da občanov ne bo razočaral, vrnitve na župansko mesto je bil vesel, zmago pa posvetil vsem, ki so mu pri tem pomagali.

Obljubil je, da bo župan vseh, tudi tistih, ki ga niso volili. Prepričan je, da bo v občinskem svetu uspel sestaviti večino. Napovedal je, da se bo najprej lotil priprave proračuna za prihodnje leto, ki ga v Lendavi še nimajo, in da bo skupaj z občinsko upravo vanj vključil tudi vsebine, ki jih je obljubil med kampanjo. Magyar verjame, da bodo svetniki predlog proračuna v prvo branje dobili še letos.

Protikandidat Ivan Koncut je bil sicer zadovoljen, ker so v drugem krogu izboljšali rezultat, razočaran pa, ker ni zmagal. Odločil se je za popoln umik iz politike, tudi zato, ker so po njegovih besedah z nasprotne strani prihajala podtikanja in žalitve. Je pa Magyarju v novem mandatu zaželel srečo. Volilna udeležba je bila nekaj manj kot 41-odstotna. Magyar je prvem krogu zbral slabih 49 odstotkov glasov.

V Gornji Radgoni se je za župansko mesto potegovalo pet kandidatov, v drugem krogu tudi tam razlika ni bila velika. Mauko Tuš je zbrala slabih 52 odstotkov glasov in premagala Davida Roškarja, ki ga je podprl prejšnji župan Stanislav Rojko s skupino volivcev.

Mauko Tuš je v predvolilni kampanji kot skupni izziv zaradi visoke zadolženosti občine postavljala v ospredje črpanje državnih in evropskih sredstev, spodbujanje turizma in ureditev avtobusne postaje. Po objavi rezultatov je povedala, da so ljudje v programu njene liste prepoznali, da govorijo iskreno in da bodo njihovi predlogi upoštevani.

Roškar je med prednostne naloge uvrstil ureditev industrijske cone in nadgradnjo vodovodnega omrežja, 100-odstotno občinsko lastništvo doma za starejše z dograditvijo oddelka za demenco in gradnjo cest v odročnih krajih ter ureditev pri avtobusni postaji.

Tesen izid so imeli tudi v občini Puconci. Od petih kandidatov sta se v drugi krog uvrstila Uroš Kamenšek (SLS), med drugim je predsednik Pomurske turistične zveze, in Branko Ritlop (SD). Prvi je v drugem krogu zbral slabih 51 odstotkov glasov oziroma zgolj 48 več kot protikandidat.

Pri Svetem Juriju ob Ščavnici pa je bila razlika še manjša, le 21 glasov. Toliko več jih je zbral Andrej Vrzel in premagal sedanjega župana Antona Slano. V Rogašovcih sta se pomerila Rihard Peurača, dobil je dobrih 65 odstotkov glasov, in Martin Ficko, v Veržeju pa Darko Legen in Rastko Škrjanec. Prvi je zbral slabih 54 odstotkov glasov. V vseh treh občinah so vsi kandidirali s podporo volivcev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24bata
05. 12. 2022 21.27
Ne pišite, če jih bojo ponovno šteli glasove ker so jih že.
jank
05. 12. 2022 16.54
+4
Janša že piše zahtevo po ponovitvi volitev. Borec za pravice, kot vedno, za svoje.
Potouceni kramoh
05. 12. 2022 15.09
+1
Da ne bo Borko imel na koncu plus ena?
Korintos11
05. 12. 2022 16.45
+2
fronza
05. 12. 2022 14.23
Glasovi na volitvah se ne štejejo tako kot evri.
Slava b
05. 12. 2022 13.40
+10
Janez bi štel s svojimi vatli in razlika bi bila veliko večja.
cekinar
05. 12. 2022 13.40
+12
Središče ob Dravi ,kot občina ne bi smela biti "zose" in bi morala bit pod občino Ormož,prav tako tudi Sv. Tomaž.
jank
05. 12. 2022 13.31
+14
Počakajte, ne razglašajte zmagovalca dokler Janez ne prešteje. Edini, ki zna.
oježeš
05. 12. 2022 13.26
+10
So tudi pametni ljudje, ki si ne želijo zdrah ampak sodelovanje, če to ni mogoče pa umik in konec nekega obdobja.
rogla
05. 12. 2022 13.11
+25
Janša ne verjame, da v Središču ob Dravi ne znajo šteti do 600. Tega človeka pamet ne bo nikoli srečala. Janša, umakni se že enkrat, Slovenija ti bo hvaležna!
Apoteka
05. 12. 2022 13.08
+5
To ni Jelovica!!!?
Korintos11
05. 12. 2022 13.14
+8
jank
05. 12. 2022 13.32
+3
iskriv
05. 12. 2022 13.06
+13
Ja , če je šlo samo za en glas v Središču ob Dravi in to za kandidata za župana iz vrst sekte SDS bo potrebno pod njihovo kontrolo sigurno še enkrat in še enkrat in še enkrat preštevati glasove tako dolgo , da se bo stvar obrnila njim v prid ali pa so drugi goljufali , kot misli veliki vožđ Janša , ker tisti , ki goljufa , se ukvarja s kriminalom in korupcijo , ki laže , misli da vsi delajo enako in je nezaupljiv do drugih !
zibertmi
05. 12. 2022 13.16
+9
praksa ptreteklih volitev.volilni štabi so sestavljeni predvsem iz strankarskih krogov in kadar je šlo za nohte sds kandidatu,po pripovedovanju ekipe na voliščih,so se pregledale neveljalne glasovnice še enkrat in ,če je bilo le mogoče odločile v prid sds kandidatu
oježeš
05. 12. 2022 13.31
+9
Vsak zagovarja tisto, kar dela v praksi. Želja po goljufanju, ponarejanju, ne usahne kar naenkrat, ampak človek rabi nekaj dolgih let, da dojame, da niso vsi tako pokvarjeni kot je sam. Bolj se mi smilijo podporniki neumnosti, ki kar vztrajajo in mu držijo svečo, pa vseeno vedo za kaj se gre. Ampak strah dela svoje.
iskriv
05. 12. 2022 14.47
+2
RichPiana
05. 12. 2022 13.05
Kako se reče prebivalcu Središca ob Dravi?
Korintos11
05. 12. 2022 13.15
+4
kahelc
05. 12. 2022 13.05
+10
A JJ je tudi tu zgubu?
Holjcje
05. 12. 2022 13.00
+0
to je tak mala občina oz. vas tam nege pri Obreže al, ki se še som praf nevem.
zaraella
05. 12. 2022 15.29
Drava pri Obrežju, pojdi se malo geografsko izobraževat
Holjcje
05. 12. 2022 16.19
hvala, da ti veš kje je Obrež👍😄jaz pisal pač Obreže.
levnuh, ne svecko
05. 12. 2022 12.58
+9
Janez, kako vaš ( SDS ) kandidat? Vaš kandidat je dobil, reci in piši, samo 159 glasov. Kje ti vidiš razliko za samo 1 glas? Kaj pa Uršula pravi?
royayers
05. 12. 2022 12.52
+12
Kako je to lahko občina? To je vas
iskriv
05. 12. 2022 13.03
+13
To je po SDS-ovsko , vsak zaselek naj bo občina , tako bodo dobili čim več županov in čim večji politični vpliv . Tako so razmišljali , ko sta SDS in NSi ustanovila vseh teh 225 občin . Sedaj pa so SDS-u ostale samo še najmanjše vasi kot občinske trdnjave , iz mest so pregnani !
oježeš
05. 12. 2022 13.32
+5
Saj nekoč bodo tudi po vaseh kapirali za kaj se mu gre.
štajerc65
05. 12. 2022 12.39
+20
Janez Janša! Zakockal si 5 mio evrov za referendume pa se zdaj bi petnajstkrat prešteval. Kaj ti še vedno ni jasno da smo Slovenci rekli NE SDS-u eni pa so te tak že v penzijo poslali Pa vsaj enkrat ubogajo madona!
franko žgavec
05. 12. 2022 13.09
-10
štajrc odgovor ampak ne vsi trudi nas je najman 45% kateri nismo rekli NE
levnuh, ne svecko
05. 12. 2022 13.15
+10
@žgavec, koliko vas je? Od števila udeležencev? Udeležba pa 41%. Torej, ker vemo, da ste vsi desni šli na referendum, sredina in levi pa ne, vas je realno koliko????
iskriv
05. 12. 2022 13.16
+10
Franko ne pretiravaj , samo 18 - 20 % je janšistov !
oježeš
05. 12. 2022 13.34
+5
Pa še od teh jih je 50% samo zato, ker upajo, da bo Janša spreobrnil zgodovino!
mackon08
05. 12. 2022 12.38
+19
Janša bi ponovno štetje glasov ja, če bi pa bilo obratno pa ne bi zahteval ponovno štetje.
Korintos11
05. 12. 2022 12.37
+17
Bivši župan izstopil iz SDS, kandidiral s podporo SDS kot neodvisni. Kot Logar na predsedniških.
Korintos11
05. 12. 2022 12.39
+14
Drugi kandidat, SDS, pa kandidiral s podporo SDS, mlatil po županu po dolgem in počez, v drugem krogu se je pa pridružil županu. Oba sta hodila od hiše do hiše, fehtala za glasove in talala čokoladice. Sedaj pa tulijo zaradi poraza.
levnuh, ne svecko
05. 12. 2022 13.02
+12
Kori saj je SDS imela svojega kandidata. Dobil je 159 glasov. Ko si enkrat SDS si po logiki Janeza vedno SDS, tudi, če izstopiš, ali te izženejo. Kot je Janez še vedno komunist, čeprav so ga ven ruknali. Komunisti namreč, on je milo jokal in prosil, da bi ga vzeli nazaj, jok brate, odpade, so mu djali. Komunisti namreč.
Spužva
05. 12. 2022 13.13
-7
Men se zdi de je bolj neodvisna tajkunka Nataša ! 😁
Korintos11
05. 12. 2022 13.17
+3
levnh..., v prvem kolu je mlatila po dosedanjem županu grde reči o njem govorila, v drugem kolu ga je pa podprla. Pokvarjeni do amena.
zibertmi
05. 12. 2022 12.33
+18
težko padajo porazi sds liderju.tudi leta 83 se ni mogel sprijaznit z izgonom iz KPJ
oježeš
05. 12. 2022 13.36
+4