Volitve

Med razlogi za nizko volilno udeležbo tudi 'vsisoistizem'

Ljubljana, 21. 04. 2022 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
562

Medtem ko je bila neudeležba na volitvah v državni zbor leta 1992 zgolj 14,4-odstotna, je bilo tistih, ki niso izkoristili svoje volilne pravice, leta 2018 že 47,36-odstotka. Zakaj takšen upad in ali bo zaradi velike aktivacije civilne družbe letos kaj drugače? Lastnost vseh utrjenih demokracij je, da motivacija za udeležbo na volitvah z leti pada, ocenjuje politični komentator Aljaž Pengov Bitenc. Tu je še razočaranje nad demokratičnim sistemom oz. kapitalizmom, ker "ni bilo tako, kot je bilo oglaševano". Tretji razlog imenuje "vsisoistizem", ko stran, ki je s sovražno retoriko poskušala zmagati na volitvah, pa ji to ni uspelo, vpelje logiko, da so vsi enaki. Za demokracijo je dobro, če je udeležba visoka, opozarja, in tudi sam upa, da letos bo.

"Volitve bi morali jemati ne le kot pravico, temveč tudi kot državljansko dolžnost. To je priložnost, ko lahko izrazimo svojo voljo in soodločamo o tem, kakšno prihodnost si želimo. Prevzemite del odgovornosti in odidite na volišča!" Tako pred prihajajočimi nedeljskimi volitvami v posebni časopisni prilogi "Gremo volit" pozivajo znane Slovenke in Slovenci. 

Precej zgovorni so namreč podatkih Državne volilne komisije, ki kažejo, kako je volilna udeležba na državnozborskih volitvah z leti upadala. Medtem ko je bila neudeležba leta 1992 zgolj 14,4-odstotna, je bila leta 2018 že 47,36-odstotna. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem ko je prvič po osamosvojitvi doma ostalo le 213.770 volilnih upravičencev, je bilo pred štirimi leti takih kar 811.164. Ta številka je enaka številu prebivalcev 173 občin. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Volilna udeležba po volilnih enotah je bila tako leta 2014 kot leta 2018 najvišja v enoti Ljubljana Center (57,13 % in 57,29 %), najnižja pa na Ptuju (46,28 % in 49,41 %).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Aktivacija civilne družbe, ki poziva k udeležbi na volitvah, je letos še posebej velika, izjemen je tudi odziv na predčasno glasovanje. Odgovor na vprašanje, ali gre to pripisati bližajočim se prvomajskim praznikom in koronavirusu ali pa bo letos res drugače, bomo dobili v nedeljo. 

Pengov Bitenc: Lastnost vseh utrjenih demokracij je, da motivacija za udeležbo na volitvah z leti pada

O tem, kaj pove takšen trend padanja volilne udeležbe, smo se pogovarjali s političnim komentatorjem Aljažem Pengovom Bitencem. "Po eni strani lahko rečemo, da je bila demokracija leta '92 zelo sveža stvar, volili so lahko vsi polnoletni in obstajal je nek entuziazem nad konceptom večstrankarske demokracije. Potem se pa začneta simultano dogajati dve stvari – demokracija se vedno bolj utrjuje, lastnost vseh utrjenih demokracij pa je, da motivacija za udeležbo na volitvah z leti pada. Pa ne zato, ker bi bilo vseeno, ampak ker ni kritično. Nekako prevlada prepričanje, da so demokratične institucije tukaj in delujejo, zato se pojavi razmišljanje 'Kaj pa bo, če volitve tokrat preskočim'. Po drugi strani pa imamo tudi razočaranje nad demokratičnim sistemom/kapitalizmom, ker ni bilo tako, kot je bilo oglaševano. Ker so se socialne razlike povečevale, ker se med in mleko nista cedila za vse, ampak samo za nekaj izbrancev," pojasnjuje. Marsikateri vzorci so se potem prenesli naprej – veliko razočaranje je predstavljalo spoznanje, da korupcija in klientelizem nista samo lastnosti socializma, ampak da je to v človeški naravi. 

Tretji moment, ki ni izključno slovenski, se je pa pri nas zelo dobro pokazal, Pengov Bitenc imenuje "vsisoistizem". "Predvsem tista stran, ki je s sovražno ali toksično retoriko poskušala zmagati na volitvah, pa ji to ni uspelo, je vpeljala logiko, da so vsi enaki. Kajti če so vsi enaki, je pač vseeno, koga voliš. Tudi to je prispevalo k volilni neudeležbi. 

Leta 2018 je bilo tipično vprašanje, za koga bom volil, ker smo imeli tretjo iteracijo novih obrazov in so vsi rekli: "Že spet?" Pa vendarle se je potem oblikovala levosredinska vlada, vsaj na začetku. Vsi ti koščki so se sestavljali v udeležbo, ki je bila sicer za moje pojme kriminalno nizka, pa vendar ne nestandardna za demokratične družbe tistega časa." 

Od leta 2011 naprej smo imeli ves čas predčasne volitve, zadnjih nekaj volitev pa je bilo tudi zelo blizu ali pa celo na začetku poletja, še navede dodaten razlog za slabo udeležbo.

'Presežek demokracije je na nek način namenjen temu, da malo izgubiš interes'

Pojdimo še dlje v preteklost, pred osamosvojitev, v enopartijski sistem. Zakaj je bila volilna udeležba višja, ko je bilo manj izbire, danes, ko je izbire več, pa je nižja? Pengov Bitenc opozarja, da je imel tudi socializem faze. "V socializmu se je stalno nekaj glasovalo večinoma so bili to samoprispevki in krajevne skupnosti. Vsaj na performativni ravni je bil to 'presežek demokracije', ampak stalno si za nekoga volil. Ta presežek demokracije je na nek način namenjen temu, da malo izgubiš interes. Poanta demokratičnih volitev je, da so v rednih presledkih in imaš kot volivec občutek, da tvoj glas šteje." 

Kot primer navede volitve za slovenskega člana zveznega predsedstva, na katerih sta kandidirala Janez Drnovšek in Marko Bulc. "Takrat je bilo prvič, da so ljudje začutili, da lahko v resnici izbirajo. Drnovšek je bil tam kot neka figurica, ki so jo postavili, ker je elita računala, da bo izvoljen Bulc, a glej ga zlomka če daš ljudem možnost, da se odločijo, se bodo lahko odločili tudi proti tvojim pričakovanjem. Mogoče je bil to tudi edini 'filter', ki so ga ljudje imeli, da so povedali, da so zadovoljni ali nezadovoljni z oblastjo." 

Poziv k udeležbi na volitvah.
Poziv k udeležbi na volitvah. FOTO: Luka Kotnik

'Upam, da se letos nakazuje visoka volilna udeležba'

Pengov Bitenc upa, da se z letošnjo aktivacijo civilne družbe in gnečo na voliščih nakazuje nedeljska visoka volilna udeležba. "Sam sem v zasebnih štosih napovedal 65-odstotno udeležbo, a več kot pivo na to ne bom stavil. Mislim, da smo lahko predvsem v zadnjih dveh letih ugotovili, da demokratične institucije in vrednote niso same po sebi umevne in da je to primarno gibalo vsega, kar se je na volilnem področju dogajalo v zadnjem letu. Imeli smo referendum o vodah, na katerem je bila udeležba za referendum daleč nadpovprečna in ob katerem se je oblikovala široka mreža civilne iniciative, ki zelo aktivno in očitno učinkovito spodbuja udeležbo na volitvah. Pri tem je treba poudariti, da se ta aktivacija ne dogaja samo na enem političnem polu, čeprav se morda zdi tako, in da je to dobrodošlo." Vsaka akcija ima namreč svojo protiakcijo, opozori in navede primer ameriških volitev – res je, da je za Bidna glasovalo daleč največ Američanov v zgodovini, a drugi najboljši rezultat ima Trump na teh istih volitvah.

 "Mislim, da je za demokracijo dobro, če je udeležba visoka in če za vse udeležene glasuje čim več volivcev, ker je to podlaga za prihodnost. To pomeni, da stranke ne nagovarjajo več samo svojih najbolj radikalnih privržencev, ampak tudi tiste, ki po navadi ne gredo na volitve. Ti pa imajo druge prioritete kot strankarski vojščaki, ki se bodo v vsakem primeru strinjali s pozicijo stranke, ne glede na to, kakšna je." 

 'Ni potrebe po taktičnem glasovanju'

Letos sicer sam ne opaža trenda taktičnega glasovanja. "Na desni imamo moment poskusa zadušitve manjših strank in gibanj. Kar je, je satelitsko in je strogo vezano na SDS. NSi se malo upira, ampak vsakič, ko se malo preveč upre, najdejo ministra, ki ni plačal računa. Na levi pa je predvsem letos primarno gibalo Antijanša. To pomeni: komur koli na levi boš oddal glas, ta glas bo oddan proti Janši. In stranke na levi in levi sredini to razumejo, vsaj zdi se tako. To pomeni, da se glasovi prelivajo v bazenu – če ne boš glasoval za Goloba, lahko glasuješ za Levico, SAB, LMŠ … Še vedno boš v istem bazenu. Ravno letos ni potrebe po taktičnem glasovanju, ljudje lahko mirno glasujejo po svoji vesti," še pojasni. 

Je pa po njegovih besedah jasno, da si predvsem Janez Janša želi ustvariti dvopolno politično prizorišče. "Ravno zato, ker lahko potem računa na britanski sistem ker so vladajoči tako močno zamočili stvar, bom glasoval za druge, čeprav si mojega glasu morda ne zaslužijo. Ampak Slovenija je še daleč od tega in upam, da bo še nekaj časa ostalo tako. Ker imamo proporcionalni sistem, imamo širok spekter strank širokih prepričanj. Med njimi so včasih samo nianse, ampak te nianse so pomembne. Tudi to je lahko podlaga za višjo volilno udeležbo v letih, ko upamo bo manj kritično in boš šel na volitve zato, ker ti je odtenek stranke A malo bolj všeč kot odtenek stranke B," zaključi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (562)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

metronom
24. 04. 2022 13.09
Moje mnenje je , da take politike ko imamo mi jih najdes samo se v rusiji
MarkoE
21. 04. 2022 21.15
+1
Za janšiste so ostali komunisti. Za favorita Goloba in njegove podpornike, ter za vse kulovce so vsi janšisti fašisti. V čem je razlika torej med tema dvema poloma? Ni, v obojih je sovraštvo do drugih. In sedaj naj človek izbira eno od teh dveh sovraštev? Ne!! Nestrankarska lista Zdrava družba in to je to. Ali pa katerkoli zdrava neparlamentarne stranka, če že.
real....
21. 04. 2022 20.49
ne desna..ne leva ampak zelena...Vesna stranka pozitivnih dejanj in rezultatov💙💚❤✊
InterRefIections
21. 04. 2022 20.39
Brakedirt, kaj beseda "levica" pomeni, ni toliko pomembno, pomembno je, kaj pomeni v Sloveniji. V Sloveniji se pod levo stranko šteje vsaka stranka, ki reče, da z IJJ ne gre. Pirati npr. spadajo pod sredino, tudi Golob spada pod sredino. Ampak ker so se izjasnili, da ne gredo z IJJ v koalicijo, avtomatsko spadajo med levo. Povežimo Slovenijo, Naša dežela in Resni.ca pa tega niso rekle, kar pomeni, da so desne. Ni pa to edina lastnost, da si desničar. Pivčeva je npr. uporabila pred kratkim izjavo "levi mediji". V glavnem, termina levica in desnica sta v Sloveniji samo to, kakšen odnos imata do IJJ. Če bo neka stranka rekla: "Sem za privatizacijo šolstva, zdravstva in zaporov, vendar z IJJ ne grem!", bo levičar. Razumel?
InterRefIections
21. 04. 2022 20.28
+0
IJJ se je že ko je že prevzel, sprijaznil, da bo zadnjič gor. Ker če bi imel kake druge cilje, bi pustil, da bodo volitve in bi potem morali levičarji dajat gor nagobčnike, uvajat policijsko uro, zapirati v kletke in delati iz ljudi laboratorijske miši. Kaj takega sprejmeš samo, če imaš namen iti v pokoj.
Svetec 2021
21. 04. 2022 20.13
+2
Sem hodil volit predčasno ne želim več policijske ure in omejitve med občine ............
lnterReflections
21. 04. 2022 20.05
+2
Vsake volitve kandidira 20 do 30 strank! "Vsi so isti" bi torej delovalo, če bi v parlament prišle vse stranke v parlament. In ker se to ne zgodi, je problem v tebi, da si od teh 30 zbral ravno 8 najslabših, ki pridejo v parlament.
ap100
21. 04. 2022 20.01
+5
udba sprožila vse mehanizme, kanada in amerika ne bosta mogla voliti, vse afere ptičev skrivajo po vogalih za negativne informacije prosjačijo tuje prijatelje itd itd
lnterReflections
21. 04. 2022 20.00
+5
Takega človeka s tako nizkim intelektom kot je BildiTheEmperor, še nisem srečal, pa poglejmo, zakaj. Izjava novembra 2021: "Volil bom Dobro državo, Pirate ali Levico." Izjava aprila 2022: "Volil bom Goloba!" Težava je v tem, da je bila novembrska varianta boljša. In če imaš nizek intelekt, potem ti je treba izklopiti TV, da sprejmeš prave odločitve!
lnterReflections
21. 04. 2022 20.07
+5
Aja, pa pozabil sem še dodati, da če sedaj glasuješ za njegovo septembrsko varianto, avtomatsko daš glas SDS-u, to je še rekel! Ta je šele njegova najbolj zmagovala izjava!
Brakedirt
21. 04. 2022 20.09
-4
me zanima s cim te filajo da mislis da si pameten.
lnterReflections
21. 04. 2022 20.12
+2
Redno me cepijo proti "brainwashu". S tem se bolj splača cepiti kot proti kovidu.
Brakedirt
21. 04. 2022 20.14
-2
InterRefIections
21. 04. 2022 20.17
+3
Fanatik si tudi, če že 30 let LDS obkrožaš na volitvah in nič drugega!
Brakedirt
21. 04. 2022 20.27
-1
Brakedirt
21. 04. 2022 20.28
-1
se bolj me pa zanima od kje ti da me rines med levake
InterRefIections
21. 04. 2022 20.29
+1
Ne morem reči, da si ti eden njih, ampak za kakega srebrnibreg pa lahko rečem kaj takega.
lnterReflections
21. 04. 2022 19.56
+2
'vsisoistizem' nastane, če obkrožaš parlamentarne stranke ali njihove zunajparlamentarne kopije (Svoboda = LMŠ, Povežimo Slovenijo = SMC, Naša dežela = DeSUS, Resni.ca = SNS). Namreč vsako od teh, katero boš obkrožil, te bo razočarala, problem pa je v tebi, ker ne znaš zbrat in ne v njih, za katere meniš, da so "vsi isti". Pravilno izberi, pa ne bodo "vsi isti". In preberi programe vseh 20 strank, ki kandidirajo, soočenja niso nič drugega kot tekma Reala, Bayerna, Barcelona in njim podobnim, na koncu pa je Ajax najboljši klub v Ligi prvakov, saj proizvede največ igralcev. Pamet v roke, preden voliš. Ni težko prijeti volilni list v roke, težje je prijeti pamet!
BildiTheEmperor
21. 04. 2022 19.57
-4
MarkoE
21. 04. 2022 21.27
+1
Glede na to kako so obstoječe stranke radodarne z zlivanjem gnojnice druga nad drugo in kako tekmujejo med seboj v kričanju ni težko narediti izključitev takih strank od izbire.
BildiTheEmperor
21. 04. 2022 19.53
-2
Za kaj gre? Planet TV je objavil nakazila, ki jih je podjetje Gen-I leta 2019 nakazoval na račun črnogorskega podjetja MB Consulting. To je bilo ustanovljeno decembra 2016 v Podgorici, slovenski trgovec pa je imel z njim sklenjeno pogodbo za svetovanje in zastopanje pri veleprodaji električne energije na trgih Kosova in Albanije. Denar, ki je prihajal na podjetje MB Consulting, naj bi njegov direktor dvigoval v gotovini. Albanski direktor je tesno povezan z Janezom Janšo in SDS.
ap100
21. 04. 2022 20.02
+3
ti si da raje ne povem kaj - preveri kdo je martin berisaj
BildiTheEmperor
21. 04. 2022 20.09
+0
So preverili novinarji in obveščevalne službe
ni_mi_vse_eno
21. 04. 2022 19.41
+3
Več kot pol milijona nakazil --- Del pridobljene dokumentacije razkriva nakazila, ki naj bi šla v letih 2019 in 2020 iz srbske podružnice GEN-I zasebnemu podjetju MB Consulting v Črni gori, s katerim ima GEN sklenjeno svetovalno pogodbo. Gre za mesečna nakazila od pet tisoč pa vse do 55 tisoč evrov. Samo to skupaj znaša več kot pol milijona evrov nakazil, vendar to še ni vse obdobje, ki ga preiskujejo v mednarodni finančni preiskavi. Poleg tega so na Planet TV ugotovili, da je bilo črnogorsko podjetje ustanovljeno le 10 dni pred prvimi nakazili iz GEN-I Beograd.
Brakedirt
21. 04. 2022 19.42
-3
ti si pa danes ze pregorel. se dobro da je jutri poslovite.
ni_mi_vse_eno
21. 04. 2022 19.41
+1
To, da Golobu preveč diši denar, so spoznali že komunisti v stranki LDS. Zato so ga tudi odpikali. Beri zgodovino: "Leta 2002 je Dnevnik objavil članek z naslovom “Koncesijo holdingu slovenskih elektrarn”, ki razkriva še ene okostnjake, ki padajo iz omare Roberta Goloba. Slednji je med leti 1999 in 2002 opravljal naloge državnega sekretarja za energetiko in sodeloval pri nastajanju ključnih zakonov iz energetike."
ni_mi_vse_eno
21. 04. 2022 19.48
+0
Šlo je za mednarodni razpis koncesije Savskih elektrarn. Po mnenju Avšiča so rešitev poiskali nekoliko čudaško. Poslanci LDS Tone Anderlič, Jože Avšič in Branko Janc so vložili zakon, da koncesijo podelijo lastniku prve hidroelektrarne v verigi. To je bilo takrat elektropodjetje Savske elektrarne. “Toda koncesijska pogodba ni bila nikoli podpisana, ker je posebna medresorska delovna skupina vlade v začetku lanskega leta ugotovila, da to podjetje sploh nima denarja za tako velik posel,” Po besedah takratnega ministra za okolje in prostor Janeza Kopača, so analize oziroma ocene stvarnega premoženja pokazale, da je imelo slovensko elektrogospodarstvo 1,25 milijarde evrov izgube. Ocenili so, da bi izgradnja verige hidroelektrarn na spodnji Savi stala 390 milijonov evrov in je takrat šlo za enega večjih poslov pri nas. LDS Jožef Školč: “Zakaj (Golob) ni predvidel okoliščin, ki poslance zdaj silijo, da z zakonom pokrijejo njegove napake?” Med drugim je Golobu očital, da ni hotel kandidirati za poslanca, ker s poslansko plačo ne bi mogel zaslužiti deset milijonov, kot bi želel. Golob je očitke o denarju, ki da ga v službenem času služi s pripravljanjem raznih študij, zavrnil. Zavrnil je tudi vse druge očitke, češ da ne beži od odgovornosti, saj je za to med drugim tudi plačan, vendar zakona o koncesiji ni predlagal on niti ni on ugotavljal, da Savske elektrarne niso finančno sposobne izpeljati koncesije in tudi ni mogel leta 2000 predvideti, da bo čez dobro leto nastal vseslovenski elektroholding, ki ga takrat še ni bilo.
enapi
21. 04. 2022 19.39
+2
Nova studija dokazuje, da je koronavirus na cloveka preskocil iz primata janse
BildiTheEmperor
21. 04. 2022 19.40
+0
Sars2
21. 04. 2022 19.38
+0
Janša non stop pljuva po levici,ali ni prav on ko govori da bi morali stopiti skupaj,kok vas vlece
BildiTheEmperor
21. 04. 2022 19.36
+1
Zdaj pa pozor: po naših podatkih je ustanovitelj in direktor podjetja MB Consulting Martin Berišaj, sicer veleposlanik Kosova na Hrvaškem, ki ima tesne stike s SDS. Janšo večkrat obišče na sedežu stranke na Trstenjakovi ulici, kar dokazuje tudi s fotografijami, ki jih objavlja na družbenih omrežjih. Leta 2018 je bil eden od 64 znanih Ljubljančanov, ki so se podpisali pod pismo podpore kandidatu SDS za župana Ljubljane Anžetu Logarju. Pred parlamentarnimi volitvami istega leta je javno podprl Janeza Janšo in stranko SDS. »V nedeljo bodo Albanci dali svoj glas Janezu Janši in njegovi stranki SDS. Beseda velja!« je zapisal ob fotografiji, na kateri se rokuje z Janšo. Berišaj je sicer eden ključnih ljudi iz vrha albanske skupnosti v Sloveniji, ki podpira Janšo, častnega doktorja univerze v Prištini, na kateri je prvak SDS leta 2015 prejel častni doktorat.
BildiTheEmperor
21. 04. 2022 19.35
-4
Iz SLO medijev. Citat: »Dokumentirano: ime Roberta Goloba v mednarodni finančni preiskavi zaradi nakazil na podjetje v Črni Gori! Gre za 600 tisočakov, sproti dvignjenih v gotovini. Kje so končali? Imamo papirje in ugotovitve obveščevalcev. Ekskluzivno razkrijemo v Planet 18.« Tako se glasi twitt, ki ga je danes popoldne objavil Mirko Mayer, urednik Planet TV, ki je v lasti Josezfa Vide, madžarskega oligarha iz kroga Viktorja Orbana. V njem je napovedal afero, s katero naj bi SDS dokončno obračunala z Robertom Golobom, predsednikom stranke Gibanje Svoboda in najresnejšim političnim konkurentom Janeza Janše. Toda zgodba se jim je vrnila kot bumerang: ključni akter v njej je namreč tesno povezan s SDS in Janšo osebno.
Brakedirt
21. 04. 2022 19.40
-1
Sars2
21. 04. 2022 19.34
+0
2 leti se je vedelo,da z volitvami bodo speljali,da ne bodo uspele,janko vso slovenijo prca,kot ovce,slabše,ovca je premila beseda,namerno v tujini ne dobijo lističev za volit,v domu za starejše potrdila....kaj se dogaja z Slovenijo,takega človeka ne morejo zamenjati,ne moreš verjet
ni_mi_vse_eno
21. 04. 2022 19.32
+2
Poskusi odpreti račun na Reiffesen banki ne da bi se osebno zglasil v kateri od njihovih poslovalnic, hehe. Veliko uspeha vam želim.
User1538643
21. 04. 2022 19.31
Mi vooolimo, la la la la, celi dan in noč, la la la la...