Slovenija

Kaj so prvaki povedali ob oddaji glasov?

Ljubljana, 04. 12. 2011 20.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Janković je med kampanjo malo malo spal, Janša je šel po oddaji glasu na kosilo k Urškinim staršem, Virant je volil na svoj rojstni dan, Pahor se je med kampanjo odpočil, pred razglasitvijo rezultatov pa je šel v fitnes.

Janez Janša je dan preživel najprej pri pospravljanju hiše. Po kosilu pri ženinih starših se je odpravil v Ljubljano pričakat rezultate volitev.

Predsednik SDS Janez Janša je po oddaji glasu dejal, da si želi, da bi bil rezultat odločilen, da bi Slovenija lahko hitro dobila novo vlado in da bi se dalo takoj začeti socialni in medgeneracijski dialog. Upal je na visoko udeležbo, ki bi dala večjo legitimnost volitvam. Želi si, da bi nov parlament, ne glede na sestavo po strankah, spremenil postopek za imenovanje vlade, tako da bi jo lahko sestavili v dveh tednih in da ne bi spet potrebovali dva meseca.

Želi si tako odločilen rezultat, da bi se dalo takoj začeti socialni in medgeneracijski dialog. Meni, da bodo v nasprotnem primeru zelo težko sprejemali potrebne ukrepe, ki pa jih Slovenija po njegovem nujno potrebuje v naslednjem letu. "Vreme je že skoraj pomladno, takšna bo tudi Slovenija v prihodnje ali pa je ne bo. Morda bomo imeli še kakšno krajšo zmrzal, ampak pomlad zagotovo pride," je odgovoril na vprašanje o prihodnjih načrtih.

Prvak SDS Janez Janša in njegova žena Urška Bačovnik Janša sta glasova oddala na volišču Upravne enote Velenje.
Prvak SDS Janez Janša in njegova žena Urška Bačovnik Janša sta glasova oddala na volišču Upravne enote Velenje. FOTO: 24ur.com
Po besedah Zorana Jankovića je bilo sedem tednov volilne kampanje nedvomno uspešnih. Priznava, da je bilo malo manj spanja.

Predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića je na volišče poleg soproge Mije spremila tudi skupina okoli 10 ljudi. Na vprašanje, ali pričakuje zmago, je odgovoril, da bo zmagala dobra energija. Vnovič je zatrdil, da se ne pogovarjajo, kaj bo po današnjem dnevu.

Na vprašanje, ali je tako prepričan v zmago, kot je bil prepričan na lokalnih volitvah, je odgovoril: "Počakajmo, da vidimo, saj je še nekaj ur." Kot dodaja, je na lanskih volitvah kandidiral za svoj drugi županski mandat in je bil v zmago prepričan, ker je vedel, da so kot ekipa izvrstno delali in da so rezultati dobri. "Tu pa gremo v bistvu vsi v nekaj novega," je pojasnil.

Zoran Janković na volišču s soprogo
Zoran Janković na volišču s soprogo FOTO: Damjan Žibert

Ob tem je poudaril, da je zanj ključno področje gospodarstvo in da so z ekipo na tem področju "zelo močni. Slovenija mora biti gospodarsko konkurenčna v svetu in solidarna doma. Če kaj znamo, smo dobri v izvedbi." Volilni programi strank so si bili po njegovih besedah namreč na koncu podobni, "ampak treba je to implementirati, in smo že pokazali, da nam dobro gre".

Virant je vesel, da je konec kampanje

Gregor Virant, ki je na volišče prišel z ženo, prav danes praznuje rojstni dan. Dopoldne je preživel z družino, popoldan so se odpravili v štab.
Gregor Virant, ki je na volišče prišel z ženo, prav danes praznuje rojstni dan. Dopoldne je preživel z družino, popoldan so se odpravili v štab. FOTO: Miro Majcen

Predsednik Liste Virant Gregor Virant je ob oddaji glasu priznal, da se je na afero z nadomestilom politično nekoliko nespretno odzval, "malo tudi zaradi svoje politične naivnosti". Kljub temu je zadovoljen z delom, ki so ga opravili v štabu. Poudaril je, da so se v osmih tednih prebili iz "praktično nič", iz ideje do stranke, ki bo po njegovem prepričanju močan igralec v parlamentu. S temi besedami je imel v mislih, da "se bodo kot parlamentarna stranka pozicionirali", saj so "osvojili nek politični prostor, ki je pomemben".

Virant je zadovoljen, da je kampanje konec. Po njegovih besedah je bilo namreč kar nekaj negativnosti. A pravi, da zato on in njegovi sodelavci niso slabe volje ali zagrenjeni. Komaj čakajo, da bodo lahko začeli delati, je povedal. Na vprašanje, kaj je najbolj zaznamovalo kampanjo, je odgovoril, da je "bilo vsega", ampak težko ocenjuje, saj da je volilni dan ena največjih skrivnosti demokracije.

Zato nihče ne more vnaprej napovedovati volilnega rezultata, je dejal. Odločilo pa bo najbrž vse po malo, nekaj afere, nekaj programi, nekaj pa osebnosti. Ob tem je priznal, da pri njegovi listi morda niso bili najbolje pripravljeni na afero z nadomestilom.

Pahor se sprašuje, koliko razočaranj sledi

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Aljoša Kravanja
Kampanja je bila pravi odmor glede na delo v preteklih treh letih. Borut Pahor

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor je po oddaji glasu poudaril, da bo moral biti nov premier glede na težke čase, ki nas čakajo v prihodnje, odločen, preudaren, strpen in potrpežljiv. Po njegovih besedah kampanja ni bila tako naporna, kot je bilo delo predsednika vlade v minulih treh letih, tako da se je med njo pravzaprav nekoliko odpočil od preteklega dela. Poudaril je, da je bil med volilno kampanjo enako odločen kot sicer, saj drugače Slovenija ne bi dosegla vsega tega, kar je. "Kaj je dosegla, pa boste videli pod novo oblastjo, če se boste tako odločili," je dejal.

"Razmišljam, kaj čaka to deželo v prihodnje. Mogoče to sam še najbolje vem, ker sem bil v teh treh letih v pisarni predsednika vlade. Glede na obljube, ki so jih dajali moji tekmeci, se sprašujem, koliko razočaranja bo v prihodnjih mesecih in letih. Kljub težkim razmeram smo namreč živeli v strpni in sproščeni Sloveniji," je dejal. Ker je današnji dan na Primorskem oblačen in vlažen, je namesto teka na Sveto goro obiskal fitnes, zvečer pa se je pridružil kolegom v Ljubljani.

Žerjav: Izid SLS bo nekoliko boljši od napovedi

Z volilno kampanjo SLS je Radovan Žerjav zadovoljen, na splošno pa zanjo meni, da je bila podobna prejšnjim, a morda le nekoliko bolj vsebinska.
Z volilno kampanjo SLS je Radovan Žerjav zadovoljen, na splošno pa zanjo meni, da je bila podobna prejšnjim, a morda le nekoliko bolj vsebinska. FOTO:

Predsednik SLS Radovan Žerjav je po oddaji glasu napovedal, da bo "izid volitev v skladu s pričakovanji, kar pomeni, da bo nekoliko višji, kot so napovedovale javnomnenjske ankete. Sicer pa je danes nedeljski dan, pripravljamo nedeljsko kosilo, kuhali bomo dödöle, staro prekmursko jed iz krompirja in moke. Jaz jo bom zabelil z ocvirki, tako da bo lepo kosilo." Tokrat je lahko prvič glasoval zase, saj kandidira v svojem volilnem okraju.

Erjavec: Morebitno sodelovanje v vladi odvisno od dogovora

Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec je ob oddaji glasu poudaril, da pričakuje boljši izid kot leta 2008. Morebitno sodelovanje v vladi bo odvisno od dogovora, jasno pa je, da Slovenija vlado čim prej potrebuje, pravi. "Naša pričakovanja so, da bomo izboljšali rezultat iz leta 2008. Kakšen bo dejanski izid, pa bomo šele videli, letošnje volitve so namreč zelo odprte. Zmagovalec je sicer verjetno jasen, so pa vsaj tri ali štiri stranke, ki se borimo za tretje oziroma četrto mesto," je pojasnil.

Predsednik Zares Gregor Golobič je ob oddaji glasu poudaril, da gre njihova stranka na volitve z optimizmom. Prepričan je namreč, da je Zares opravil dobro delo, ne le v času kampanje, temveč v celem mandatu. Ali bo to zadoščalo za vstop v parlament ali ne, pa je po njegovih besedah "na srečo v rokah volivk in volivcev".

DeSUS po njegovih besedah ni ideološka stranka, zato ne izključuje niti vstopa v desno, niti vstopa v levo koalicijo. "V vlado bomo vstopili, če se bo dalo dogovoriti," je dejal in spomnil na zahteve, da se ne poslabša položaj za upokojence, da se mladim zagotovi pripravništvo in da se zagotovijo nova delovna mesta. "DeSUS želi uspešno Slovenijo in je pripravljen sodelovati s tistim, ki bi to zagotovil. V nasprotnem primeru bo stranka pač v opoziciji," je povedal.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič glede uvrstitve stranke v parlament upa na najboljše. "Ljudje se bodo odločili tako, kot se bodo odločili, in sami nosili svoje posledice," je povedal. Če bi stranka prišla v parlament, bi sklepali koalicijo "s tistimi, ki bodo delali dobro za Slovenijo". Na vprašanje, ali bo izkoristil možnost nadomestila za poslansko plačo v prvem letu po volitvah, če se ne bo uvrstil v parlament, pa je dejal: "Držim se zakonov, uporabil bom zakonske regulative."
Sicer pa pravi, da zaradi volitev ni prav nič vznemirjen. "Miren sem, tako kot vedno."

Predsednica Nove Slovenije (NSi) Ljudmila Novak je po oddaji glasu povedala, da si želi, da bi stranka na predčasnih državnozborskih volitvah dobila vsaj 10 odstotkov glasov. Po njenih besedah je sicer glavni namen stranke predvsem zastopanje krščanske demokracije v slovenskem državnem zboru.

Bo nov mandatar znan do konca decembra?

Do nove vlade bi lahko vsekakor prišli pred svečnico, 2. februarja. Predsednik Danilo Türk.

Predsednik Danilo Türk verjame, da bomo dobili stabilno vlado, najnujnejša naloga novega mandatarja pa je oživitev gospodarstva. Po oddaji glasu je ocenil, da bi z nekaj napora lahko prišli do novega mandatarja že do konca decembra in nato kmalu do nove vlade. Po mnenju predsednika bo rezultat volitev posredno vplival na stabilizacijo našega gospodarstva. Verjame tudi, da bomo s stabilno vlado hitro začeli vse naloge, zlasti pri finančni konsolidaciji in pri vzpostavljanju podlag za ekonomski razvoj. Za vprašanje, ali bo podelil mandatarstvo tistemu, ki bo dobil relativno večino na volitvah, ali tistemu, za katerega bo ocenil, da lahko sestavi vlado, bo po njegovih besedah še veliko priložnosti čez nekaj dni ali tednov.

Predsednik republike Danilo Türk verjame v izid volitev, ki bo omogočil oblikovanje stabilne vlade.
Predsednik republike Danilo Türk verjame v izid volitev, ki bo omogočil oblikovanje stabilne vlade. FOTO: Damjan Žibert

Predsednik državnega zbora Ljubo Germič, ki prihaja iz vrst LDS, je ob oddaji glasu dejal: "Pričakujem dobro udeležbo in verjamem, da bodo ljudje znali modro odločiti." Dan je preživel s sinom na teniškem turnirju, zvečer bo v strankinem štabu.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in
Twitterju!


 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

...1108...
05. 12. 2011 18.40
+3
JEJ JANKOVIC NAJBOLSI SM KDO BO MEU ZDEJ LJ? :s SM JE PA ENA DOBRA NOVICA ZDEJ SE BO MARIBOR ODCEPU OD SLOVENIJE JEEEEEEEEEJJ:D
wsharky
05. 12. 2011 15.20
+1
...Janez Janša je dan preživel najprej pri pospravljanju hiše. Po kosilu pri ženinih starših se je odpravil v Ljubljano pričakat rezultate volitev. ... he he he ... multi ... he he he ...
zlobna-vila
05. 12. 2011 13.05
+16
dokler bo v parlamentu stranka SDS, nebo nikoli kooperativnega vodenja. Z izjavo, da bodo zopet predčasne volitve, pa je g. Janša zopet "olepševalno" povedal: " metal vam bom polena pod noge, dokler nebom Jaz predsednik vlade." Žal, je to postala njegova obsesija in upam da bo na koncu le politična agonija!!!!
tin?ka1
05. 12. 2011 11.18
+1
Berem, da brišete komentarje !!!???
SEBASTI
05. 12. 2011 12.31
+2
ja zelo aktivni so, poizkusi omeniti kakšno žival, takoj te zbrišejo.
Pippaa
05. 12. 2011 09.14
+1
a je urska ps obkrozla hahaha
wsharky
05. 12. 2011 15.21
+1
... a sploh zna obkrozit, kaj pa ce je njena glasovnica bila neveljavna in je stala zmage .... he he he ...
Jimi1
05. 12. 2011 00.26
+8
No ja.... Pri vsemu skupaj je potrebno častitati kvazilevičarski kučanovi kuhinji, ki nam je uspela ustoličiti Berlusconijev klon na čelo države. Po 4 urah smejanja torej sporočam svojim sodržavljanom- volom, da boste z izvoljenim pač morali sami živeti. Jaz se vam bom pa kmalu smejal iz tujine. 1 "bombonček" bo kmalu za 1 % višji DDV, pa 2..... 67 let za upokojitev, po delu v neoliberalističnem gulagu Slovenija imenovanem..... Nekdo je ravnokar rešil svojo potapljajočo družinsko ekonomijo, pa ne vi "gospodje voli"...., ups. sem želel reči spoštovani volilci. Torej vsem skupaj srečno z novo vlado, kot smo si jo uspeli ravnokar izvoliti.....
BlameThaGame
05. 12. 2011 00.51
+1
Jimi1 tudi jast se selim v tujino ( Nemčija-NRW ) in bom prav tako situacijo v sloveniji opazoval z kokicami v rokah :d
pikaloka
05. 12. 2011 08.36
+16
Ja no, v tujini se vam bo cedil med in sladkor.
Ježek Moli Moli
04. 12. 2011 23.46
+4
Janša: Vreme je že skoraj pomladno, takšna bo tudi Slovenija v prihodnje ali pa je ne bo. Morda bomo imeli še kakšno krajšo zmrzal, ampak pomlad zagotovo pride. Dokaz, da je Janša naš mesija in jasnovidec.
9794106
04. 12. 2011 22.13
-2
Grozljiv govornik.....
Dashing
04. 12. 2011 20.38
+6
upam da bo bolje čeprav je majhna verjetnost
micle27
04. 12. 2011 21.54
+2
Juhuhuh zdaj bo tudi moja kmetijska parcela zazidljiva!! jejjjj-podn od podna!!!
rizota
05. 12. 2011 14.35
+1
mhjkl
04. 12. 2011 20.36
+16
Pahor je šel v fitnes .... Mišica naša <3
RICHard32
04. 12. 2011 22.15
+3
wsharky
05. 12. 2011 15.22
+3
... Borutek bo minister za zunanje zadeve ... saj se rad slika, pa se nobene prevelike skode ne bo naredil ... he he he ...
ReeJu
04. 12. 2011 20.19
+0
haha jankovič pravte a hhh