Volitve

Tomčeva: Imamo delujočo pravno državo, Golob: Tiste, ki protestirajo, se drakonsko kaznuje

Ljubljana, 04. 04. 2022 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maruša Slana, Mirko Vorkapić
Komentarji
2761

Na drugem predvolilnem soočenju na POP TV so naši gostje spregovorili o izidu volitev na Madžarskem in v Srbiji, o reševanju energetske krize, stanovanjski problematiki, politični komunikaciji in povolilnem sodelovanju. Soočenje je minilo v znamenju ostrih besednih izmenjav. Vrtovec je obljubil, da prihodnjo zimo nikogar ne bo zeblo, Golob pa je opozoril, da bo posledice krize nosila industrija. Fajonova je ocenila, da so energetski vavčerji le 'pozno gašenje požara', Šarec pa je opozoril na problematiko znižanja omrežnin. Tomčeva je mladim obljubila, da bo pri najemu kreditov pomagala država, Bratuškova pa bi omejila tržne najemnine. Kovšca je poudaril nujnost sodelovanja z vsemi, Levica pa bo po besedah Mesca poskrbela, da koalicijska pogodba ne bo mrtva črka na papirju.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Povzetek drugega soočenja
    03:20
    Iz 24UR: Povzetek drugega soočenja
  • Bratuškova: Na žalost je že marsikoga zeblo pred krizo
    00:30
    Bratuškova: Na žalost je že marsikoga zeblo pred krizo
  • Fajonova o 'gašenju požara'
    00:30
    Fajonova o 'gašenju požara'
  • 'Vlada se odziva na trenutne razmere'
    00:50
    'Vlada se odziva na trenutne razmere'
  • Šarec o omrežninah
    00:50
    Šarec o omrežninah
  • Vrtovec o sprejetih ukrepih na področju energetike
    00:30
    Vrtovec o sprejetih ukrepih na področju energetike
  • Golob o dobavi plina iz Rusije: Ruski plin je bil bistveno cenejši
    00:40
    Golob o dobavi plina iz Rusije: Ruski plin je bil bistveno cenejši
  • Vrtovec obljublja: Nobenega ne bo zeblo
    00:30
    Vrtovec obljublja: Nobenega ne bo zeblo
  • Golob o energetski krizi
    00:30
    Golob o energetski krizi
  • Tanja Fajon o razpisih za službe v javnem sektorju
    00:11
    Tanja Fajon o razpisih za službe v javnem sektorju
  • Golob o svoji plači, ki je 'javno dostopna že 10 let': Vau
    00:30
    Golob o svoji plači, ki je 'javno dostopna že 10 let': Vau
  • Marjan Šarec o trenutni vladi in Orbanu
    01:30
    Marjan Šarec o trenutni vladi in Orbanu
  • Vrtovec o državnem premoženju
    00:50
    Vrtovec o državnem premoženju
  • Mesec v besednem dvoboju
    00:30
    Mesec v besednem dvoboju
  • "Naša zunanja politika je najboljša zunanja politika do zdaj"
    00:30
    "Naša zunanja politika je najboljša zunanja politika do zdaj"
  • Golob o Orbanovi zmagi
    01:10
    Golob o Orbanovi zmagi
  • Tanja Fajon o zmagi Orbana
    00:50
    Tanja Fajon o zmagi Orbana
  • Romana Tomc o Orbanovi zmagi
    00:30
    Romana Tomc o Orbanovi zmagi

Bomo volili proti ali za? Je preseganje delitev še vedno utopija? Bi potrebovali programsko razvojno vlado? Ne pa ideološke vlade – leve ali desne. Kako bo levi pol uskladil povsem različne interese? Kako desni uveljavil svojo politiko ob močnem prvem igralcu? Kdo koga zmerja za oligarha, kdo koga za fašista?

V studiu so se voditelju Janiju Muhiču pridružili Romana Tomc (SDS), Tanja Fajon (SD), Marjan Šarec (LMŠ), Alenka Bratušek (SAB), Robert Golob (Gibanje Svoboda), Jernej Vrtovec (Nova Slovenija), Alojz Kovšca (Povežimo Slovenijo) in Luka Mesec (Levica).

Romana Tomc je uvodoma pozdravila zmago Viktorja Orbana na madžarskih parlamentarnih volitvah. Ob tem je dejala, da čestitajo vsakemu zmagovalcu demokratičnih volitev. Tomčeva je povedala, da se Sloveniji ni treba postavljati na nikogaršnjo stran, ko gre za vprašanje konflikta Madžarske in ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Tanja Fajon pa je dejala, da madžarski voditelj zavrača temeljne vrednote EU. "Eno je madžarski narod, drugo je madžarski režim Orbana, ki je državo pahnil stran od evropskih vrednot."

Jernej Vrtovec (NSi) je dejal, da je Ukrajino treba vključiti v evropske integracije, s sosednjimi državami pa da je treba krepiti dobre medsosedske odnose. Robert Golob je povedal, da je Orbanovo stališče zaskrbljujoče, "ne samo za Evropo, ampak tudi za Slovenijo". "Vsako ljudstvo si samo izbere svojo oblast, vendar pa so ti rezultati zelo slaba novica za vse, ki jih je madžarski premier naštel za nasprotnike, Evropsko unijo, tudi Zelenskega," je dodal Golob.

Luka Mesec je izzval Tomčevo glede izjave o čestitanju vsem zmagovalcem volitev. Vprašal jo je, ali so že čestitali aktualnem ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu. Glede vladne zunanje politike pa je dejal, da ta podpira Orbana in Vučića, ki ju prav tako podpira Vladimir Putin. Alojz Kovšca je Luko Mesca obtožil zavajanja z besedami, da gibanje Povežimo Slovenijo podpira Putinov režim.

Marjan Šarec je povedal, da "v Sloveniji vemo, kdo je najboljši prijatelj Orbana. Zadnji dve leti gledamo, kaj se lahko zgodi, če se 24. aprila ne bomo pravilno odločili. Seveda je Orban zmagal z veliko večino, ker ima prikrojen volilni sistem in ima podrejene vse medije." Za Vučića in Orbana je dejal, da se gresta "šolsko diktaturo".

Robert Golob in Romana Tomc sta se sporekla glede uporabe Twitterja. Golob namreč obljublja, da Twitterjevega profila nima in ga ne bo imel, Tomčeva pa se s tem ne strinja in pravi, da Golob, v primeru zmage, brez Twitterja ne bo mogel učinkovito komunicirati z drugimi predsedniki vlad. Poleg tega pa predstavnica SDS dodaja, da Twitter uporabljajo tisti, ki imajo slabši dostop do komunikacije preko množičnih medijev.

Kako bomo reševali energetsko krizo?

Vrtovec je glede energetske krize povedal, da nikogar ne bo zeblo. "Drži, čez noč se ne moremo odpovedati ruskemu plinu." Ob tem je dejal, da se za dobavo plina pogovarjajo z drugimi državami. "Ključnega pomena je, da dobavo plina razpršimo od Rusije." Povedal je še, da bodo cene primerljive z današnjimi. Golob je dejal, da Vrtovčeve obljube "nimajo veze z realnostjo", saj minister tega ne more zagotoviti. "Za oskrbo gospodinjstev je že danes dovolj skladiščnih zmogljivosti. Breme pa bo morala nositi industrija." Golob je dejal, da je pri dobavi plina pomembno vedeti, da je ruski plin cenejši ter da je odločitev za njegovo nabavo strateška in nepovezana z naklonjenostjo do Rusije. 

Šarec je ponovil idejo o diverzifikaciji dobave energije. Tudi on je dejal, da ne minister ne vlada ne moreta neposredno zagotoviti cen. "Za gospodinjstva je pomembno zagotoviti cenejšo energijo kot za industrijo." Vrtovec odgovarja, da je vlada sprejela številne ukrepe, med drugim tudi energetske vavčerje, ki so razbremenili gospodinjstva. Kovšca je dejal, da gre za vprašanje, ki ne zadeva samo Slovenije, temveč celo EU. Dejal je, da ima Slovenije tudi druge vire, s katerimi se lahko izogne najhujšemu.

Tomčeva je dejala, da se vlada odziva na trenutne razmere tako pri podjetjih kot pri gospodinjstvih. Znova je naštela vse ukrepe, ki jih je vlada sprejela. "Naj nas ne skrbi, ali bomo lačni ali nas bo zeblo, ker energija v jeseni bo." Fajonova je povedala, da so bili vavčerji "gašenje požara, ki je prišlo zelo pozno"

Bratuškova je povedala, da je "na žalost koga, kakšnega upokojenca, že pred ukrajinsko krizo zeblo". Kot je dejala, so v stranki predlagali tri stvari: da bi se neporabljeni turistični boni uporabili za namene lajšanja energetske krize, znižali pa bi tudi DDV in trošarine. Luka Mesec je dejal, da ne Slovenija ne Evropa nimata odgovora, kako nadomestiti ruske energente. "Država bo morala zaščititi vse, ki jih ta kriza najbolj ogroža."

Kako do lastnega stanovanja?

Stranka SD obljublja 10.000 stanovanj do leta 2030. Kot pravi Fajonova, so že spisali zakon, a ga je vlada zavrnila. Stanovanja so prepuščena trgu, grozi nam nepremičninski pok, kar bi povzročilo hudo krizo, meni. V stranki so izračunali, da bi lahko razpolovili ceno za stanovanje v Ljubljani. Kako? "S kombinacijo državnega denarja, posojil in poroštev," pravi Fajonova. 

Romana Tomc je poudarila, da rešitev obstaja in je trenutno v Državnem zboru: država vstopi kot porok, da lahko mladi prejmejo kredit. "Ne bo treba iskati bratov, stricev, tet." Pri tem je dodala, da lahko mladi iščejo stanovanja tudi zunaj Ljubljane. Golob se ne strinja s Tomčevo. Pravi, da je pomembno zgraditi neprofitna stanovanja. "Če želimo preprečiti beg možganov, morajo biti prvih deset let zaposlitve davki za mlade nič."

Za stranko SAB nepremičninski davek ni prioriteta. Obljubljajo jamstveno shemo za mlade, ko država nastopi kot porok, namesto najemnine pa mladi plačujejo kredit. Prizadevali si bodo tudi za več neprofitnih stanovanj, tržne najemnine pa bi morali po mnenju Bratuškove omejiti. Luka Mesec je znova poudaril, da bi bilo treba obdavčiti prazna stanovanja. "Tista stanovanja, ki so prazna, je vprašanje, če so res prazna," pa je odgovoril Marjan Šarec na vprašanje, ali se strinja s predlogom Levice.

O oligarhih, komunikaciji v politiki in svobodi 

Golob je povedal, da se na politični parket ni vrnil iz maščevanja. Pri tem je opozoril, da vlada poskuša utišati civilnodružbena gibanja, kot je Gibanje 8. marec. "Politične aktiviste želijo utišati s Policijo." Tomčeva je poudarila, da v Evropi obstajajo nevladne organizacije, ki se ukvarjajo z družbenimi problemi, Inštitut 8. marec pa je po njenem mnenju politična organizacija. 

"Kot da smo v vzporednem svetu," je dejala Fajonova in dodala, da trenutna vlada krši zakone, ustavo in vlada z odloki. Vrtovec je ocenil, da je treba iskati stične točke sodelovanja. Tomčeva je Golobu očitala, da je prejel ekstremno visoke nagrade, Golob pa ji je odvrnil, da ima sama višjo neto plačo kot on. 

Povolilna sodelovanja

Šarec je spomnil, da so LMŠ, SD, Levica in SAB podpisale sporazum o povolilnem sodelovanju, pridruži pa se jim lahko vsaka stranka, ki ima enake vrednote. Bratušek je prepričana, da bo prihodnja vlada levosredinska, po volitvah pa ne bodo sodelovali s strankami, ki kršijo človekove pravice. Fajonova prebivalcem obljublja vrnitev v "normalnost". 

Tomčeva je opozorila na "propad med besedami in dejanji" zavezništva KUL. "Govorijo o sodelovanju, a hkrati izključujejo," je dejala. V SDS so po njenih besedah pripravljeni na sodelovanje z vsemi strankami, s katerimi bodo lahko uskladili programe. Priznala je, da bi težko sodelovali z Levico zaradi bistvenih programskih razlik. Golob je Tomčevi odvrnil, da je "na strani SDS manj kot polovica družbe", Mesec pa je poudaril, da bo Levica v vladi poskrbela, da koalicijska pogodba ne bo mrtva črka na papirju. 

Preverjamo DEJSTVA

Resničnost in verodostojnost izjav predstavnikov strank smo preverjali že med samim soočenjem, izsledke pa sproti objavljali v rubriki Dejstva na naši spletni strani 24ur.com in v oddaji 24UR ZVEČER.

Naslednje soočenje bo na sporedu čez teden dni, v ponedeljek, 11. aprila, prav tako s pričetkom ob 20. uri na POP TV.

Stranke smo povabili na podlagi raziskav, ki jih je v zadnjem mesecu za našo medijsko hišo opravil Inštitut Mediana. Naslednjo javnomnenjsko raziskavo bomo objavili v nedeljo, 10. aprila.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

22.25

Dejstva: Katere izjave predstavnikov strank držijo in katere ne?

Drugo predvolilno soočenje na POP TV se je zaključilo. Naša ekipa uredništva Dejstev je tudi tokrat preverjala izjave predstavnikov strank. Kdo je govoril resnico in kdo ne?

22.12

Mesec: Levica bo v vladi, da zagotovimo, da koalicijska pogodba ne bo mrtva črka na papirju

22.11

Golob: Na strani SDS je manj kot polovica družbe

Povedal je, da približno 70 odstotkov Slovencev ne podpira vodilne stranke v aktualni vladi.

22.10

Tomčeva: Govorijo o sodelovanju, vendar izključujejo

SDS bo sodelovala z vsemi strankami, ki bi želele sodelovati in s katerimi bi lahko uskladili programe. "Težko pa bi uskladili program z Levico." Vrtovec pa je dejal, da je treba v slovenski politiki dvigniti nivo razprave.

22.06

Šarec: Imamo KUL-ov sporazum, Bratuškova: Sodelovali ne bomo s tistimi, ki želijo državo peljati v avtoritarno sfero

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2761)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Perivnik
09. 04. 2022 09.13
+2
Če bi slučajno na oblast prišel Golob, potem pa res ne boste več demonstrirali. Golob še izvoljen ni, že zlovešče napoveduje svoj avtoritativni režim. Preberite si njegov intervju v tedniku Mladina na temo koristnosti univerz. Golob se že ima za avtoritarnega poklicanega, ki bo določal in odločal katere univerze so "prave" in katere "neprave". Kot pravi v omenjenem intervjuju bo Golob "neprave" ukinil. Ne glede na to, da so bile ustanovljene zakonito. GOLOB ŽE NAPOVEDUJE, DA BO DELOVAL PROTIUSTAVNO.
DAEMONIUM
07. 04. 2022 15.16
+1
Golob: "tiste ki protestirajo se kaznuje". Cloveku se sanja ne da so bili kaznovani zaradi tega ker je bilo javno zbiranje zaradi korona situacije prepovedano zato so bili kaznovani in seveda zaradi ostalih prekrskov ce so jih pac delali. Ampak Golob v svoji naivnosti in naivnosti ljudi ki zanj glasujejo to zdejstvo zlorabi ali pa je res tako omejen da tako misli. Sicer pa veredostojnost tega medija je itak vprasljiva in s tem tudi rezultati ker mi ni jasno zakaj si tu gor tri dni vlekli vprasanje koliko in komu placa Pivceva najemnino-kot da ima to nek pomen za volitve a riho so kot ryt ko golobova ozja sodelavca preprodajata stanovanje na goljufiv nacin ali pa ko je novinarki portala Necenzurirano Vesni Vukovic placeval iz denarja last davkoplacevalcev bajne zneske zaradi cesar je ta leoo pisala o njemu in vse najgrse o vladi, o tem pa na teh kurah niti besede?? In to je potem neodvisen medij??? Naj povedo da so levicarski in OK tako kot je Nova desnicarski in to ne skriva.
Sars2
06. 04. 2022 18.25
+5
Kakšne probleme majo ljudje z slušalkami,ženske majo pa petke,in,pri sposobnem golobu ne morejo najti nič pametnega,potem se spuščajo na nivo retarda
martin celin
06. 04. 2022 10.44
+1
Robert Golob z slušalko v ušesu v njej pa glas Gregorja Golobiča. Res super kandidat.
SREBRNIBREG.
06. 04. 2022 13.30
+1
Pravljica iz tovarne laži na Trstenjakovi v vsem svojem polnem sijaju.
Perivnik
09. 04. 2022 09.05
+2
@Koroški - naj pa spoštovani gospod Golob pove kaj in zakaj je imel tisto gmoto, če ni bila slušalka v ušesu. Ni se še odzval!!!!!
son?ek11
06. 04. 2022 08.50
+6
Tomceva je ves čas prekinila Goloba, Mesca in Fajonivo!! Pa ne zato; da bi imela kaj povedati ampak zato, da se ne bi slišalo, kaj govorijo Golob, Mesec in Fajonov. Isti sistem kot hojs!!! Voditelj pa ni naredil nič, pustil je , da tomcevka blebeta. In to je nedopustno s strani voditelja
son?ek11
06. 04. 2022 08.53
+12
Je pa veš čas prekinjal Mesca in mu ni pustil ničesar reči, in to na nesramen nacin
SlobodaNE
05. 04. 2022 18.57
+9
Pokazalo se je predvsem da imamo nedelujočo državo, niso sposobni voditi.
SlobodaNE
05. 04. 2022 18.56
+14
Kdor verjame SDS rabi pomoč.
matic3246
05. 04. 2022 18.12
+5
Vsiljujejo nam izbiro med srbsko in madzarsko mafijo... Groza
Castrum
05. 04. 2022 18.05
-4
No pa še narišimo ; 30% od 71.500€ = 22.500€. ..........
prašek
05. 04. 2022 18.04
+3
Zdaj pa poročila !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Castrum
05. 04. 2022 18.03
-7
Žal sem tudi tokrat precenil sposobnost dojemanja dotičnega. Kaj dotičnemu ni razumljivo v zakonsko določenih "variabilni del je lahko največ 30% od fiksne plače", ne razume nihče. Mogoče bi bilo treba narisat
prašek
05. 04. 2022 18.02
+5
Sem pisal počasi, ker vem , da ne zna hitro brati !!! Če bi znal, namreč ne bi bankrotiral !!!!!
Castrum
05. 04. 2022 18.11
-8
O kakšnem bankrotu ti zmešanec palamudiš? Imaš težave? Hude?
prašek
05. 04. 2022 17.59
+6
(1) Člani organov nadzora morajo pri sklenitvi pogodbe z direktorjem glede prejemkov in odpravnin upoštevati ta pravila: - prejemke direktorja na podlagi pogodbe lahko sestavljata osnovno plačilo in spremenljivi prejemek. Če je slednji v pogodbi predviden, mora biti določeno tudi njegovo najvišje možno plačilo ne glede na merila za izračun spremenljivega prejemka; - spremenljivi prejemek mora biti odvisen od vnaprej določenih in merljivih meril uspešnosti (obseg poslovanja, povečanje števila zaposlenih, ustvarjanje dodane in tržne vrednosti, širitev poslovanja na tuje trge, primerjava poslovanja s konkurenčnimi družbami ipd.); - merila uspešnosti morajo vsebovati tudi posebna merila kakovosti za razvoj družbene odgovornosti družbe (odgovornost do zaposlenih, potrošnikov, lokalne skupnosti, varstva okolja itd.); - spremenljivi prejemek se določi s sklepom organa nadzora na koncu vsakega poslovnega leta. Izplačilo 50 odstotkov tega prejemka se odloži najmanj za dve leti (v nadaljnjem besedilu: obdobje odloga izplačila). Če direktorju mandat poteče pred potekom obdobja odloga izplačila, je upravičen do izplačila 50 odstotkov spremenljivega prejemka že ob izteku mandata. Če je bil direktor manj kot dve leti, mu 50 odstotkov spremenljivega prejemka ne pripada; - plačilo direktorjev z delnicami ali s sodelovanjem v delniških shemah in opcijah ni dovoljeno, razen v primeru iz naslednjega odstavka tega člena; - udeležba direktorjev pri dobičku družbe ni dovoljena, razen če zakon, ki ureja udeležbo delavcev pri dobičku, določa drugače; - odpravnina, poleg primerov, določenih v zakonu, ki ureja gospodarske družbe, ne more biti izplačana, če se direktor po prekinitvi pogodbe ponovno zaposli v družbi.
prašek
05. 04. 2022 18.00
+6
Castrum
05. 04. 2022 17.58
-6
Priznam da ga pomilujem in se mi smili človek, ki najbolj enostavnih podatkov ne more sprocesirati.. Tokrat pišem počasi, mogoče bo pomagalo ... Po zakonu je max.plača CEOja je lahko max.petkratnik povprečne v firmi in variabilni del MAX. 30% od plače....torej na hitro, Golob je v letu 2020 dobil za 75 tisoč evrov neto fiksnih prejemkov in za 114 tisoč neto variabilnih prejemkov, po zakonu pa bi na to plačo lahko dobil "samo" 30% kar znese 22.500 €, torej je prejel 91.500 € preveč....
Julijann
05. 04. 2022 17.51
-8
Bomo videli, kakšna bo kaj moderna socialna država, ker Golob pravi, da si jo zaslužimo. O tem lahko debatiramo čez leto, dve če nastopi mandat
prašek
05. 04. 2022 17.52
+8
Julijann
05. 04. 2022 17.55
-3
Saj pravim, počakajmo in če bo Golob PV, potem vas bom vse cukal za rokav, ki ga danes hvalite in ne bo uresničitev, ker si zaslužimo menda.
omega _v6
06. 04. 2022 10.02
+1
Se ti ne zdi,da že predoplgo čakamo?? Celih 12 let so vodili državo "rešitelji" pa poglej kam smo prišli?? Jankoviču se odpisujejo miljonski krediti poštenega človeka pa se za 200 evrov dolga vrža na cesto!!
prašek
05. 04. 2022 17.49
+6
Sem slišal, da se Tatjana Bobnar že po malem pripravlja .......... Včeraj se je igrala z lisicami, trenirala da ne pozabi ......... ☺☺☺
Zmaga Ukrajini ...
05. 04. 2022 17.43
+14
Golob bo odličen premier. Komaj čakam, da se začne globinsko spomladansko čiščenje in normalizacija države, ki jo je Ćelavec porinil ob bok višegrajcev in ostalih obstrancev.
prašek
05. 04. 2022 17.44
+7
Končno lahko zopet rečem ; spoštovana, dober dan želim !☺
Julijann
05. 04. 2022 17.46
-4
Prosim te, je preveč vpet s starimi povezavami LDS, PS, ki so propadli in jim bo omogočal njihove ambicije. Tudi v Cerarja smo verjeli in kaj dobili ?
Zmaga Ukrajini ...
05. 04. 2022 17.47
+6
O, pozdravljen spoštovani Prašek! Tudi tebi želim en lep, lep,... kar se da najlepši dan! Še malo, pa si bomo oddahnili, ali ne?😊
prašek
05. 04. 2022 17.51
+9
Zmaga Ukrajini ...
05. 04. 2022 17.58
+6
SlobodaNE
05. 04. 2022 18.59
+5
jbtjbt
05. 04. 2022 17.43
+8
Janša si je zagotovil glasove,ko je med korono podkupoval fajmuštre z 700 na mesec,oni pa ovčice nagovarjajo kaj naj obkrozijo,fuuuuuuujjjjjjk
jbtjbt
05. 04. 2022 17.40
+7
Zmagota ne moremo za j...a,ker jih nima😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
prašek
05. 04. 2022 17.42
+8
Zmaga Ukrajini ...
05. 04. 2022 17.48
+6
prašek
05. 04. 2022 17.39
+3
Aha , spoštovani tovariši, zdaj pa bo !!! Priključil se je še Ribon in vam bo razložil (kulturno, na vsak način) kaj morate misliti ............. In nikar kakšno odstopanje od zaukazanega ☺☺☺ To je Manipulantsko delo !☺☺