Slovenija

'Ko je treba strniti vrste, se pokaže, iz kakšnega testa je kdo'

Ljubljana, 16. 11. 2011 14.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kresalova je presenečena nad dogajanjem v Mariboru. Tam je mestni odbor LDS tik pred volitvami ostal brez vodstva, saj sta odstopili predsednica in sekretarka. Kresalova pravi, da ne drži, da ju niso hoteli imeti na listi.

Predsednica LDS Katarina Kresal
Predsednica LDS Katarina Kresal FOTO: Damjan Žibert

Mariborski mestni odbor LDS je ostal brez vodstva, potem ko sta v torek s svojih položajev odstopili predsednica Marjana Kreitner in sekretarka Nataša Matijevič. Kot sta pojasnili, je njun razlog za to odločitev nestrinjanje z načinom vodenja volilne kampanje in tudi odnos vodstva stranke do mestnega odbora LDS v Mariboru.

Kot je povedala Kreitnerjeva, jima je volilni štab v torek preprečil udeležbo na predstavitvi kandidatov v 7. volilni enoti, na kateri sta bili nezaželeni. "Menim, da je to že samo po sebi dovolj zadosten razlog za odstop," je dejala predsednica mestnega odbora, ki je na ta položaj prišla pred lanskimi lokalnimi volitvami.

Kreitnerjeva in Matijevičeva sta razočarani tudi zato, ker se nobeni ni uspelo uvrstiti na listo kandidatov, čeprav sta bili obe pred tem že evidentirani kot kandidatki. Kljub temu sta bili še naprej pripravljeni sodelovati in pomagati v predvolilni kampanji, kar pa jima je bilo zdaj onemogočeno. Ob tem je Kreitnerjeva spomnila, da je sama na parlamentarnih volitvah sodelovala že dvakrat in obakrat stranki prinesla razmeroma dober rezultat.

Obe sta za zdaj še vedno članici stranke, saj se želita najprej o vsem pogovoriti na zboru članov, ki ga mora sklicati predsednik sveta strankinega mestnega odbora LDS Jože Protner. Verjetno pa njun izstop iz stranke napoveduje tudi dejstvo, da bosta v mariborskem mestnem svetu izstopili iz svetniškega kluba in odslej nastopali kot neodvisni svetnici.

Protner za zdaj še ni želel komentirati njune odločitve, saj je bil z njo seznanjen zgolj preko elektronske pošte. O ozadju ni želel ugibati, saj bi lahko šlo "samo za notranji nesporazum ali pa tudi za kakšne zunanje zgodbe, saj v času volilne kampanje ne morejo ničesar izključiti".

Kaj pravi vrh stranke?

Predsednica LDS Katarina Kresal je glede situacije dejala, da se šele takrat, ko je potrebno strniti vrste, pokaže, iz kakšnega testa je kdo ter na koga se lahko računa.

"Že ob nedavnem zaključku Borštnikovega srečanja me je presenetilo, ko smo se skupaj lepo imele več ur, nato pa sem sredi noči dobila sporočilo, da ne želita kandidirati," je dejala predsednica LDS, ki jo je presenetilo dejstvo, da ji tega takrat nista povedali v živo, enako pa sta storili tudi tokrat.

Kot je še dejala, v stranki želijo ljudi, ki vanjo verjamejo in želijo zanjo delati ter niso v njej iz oportunizma. Pravi, da ne drži, da ju ne bi želeli imeti na listi, pač pa sta se sami čez noč odločili, da ne bosta kandidirali.

Dejanje Kreitnerjeve in Matijevičeve je na neki način presenetilo tudi Tomaža Orešiča, edinega preostalega mestnega svetnika LDS v Mariboru, a kot je dodal, ga po drugi strani glede na nekatera ravnanja v mestnem svetu niti ni. Vse skupaj je označil kot stvar osebne preračunljivosti.

V mariborski LDS so nesporazumi zaznamovali tudi lanske lokalne volitve, ko so iz stranke izstopili dotedanji predsednik odbora Andrej Verlič ter svetnika Milan Petek in Tone Vogrinec. Tudi ti so takrat ugotavljali, da vodstvo LDS na čelu s Kresalovo s svojim početjem dokazuje, da si v Mariboru ne želi "samostojnih in odločnih" ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Danijel Fric
18. 11. 2011 09.43
Katra ni več popularna, je že zdavnaj iz proizvodnje.
dusar
17. 11. 2011 17.31
Tistih 0.2% kolikor jih baje po sedanjih anketah skrempljajo skupaj je pa tudi nekaj..... Kresal & Co se trudijo , le nasmeh postal je bolj grenak.
Tonček Balonček
17. 11. 2011 15.47
Kaj bosta pa zdaj? Šli kam drugam? Prepozbo! Ponavadi potem ti ljudje postanejo lobisti ali pa se ukvarjajo s svetovanjem, saj veliko vedo!
itevs
17. 11. 2011 14.27
Pa zakaj še zmiraj to babo omenjate? Ko nikogar več ne zanima.
sahrana
17. 11. 2011 13.36
z poslednjimi mocmi pravzaprav obupno isce podporo in moznost vrnitve v drzabi zbor no g.kresalova ravno po vasi zaslugi LDS ne bo prestopil praga in dobil potrebnih glasov pokazali ste svoj pravi obraz in ta je po pravici povedano sokanten
kure bedne
17. 11. 2011 10.05
Vsaka lisička se enkrat ujame v past. Tudi Kresalki bo kmalu odklenkalo. Ženska ima na grbi toliko afer, da bi lahko dobila stalno bivališče na Igu.
SEBASTI
17. 11. 2011 09.10
Tale balonar pa ne more brez Janše ne glede na to o komu se piše v članku. Temu bi jaz rekel bolana obsedenost.
marjanovec
17. 11. 2011 08.26
Utripalka bi še mal pipco odpirala.
nesposobnež
16. 11. 2011 23.59
LDS Lažejo Državljanom Slovenije
Tonček Balonček
16. 11. 2011 20.04
Sam s eše vedno spomnim, ko so kakšne štiri, pet let nazaj s kombiji na zaslišanje vozili Zidarja in šarili z nekimi hišnimi preiskavami pri Tovšakovi, tu soi pa pisarili "Začelo se je!" V bistvu s eje pša končalo, na zatožni klopije Janša, zna Tovšakovo smo že pozabili, Zidar je zbolel. To je vse zaradi komunistov, ki so zaustavili procese in zdaj sodijo največjemu pošpetnjaku!
mrki1825
16. 11. 2011 19.57
POZOR POZOR katarina se vrača , potrošila je ves denar, OBETAJO SE NAM VIŠJE KAZNI
Tonček Balonček
16. 11. 2011 19.03
Spet je prišel čas, d akradejo tudi drugi, tokrat celo predčasno! V demokraciji je pač tako, da s eje pri koritiu obvezmno zamenjevati, ne morejo tam žreti stalno isti, minili so časi komunizma! Res pa ej, da so takrat tisti pri koritu manj požrli! Spomnim s eočitkov Pepci in sotalim,d aso imeli privilegije in iz črnih fondov dobivali svinjske četrti, flaškone cvička, posteljnino, jedilno olje, po ceel vreče moče, skratka en velik kriminal je bil,. Ljudje so bili pa alčni. Dandaanšnji iammo pakete KAritasa in Rdečega križa, nihče nam ne more očitati, da ne skrbimo za reveže, pa še na volitvah imajo široko izbiro, saj lahko sami odločajo ali bodo volili JAnšo, KAnkovića, Viranta ali koga drugega, včasih so bili pa vsi isti, danes pa vemo, kdo je edini poštenjak. To je seveda naš Janez JAnša, oostala dva sta pa pervaranta! In to je bistvo demokracije, imamo izbiro, kot v trgovinah!, en sam pofl, ti pa potem izbiraj...
bqf
16. 11. 2011 17.24
po goljufijah, ponarejanjih se je izkazala predvsem ena stranka - SDS. Ne pozabiimo na to.
bukefal
16. 11. 2011 17.06
Goljufiva stranka. Sedaj še podpise ponarejajo!!!
King_of_Gonzo
16. 11. 2011 16.16
posavje,štajerska,savinjska,prekmurje..nikol ni bilo levo ampak zmer desno in tako bo tudi ostalo!!!!!
vusek
16. 11. 2011 15.39
Boljše, da nikdar več ne prestopijo praga DZ, dovolj so pokradli in sedaj sledi zaslužena kazen volilcev. Pravljica je trajala 20 let in prišel je konec, kot v vsaki pravljici. Hvala Bogu, da se vas znebimo !!!
kalif001
16. 11. 2011 14.57
LDSOVCI so itak stranka Kapitala, pač gredo tja, kjer je bling bling...
9794106
16. 11. 2011 14.53
Čestitke k odločitvi, so vaju hotli žejni čez vodo peljat - kaj pa te - nič novega za LDS!!!
hint
16. 11. 2011 14.46
Že dolgo se ve, da je LDS zahrbtna in prevarantska stranka tako, da nad dogodki v Mariboru nisem presenečen