Predsedniške volitve 2022

Za Logarja Trump ni bil dober predsednik, Snežič pa ne primeren davčni svetovalec

Ljubljana, 20. 10. 2022 21.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Svet na Kanalu A, K.H.
Komentarji
124

V studiu Sveta na Kanalu A so v zadnjem tednu gostili vseh sedem predsedniških kandidatov. Kot zadnji se je v daljšem pogovoru predstavil Anže Logar, ki se na volitve podaja kot neodvisen kandidat, čeprav mu ob strani stoji stranka SDS. Kje se njegova stališča razhajajo s stališči stranke, kakšen bi bil kot predsednik, kdaj bi se oglašal in kako gleda na neke poteze iz preteklosti?

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Predstavitev Anžeta Logarja - 2. del
    06:46
    Iz SVETA: Predstavitev Anžeta Logarja - 2. del
  • Iz SVETA: Predstavitev Anžeta Logarja - 1. del
    19:13
    Iz SVETA: Predstavitev Anžeta Logarja - 1. del

46-letni Anže Logar je dolgoletni član in poslanec SDS, na predsedniške volitve pa se je podal z zbiranjem podpisov volivcev, pri čemer so mu pomagali tudi v matični stranki. Po študiju ekonomije je leta 2006 magistriral na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije, leta 2016 pa je na Fakulteti za uporabne družbene študije doktoriral iz politične sociologije. Njegova politična pot se je začela pred skoraj 20 leti, ko je v Evropskem parlamentu bil svetovalec v poslanski skupini Evropske ljudske stranke (EPP), katere del je tudi SDS. Za poslanca je bil prvič izvoljen na volitvah 2014, trenutno pa teče že njegov tretji mandat. V prvi in drugi Janševi vladi je bil direktor vladnega Urada za komuniciranje (Ukom), med prvim predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije pa tudi uradni govorec predsedstva. V tretji Janševi vladi pa je dve leti zasedal stolček ministra za zunanje zadeve.

Tako njegov mandat na Ukomu kot na čelu slovenske diplomacije pa je zaznamovalo njegovo posredovanje ocen o razmerah v slovenski medijski krajini Evropi. Leta 2008 je kot direktor Ukoma več kot 50 dopisnikom evropskih medijev pod vrata hotelskih sob potisnil mapo s citati nekaterih slovenskih novinarjev in urednikov, ki naj bi dokazovali, da v Sloveniji vlada popolna medijska svoboda, a so bili iztrgani iz konteksta. V času ministrovanja pa je dvigoval prah s posredovanjem depeše, ki so jo pripravili na Ukomu, in s katero je vlada odgovorila na kritike civilnodružbenih partnerjev Sveta Evrope o pritiskih na novinarje, v njej pa zapisala, da "večina slovenskih medijev izvira iz nekdanjega komunističnega režima".

Bil je tudi svetnik v ljubljanskem mestnem svetu. Na zadnjih lokalnih volitvah leta 2018 se je podal tudi v tekmo za ljubljanskega župana. Pri tem pa ni bil uspešen, saj ga je Zoran Janković z več kot 60 odstotki glasov premagal že v prvem krogu. Je pa Logar kljub temu med desetimi kandidati dobil skoraj 30-odstotno podporo.

Javnomnenjske raziskave nakazujejo, da bo med vsemi sedmimi letošnjimi kandidati za predsednika osvojil največ glasov in se v drugem krogu pomeril z Natašo Pirc Musar. 

Na soočenja in intervjuje, ki potekajo v Ljubljani, se skoraj praviloma pripelje s kolesom. Čeprav je vajen natrpanih urnikov, pa priznava, da ga je kampanja za predsednika utrudila. "To so po dve do tri soočenji na dan in to je kar psihični pritisk," je dejal. 

Ljubljanski župan Zoran Janković ga je označil za naslednika Janeza Janše. Sam pa skuša prepričati volivce, da je bolj spravljiv, preudaren in zadržan. "Jaz sem skozi celotno politično pot zasledoval podobne poglede in predvsem verjel v to, da z dialogom lahko stvari premikaš naprej. In če bi vprašali kolege, ki so bili iz drugih strank v preiskovalni komisiji, bi znali povedati, da smo celotno preiskovalno komisijo vodili ravno na tak način. Torej, skupaj smo opredelili, kaj je naš cilj, postavili tisto, kar nas deli, na stran in se osredotočili samo na odkrivanje bančne kriminalitete. Zato je potem tudi končno poročilo bilo brez nekih političnih pritiklin, zgolj posvečeno temu, kar smo preiskovali. In enako je bilo na primeru zunanje politike, kjer smo ključne teme tudi v parlamentu, kjer je bila takrat zelo razgreta razprava, uspeli uskladiti z vsemi strankami in doseči soglasje. Moj način dela je predvsem to: da iščem soglasje," je poudaril Logar. 

Zakaj razmere na Zahodnem Balkanu primerja z lupljenjem čebule?

Aktualni predsednik Borut Pahor se je prav z Zahodnim Balkanom veliko ukvarjal, imel je kar nekaj pobud, tudi v času predsedovanja Svetu EU. Logar je sam dvakrat od blizu spremljal slovensko predsedovanje EU. Bil je tudi zunanji minister, a se je ravno v času njegovega ministrovanja pojavila informacija, da Slovenija preverja teren za možnost dokončnega razpada Bosne in Hercegovine. Tudi albanski premier Edi Rama je potrdil, da sta o tem govorila z Janšo. A Logar pravi, da to ne drži in da so mediji napačno citirali izjavo albanskega predsednika. "Jaz sem takrat, ko je ta izjava prišla ven, naročil našemu veleposlaniku, da natančno povzame celotno izjavo in da jo tudi uradno prevede iz albanskega jezika. In beseda, ki jo je izrekel Edi Rama, predsednik Albanije, ni bila takšna, kot so jo povzemali. In je v bistvu pritrdila temu, kar smo vseskozi trdili – da s strani Slovenije ni bilo nobenega takšnega dokumenta, kaj šele, da bi bila to neka osnova v času predsedovanja," je zagotovil.

Kakšno pa je njegovo stališče glede Bosne in Hercegovine, se tudi sam zavzema za delitev? "Moje mnenje je, sem večkrat povedal, da je Bosna vprašanje, ki ga morajo EU in države članice reševati postopoma. Celotni Zahodni Balkan je izredno zahtevna regija, ki ji kronično primanjkuje uspehov v zadnjih 20 letih," je dejal. Celotno regijo Zahodnega Balkana pa primerja z lupljenjem čebule: "Rešiš oziroma olupiš najprej najenostavnejše, to sta Albanija in Makedonija, potem greš v naslednjo plast, to je dialog Beograd-Priština in vzporedno s tem kasneje pride na vrsto tudi Bosna in Hercegovina. Pa še to, ko lupiš čebulo, po navadi jočeš ..."

Je ali ni neodvisen kandidat?

V predsedniško bitko je vstopil kot neodvisen kandidat, čeprav je še vedno član SDS. "Jaz vsakomur povem, da sem kandidiral kot neodvisni kandidat s podpisi volivk in volivcev, tako kot predvideva tretja oblika v Zakonu o volitvah za predsednika republike. Kandidiral sem na enak način, kot je kandidiral gospod Borut Pahor ali kot je kandidiral gospod Milan Kučan. Mislim, da je to oblika kandidature, ki že v začetni fazi preveri vzdušje na terenu," je dejal.

A kot neodvisni kandidat ima vseeno izjemno podporo stranke SDS, ki mu je izjemno pomagala pri zbiranju podpisov. Dan pred začetkom zbiranja podpisov so namreč nekateri volivci SDS prejeli sporočilo, v katerem so jih prosili, da že prvi dan podprejo njihovega kandidata tako, da oddajo podpis na najbližji upravni enoti. Zato se upravičeno poraja dvom o tem, kako neodvisen je v resnici. A ko se nekdo poteguje za predsednika, je morda bolj kot to, kateri stranki pripada, pomembno, kakšna stališča ima. Ena od tem, ki ji mladi namenjajo veliko pozornosti, je podnebna kriza. Logarjev strankarski kolega pa v globalno segrevanje ne verjame in ga označuje kot "zaroto levičarjev". 

"Če bi spremljali moje delo, bi vedeli, da se že od nekdaj ne strinjam s tem dvomom. Tudi v mojem programu omenjam podnebne spremembe. Predvsem zelena preobrazba je ena od štirih ključnih vsebinskih točk, temu namenjam tudi Konvencijo o prihodnosti Slovenije kot eden od panelov oziroma forumov, kjer se bomo s tem ukvarjali. In vedno poudarjam, da smo pet po 12. Da moramo združiti vse sile, ki jih imamo na voljo, da čim prej preidemo na bolj racionalno porabo resursov tega planeta," je poudaril. 

Kako bi debato na Twitterju dvignil na višjo raven?

Logar je aktiven tudi na Twitterju. Sam se sicer tam ne zapleta v vroče debate, medtem ko Janša in nekateri drugi poslanci in člani SDS ne izbirajo besed in marsikdaj gredo čez mejo. Kako sam gleda na to in ali je kdaj opozoril kolege, da takšen nivo debate ni primeren? "Večkrat sem v pogovoru s kolegi povedal svoje. Ampak sem tudi večkrat dejal, da je vlada ekipa, ki deluje, in da nikoli ne komentiram dogajanja znotraj te ekipe, ker v nasprotnem primeru pridemo do ekipe, ki ne more skupaj delovati," je dejal. 

Logar bi sicer kot predsednik države uvedel redne pogovore med ključnimi nosilci funkcij in ključnimi igralci na političnem parketu. Zakaj meni, da bi bil ravno on tisti, ki bi uspel nasprotne strani posesti za skupno mizo? "Jaz pravim, da je vredno poskusiti in da je vredno investirati vso energijo v ta dialog. Dejansko to najlažje narediš s funkcije predsednika republike. Zato, ker je to edini politik v državi, na državni ravni, ki je izvoljen z večino volivk in volivcev. In to ti daje na nek način pristojnost, pa tudi možnost, da politike, ki drugače uporabljajo besede, ki na nek način ne spadajo v javni prostor, da se pogovorijo o resnih problemih," je prepričan.

Predsedniku Pahorju so mnogi zamerili, ker je bil tiho, ko je Janševa vlada proti protestnikom uporabljala vodne topove, solzivec in prekomerno silo. Logar meni, da bil njegov odziv pravilen in bi sam ravnal podobno. "Mislim, da bi v tistem trenutku še enkrat ponovil takšen odziv. Jaz mislim, da je bil politični prostor v Sloveniji takrat tako razgret, ko so dejansko predstavniki opozicije celo nasprotovali ukrepom, ki bi jih v vsaki demokratični državi morali sprejeti," je dejal. Dodal je, da bi se sicer sam kot predsednik sestal z vlado in predsednikom državnega zbora in z njimi predebatiral stvari, ki tako zelo delijo javnost. "In v kolikor bi ugotovili, da obstaja, pa vlada tega ne bi upoštevala, bi zagotovo potem to tudi jasno povedal," je zatrdil. 

Kratki odgovori na nekaj hitrih vprašanj

Anže Logar
Anže Logar FOTO: Svet na Kanalu A

Bi bil že čas, da Slovenija dobi predsedniško rezidenco?

Ne še zdaj.  

Ali bi ponovili dejanje iz leta 2008 in pod vrata tujih novinarjev potiskali list papirja o resničnem stanju medijev v Sloveniji?  

Seveda ne.

Je bil Donald Trump za vas dober predsednik?  

Ne.

Podpirate idejo koalicije in NSi, da bi sodnike imenoval predsednik države na predlog Sodnega sveta?

Možen razmislek.  

Vi ste bili kar dvakrat šef Ukoma. Ali se vam zdi primerno, da nekdo s tega mesta prevzame vodenje javnega zavoda RTV Slovenija, kot je to naredil šef Ukoma v vladi, kjer ste bili vi minister?

Če imaš politično funkcijo, torej, če si politik, potem ne.  

Podpirate vstop Hrvaške v schengen, četudi ne spoštujejo odločbe arbitražnega sodišča?

Vprašanji sta ločeni. Drugače pa da, podpiram.

Je za vas odločba arbitražnega sodišča zavezujoča? Ali bi jo kot predsednik države spoštovali, kot to ves čas počne aktualni predsednik?  

Zagotovo, in tudi sam bi vključil vse diplomatske veščine v končno uveljavitev te odločbe.

Ali verjamete, da so globalno segrevanje in s tem povezane okoljske spremembe velik izziv za prihodnje generacije?  

Največji.

Se vam zdi primerno, da je politik tudi solastnik medija?  

Ne.

Je tak medij torej političen medij?  

To ni nujno, glede na solastništvo. Ampak kot politik, ki naj zastopa vse državljanke in državljane, mislim, da ni prav, da je solastnik medija.  

Ali bi kot predsednik vlade imenovali evropske delegirane tožilce, česar Janša ni želel?

Na koncu se jih je imenovalo. Sam bi jih, seveda.

Je Rok Snežič primeren davčni svetovalec za politične stranke?  

Ne.

Nemško-francoski ali višegrajski vlak: kje se vi počutite bolj domače?

Jaz se počutim bliže v motorju Evropske unije. 

Volilna nedelja
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

funkytown
02. 11. 2022 16.35
+2
TRUMP JE BOG IN BATINA,NE ŽALITE MI DONALDA.
biser2011
30. 10. 2022 08.09
SPOŠTOVANI VSI , ne obremenjujte se tu na spletu, pojdite na volitve in izrazite svojo voljo !
Yjsgramor Skyerim
29. 10. 2022 21.04
Trump ni bil dober predsednik, Snežič pa ne primeren davčni svetovalec.... ne tako, Logar... veš kaj se bo zgodilo.... Cankar je mater zatajil samo enkrat, pa ga še sto let vlačimo po zobeh.... ne zatajit prijateljev :)
biser2011
30. 10. 2022 08.09
Če smem........ "Kristus je dejal : oznanjajte dobra dela, slabo opustite " ! ...... Sicer pa ta čas NI primeren še za predsedniške volitve. ! Dobili smo novo vlado in vsaj eno leto, bi še ta morala delat, da pokaže rezultate predvolilnih obljub, koliko je sposobna uresničiti zastavljeno in obljubljeno, na podlagi česar je bila izvoljena!.............Če se ozremo samo teh 30 let nazaj, kakšni so rezultati "napredka" SAMOSTOJNE DRŽAVE, ki smo si jo želeli.......Mar ne nazadujemo, kljub vsemu svetovnemu "napredku" - uničujemo sami sebe - ZAKAJ ??? Vsak naj poišče odgovor v sebi !!!
Frane Šajn
29. 10. 2022 20.59
LOGAR RES LAŽE IN JE V TEM V SAMEM VRHU SDS OLIGARHIJE! TO JE GLAVNI ATRIBUT IN PA SPRENEVEDANJE DOBRIH VODITELJEV SDS_A.
HauSSer
22. 10. 2022 11.30
+1
Logar Anže je vidni član stranke SDS, ki že 30 let vneto razgrajuje pravno državo, žali drugače misleče, podpira in zagovarja pravnomočno obsojenega "brezmadežnega", uničuje STA, RTV, kot zunanji minister je širil laži v Evropo - v smislu, da bo zunanja politika sedaj "bolj uravnotežena". Logarjev Anže, se navaden janšev lakaj, ki si sposoben za položaj zatajiti svojo dosedanjo pripadnost....toliko o tvoji legitimnosti.
Cool8
22. 10. 2022 10.43
+3
Pa saj vsak normalen človek dobro ve, Logar zdaj govori in izraža mnenja , ki bi jih vsi radi slišali, kakšni pa je njegova miselnost v resnici, saj pripada Janši , to pa vemo vsi !
son?ek11
21. 10. 2022 12.50
+2
Kako logar lahko trdi, da snezic ni primeren, če je pa v kamero trdil, da ga ne pozna in da ga še ni videl??!! Razume naj , kdor more!!!! Tako sprenevedavega tipa pa svet še ni videl!!!a takega naj bi imeli za predsednika????!!!! NIKOLI!!!
ksenak2
21. 10. 2022 14.18
+2
Oko sokolovo
21. 10. 2022 18.26
Lepo te prosim. Kot da clovek ne more imeti mnenja, ceprav ga ne pozna in ga se ni videl. Bedasto vprasanje. Vprasljiva logika s tvoje strani. Glih tko kot je zadnjic novinarka v tarci hotela prikazati. Podli triki. Nobene globine nimate, cist povrsinski, povrsni.
Cool8
22. 10. 2022 10.43
+1
Ja kako neki more to reči a ne ? Laže kot pes , o vseh stvareh namreč !
ćurkl
21. 10. 2022 12.45
"Ko imam trd ....., imam mehko srce. Ko imam mahak ....., imam trdo srce. (star soldatski pregovor)
dannyer
21. 10. 2022 12.37
+2
trump je bil dober predsednik, ni nardeil vojne mel je abraham akords pogajanja z BV. kar ni nikomor prej uspelo. pomagal je uniliti isis. gospodarstvo je cvetelo od 7 stopnje zvezdne davčne lestvice je znižal davke za vse razen za 6. toliko o levih laži. res pa je veliko je tvital trolal leve medije. ob enem pa je bil oveliko FN. med tem pa biden tone z 33% podpore, ženo mu zbujajo na tekmi. izgublajo na celi fronti. podpirajo nore zakone,kriminal itd. da trump je bil boljši od katere koli slovenske vlade. tebe pa sem hotel voliti pasi enokonc podpornik vojne, ne poznaš dejstev, eko aktivizem . ja ne hvala . letos imamo samo leve kandidate.
Bover
22. 10. 2022 20.15
Vcasih je tezko nekomu to razlozit , ker ne vedo ali pa nocejo vedet, dejstvo pa je Donald Trump je precej naredu v tem kratkem mandatu, vec kot prejsni trije predsedniki skupaj z priliznjenim Obamo vred!
Petur
21. 10. 2022 11.15
+7
otrokova hinavščina ki ne ve kaj pomeni pokončna drža!
Prava pot je DESNO
21. 10. 2022 11.08
-5
Problem je če Logarja podpira stranka in JJ, ni pa problem in je samostojna NEODVISNA kandidatka Pirčeva, čeprav jo podpira Kučan in vsa mračna komunistična elita v pokoju in razpasena v vseh vejah družbe.
mungus
21. 10. 2022 11.07
+3
temu še kure neb dal za pasti....lažnivc v iber!!!
vvvilice
21. 10. 2022 11.01
+6
Hm, nekako mi nekaj ne gre tukaj. Zdi se preveč naučen, kaj naj reče.
Firedancer
21. 10. 2022 10.42
+9
Trojanski konj
Broj1 TNT
21. 10. 2022 10.39
+10
preden je prvič stopil čez prag tresenjakove je moral dokazat da je kronični lažnivec!
revolutionmustcome
21. 10. 2022 10.37
+5
smrt janšizmu
Skadi
21. 10. 2022 10.32
-1
Oba je odpisal zaradi svojega mentorja.
M teorija
21. 10. 2022 10.28
+7
Pa ta tip ima že za koš fig v žepu.!?
Maxx365
21. 10. 2022 10.24
+13
Če trump zdaj naenkrat zanj ni bil dober predsednik, zakaj sta mu pa z Janšo čestitala za zmago? Se je on kot zunanji minister v janševi vladi kdaj ogradil od te čestitke, se je opravičil Bidnu za to nebulozo, je čestital Bidnu za zmago? Ne, potuhnjeno tiho je bil ves čas, da se ne bi tvitkotu zameril, zdaj se pa naenkrat ograjuje od janše, ker mu tako odgovarja za volilno kampanjo. Preračunljivec in blefer.
Lojze Biber
21. 10. 2022 10.17
+9
Ne za njega je edini jajo svetnik 🤣🤣🤣🤣 svečarija pač