Predsedniške volitve 2022

Izginotje pogače, prihod Janše in skrivnostni pogovor ob Ljubljanici

Ljubljana, 24. 10. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Nicol Vujović
Komentarji
1182

Druga letošnja volilna nedelja je bila za Anžeta Logarja in stranki, ki sta ga podprli, dober obliž na rano po spomladanskem razočaranju. Njegov volilni štab je bil že od samega začetka sproščen in optimistično razpoložen, toda hkrati tudi udobno odmaknjen in pričakovano zagoneten. Večina pomembnih stvari se je najprej odvila za motnimi steklenimi vrati vinske sobe, kjer se je Logarju in Evi Irgl po razglasitvi rezultatov pridružil Janez Janša, nato pa še ob nabrežju Ljubljanice. Tam je tekla skrivnostna beseda med prvakom SDS in predsednikom stranke SLS Markom Balažicem.

Volilni štab Anžeta Logarja v enem od barov na ljubljanskem Bregu sta tvorila dva tabora: mediji in ožji sodelavci predsedniškega kandidata. Med njimi nekateri vidnejši obrazi stranke SDS: Eva Irgl, Romana Jordan in Janez Janša. Na drugi strani razmeroma dolg, a ozek hodnik, ki ni namenjen gnetenju predstavnikov sedme sile z vso štrlečo bojno opremo, od stativov, kamer, fotoaparatov in kablov do mikrofonov. Nekaj nujnega prerivanja in opazk med fotografi, snemalci in novinarji je zasenčila nejevolja nad motnimi drsnimi steklenimi vrati, ki so se zvedavim očem zapirala pred nosom in neudoben hodnik ločevala od Logarjevih sodelavcev ter pomembnih podpornikov. 

"Temu prostoru po domače rečemo tretja soba. Uradno pa se imenuje vinska soba, ki je znana po vinski steni," pove eden od zaposlenih v baru. Člani štaba vstopajo in izstopajo skozi špranjo in skrbno za seboj zapirajo steklene duri, zato je približno 90 odstotkov podobe vinske stene zgolj plod novinarske domišljije. Ker oči lahko opazujejo le motne silhuete na drugi strani, se zanašamo na sluh. Približno 20 minut pred zaprtjem volišč je slišati aplavz iz 'tretje sobe', ki mu sledi običajen vrvež besed. Po vsej verjetnosti nepovezan s kakšnim predčasnim kapljanjem informacij o volilnih rezultatih, saj večina članov štaba nestrpno gleda v telefone in pričakuje prve izide. 

V hodniku in na dvorišču bara je najbolj prisoten Logarjev podpornik in predsednik SLS Marko Balažic. Večkrat se pojavi tudi poslanka Eva Irgl, ki prevzame uvodno komuniciranje z javnostmi in odgovarja na novinarska vprašanja ter poudarja Logarjevo srčnost in zavezanost k sodelovanju. Irglovi se je sicer v prvem nizu odgovorov izmuznil slogan Logarjeve kampanje "Sodelujmo za prihodnost", a ga je v nadaljevanju večera večkrat suvereno ponovila in dodala, da ji je zelo blizu in da sta z Logarjem dolgoletna prijatelja ter politična sopotnika. Vprašanj o njegovem domnevnem oddaljevanju od stranke SDS ne komentira. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred zaprtjem volišč vinsko sobo zapusti tudi Logar in strne svoje prve vtise o kampanji in pričakovanjih. Ko se končajo vklopi v informativne oddaje slovenskih televizij, sledi brskanje po telefonu oz. natančneje, osveževanje spletne strani Državne volilne komisije (DVK). Pri tem velikih odstopanj med predstavniki medijev in kandidatom ni. Edina razlika je v stopnji napetosti. "Biksnil sem ga z udeležbo, mislil sem, da bo okrog 55-odstotna," prizna Logar, ki pa se na koncu sicer ni kaj dosti zmotil, saj je volilna udeležba presegla 50 odstotkov. Sledil je prvi neformalni pogovor s predstavniki medijev. V kramljanje o volilni udeležbi se vrine tudi vprašanje: "Kako močno udari Aleksander Pozvek?" Sledi nenameren diplomatski utrinek tišine, nato pa odgovor: "Kar dobro." Logar ob tem pojasni, da je svoj čas tekmoval v boksu, nato pa ugotovil, da v državni zbor ne more prihajati z modricami pod očmi. 

Mimo terase, kjer se odvija največji del druženja, stopicajo in kolesarijo večerni Ljubljančani. Nekateri pogledujejo v kamere in iščejo osebo na drugi strani objektiva. Mimoidoča se sprašujeta, kaj se dogaja, na kar ugotovita, da gre po vsej verjetnosti za enega od volilnih štabov. "Saj res, volitve so. Mislim, da je to ta, Logar," skleneta in odideta svojo pot. Nekaj deset minut kasneje se skoraj na istem mestu ustavi berač in prosi za drobiž.

Zadnja fotografija pogače v volilnem štabu Anžeta Logarja
Zadnja fotografija pogače v volilnem štabu Anžeta Logarja FOTO: 24ur.com

Na terasi in pod streho osebje bara neutrudno skrbi za hidracijo gostov, na šanku pa se nekaj časa bohoti okusna pogača z ocvirki. Kasneje jo pograbijo neznane roke. Na drugi strani vrat so ponovno zbrani vsi člani štaba, ki spremljajo prve rezultate štetja glasov. Iz minute v minuto je bolj jasno, da bo zmaga v prvem krogu pripadla Anžetu Logarju. Toda velikega slavja ni, saj prednost pred drugouvrščeno Natašo Pirc Musar ni zelo velika, kompozicija glasov pa kaže, da Logar v drugem krogu ni favorit za zmago. Štab tretjeuvrščenega Milana Brgleza namreč napoveduje podporo Pirc Musarjevi.

Prihod Janeza Janše

Prihod prvaka SDS in Logarjevega strankarskega šefa Janeza Janše je napovedan ob 20. uri, zato se nekatere glave že nekaj minut pred tem obračajo v različne smeri in pregledujejo okolico. Medtem ko se Logar zahvaljuje volivkam in volivcem ter pojasnjuje svoj volilni rezultat, večina pogledov zaide v desno in prepozna osamljeno postavo, ki se približuje brez spremstva. To je Janez Janša. Skoraj vsi novinarji, fotografi in ostali se nemudoma odpravijo proti njemu, zmagovalec prvega kroga volitev pa daje izjavo na izpraznjeni terasi bara. Janša se sprehodi mimo kamer, mikrofonov in vprašanj. V družbi Balažica in Logarja, s katerim se veselo pozdravita, odide v tretjo sobo, pred katero se tokrat še bolj nagnetejo kamere in fotoaparati. Vrata ponovno zastrejo dogajanje v prostoru. 

Čez nekaj minut se vrata odprejo, predsednika pomladnih strank pa se oddaljita od ostalih. Sledi skrivnosten posvet ob nabrežju Ljubljanice. O čem natanko sta govorila, nihče ne ve, Balažic pa nam kasneje pravi, da zgolj o prihajajočih lokalnih volitvah in volitvah v državni svet. 

Pogovor Janeza Janše in Marka Balažica ob Ljubljanici
Pogovor Janeza Janše in Marka Balažica ob Ljubljanici FOTO: 24ur.com

Pladnje s hrano in pijačo hitro ter redno prinašajo v zaprt prostor, ravno tako hitro odnašajo prazne, medtem ko se nekateri še naprej sprašujemo, kaj se je zgodilo s pogačo. Janši se očitno ne mudi iz 'tretje sobe'. Nekaj po 21. uri v štab zakorakata dva mlajša fanta, ki naj bi ju iz stranke napotili sem. Očitno nujna prisotnost razveseli tudi predsednika stranke, vsaj tako je videti, preden vrata zdrsijo v svoj tradicionalen položaj.

Janša ostaja v sobi z manjšo skupinico ljudi, Logar, Irglova in Balažic pa ostajajo dostopni in na voljo tako za uradne izjave kot klepet. Ko napoči čas za odhod v medijsko središče na Gospodarskem razstavišču, Logar obljubi, da se bo vrnil. Nekaj minut kasneje si pred objektivi športno seže v roke s tekmico v drugem krogu. Oba zadovoljna in ponosna, oba (še) brez razloga za slavje. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mungus
27. 10. 2022 12.55
+1
sđs-ssovci tak ves čas delujejo za motnimi vrati v megli in podtalno......
kure bedne
25. 10. 2022 21.51
+4
Jansha je odstranil pogačo in prinesel sljadoled in kebab-domaći.
mungus
27. 10. 2022 12.56
Perivnik
25. 10. 2022 13.29
+1
Še kar pogača na prvi strani vaših predsedniških novic? OMG! Ste je še kar lačni? Mogoče se pa kdo spomni in vam jo prinese v uredništvo.
User300173
24. 10. 2022 20.55
+6
Sedaj se skok na Triglav. Kot pravi Slovenci to morajo obvezno narediti, v nasprotnem je pod vprašajem nacionalnost. No, če smo že pri Triglavu, je visok 2864 m. Dobro, ampak od kje je "0" točka meritve, od kje pričnejo meriti, da pridejo do 2864 metrov? To pa ja je za njih prave Slovence mačji kašelj, saj so v SDS sami vedezi.
User300173
24. 10. 2022 20.57
+3
Možno bi pokojni pisatelj Pahor iz Trsta to prav gotovo vedel.
semaino
24. 10. 2022 20.47
+2
Naslov in clanek za pranje mozganov.
Roadkill
24. 10. 2022 20.45
+8
v SDS so že čisto slinasti kar je znak da je treba it nujno volit
Lukrisa
24. 10. 2022 20.37
+15
Vsi na volitve in proti lutki SDS-a.
mentos12
24. 10. 2022 21.55
-5
Kaj bi ti rad šel nazaj v tiste čase pred letom 1990. Torej tvoja miselnost je da samo mi lahko vladamo pa nihče drug.Saj najberž veš kdo je to izrekel in kdaj je to bilo.
HOLAJ SLOVENIJA
25. 10. 2022 10.20
+2
Perivnik
25. 10. 2022 13.27
-4
@Lukrisa - Vsi na volitve in proti tajkunki Musarjevi.
Oknaj 4
24. 10. 2022 20.02
-13
Kako boli ,boli. Berem komentarje in na levi ni nič povezovalne logike. Rajši tajkunko kot pa človeka z maniro
jank
24. 10. 2022 20.10
+11
Lukrisa
24. 10. 2022 20.39
+6
Laž, koristolubje in zatiranje ljudi ni manira.
HOLAJ SLOVENIJA
25. 10. 2022 10.21
+5
Manira pa taka,da se zapirajo v posebno sobo...
popesku
24. 10. 2022 19.57
-8
24ur tako na levi strani, da kar smrdi. Res "nevtralen" medij ravno toliko, kot Nova24. Katastrofa
AlexReal
24. 10. 2022 19.54
+16
Neodvisni kandidat SDS Anže Logar je pač imel nekaj pogovorov z Janšo glede naslednjih potez.
Perivnik
24. 10. 2022 20.05
-3
Petur
24. 10. 2022 20.34
+4
janez mu pogovorov ne nudi le izrecne odredbe....ali bi slovenija še enkrat zabredla??
resslovenka
24. 10. 2022 21.23
+8
Ah, seveda. Anže Logar je "neodvisni" kandidat. Kdo mu sploh lahko verjame? 🤔
krokarka
24. 10. 2022 19.25
+8
Ko se ustrasis ,da izgubis absolutni primat v svoji stranki, posljes potencialnega kandidata v boj za predsednika drzave. Kako plehka racunica.
rogla
24. 10. 2022 19.22
+17
Janša ovit v tančico laži, ki se čedalje bolj razblinja. Janša nikoli ni, in nikoli ne bo delal v prid Slovencev. Janša - nevaren kameleon!
popesku
24. 10. 2022 19.55
-7
Reees? Boš povedal kmalu, kako ti bo Golob nabil davke. Boš imel svobodo v sanjah. Prejšnja vlada je vsaj dala kaj denarja ljudem.
Will Keijzer
24. 10. 2022 21.15
+5
Prejšnja vlada je nas zapufala za 14 mlrd €, nič ni dala iz svojega žepa in puf bo treba vrniti, zato bo morala ta vlada dvigniti davke, ker puf se vrača in tako boš več vrnil kot si dobil, pa še tvoji vnuki bodo vračali kar ti je Janša dal.
resslovenka
24. 10. 2022 21.29
+5
Je rekel eden od kandidatov v soočenju na vprašanje kako vidijo JJ v politiki. "Janša ni dober za Slovenijo, on je dober samo zase". Kaj je odgovoril na enako vprašanje Anže Logar? Ni treba ugibati. Samo še hvalospev JJ je bilo pričakovati. Preseneča? Nikakor. 😏
resort
25. 10. 2022 12.13
+2
kmkm
25. 10. 2022 17.57
hahaha kaj je dala bone za turizem, ki jih bomo pa mi plačevali zakaj ni dvignila pokojnin, minimalnih plač ne vlada je zadnji mesec ko je opravljala samo tekoče posle podpisala par smrtonosnih pogodb v škodo Slovenije upam, da ser jim bo ta bumerang vrnil direkt v glavo!
jank
24. 10. 2022 19.17
+10
Kdor se zadnji smeji se najslajše smeji. To pa lažnivi Logar ne bo, ne sme biti. Preveč je laži in da bi izvolili lažnivca....
Darb
24. 10. 2022 19.12
-13
holob se dela norca iz vas
kmkm
25. 10. 2022 17.59
Arabella111
24. 10. 2022 18.51
+11
"Neodvisni" gleda JJ kot Boga. To pove vse.
Perivnik
24. 10. 2022 18.29
-1
Tale pogača je že 999 x pojedena, vi pa še kar na naslovnici. beda od bede.
RdecaPesa
24. 10. 2022 18.52
+4
Zakaj visis tukaj, ce ti ni vsec? Samo zato, da lahko razlivas svoj strup nezadovoljstva in sovrastva?
Betuul
24. 10. 2022 18.28
+4
Nič posebnega ! Malo so,🥮pojedli, popili in nazdravili🥂🧃na anžetov volilni izid! Vsak ki bi prišel tam mimo ; bi dobil kaj za pod zob! Čisto domače, čisto po slo🇸🇮
RdecaPesa
24. 10. 2022 18.23
+8
Ob ljubljanici se srecujejo ljubimci
mak0521
24. 10. 2022 18.26
-6
RdecaPesa
24. 10. 2022 18.33
+6
Betuul
24. 10. 2022 18.33
-1
Odvisno kje ! Največ jih pride 🐲na zmajski most in potem čez mesarski most!
BroNo1
24. 10. 2022 18.17
+4
Kje pa je novica, da so pri Pirc Musarjevi razbijali kozarce?!
RdecaPesa
24. 10. 2022 18.53
+5
HOLAJ SLOVENIJA
25. 10. 2022 10.51
+3
Ja,en kozarec se je po nesreči razbil,so ga na NORA TV pomnožili v množično razbijanje?
mare m
24. 10. 2022 18.17
+7
Sami kriminalci