Predsedniške volitve 2022

Janša prišel k Logarju, ta pravi: Zdaj se začne zares

Ljubljana, 23. 10. 2022 22.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Natalija Švab, STA
Komentarji
542

Predsedniški kandidat Anže Logar, ki ga v skladu z delnimi izidi prvega kroga volitev, čaka drugi krog, potem ko se je prvi razpletel v njegov prid - kot so kazale že ankete, se je vsem svojim volivcem zahvalil za njihov glas. Očitno je slogan njegove kampanje Sodelujmo #ZAprihodnost tisto, kar v Sloveniji potrebujemo v naslednjih petih letih, je ocenil. Skupaj z njim sta rezultate pričakala tudi prvaka strank, ki sta ga podprli - Janez Janša (SDS) in Marko Balažic (SLS). Je pa Logar nakazal, da namerava tudi drugi del kampanje voditi podobno kot prvega - torej nekoliko oddaljeno od SDS. "V kampanji predstavljam stališča, ki jih sam zastopam in za katerimi stojim. Nekateri so morda to razumeli, kot da se distanciram, dejansko pa sem bil sam, Anže Logar, kandidat," je zatrdil.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Aljaž Pengov Bitenc o volilnih rezultatih
    05:13
    Iz 24UR: Aljaž Pengov Bitenc o volilnih rezultatih
  • Iz 24UR: Eva Irgl o zmagi Anžeta Logarja
    02:15
    Iz 24UR: Eva Irgl o zmagi Anžeta Logarja
  • Prihod Janeza Janše v štab Anžeta Logarja
    00:20
    Prihod Janeza Janše v štab Anžeta Logarja
  • Iz 24UR: Vzdušje v štabu Anžeta Logarja
    01:54
    Iz 24UR: Vzdušje v štabu Anžeta Logarja
  • Iz 24UR: Večina kandidatov glas oddala dopoldan
    02:51
    Iz 24UR: Večina kandidatov glas oddala dopoldan
  • Iz 24UR: Volilni štab Anžeta Logarja
    01:30
    Iz 24UR: Volilni štab Anžeta Logarja

Logar je tudi čestital neodvisni kandidatki Nataši Pirc Musar, ki se je prav tako uvrstila v drugi krog volitev čez tri tedne: "Veselim se naslednjih tednov, ko bova predstavljala vsak svoj program." 

Pred drugim krogom Logar pričakuje vsebinsko razpravo, na koncu pa se bodo volivci odločili, kdo bo prepričljivejši, je dejal. "Kot predsednik republike bom predsednik vseh državljank in državljanov in na ta način bom pristopil tudi h kampanji v drugem krogu," je napovedal.

Prav tako se je Logar danes zahvalil družini in ekipi in vsem kandidatom: "Mislim, da smo vnesli novo dimenzijo, čeprav imamo različna stališča." Dejal je, da jim je uspelo ohraniti spošljiv dialog.

Današnje volitve predsednika republike še niso prinesle zmagovalca, saj nihče od kandidatov ni dobil večinske podpore volivcev. V drugem krogu, ki bo 13. novembra, se bosta pomerila Anže Logar, ki ga je podprlo 33,97 odstotka volivcev, in Nataša Pirc Musar, za katero jih je glasovalo 26,86 odstotka. Volilna udeležba je bila 51,06-odstotna.

"Zdaj se začne zares, odločamo o tem, kje bo Slovenija čez pet let. Lahko se še naprej delimo na leve in desne, sam pa menim, da je pomembno dvoje - dialog in zmagovalni duh. Čas je, da si podamo roke in začnemo iskati, kar nas povezuje," pa je poudaril v nagovoru po objavi rezultatov.

"Kar se tiče zmagovalnega duha pa vas naj spomnim, da smo kot eno, ko spremljamo našo reprezentanco. In ker smo mi eno, naša reprezentanca zmaga. Vprašajte njih! Tudi v politiki smo lahko izjemni. Dajmo priložnost skupnemu duhu, izzivi, ki so pred nami so preveč tvegani, da bi se še naprej delili. Dialog je tisto, kar nas bo pripeljalo nepoškodovane in z novo vizijo na cilj, ki je boljša, bolj sproščena, uspešna Slovenija, ki nam je v ponos." 

Po Logarjevem mnenju je čas je, da združimo najboljše podjetniške ideje, najboljše posameznike v vseh poklicih, da k soodločanju povabimo mlade, skupaj z ekologi oblikujemo Slovenijo, ki bo vodilna v zeleni preobrazbi in IT strokovnjake, da bo Slovenija zmagovalka prihodnjega obdobja: "V takšno Slovenijo nameravam investirati vsak atom svoje energije." Dodal je, da ima energije na pretek. 

 V tednih kampanje, ki prihajajo, se namerava po državi čim več srečevati z volivci. Kot je dejal, bo dokazal, da "bo podpore še bistveno več" in da bo v nov mandat prišel kot zmagovalec, "kot predsednik vseh državljank in državljanov, in da bomo lahko program, ki sem ga predstavil v kampanji, udejanjal v naslednjih petih letih".

Logar, ki je kandidiral s podporo volivcev ter strank SDS in SLS, je povedal, da je kampanjo vodil popolnoma ločeno. "V kampanji predstavljam stališča, ki jih sam zastopam in za katerimi stojim. Nekateri so morda to razumeli, kot da se distanciram, dejansko pa sem bil sam, Anže Logar, kandidat," je zatrdil.

Sta pa danes v lokal, kjer je Logar čakal rezultate, prišla prvaka obeh strank, ki sta ga podprli. Na vprašanje, o čem je govoril z Janšo, je dejal, da mu je prišel čestitat. Glede tega, ali bo Janša pred drugim krogom bolj vpleten v kampanjo kot je bil v prvem, ko se ni izpostavljal, je Logar dal vedeti, da namerava še naprej voditi svojo kampanjo: "Čim več terena, čim več stiskov rok, čim več povezovanja." Janša izjav za medije ni dajal. 

Ob Janši je iz poslanskih vrst SDS prišla še Eva Irgl. Dejala je, da so takšen rezultat pričakovali, ocenila je, da je Logar vodil dobro kampano, pokazal, da je zmožen sodelovanja: "Brez sodelovanja ne more biti sproščene Slovenije." Po njenem je Logar po pokazal, da je srčen, da ga imajo ljudje radi. Izpostavila je tudi njegove stike v tujini iz časa, ko je bil minister za zunanje zadeve, in ki so po njenem v tem času še kako pomembni.

 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Volilni večer je sicer Logarjeva ekipa preživela v enem od ljubljanskih barov. Logar je bil pred zaprtjem volišč skromen z napovedmi. Še posebej, "ker je v kampanji sedem konkurentov in nekaj kar zahtevnih", je pojasnil. "Pričakujem nepričakovano. Rezultat bom sprejel in na podlagi tega se bomo odločili, kako ravnati v drugem krogu," je glede nadaljevanja kampanje dejal Logar še pred 19. uro.

"Kampanjo sem delal od spodaj navzgor, s strani državljank in državljanov in odziv je bil dober," je še dejal Logar, ki želi tudi pred drugim krogom ohraniti neposreden stik z volivci.

Volilni večer je Logarjeva ekipa preživela v enem od ljubljanskih barov.
Volilni večer je Logarjeva ekipa preživela v enem od ljubljanskih barov. FOTO: Aljoša Kravanja

Na novinarsko vprašanje, ali je njegova napoved zmage na družbenih omrežjih veljala za prvi ali tudi drugi krog volitev, je odgovoril, da to prepušča domišljiji. "Sam verjamem v zmago, verjel sem v to že leto dni nazaj, ko o tem še nihče drug sploh ni razmišljal, in s tem občutkom grem v drugi krog," je dodal.

Prvopodpisana pod Logarjevo predsedniško kandidaturo Romana Jordan je v izjavi ob pričakovanju izidov prvega kroga dejala, da "bodo rezultati pokazali, kako dobro smo delali med kampanjo".

Jordanova ocenjuje, da je bila kampanja "dobra, precej vsebinska, pa tudi zahtevna". Hkrati je imel njihov kandidat poleg vseh medijskih soočenj tudi veliko stikov z ljudmi in je gojil pristne stike, je dodala. Prepričana je, da se je pravilno odločil za samostojno kandidaturo na volitvah.

"Veseli smo sicer podpore obeh strank, ampak na ta način je bil lahko pristen, predstavljal je svoja stališča in z njimi na najboljši možen način odgovarjal na pričakovanja ljudi," je poudarila Jordan. Izpostavila je še Logarjevo prijaznost, spoštljiv odnos do ljudi in sposobnost povezovanja.

"Danes je vesel dan, volitve pokažejo, kako uspešno odgovarjamo na izzive Slovenije," pa je poudarila po objavi rezultatov in dejala, da "potrebujemo takšnega predsednika".

Na volilni dan tekel in na volišče peljal starše

Svoj glas je Logar danes oddal na volišču na Parmovi ulici v Ljubljani. Ob tem je pozval k čim večji udeležbi na volitvah, ki jih je označil za "praznik demokracije".

Na vprašanje, ali je zadovoljen s potekom kampanje, je odgovoril, da jo je zastavil nekoliko drugače. Poudaril je, da je "predvsem počel stvari, ki me veselijo, veliko sem bil z državljankami in državljani, se z njimi pogovarjal, obiskoval dogodke po praktično celi Sloveniji". Nekoliko manj je bil po lastnih besedah navdušen nad delom, kjer so se kandidati "udeležili treh soočenj na dan", vendar so po njegovih besedah tudi to zmogli.

Na vprašanje, kako bo preživel volilno nedeljo, je odgovoril, da si bo privoščil kosilo, prav tako je svoje starše peljal na volišče, "da bo celotna družina izpolnila svojo državljansko dolžnost". 

Udeležil se je tudi ljubljanskega maratona in opravil z desetimi kilometri: "Rezultat je povprečen, če gremo na volitve, pa pričakujem dober rezultat. Sem vesel, da je številka dva (na glasovnici), ker vse lepe stvari so v dvoje!"

Kdo je Anže Logar?

Dolgoletni član in poslanec SDS kandidira s podpisi volivcev, podpira pa ga tudi matična stranka. V kampanji nastopa s sloganom Sodelujmo #ZAprihodnost, ob tem pa poudarja nujnost sodelovanja političnih akterjev. Za prihodnost Slovenije se je tako po njegovem mnenju ključno poenotiti o strateških ciljih družbe in države.

Logar se je rodil 15. maja 1976 v Ljubljani. Leta 2000 je doštudiral na ljubljanski ekonomski fakulteti, leta 2006 magistriral na fakulteti za podiplomske državne in evropske študije, leta 2016 pa je na fakulteti za uporabne družbene študije doktoriral iz politične sociologije.

Svojo vidnejšo politično pot je začel na mednarodnem parketu, ko je januarja 2003 v Evropskem parlamentu postal svetovalec v poslanski skupini Evropske ljudske stranke (EPP), katere del je tudi SDS.

V DZ je bil prvič izvoljen na volitvah leta 2014 in je trenutno poslanec že tretji mandat. V prvi in drugi Janševi vladi je bil direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom), med prvim predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije je bil tudi uradni govorec predsedstva, v tretji Janševi vladi pa je zasedel stolček ministra za zunanje zadeve.

Tako njegov mandat na Ukomu kot na čelu slovenske diplomacije pa je zaznamovalo njegovo posredovanje ocen o razmerah v slovenski medijski krajini Evropi. Leta 2008 je kot direktor Ukoma več kot petdesetim dopisnikom evropskih medijev pod vrata hotelskih sob potisnil mapo s citati nekaterih slovenskih novinarjev in urednikov, ki naj bi dokazovali, da v Sloveniji vlada popolna medijska svoboda, a so bili iztrgani iz konteksta. V času ministrovanja pa je dvigoval prah s posredovanjem depeše, ki so jo pripravili na Ukomu in s katero je vlada odgovorila na kritike civilnodružbenih partnerjev Sveta Evrope o pritiskih na novinarje, v njej pa zapisala, da "večina slovenskih medijev izvira iz nekdanjega komunističnega režima".

Anže Logar na volišču
Anže Logar na volišču FOTO: Damjan Žibert

Logar se je leta 2018 aktiviral tudi na lokalni ravni in se podal v tekmo za ljubljanskega župana. A neuspešno, saj ga je Zoran Janković z več kot 60 odstotki glasov premagal že v prvem krogu, je pa Logar kljub temu med desetimi kandidati dobil skoraj 30-odstotno podporo.

V letošnjo predsedniško kampanjo se je tako Logar podal z nemalo političnega kapitala. Kot svoj cilj navaja Slovenijo, "deželo visokega življenjskega standarda, sproščeno, s čistim okoljem, delujočim sistemom, ničelno toleranco do korupcije in solidarno družbo, ki zna in zmore sodelovati".

Poudarja sodelovanje in povezovanje političnih akterjev, med drugim bi kot predsednik republike formaliziral forum sodelovanja vrha slovenske politike v obliki rednih mesečnih srečanj, najmanj dvakrat letno pa bi sklical tudi srečanje predsednikov parlamentarnih strank.

Med pomembnimi cilji Logar med drugim navaja gospodarsko uspešnost Slovenije, zeleni prehod, spodbujanje investicij v obrambni sistem in oblikovanje družbe priložnosti, ki privablja mlade ustvarjalne posameznike.

Kandidaturo je vložil s podpisi volivcev, odkar je najavil kandidaturo, pa se mora otepati očitkov, da se kot dolgoletni in vidnejši član SDS, ki so ga mnogi v preteklosti že videli kot možnega naslednika Janeza Janše na čelu SDS, v tekmo težko podaja kot neodvisni kandidat.

Zasebno je Logar ljubitelj športa in navdušen pohodnik. Že dvakrat je z ženo, s katero ima dve hčerki, odšel na romanje v Španijo in prehodil Jakobovo pot do romarskega središča Santiago de Compostela. Bil je tudi boksar, zelo rad tudi kolesari.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (542)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pikapokapolonica
26. 10. 2022 09.52
Če verjameš.
pesnitev
25. 10. 2022 20.46
Janša pa je res s svojo prisotnostjo odvrnil mnoge Logarjeve volilce, vsaj malo bi lahko bil še v ozadju, kar bi Logarju koristilo, ne pa da mu škoduje. Kajti vse, kar diši po Janši, si nihče ne želi več v slovenski politiki!
setisfekšn
24. 10. 2022 20.33
+3
Spet ta janša!ta je drekač v nedogled!!!izkoristil je vse možno v sloveniji v tridesetih letih od orožja provizij kriznih razmer za svoj žep in kar ne neha!nima še dost provizij v malhi na miljone eur nima še zadost!!!zakopanih nekje v zemlji!!!
Oknaj 4
24. 10. 2022 18.52
-1
Če kdo Golob sigurno ni človek ki povezuje
User300173
24. 10. 2022 17.49
+3
Imata kaj skupnega Alessandra Mussolini iz italijanskega parlamenta in Ivan Janša iz slovenskega parlamenta?
Uporabnik1535136
24. 10. 2022 16.19
+0
Mogoče bi pa se Slovenci "potrudili",da razumemo Logarja,ki (tako kot že mnogokrat)prepričuje državljane,da poskušamo s predsednikom Slovenijo "popeljati" v boljše čase!👍🇸🇮
Ladko Lipovsek
24. 10. 2022 11.24
+0
prvi krog ja, drugi ne.
Takole
24. 10. 2022 10.49
+2
Logar je vojščak populistične SDS, ala Grims, Mahnič in co., konvertit ala JJ. Druščina, ki bi nas peljala na pot avtoritarnega vodenja države po vzoru Madžarske Kitajske, Rusije, Turčije... Ne hvala!
Rafael Kramar
24. 10. 2022 10.37
+0
Logarja je škoda za predsednika.
pesnitev
25. 10. 2022 20.48
yanay
24. 10. 2022 10.04
+3
Ključna je dobra udeležba volilcev, v drugem krogu predsedniških volitev, kar poudarjajo tudi kolegi, v svojih mnenjih spodaj. Oba kandidata sta močni osebnosti, oba nosita tudi nekaj prtljage iz preteklosti, pomembno je, da se pri pojasnjevanju nejasnih stvari iz preteklosti, ne poslužujeta laži. Ljudje cenimo iskrenost, večina zna prepoznati, kdaj človek išče izhod iz negotovega položaja, z neresnico! Naslednja soočenja bodo ključna, menim, da bo ljudi prepričal tisti kandidat, ki se ne bo posluževal nizkih udarcev pod pasom, temveč bo vodil kampanjo na visokem kulturnem nivoju in bo svoja stališča predstavil jasno in razumljivo vsem.
apodgra
24. 10. 2022 08.14
+10
Slaba udeležba , predvidena pasivnost slovenskega volilnega telesa. To pa ne velja za volilce pripadnike SDS stranke . SDS stranka ima najbolj discplinirano , poslušno in vdano volilno telo , imajo dobrega pastirja . Če v drugem krogu , ne bo večja udeležba, se zna zgoditi , da bo triumf na stran i SDS-a . Vsa ta soočenje so samo pesek v oči, ker prepreprosto prepričati prepričanega je ne mogoče. Zvesti volillec stranke SDS ,ne bo v nobenem primeru volil drugega ,kot kandiadat iz svoje stranke in obratno. Še preden se je začela predovolina kampanija je bilo vse več ali manj odločeno , kdo bo koga volil , Vsi ti analitiki samo nakladajo in samo sebi delajo reklamo. Tudi brez njih in medijske prisotnosti bi bilo popolnoma isto.
User416781
24. 10. 2022 12.27
-4
No ja. Najbolj disciplinirano se sicer udeležujejo volitev volivci levih strank.
setisfekšn
24. 10. 2022 20.58
+1
Vsi tille sds poslanci so janševi skrajno desničarski in brezobrazni do ljudi vojščaki ki jih narod ne zanima !!!!
pesnitev
25. 10. 2022 20.50
Je pa Janša zelo dobro poskrbel, da se pandemija ni razširila tako, kot so Američani in Kitajci pričakovali: ta stari naj pocrkajo...
24. 10. 2022 08.13
+9
Logar senca Janše na lažni tv že imajo končni razultat v drugem krogu ni samo sds volili bomo tudi pošteni slovenci
ArkaMast
23. 10. 2022 21.59
+11
Anže je govoril ( le govoril) spravljivo, mislil pa ne. Farbat nas pa ni treba. Muserjeva pa je iskrena. Žleht. In taka mora biti do zavestno škodljivih mračnih sil.
mentorhercul
23. 10. 2022 21.59
-6
jezenslovenec
23. 10. 2022 21.59
+6
Volilci, ki ste volili logarja, ste verjetno pozabili, da je podpiral janšo in hojsa pri maltretiranju slovenskih državljanov, odraslih in še posebej otroke.
BeliRisko
23. 10. 2022 21.59
+10
Sej to so že politični analitiki napovedali da Bo Logar zmagal v prvem krogu Musarjeva Pa v drugem!
apodgra
24. 10. 2022 08.19
+7
Tudi brez anket in medijske prisotnosti in kvazi analitikov , bi se zgodilo isto .Dokler slovenski narod ne bo sprevidel , da je udeležba na volitvah zelo pomembna in dolžnost vsakega posameznika , toliko časa bomo imeli sliko več ali manj v naprej znano.
Mali miš
23. 10. 2022 21.58
+0
Kako je čas za žensko? A nismo ukinili spolov?
BeliRisko
23. 10. 2022 21.57
+7
Bravo Nataša,Levičarji ste jih pojedli če Vse glasove skupaj sešteješ!
HolyRomanEmpire
23. 10. 2022 21.57
-7
Oba dva sta "kao" neodvisna, vsi ki mečete Logarju polena pod noge da se laže!!!! Musarco je podpru Kučan že pred tedni, Janša pa Logarja ta petek...........eko maste to antipaticno gospo, hotl ste!!!!!!!
heello
23. 10. 2022 21.57
+11
Nič ni izgubljenega, dobili bomo predsednico Slovenije.