Predsedniške volitve 2022

Okoljske rešitve: svetovalec za podnebne spremembe in referendum o nuklearki

Ljubljana, 20. 10. 2022 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nikita Leban
Komentarji
59

Poleti dolgotrajna suša, jeseni pa obilne padavine in poplave. Ekstremne vremenske razmere prizadenejo vse več ljudi, zato tudi politika ni več imuna na podnebno in okoljsko problematiko. Poletje in jesen pa sta tudi v znamenju energetske draginje, zato so se že pred meseci pojavili prvi politični pozivi k varčevanju z energijo, da nas pozimi ne bo zeblo. Evropske države želijo z ukrepi omejiti cene energentov in najti razpršene vire energije. Kandidate in kandidatki smo zato vprašali, kako bi v novi vlogi naslavljali perečo okoljsko problematiko, ali zaradi zaostrovanja na energetskem trgu tudi sami več varčujejo in ali podpirajo drugi blok Jedrske elektrarne Krško?

Predsedniški kandidati
Predsedniški kandidati FOTO: POP TV

Večina kandidatov poudarja, da je naslavljanje problematike o podnebnih spremembah ena od njihovih ključnih prioritet.  Kako bi torej v vlogi predsednika oziroma predsednice naslavljali okoljsko problematiko? 

Milan Brglez bi sklical posvet strokovnjakov in političnih odločevalcev. "Nagovoril bi parlament, da je to ena pomembnih zadev za prihodnost Slovenije ter tudi predlagal določene ukrepe, vsaj razglasitev okoljske krize ter hitro ukrepanje."

Anže Logar načrtuje zavezništvo z družbenimi skupinami in institucijami, ki so ključne pri zelenem prehodu: "Raziskovalni inštituti, univerze, gospodarstvo, NVO, lokalne skupnosti, mediji, kultura, kmetijstvo, mednarodni think tanki."  Ustanovil bi poseben strateški forum za zeleno preobrazbo, ki bi spremljal napredek in predlagal konkretne ukrepe, s katerimi bi redno naslavljali politike, uvedel bi tudi "posebno plaketo za primere dobre prakse."

Janezu Ciglerju Kralju je varovanje okolja in zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov pomembna prioriteta, zato meni, da je potrebno poenostaviti postopke umeščanja energetskih objektov v prostor, predvsem hidroelektrarn. "Jasno moramo tudi povedati, da so alternativni viri energije (fotovoltaika, vetrne elektrarne) pomemben del zelenega prehoda, nikakor pa z njimi ob obstoječi tehnologiji ne moremo zagotoviti stabilne preskrbe z električno energijo."

Miha Kordiš bi dal glas znanstvenikom in znanstvenicam ter aktivistom, ki "se s strastjo in znanjem borijo za varovanje narave in ohranjanje okolja. Glas bi dal tudi navadnim ljudem, ki se zavedajo, kako škodljiva je okoljska kriza za vse ljudi in kako bo najbolj prizadela prav tiste najbolj ranljive."

Nataša Pirc Musar bi v primeru izvolitve "v svoji ekipi skoraj zagotovo imela svetovalca oz. svetovalko za zeleni prehod in podnebne spremembe." Prizadevala bi si tudi za medgeneracijsko sodelovanje, da bi mladim zapustili zdravo in čisto okolje. 

Tudi Vladimir Prebilič bi v primeru izvolitve v svojem kabinetu imenoval svetovalca za podnebne spremembe. Prav tako bi se posluževal "določenih okolju prijaznih rešitev". Med slednje je uvrstil tudi Urad brez plastike, sledenje strategiji brez odpadkov, trajnostno mobilnost zaposlenih v uradu, okolju prijazna protokolarna darila in pogostitve. Prizadeval bi si tudi za izobraževanje potrošnikov o njihovih vsakdanjih izbirah in za to, da bi podjetja postala bolj okoljsko odgovorna. 

Sabina Senčar bi o podnebno problematiki naslavljala "pravočasno, po svoji vesti in skladno z mnenji strokovnjakov." 

Odgovori predsedniških kandidatov so zapisani v vrstnem redu, ki ga je izžrebala Državna volilna komisija. 

Vlada je že poleti predstavila priporočila za varčevanje z energijo, med drugim omejitev hlajenja in ogrevanja v nekaterih stavbah javnega sektorja, k varčevanju pa so takrat pozvali tudi gospodinjstva. Če bomo varčevali, bodo zaloge energentov trajale dlje, znižale pa se bodo tudi cene, je k varčevanju pozvala tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ali so dodatne varčevalne ukrepe sprejeli tudi predsedniški kandidati in kandidatki?

Brglez pravi, da je z energijo varčeval "že pred temi zahtevnimi časi," Logar pa, da bo pozval javnost k odgovornemu ravnanju z energijo in da bo pri tem zgled ostalim, saj že sedaj pot velikokrat opravi peš in kolesari. Kordiš opozarja na nepotrebno trošenje energije, kot je nočno osvetljevanje raznih objektov in reklamnih panojev. Že sedaj se največ vozi s kolesom in vlakom. Cigler Kralj odgovora na to vprašanje ni podal. 

Pirc Musarjeva je temperaturo v svojem domu znižala na 21 stopinj Celzija, ugaša luči in varčuje z vodo, domača vozila pa uporablja "bolj optimalno". Prebilič ima hišo v celoti energetsko sanirano, prizadeval bi si tudi, da bi država spodbujala energetsko samooskrbo, predvsem na račun izgradnje sončnih elektrarn. Senčarjeva je poudarila, da že varčuje in da bo enako tudi v prihodnje. "Ne porabimo več, kot je dovolj za zadovoljiv življenjski slog," še meni.

 Ali podpirajo drugi blok Jedrske elektrarne Krško?

 Ob prej omenjenem pestrem dogajanju na energetskem trgu so bile države prisiljene k razmisleku, kako ob spremenjenih geopolitičnih razmerah zagotoviti zadostno količino elektrike iz različnih virov. V Nemčiji, kjer so sprva načrtovali, da bodo do konca leta vir jedrske energije popolnoma ukinili, so se sedaj odločili, da bodo zadnje tri jedrske elektrarne v pripravljenosti do spomladi. Kandidate in kandidatki na letošnjih predsedniških volitvah smo zato vprašali, ali podpirajo drugi blok Jedrske elektrarne Krško? 

Drugega bloka Jedrske elektrarne Krško ne podpirajo vsi.
Drugega bloka Jedrske elektrarne Krško ne podpirajo vsi. FOTO: Miro Majcen

Brglez in Logar gradnjo podpirata, prav tako Cigler Kralj, ki bi si kot predsednik prizadeval, da bi se gradnja drugega bloka NEK Krško čim prej začela. Kordiš jedrski energiji v kontekstu razogljičenja proizvodnje električne energije ne nasprotuje, vendar meni, da bi se pred gradnjo drugega bloka moralo opraviti primerjavo jedrskega in nejedrskega scenarija razogljičenja energetike. "Na tej podlagi se bom o podpori odločal jaz, preverjena pa bo morala biti tudi na referendumu," je zapisal. 

Projekt podpira tudi Pirc Musarjeva, ki meni, da je v tej energetski krizi to boljša odločitev kot vračanje na klasične termoelektrarne. Jedrska energija je opredeljena kot zelena in je varna, še meni. Prebilič na drugi strani ta trenutek projekta ne podpira, saj meni, "da še nismo izčrpali vseh drugih možnosti". Senčarjeva drugi blok Jedrske elektrarne Krško podpira. 

O pomembnosti zaščite okolja opozarjajo tudi mladi po vsem svetu, ki so konec marca tudi v Sloveniji po zgledu gibanja Petki za prihodnost organizirali podnebne proteste.
O pomembnosti zaščite okolja opozarjajo tudi mladi po vsem svetu, ki so konec marca tudi v Sloveniji po zgledu gibanja Petki za prihodnost organizirali podnebne proteste. FOTO: Aljoša Kravanja

Z evropskimi podnebnimi pravili se je Evropska unija zavezala, da bo do leta 2050 postala ogljično nevtralna. Se kandidati trudijo zmanjšati oziroma omejiti svoj ogljični odtis? 

Za manjši ogljični odtis je Brglez ukrepe sprejel doma in v službi, k temu pa je pozval tudi svoje evropske asistente, Logar se trudi z varčno rabo električne energije, ogrevanja in vozil. Cigler Kralj meni, da "zelenega prehoda ne bomo dosegli brez zagotovitve stabilne preskrbe z energijo in pospešenega vlaganja v inovativne tehnologije." Po njegovem mnenju ne moremo pospeševati elektromobilnosti in ogrevanja gospodinjstev z elektriko, če na drugi strani ne zagotovimo dovolj električne energije po dostopnih cenah.

Kordiš meni, da je ogljični odtis "izmislek lobističnih korporacij, da kapitalu ne bi bilo treba zmanjšati proizvodnje in da lahko še zmeraj ohranja visoke dobičke," zato bi se po njegovem mnenju morali pogovarjati o tem, "kako bomo ukinili kapitalizem". Pirc Musarjeva je izpostavila, da je potrebno izpuste kompenzirati z drugimi ukrepi, kot je pogozdovanje. "Bolj moramo spodbujati tudi lokalno pridelano ekološko hrano. V prihodnosti bo potrebno tudi zmanjšati količino mesa na naših jedilnikih," meni Pirc Musarjeva. 

Prebilič si želi preoblikovati Urad predsednika po načelih zelene pisarne, med drugim tudi z zmanjšanjem porabe energije in vode, brezpapirnim poslovanjem, zmanjševanjem količine odpadkov nasploh. Organiziral bi bolj trajnostne dogodke in okolju prijazne pogostitve in imel trajnostna protokolarna darila. Senčarjeva meni, da svojega ogljičnega odtisa ne more znižati, saj da sama k temu, da bi bilo plina CO2 znatno več, ne prispeva nič. Več pozornosti bi namenila odstranjevanju plastike iz vsakodnevnega življenja in planeta, biocidov, velik faktor onesnaževanja pa da so tudi litijeve baterije. 

Ali bi se udeležili podnebnih protestov? 

O pomembnosti zaščite okolja opozarjajo tudi mladi po vsem svetu, ki so konec marca tudi v Sloveniji po zgledu gibanja Petki za prihodnost organizirali podnebne proteste. Ali bi se takšnih protestov udeležili v vlogi predsednika oziroma predsednice države? 

Brglez bi se protestov udeležil, medtem ko Logar ni podal konkretnega odgovora, zapisal pa je, da so protesti lahko koristni v smislu ozaveščanja in da lahko ustvarijo javno zavedanje o pomenu zelene preobrazbe. Ciglar Kralj se podnebnih protestov ne udeležuje in je do njih zadržan, Kordiš pa se jih je že večkrat udeležil in bi se jih tudi v prihodnje.

Pirc Musarjeva jih podpira in bi se jih z veseljem udeležila. Prebilič bi na shodih rad nagovoril mlade, saj je vesel, da so mladi problematiko prepoznali kot pomembno in da so se angažirali sami.  Senčarjeva bi mladim aktivistom, če bi jo povabili, "z veseljem prisluhnila, kar mi želijo sporočiti". 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prevalanar
20. 10. 2022 20.47
+0
Predlagam, da naredimo še referendum o okoljski spremembah in ustanovimo tudi ministrstvo za to. Če bo suša ali poplave, bo ministrstvo izdalo odlok, ki bo ob suši zapovedoval dež, ob poplavah pa brezoblačno nebo in visoke temparature, da se hitreje suši. Drugače pa se o tem že dolgo mlati prazna slama.
kolodvor
20. 10. 2022 19.50
Ka pa T7 in T8 ker je T6 bajje razpiz...
Claus
20. 10. 2022 19.20
+4
Referendum… pa smo notmalni, spet bofo ekozeroristi vse blokirali
abcč
20. 10. 2022 19.03
+3
Ni konkretnih predlogov, samo všečno nakladanje
JB
20. 10. 2022 19.00
-5
pri teh izjavah, žal zmaga, Anže Logar
Jun2
20. 10. 2022 18.59
+6
Prazna slama.Svet poganja samo denar in pi…
InterRefIections
20. 10. 2022 18.54
-1
Najboljša je tista, ko je plin v ZDA izgubil 30% vrednosti. Medtem ko eni hlastamo za plinom, čez lužo šele ceneje pridejo do njega 😀 .
24 cenzur
20. 10. 2022 18.53
+9
Kakšen referendum lepo vas prosim. Če hočejo vse elektrificirat, rabimo 3 nove nuklearke, ne 1! Ali eno ali drugo, drugače bomo kmalu s svečami gledali električne avtomobile v salonih.
Arhaist_1
20. 10. 2022 18.52
+8
Če res kdo od kandidatov špara v vodo, elektriko in energenti sm kitajc!
nik500
20. 10. 2022 18.49
+9
Nek 2 ja ampak s pogojem, da Hrvatov ni zraven. Zdajšni Nek zapreti in ga temeljito obnoviti in da se odkupi Hrvaški del Nek in da bo potem elektrana 100% Slovenska.
Potouceni kramoh
20. 10. 2022 18.53
-2
Jedrske odpadke bomo pa vozili v banske dvore ,aja ne..v kocevski rog recimo.
mackon08
20. 10. 2022 19.36
Potouceni kramoh svetil si boš pa s svečami če bo po tvoje.
Gram
20. 10. 2022 18.42
+2
Vsi so oh in ah.
Granit_kocka_v_čelo
20. 10. 2022 18.39
-1
Brakedirt fafa očetu
20. 10. 2022 18.42
-3
Betuul
20. 10. 2022 18.35
+5
Ah ! Pa kaj bi zdaj 7. možnih predsednikov spremenil ! Dejansko stanje je,da čas v katerem smo , ni primeren za nič kaj posebnega,kar se okoli nambnosti in novitet povezanih s stroški tiče
Fluxx
20. 10. 2022 18.32
+6
Kako to da Janez na kandidira. Veliki vodja za katerem se zgrinjajo mnozice? Se ni cas?
InterRefIections
20. 10. 2022 18.31
-1
Nobeden kandidat ni omenil, da bi razmislili o uvedbi "degrow". To pa pomeni, da bi se centralne banke borile proti višanju BDP-ja. Višanje BDP-ja namreč pomeni, da ljudje delajo še sobote, po možnosti v industriji za proizvodnjo erotičnih pripomočkov ali kaj podobnega, ki so za človeštvo izjemnega pomena. Važno, da denar kroži, ane!?
InterRefIections
20. 10. 2022 18.24
+1
Smešni so tisti, ki se ubadajo z Logarjem že v prvem krogu. Ta je do drugega kroga nepomemben. Tukaj je pomembno zgolj to, kdo mu bo stal nasproti. Jaz bom ubogal Kučana, ki pravi, da mora biti ženska, zato gre glas Sabini Senčar. V drugem krogu pa ga bom ubogal v celoti, ker ne bo druge.
Gobert HRolob
20. 10. 2022 18.19
+5
Logar nima jajc rečt da ne podpira lgbt ampak je tiho kot miš in se dela nevtralen
abcč
20. 10. 2022 21.32
Pa saj tudi mnogo drugih ne podpira lgbt.... Važno da jih toleriraš. Zakaj bi jih moral še podpirat. Kaj so oni kaj več kot drugi?
Apoteka
20. 10. 2022 18.18
+11
Logar je bil član vlade,ki je serijsko kršila ustavo,zapirala ljudi,uvedla policijsko uro..
Brakedirt fafa očetu
20. 10. 2022 18.19
-5
Belabreza
20. 10. 2022 18.47
+3
Res ja, sedaj pa je postal čisto dementen, kar se tega časa tiče, le to ve, da je bil po njegovem "uspešen" zunanji minister. Samo bruhaš lahko ob njegovem sprenevedanju.
Gobert HRolob
20. 10. 2022 18.18
+8
Logar kao desnica ne me basat on ni nobena desnica ampak je tipičen globalist z levimi idejami ..Vi sdsovci nimate pojma kaj je desnica
Brakedirt
20. 10. 2022 18.21
+3
kje na svetu se pa so partijci desnicarji?
User768643
20. 10. 2022 18.18
-1
A morajo ti kandidati na kakšen pregled pred kandidaturo? Očitno ne. Drugače Kordiš ne bi bil med njimi.