Predsedniške volitve 2022

Pirc Musarjeva: Drugi krog bo spopad vrednot

Ljubljana, 23. 10. 2022 18.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
296

Nataša Pirc Musar se je bolj gladko, kot so ji kazale napovedi, uvrstila v drugi krog predsedniških volitev čez tri tedne. Nasproti ji bo stal Anže Logar in prepričana je, da bo v dvoboju bolj kot tokrat šlo za spopad vrednot. "Tu se bo pokazalo, kako različno levi in desni pol gledata na človekove pravice in vladavino prava. Prepričana sem, da bo levo volilno telo prepoznalo, kaj je prihodnost Slovenije," je dejala. V drugem krogu že ima podporo Gibanja Svoboda in Roberta Goloba, ki pravi, da ni tako pomembno, kdo zmaga, če le prihaja z leve sredine.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Primerjava z volitvami 2017
    02:36
    Iz 24UR: Primerjava z volitvami 2017
  • Iz 24UR: Izjava Pirc Musarjeve na DVK
    01:35
    Iz 24UR: Izjava Pirc Musarjeve na DVK
  • Iz 24UR: Milan Kučan o podpori Nataši Pirc Musar
    02:51
    Iz 24UR: Milan Kučan o podpori Nataši Pirc Musar
  • Veselje v štabu Nataše Pirc Musar ob prvih znanih rezultatih
    00:17
    Veselje v štabu Nataše Pirc Musar ob prvih znanih rezultatih
  • Odpiranje penine v štabu Nataše Pirc Musar ob večini preštetih glasov
    00:18
    Odpiranje penine v štabu Nataše Pirc Musar ob večini preštetih glasov
  • Iz 24UR: Vzdušje v štabu Nataše Pirc Musar
    01:38
    Iz 24UR: Vzdušje v štabu Nataše Pirc Musar
  • Iz 24UR: Volilni štab Nataše Pirc Musar
    01:05
    Iz 24UR: Volilni štab Nataše Pirc Musar
  • Pirc Musarjeva: Čas je, da Slovenija dobi prvo predsednico
    00:25
    Pirc Musarjeva: Čas je, da Slovenija dobi prvo predsednico

54-letna Nataša Pirc Musar je rezultate volitev pričakala pri Ruski dači v ljubljanskih Gameljnah, ki jo imata v lasti z možem. "Predvsem pričakujem solidno volilno udeležbo, zdi se mi, da je to zelo pomembno, gre nenazadnje za praznik demokracije. Pričakujem absolutno uvrstitev v drugi krog, nagarali smo se za to skupaj s podpornicami in podporniki," je povedala tik pred zaprtjem volišč in dodala: "Danes se bo končalo šele polfinale, finale pa 13. novembra."

V napovedih se ni motila in v njenem štabu so prve rezultate sprejeli z bučnim aplavzom, ki so mu takoj sledile čestitke. Med podporniki, ki so se tam zbrali, sta bili pevka Alenka Godec in prvopodpisana pod njeno kandidaturo Biserka Marolt Meden

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rezultat se vse do konca ni spreminjal, Nataša Pirc Musar je ostala na drugem mestu za Anžetom Logarjem, zanjo je bil vsak četrti glas. 

"Seveda sem vesela tega rezultata. Nenazadnje smo res tekli maraton," je dejala, potem ko je prek kamer čestitala Logarju za prvo mesto. "Vesela sem, da so ljudje prepoznali vrednote, ki jih zagovarjam, in kot nestrankarski kandidatki mi jih ni bilo treba spreminjati niti za milimeter," je poudarila.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po njenem mnenju bo šlo v drugem krogu bolj kot v prvem za spopad vrednot. "Tu se bo pokazalo, kako različno levi in desni pol gledata na človekove pravice in vladavino prava. Prepričana sem, da bo levo volilno telo prepoznalo, kaj je prihodnost Slovenije," je dejala. 

Nekaj podobnega je o njej povedal tudi njen politično najbolj prepoznaven podpornik, nekdanji predsednik republike Milan Kučan. V šotor pred Rusko dačo je prišel med zadnjimi, ko je tam vztrajala le še peščica podpornikov, Pirc Musarjeva pa se je že odpeljala proti centru Ljubljane. "Jaz sem od vsega začetka podpiral Natašo Pirc Musar in nisem imel razloga, da bi svojo stališče in svojo podporo umaknil. In tako stojim tudi naprej za njo in verjamem, da bo dobra predsednica," je dejal. 

Nagovor po potrjenem drugem mestu: Verjamem, da lahko presežemo delitve

Malo po 21. uri se je  Nataša Pirc Musar iz svojega štaba preselila v medijsko središče na Gospodarskem razstavišču, kjer je znova stopila pred mikrofon in ljudi že nagovorila z mislijo na drugi krog. 

"25 let se ukvarjam s temeljnimi človekovimi pravicami, verjamem v vladavino prava, v pravno državo predvsem pa verjamem v evropske vrednote.  Verjamem, da Slovenija mora ostati del jedrne Evropske unije, verjamem, da je Slovenija sposobna preseči razdelitev, predvsem si ne želim, da bi nas delila preteklost. Iskreno si želim, da se lahko poenotimo na strateških temah. Tam je nujno soglasje med levimi in desnimi," je poudarila. Dejala je, da se bo borila za to, da bodo starejši slišani in preskrbljeni in da bodo mladi želeli ostati v Sloveniji. Nazadnje se je še enkrat zahvalila podpornikom, še posebej tistim, ki so ji s podpisom omogočili kandidaturo, družini ter vsem v volilnem štabu. 

Gibanje Svoboda podprlo Natašo Pirc Musar

Da se Nataši Pirc Musar v drugem krogu obeta zmaga, je prepričan tudi premier Robert Golob. Njegova stranka je sicer skupaj s Socialnimi demokrati podprla Milana Brgleza, ki je po pričakovanjih ostal na tretjem mestu. "Poraženca bomo spoznali v drugem krogu in že danes vem, kdo bo to. Kdo z leve sredine bo zmagovalec, je manj pomembno kot to, da leva sredina prevzame to funkcijo v svoje roke in s tem za naslednjih pet let dobimo stabilno politično okolje v Sloveniji," je Golob komentiral rezultate in hkrati dal vedeti, da ni dvoma, kdo bo tokrat dobil njihovo podporo. 

Potrditev je prišla v sporočilu za javnost. "Gibanje Svoboda bo v drugem krogu predsedniških volitev podprlo levosredinsko kandidatko Natašo Pirc Musar. Kljub temu, da se skupni kandidat Gibanja Svoboda in Socialnih demokratov ni prebil v drugi krog, smo z rezultati zadovoljni, saj so ljudje zopet jasno izkazali podporo levosredinskim politikam in vrednotam," so sporočili iz naše največje parlamentarne stranke. 

Dodali so izjavo premierja Goloba, v kateri je podčrtal, da so predsedniške volitve rezultatska ponovitev parlamentarnih, kajti "leva sredina je dobila bistveno več glasov kot kandidat SDS". 

Ob oddaji glasu: Čas je za prvo predsednico

Pirc Musarjeva je bila optimistična tudi dopoldne, ob oddaji glasu. "Čas je, da Slovenija dobi prvo predsednico in nekoga, ki ni vpet v strankarske zdrahe," je dejala. Priznala je tudi, da odločitev za kandidaturo ni bila lahka in da ni vedela, kaj vse jo na poti čaka. "Mnogo stiskov rok, ki so me obogatili, neprecenljiva življenjska izkušnja," je opisala kampanjo.  

Kandidaturo je vložila kot prva in zdaj, ko je vsaj prvi krog že mimo in si počasi lahko oddahne, pravi, da je "utrujena, ampak prijetno utrujena, ker vem, da veliko volivk in volivcev razmišlja podobno, kot razmišljam sama". Če ji naskok na vrh države ne uspe, bo to njena prva, zadnja in edina politična avantura, pravi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (296)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo DESNO je pravo
25. 10. 2022 10.11
-1
Ti že nimaš vrednot..sam zase,za svoj žep.Taki bogatuni ste najbolj škrti...poznam jih veliko. V koleno si bi dala vrtat za 2 eura. Ista kot Holob..Penzije dvigne za 5 eur in misli da je narod srečen. Bencin pa podraži za 6 eur na tank.
alam12
24. 10. 2022 16.44
+0
Musarjeva ima vrednote saj odkrito podpira elito, bo verjetno prva predsednica, ki je ne prenesem pa nima smisla naštevati zakaj… Lp
Perivnik
24. 10. 2022 17.16
+1
mmickica
24. 10. 2022 15.36
+4
No levičarji, zdaj pa imate problem v 2.krogu. In sicer imate Logarja, ki je odkriti desničar in Pirčevo, ki sicer zatrjuje, da je na levi sredini, ampak vsi vemo, da ni logično, da bi nekdo, ki ima v solastništvu več firm in kapital v tujini, lahko dejansko podpiral levo opcijo! Blablabla... Torej, odločite se lahko med desnim in desnim kandidatom, oziroma kandidatko. V vsakem primeru boste izbrali boljše, kot ste na državnozborskih volitvah, tako da brez strahu...!😆
Perivnik
24. 10. 2022 17.20
+3
Res ne razumem volivcev Brgleza, Kordiša, Senčarjeve, Prebiliča, ki bodo sedaj volili Pirc Musarjevo. Pa dobro volivce Prebiliča in mogoeč Senčarjeve še razumem. Ampak, da levičarja en Golob iz same nevoščljivosti in zlobe prepriča, da je Pirc Musarjeva levičarka, potem pa levičarji ne poznate niti svojih vrednot.
kr--en
24. 10. 2022 14.03
+2
A v Sloveniji res ni kredibilnega levičarja, ki bi lahko kandidiral in dobil enotno podporo?
mmickica
24. 10. 2022 15.36
+1
kr--en
24. 10. 2022 13.58
+0
Zakaj Kosova ni bila primerna? Zanesljivo bi bila boljša opcija od N PM.
sandroso
24. 10. 2022 13.58
+4
In kaj je za vas vrednota? Da nategujete slovenski narod z prejemki, kot bi bili zaposleni v Mercatorju ne pa vplivna odvetnica?? Tak naj bo predsednik? 🤮🤮
Freefalling
24. 10. 2022 13.25
+1
Drugi krog predsedniških volitev bo pokazal kako pridni in ubogljivi so levi volilci. Glede vrednost pa tole: eno je govoriti in se proglašati, drugo pa so dejanja. Upam, da bodo znali ljudje ločiti razliko in bodo zbrali pogum, da volijo (popolnoma anonimno) po svoji vesti.
biser2011
24. 10. 2022 15.27
-1
Perivnik
24. 10. 2022 12.10
+7
Pirc Musarjeva- drugi krog bo spopad najpomembnejše vrednote, vrednote ISKRENOST. Bodo rezultati pokazali koliko smo Slovenci ISKRENI in koliko nam iskrenost in resnica in poštenje pomeni. Pirc Musarjeve so polna usta vrednot, KI JIH ZAGOTOVO NE ŽIVI. Govori o zavzemanju za malega človeka, za izkoriščanega in ogoljufanega delavca, ki ga zastopa pred Delovno socialnim sodiščem. Kakšen nonsens, da ona bogatašinja s premoženjem v davčnih oazah, žena tranzicijskega tajkuna, ki mimogrede "ne pozna poslov" svojega moža, na sodišču zagovarja "malega človeka". Z malo ironije bi se človek vprašal, ali je tolikšna bleferka ali je moževi "stanovski kolegi" ne najemajo?
biser2011
24. 10. 2022 15.33
+3
V VELIKI MERI JE SLOVENSKI NAROD SLEP IN GLUH !!!!!! IN VERJAME V PRAVLJICE!!!!! (Na žalost pa Slovenci postajamo manjšina in to je ključ za naš neuspeh!)
zoran pušenjak
24. 10. 2022 09.30
+6
Prava oseba se glasi o vrednotah. Saj sploh ne ve kaj to so. Edina kupi tujega denarja
ROMELS
24. 10. 2022 08.42
+3
če jo želijo ji pa naj vzdržujejo razkošno vilo. Glavne so "vrednote", ki so pripeljale do tega bogastva. Upogljivo delavstvo se lahko še bolj upogne.
Darko32
24. 10. 2022 08.40
+8
NATAŠA PIRC ne more govoriti o vrednotah, ker so ona in odvetniki sesuli vrednote v Sloveniji do konca in so stebri in podporniki korupcije in kriminala. Kako lahko NATAŠA govori o vrednotah, če je javno znano, da je ona grozila delavcem, kateri so ščitili vrednote jim je grozila z kaznovanjem. ZATO TAKŠNA OSEBA NIMA PRAVICE GOVORITI O VREDNOTAH. TO JE TUDI DOKAZALA, KO JE FIKTIVNE RAČUNE PISALA. Z TEM JE PRAV TAKO DOKAZALA, DA JE SKORUMPIRANA DO KONCA. Takšna oseba ne more predstavljati naroda. Če se to zgodi bo prišlo do množičnih neredov.
N3ž4
24. 10. 2022 14.05
+1
Naslednjic na volitve priest svoje kulije, da ne bodo prirejali glasov, kot so to delali v prvem krogu....Ta glupaca ni sans, da je dosegla toliko glasov kot jih pisejo.
User1538643
23. 10. 2022 21.59
+1
Eno je govorjenje o človekovih pravicah, a drugo je soočanje s konkretnimi problemi, ki jih nahbolj glasni zlahka v praksi zavrnejo ali se za njih sploh ne zmenijo. Imamo Policijo in tako imenovane križarje, ki izvajajo nezakonuta dejanja in se požvižgajo na pravno konstituivno državo, v sivih vrstah. Vseprisoten distopičen svet, ki ga je treba spraviti v red, in ne samo govoritii in se samo hvaliti.
Brankomx3
23. 10. 2022 21.58
Pravkar : pri golobu doma je zmagal Logar-slo kaj vam to kaj pove? banda pokvarjena....škoda davkoplačevalskega denarja...
HolyRomanEmpire
23. 10. 2022 21.56
+4
Oba dva sta "kao" neodvisna, vsi ki mečete Logarju polena pod noge da se laže!!!! Musarco je podpru Kučan že pred tedni, Janša pa Logarja ta petek...........eko maste to antipaticno gospo, hotl ste!!!!!!!!!!
komarec
23. 10. 2022 21.56
+3
Treba je vedeti, da v drugem krogu bo zmagala Musarjeva ampak ne za to ker jo bo večina podprla, ampak za to ker bo večina proti Logarju in SDS.
Posteni
23. 10. 2022 21.58
In kaksna je razlika v tem kaksen je vzgib glasivanja ? In se nekaj.. Zanimivo je da po vasem prepricanju vsi volimo proti jansi in se tega zavedamo vsi razen janez in njegova ekpica , ki se vedno stavi na napacnega... V razmislek
Brankomx3
23. 10. 2022 21.55
+2
s kućanom sta isto velika in oba imata VREDNOTE !
konc
23. 10. 2022 21.54
+5
"Vladavino prava", navadni državljani gledamo praktično vsak dan. Na žalost skozi drugačne oči od takih, ki trdijo, da vladavino prava dejansko imamo.
Aktivna državljanka
23. 10. 2022 21.54
+5
Većina tajkunov ima leve vrednote in Palčica jih predstavlja. Torej vsi bomo tajkuni. Podprimo Palčico in njenega kvadratoglavega, ki bo predstavljal zgodovinske bisere Slovenije s pomočjo slovenskega proračuna. Pa ti nas gledajo v oči in nas fakayo. Vrdnote pa take...
myphone
23. 10. 2022 21.53
+8
Kučan: "Čas je za žensko. Prepričan sem, da bo Nataša dobra predsednica." Hm, kako predvidljivo vse skupaj. Pa Golobova izjava, da v drugem krogu zmaga Musarjeva. Človek počasi začenja dvomiti v poštenost volitev.
Andrej Lon?ar3
23. 10. 2022 21.52
+4
Neodvisna kandidatka s podporo bivšega šefa komunistične partije in večnega nasprotnika samostojne Slovenije. Volite jo voli.