Predsedniške volitve 2022

Pirc Musarjeva, Logar in Brglez o referendumih, Ukrajini in boksanju v DZ

Ljubljana, 07. 10. 2022 22.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
254

Prvo soočenje treh kandidatov - Anže Logar, Nataša Pirc Musar in Milan Brglez. Kdo je iskren, kdo ni? Kdo bi koga podprl v drugem krogu, če mu ne uspe preboj v finale? Kakšna bo vloga prve dame ali prvega gospoda? Kako kažejo prve javnomnenjske ankete in kaj kandidati mislijo o tem?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Soočenje treh predsedniških kandidatov
    03:49
    Iz 24UR: Soočenje treh predsedniških kandidatov
  • Iz 24UR ZVEČER: Anže Logar, Nataša Pirc Musar, Milan Brglez
    30:25
    Iz 24UR ZVEČER: Anže Logar, Nataša Pirc Musar, Milan Brglez

 

Nataša Pirc Musar se ne obremenjuje s padcem podpore, na katerega kažejo javnomnenjske ankete. "Glavna anketa bo 23. oktobra." Ob tem pa je dodala, da je sedaj v levem volilnem bazenu precej več kandidatov kot na desnem. Tudi Anže Logar napoveduje, da bo kampanjo nadaljeval, kot jo je vodil do sedaj. "Čimveč na terenu, se pogovarjati z ljudmi in obiskovati dogodke, mesta, vasi. Z izjavami protikandidatov se ne bom ukvarjal." Kljub očitkom Musarjeve je ponovil, da kandidira kot neodvisen kandidat, sej je zbral 5000 podpisov. Na drugi strani pa je Milan Brglez zadovoljen s trendom naraščajoče podpore.

Vsi kandidati so se strinjali, da je jasnost stališč pomembna. Glede (ne)strinjanja s protikandidatom Mihom Kordišem pa pa Brglez odgovarja, da se s kandidatom Levice pogosto strinjata v analizi, ne pa tudi v rešitvah.

Razprava je tekla tudi o nedavni odločitvi Ustavnega sodišča glede družinskega zakonika. Logar meni, da je pri vprašanjih, ki močno delijo, potrebno "tenkočutno pristopiti k dialogu". Tako je pojasnil, da se je tudi zaradi tega vzdržal glasovanja v državnem zboru, s čimer je bil v nasprotju z njegovo stranko. Glede strinjanja z družinskim zakonikom pa ni želel dati odgovora. Vladi je očital, da ni opravila kroga usklajevanj, ki je bil po njegovem mnenju potreben.

Pirc Musarjeva pa o tem meni, da ko je Ustavno sodišče sprejelo odločitev, širša razprava ni več potrebna. "Predsednik je vrhovni branik ustave in ustavnih pravic. Predsednik je tisti, ki mora bdeti nad tem, da se ne zgodi zdrs v pravicah. Poslanci in predsednik republike morajo z ustavo dnevno živeti. Biti predsednik vseh, pomeni braniti temeljne človekove pravice in se ne spuščati v ideologije. Če bo nekomu kratena pravica, tudi pravica do veroizpovedi, se bom zagotovo oglasila."

Brglez je poudaril, da ustava ni nekaj, o čemer bi se lahko pogajali. Na vprašanje, ali bi se udeležil parade ponosa, je odgovoril pritrdilno. "Šel bi na parado ponosa, ker sem se je že udeleževal. Enako bi šel tudi na romanje v Brezje. Udeležba pomeni izkaz tega, da so vsi znotraj sistema enaki."

Logar meni, da funkcija predsednika ni, da se udeležuje posameznih shodov, "ker hitro zapade v kontradiktornost".

Glede novega spora med Janezom Janšo in Spomenko Hribar, je Brglez dejal, da se sicer razume formalna čestitka tistih, ki predstavljajo državo. "Drugo pa je v primeru pojavljanja neofašizma preveč." Logar meni, da je slovenski politični prostor razgret, Pirc Musarjeva pa, da je pomembno opozarjati na to, kar se je v Italiji zgodilo.

Brglez je odgovarjal tudi na očitke glede svojih stališč o povojnih pobojih in temu, da je v evropskem parlamentu glasoval proti resoluciji o obsodbi totalitarizmov. Pravi, da so bile nekatere izjave, ki mu jih sedaj očitajo, izvzete iz konteksta. Povedal je, da je "pomembno tako spoštovati narodnosvobodilni boj, kot obsoditi povojne poboje in kolaboracijo. Kar se tiče totalitarizmov - vsak si zasluži obsodbe, ampak s svojim kriterijem. Ne da se jih metati v isti koš."

Anže Logar, Nataša Pirc Musar in Milan Brglez
Anže Logar, Nataša Pirc Musar in Milan Brglez FOTO: Aljoša Kravanja

Pirc Musarjeva meni, da je bil narodnoosvobodilni boj najbolj domoljubno dejanje v naši zgodovini, hkrati pa obsoja tudi povojne poboje. "70 let po koncu druge svetovne vojne se še vedno pogovarjamo o partizanih in domobrancih. Zgodovina je takšna in se ne bo spremenila." Logar na drugi strani pravi, da je Slovenija naredila korak proti spravi, vendar to zanj še vedno ni dovolj.

Kako pa kandidati gledajo na to, da bomo po vsej verjetnosti odločali tudi o vsebini zakonov, ki se praviloma potrjujejo v Državnem zboru? Opozicijski SDS je namreč uspelo zbrati dobrih 157 tisoč podpisov podpore za razpis treh referendumskih o predlogu sprememb zakona o vladi, predlogu novele zakona o RTV in predlogu sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi.

Anže Logar
Anže Logar FOTO: Aljoša Kravanja

Pirc Musarjeva meni, da ni dobro, da se bo o treh zakonih glasovalo hkrati, da so vsebinsko zelo različni, za vse pa bo glasovala z da. Brglez SDS-u zaradi referendumov očita nagajanje, kar pa Logar zanika. Logar se je sicer izjasnil le glede zakona o dolgotrajni oskrbi, kjer bo glasoval proti.

Pirc Musarjeva se ni mogla izogniti tudi vprašanjem v zvezi s premoženjem njenega moža. V prejšnjem soočenju je dejala, da ima njen mož vsa podjetja v Sloveniji, kar so v rubriki Dejstva ugotovili, da ne drži. Pirc Musarjeva je priznala, da je storila napako in da je šlo za lapsus. Mož ima krovno podjetje v Nemčiji, vsa ostala so v Sloveniji, je poudarila. Kot je dejala, bi se morali vprašati, ali podjetja njenega moža poslujejo zakonito, ali v Sloveniji plačuje davke in ali je družbeno odgovoren. "Odgovor na vsa tri vprašanja je da." 

Poudarila je, da so vsi podatki javno objavljeni na njeni spletni strani, v dnevne posle svojega moža pa da se ne vpleta. Pri tem je še dodala, da je sama poleg svojega premoženja objavila še moževo, "medtem ko gospod Brglez ni objavil niti svojega premoženja". 

Milan Brglez je v odzivu dejal, da so premoženja evropskih poslancev jasno razvidna. V nadaljevanju je opozoril na prakso davčnega optimiziranja, ki prikrajša socialne blagajne. "Če hočemo solidarno družbo, bo vsakdo moral plačati davke in se obnašat družbeno odgovorno." Logar je dejal, da nima nobenega podjetja - ne doma ne v davčni oazi. Po njegovih besedah so njegove finance popolnoma transparentne. "Smatram, da je potrebno davke plačevati, a ti morajo biti takšni, da podjetja ne odhajajo v davčne oaze."

Ukrajina kot del Nata in diplomacija?

V nadaljevanju so Logar, Brglez in Musarjeva razpravljali o sprejetju Ukrajine v Nato. SD se s sprejetjem ne strinja, njihov kandidat Brglez si mnenje deli. "Mora priti do miru," je povedal ter nadaljeval, da bi v mirovna pogajanja morali vključiti tudi Rusijo. 

"Članstvo Ukrajine naj pride kasneje," je zaključil misel. Logar meni, da Ukrajini članstva na dolgi rok ne bi smeli odrekati. Ob tem je Fajonovi očital, da je podporo članstvu zavrnila brez posveta. Kasneje je Logar še izpostavil, da je podpora Slovenije umanjkala tudi pri pogajanju baltskih držav pri vstopu, med tem pa jasno poudaril, da je teba razlikovati med podporo takojšnjemu članstvu in podpori začetku postopkov. "Ne vem, zakaj se pogovarjamo, da bi Ukrajina postala članica Nata, to ni bilo nikoli na mizi," je jasen Logar.

Anže Logar, Nataša Pirc Musar in Milan Brglez
Anže Logar, Nataša Pirc Musar in Milan Brglez FOTO: Aljoša Kravanja

Brglez je temo nadaljeval. Meni, da bi podpora lahko vodila v neželeno eksalacijo konflikta. Tudi Pirc Musarjeva meni, da v času vojne ni "primerno razmišljati" o sprejetju Ukrajine v Nato, saj bi s tem v vojno vtopila celotna severnoatlanstka zveza. "Ukrajina do same vojne ni izpolnjevala kriterijev za vstop v Nato," je poudarila in nakazala, da zato takojšnjega sprejetja ne bi podprla. Je pa pristavila, da bi podpirala nadaljna pogajanja. 

Brzglezu je Logar očital, da ne pozna razmer, saj da z opozorili o eskalaciji sam zaostruje razmere. Brglez se je branil, da diplomacija ni preprosta zadeva ampak "je tudi obrt, ki jo je treba obvladati".  V debato je vskočila Pirc Musarjeva, ki je prav tako mnenja, da morajo biti pri tako pomembnih diplomatskih zadevah vsi, ki so zadolženi za to, poenoteni. To so parlament, ministrstvo za zunanje zadeve in predsednik republike. 

"Neenotna stališča za ugled Slovenije v mednarodnem okolju nikakor niso dobra," je zaključila. Tudi Brglez meni, da slovenska neenoglasja ne koristijo državi, ko gre za zunanjepolitični prostor, in da bi bilo treba iskati širši konsenz. 

A kako bi potem s Fajonovo sodeloval Logar? Meni, da dobro, saj da so bila vsa njegova pretekla sodelovanja v preteklosti uspešna, tudi s Pahorjem. "Vsako vprašanje sem kot zunanji minister predebatiral z zunanjim odborom, to je prava pot, kot predsednik republike bi ravnal prav tako – manj govoril naprej in zadeve uskladil, nato pa predstavil skupno stališče" je razložil.

"Državni zbor ni primerno mesto za boksanje, četudi gre za dobre namene"

Če se kateri od kandidatov, ki je danes prisostvoval soočenju ne bi uvrstil v drugi krog, bi lahko glasoval tudi za koga drugega. Vsi trije gosti so danes soglasno bili jasni, da se bodo uvrstili v drugi krog in tako ne bo potrebno, da bi razmišljali o kakšnem drugem kandidatu.

Pirc Musarjeva prav tako meni, da bi bilo nespametno, da ji stranka SD ali kakšne druge levosredinske stranke ne bi dale podpore, istega mnenja je Brglez. Logar pa je bil mnenja, da glede na to, da čaka Gibanje Svoboda odločitev, saj so dejali da bodo podprli neodvisnega kandidata.

Anže Logar, Nataša Pirc Musar in Milan Brglez
Anže Logar, Nataša Pirc Musar in Milan Brglez FOTO: Aljoša Kravanja

Debata je nanesla tudi na predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič, ki se je na državni proslavi ob častni straži obrnila proti ljudem ter z razprtimi rokami spodbudila k večjemu aplavzu. Nedavno pa je potekalo še snemanje v dvorani državnega zbora, kjer je za otroke z rakavimi obolenji potekal simbolni boksarski obračun med poslancem Dejanom Zavcem in Klakočar Zupančičevo.

Brglez je bil mnenja, da je dogodek na rdeči preprogi bil protokolarni spodrsljaj, ker se ni točno vedelo, kaj se sme in kaj ne. Je pa podprl snemanje v parlamentarni dvorani, ker gre za dobrodelni namen. Logar je poudaril, da takšne manifestacije v državnem zboru niso potrebne. Pirc Musarjeva se je za snemanje strinjala, da je bil prostor neposrečen. Je pa pojasnila, da je njej "važna vsebina. To je za otroke, za male bojevnike."

Pirc Musarjeva pravi, da ve, da je "Urška Klakočar Zupančič srčna ženska in da bo naredila vse in še več za te otroke, bi bilo pa morda boljše, če bi tokrat šla v ring."

Anže Logar, Nataša Pirc Musar in Milan Brglez
Anže Logar, Nataša Pirc Musar in Milan Brglez FOTO: Aljoša Kravanja

"Dober namen ne opraviči tega," je bil kritičen Logar. Po njegovem mnenju, je državni zbor prostor, kjer se lahko veliko naredi za otroke, se sprejmejo posebni ukrepi, da se določene stvari olajšajo otrokom in njihovim staršem. Predsednica državnega zbora je glavni protagonist, ki to lahko spelje, pravi Logar.

Kandidati so se ozrli tudi na morebitne vloge prvih dam ali prvih možev. Brglezova žena se ukvarja z otroki s posebnimi potrebami in migrantskimi otroki, zato je Brglez prepričan, da bo iz lokalne to prenesla na bolj nacionalno raven. Pirc Musarjeva pa meni, da je njen mož "odličen zgodovinar, ki se bo ukvarjal s slovensko kulturno dediščino z vsem srcem in znanjem, ki ga ima in tega ni malo."  Logarjeva partnerka je socialna delavka, ki se ukvarja z osebami s posebnimi potrebami in bo na tem področju še naprej aktivna ter bo nudila "pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo," se pa ne bo silila v ospredje.

Na koncu soočenja so kandidati izrazili še svoje mnenje glede predsedniške rezidence. Logar je omenil, da to da "poseben pečat državi." Pravi, da je temu naklonjen, vendar ne brez političnega soglasja. "Slovenija je ena izmed redkih držav v Evropi, ki tega nima," je povedala Pirc Musarjeva. Ni nepomembna, saj kaže tudi na zunanji izgled države. Proti je pa bil Brglez, ki je dejal, da se ne zavzema za predsedniško rezidenco. Vse dejavnosti je po njegovem mnenju možno narediti znotraj protokolarnih objektov. "Ugled v tujini si moramo narediti z načelno držo," je zaključil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (254)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Đihadist
10. 10. 2022 18.53
+2
Idijotizem iz obeh strani najbol da bi se posical koker 44tega. lp.
jutri_pa_res
09. 10. 2022 20.22
-1
Kakor za Brgleza, sem se spraševal tudi za Fajonovo, kje je razlog, da je zapustila mesto EU poslanca in pred volitvami sprejela vodenje SD in potem mesto ministrice. Popušila je vsaj 5x večjo EU plačo. Ampak izgleda da so to vse zvesti SD vojščaki, ki sledijo ukazom vrhuške iz ozadja. In ta ima po potrebi za vsakogar kaj na zalogi. Glej primer Magajna, ko poslanec ni glasoval po komandi in so mu v kratkem policaji udarili v stanovanje in na računalniku kao našli sliko mladoletnice z razgaljenimi prsmi. Kasneje so se diski med procesom izgubili, človek pa je bil psihično uničen.
biser2011
08. 10. 2022 19.43
-9
SABINA SENČAR !!! naj bo sprememba
Rookoko
08. 10. 2022 19.35
-2
Logar izgubljen v enoumju... stranke.
son?ek11
08. 10. 2022 17.32
+4
Edini, ki nima nič masla na glavi, je Kordiš, zato pa jim gre tako na živce, ker mu nimajo kaj konkretnega očitati. Ravno tako ne Mescu!!!
Posteni
11. 10. 2022 13.23
Kaj bi mu pa ocitali... On sam sebi zbija procente tko da jih drugi ne rabijo...
peresni
08. 10. 2022 16.08
+8
Nasedajo na prazne spine sds o boksanju in podobno...namesto da bi govorili predvsem o Logarjevi vlogi v najčrnejših dveh letih demokracije v SLO, o kršenju ustavnosti, o Logarjevi vpletenosti v rušenje rtv, sta, napadanju novinarjev in vseh drugace mislecih civilnih združb... Dokler pristajajo na sds diskurs, bodo pušili. To pomeni izdajo večine "normalnih" Slovencev, za katere predstavnike bi se naj primarno predstavljali.
biser2011
08. 10. 2022 19.41
-2
mhri47
08. 10. 2022 13.34
-4
Nataša in Anže imata vsaj podstrešje počiščeno, Brglezu se pa vidi da je pupa
peresni
08. 10. 2022 16.09
+7
Anže je trdi janšist v začasni preobleki ovčke, ki je za normalno razgledane povsem prozorna.
son?ek11
08. 10. 2022 17.28
+4
O logarju močno dvomim, ima kaj počiščeno. Je samo janezov lakaj .
son?ek11
08. 10. 2022 17.29
+6
Pa ste že vsi pozabili, kako naduto, cinično se je logar obnašal v parlamentu??...
sllaa
09. 10. 2022 09.46
+1
to vsi vedo, razen onih dveh, ki nimata šans na volitvah.
nod30
08. 10. 2022 13.15
-5
muslarca je pokvarjena do kraja... kave ne bi z njo spil ! tale podtaknjenec brglez z izbuljenimi frnikulami je pa mal psihota
Bombardirc
08. 10. 2022 13.15
+9
Svečke vi samo hvalite logarja, na koncu ga bo jajo kar sam odrezal, ker mu bo postal prenevaren v stranki. Ne bo prvič...
son?ek11
08. 10. 2022 15.14
+7
Bombandirc, iz tvojih ust v božja ušesa!!!!!
Pikapokapolonica
08. 10. 2022 13.01
+8
Ne razumem, da kandidirajo osebki s tono masla na glavi. Kaj res ne vejo, da bodo razkrinkani se pred volitvami?
jank
08. 10. 2022 12.47
+13
Logar, član vodstva SDS, trdi, da kandidira ob podpori volivcev, kar pomeni, da si ne upa kandidirati ob ekskluzivni podpori lastne stranke. Kaj to pomeni? Ali se sramuje lastne stranke, ali pa želi volivce preslepiti. Kam je padla ta destruktivna stranka.
son?ek11
08. 10. 2022 14.50
+3
Ni pa ga sram, da ga sds financira!!!!!! In kdo koliko je dala stranka v njegovo kandidaturo? Nsi so za ceglarja stran vrgli 50 000 našega denarja, sd prav toliko, Kordiš je porabil 10 000, no za logarja je pa tajna, koliko je vanj vložil sds našega denarja
no-future
08. 10. 2022 12.46
+6
Če zmaga Logar je enako kot da ste podpisali da se strinjate z nuklearnih napadom. Kajti jansha bo takoj potencial napad na Rusijo. To pa veste kaj pomeni. Ljudje dejte si pamet v glavo in jansho je treba izgnat ven iz Slovenije naj gre tam k orbanu pa naj se igrajo igrice kot otroci
jank
08. 10. 2022 12.43
-6
Resnica je sledeča, Janšo za predsednika, volimo Logarja!
no-future
08. 10. 2022 12.48
+8
Dej jutri boš pa jokal Vem da si se mlad in zelen ma ko te bo jansha mobiliziral in bos moral na fronto bo pa mamica spet morala posredovati da te resi
korošc
08. 10. 2022 12.39
+8
Logar ima mogoče shizofrenijo?
misterbin
08. 10. 2022 12.42
-10
korošc............Ti ne obsojaj drugih po sebi .
korošc
08. 10. 2022 13.21
+5
Jaz sem trdno prepričan kaj sem…. Niti pod razno nimam dveh obrazov….
korošc
08. 10. 2022 12.38
+13
Je pa ena stvar pozitivna glede svečistov… začeli smo hodit na volitve….volimo pa izrecno proti mračizmu👍
tip_23_lj
08. 10. 2022 12.31
+15
Recimo STOP bolanim SDS osebkom!
Samo DESNO je pravo
08. 10. 2022 12.48
-7
tip_23_lj-tudi tebi bi morali reči stop že ob rojstvu. Verjetno so te vzgajali v LGBT..narcisek rdeči..
natmat
08. 10. 2022 12.25
+14
V najbolj kočljivi situaciji je prav Logar!!Saj mora igrati dvojno igro!!Problem nastane če ne zmaga...še en poraz in komunistični odpad SDS bo propadel!!
Betuul
08. 10. 2022 12.25
-7
Vsi trije še niso vidl boxerja ! Kdo bi ga bolje peljal; če bi jih postavil na neko ravnino! Tako za en boxerkros
no-future
08. 10. 2022 12.21
+14
Nekaj morate vedeti če zmaga Logar pomeni da je predsednik jansha. Torej vsi vemo da janshi je cilj vojna. Takoj ko zmaga Logar bo jansha uvedel izredne vojne razmere v drzavi in bo mobiliziral mladino v vojsko. Potem bodo pa tej isti kateri sedaj oh in sploh hvalite logarja boste jokali za svojimi sinovi ali pa boste bežali iz drzave. Ker neki pravi zavedni Slovenci teh pokvarjencev od SDS ne bi volili.
Betuul
08. 10. 2022 13.55
-5
gostb6fa2
08. 10. 2022 12.00
-9
Musarjeva ima veliko masla na glavi. Kar naenkrat nima nič z vodenjem moževih podjetij. Verjetno najbolj poštena od vseh kandidatov.