Predsedniške volitve 2022

Pirc Musarjeva zavrača demagoška in politična obračunavanja glede sprave

Ljubljana, 03. 11. 2022 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vodja komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman je v javnem pismu kandidatko za predsednico republike Natašo Pirc Musar zaradi obiska komemoracije na Sv. Urhu spraševal o njenih stališčih do povojnih pobojev. Pirc Musarjeva meni, da je treba za spravo narediti več, a si hkrati ne želi, da se ta zlorablja za politične obračune.

Jože Dežman
Jože Dežman FOTO: Bobo

Dežman meni, da naj bi bila komemoracija na Sv. Urhu spoštljiv poklon žrtvam, ki jo je ljubljanski župan Zoran Janković "izkoristil za izražanje skrajnih, do demokracije in svetosti mrtvih sovražnih stališč". S tem, ko je znova ponovil, da domobranskih spomenikov v Ljubljani ne bo, pa je po Dežmanovem mnenju zanikal "najhujši bratomorni zločin v slovenski zgodovini".

Janković je namreč v nagovoru na spominski slovesnosti pri nekdanji domobranski postojanki na Svetem Urhu ob dnevu spomina na mrtve potegnil ostro ločnico med partizani in "domačimi izdajalci". "V spomin nepotrebnim žrtvam, ki so jih domači izdajalci skupaj z okupatorjem tu pobili." Želeli so živeti na svoji zemlji in govoriti svoj jezik in imeli so za sosede domobrance, je dejal.

Zoran Janković na Svetem Urhu
Zoran Janković na Svetem Urhu FOTO: POP TV

Ker je Janković v tem nagovoru na Sv. Urhu izrazil podporo Pirc Musarjevi, se Dežman z javnim pismom obrača nanjo in jo sprašuje, ali bo kot predsednica v zameno za Jankovićevo podporo zagovarjala tudi politike, "ki nas vodijo naravnost v sramotno zavrženo civilno religijo titoizma". Sprašuje jo tudi, kaj bo storila, da bodo posmrtni ostanki v skladu z zakonodajo dobili pravico do groba v Ljubljani, ter ali bo prevzela spravno izročilo aktualnega predsednika Boruta Pahorja.

"Želim si, da se mladih generacij s tem ne zastruplja več"

Pirc Musarjeva se je danes za STA strinjala, da je aktualni predsednik Pahor naredil veliko za spravo. "Imamo spomenik sprave, česar marsikatera država vzhodnega bloka ni zmogla," je dejala. Izpostavila je Češko in Hrvaško. A je po njenem mnenju treba narediti še več.

Vprašala se je namreč, kaj še lahko storimo, da politika tega ne bo več uporabljala za razdvajanje slovenskega naroda. "Večkrat sem povedala, da mi izrazito ni všeč, da se vprašanje sprave zelo demagoško zlorablja za politična obračunavanja, predvsem pred vsakimi volitvami," je poudarila.

Želela bi si, da si vsi priznamo, da je bil narodnoosvobodilni boj "vendarle najbolj domoljubno dejanje v zgodovini Slovenije". Da smo bili pač na pravi strani zgodovine, ko smo se borili proti fašizmu in nacizmu. "Povojni poboji brez sodnih postopkov pa so zločin in tega lahko tudi zdaj jasno in glasno obsodim," je dejala. "Iz srca si pa res želim, da se mladih generacij s tem ne zastruplja več," je dodala.

Dežmanovega pisma sicer še ni podrobno preučila, "dejstvo pa je, da je po mojem mnenju ravno gospod Dežman tudi eden od soodgovornih za to, da se ta razlog v narodu razpihuje". Kot zgodovinar bi po njenih besedah moral biti bistveno bolj znanstveno previden, ne pa politično demagoški.

NSi: Župan je zlorabil praznik

V zvezi z Jankovićevim nastopom ob grobovih žrtev pri sv. Urhu so se oglasili tudi v NSi. Po njihovem mnenju je župan zlorabil spomin na mrtve celo z ideološko diskvalifikacijo predsedniškega kandidata Anžeta Logarja. Politične akterje zato pozivajo, da se tudi v predsedniški kampanji vzdržijo sovražnega govora in skrbijo za visoke standarde politične kulture. Tudi Logar se je sicer v kampanji in javnih objavah zavzel za spravo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (430)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ćurkl
07. 11. 2022 13.07
Prava sprava bi se začela oblikovati, če bi nekdo sprožil resno preiskavo, na Državnem nivoju, ki bi poiskala sodelavce pri povojnih pobojih domobrancev in njihovih družin. S tem bi slovenski narod doživel katarzo, po kateri bi iz državne politike odleteli vsi hujskači tipa "rdeči:beli". Do takrat pa bomo vsi obirali 100 let stare (človeške) kosti, ki nam jih mečejo z desne in leve. Zmoremo?
resslovenka
06. 11. 2022 09.36
Da se ta narod spravlja že 80 let, je pa tudi milo rečeno-čudno in nenavadno. Pa toliko vojn je že bilo, v katerih so bi udeleženi tudi Slovenci. To se počne z razlogom. Skreganemu narodu je lahko vladati! Star rek! 😏
resslovenka
06. 11. 2022 09.32
+1
Sicer nisem mislila iti volit. Pa sem se premislila. Volila bom Natašo Pirc Musar. Ni bila sicer moja izbira v 1.krogu, pa vendar se mi zdi, da bo njena politika, vodenja te države bolj uravnotežena kot Logarjeva. Logar se je preveč zapletal, predvsem pa zelo pazil, da ne reče nekaj, kar bi lahko še dodatno sprožilo nelagodje proti SDS in JJ, ki ga je vse več in več. 😎
EUROPA
07. 11. 2022 15.16
+1
MOTIŠ SE, ONA LAŽE. POJDI SI POGLEDAT RUSKO DAČO. AMPAK TO NI NIČ. POGLEJ SI HOBOTNICO PODJETIJ, KI JIH IMATA V LASTI Z MOŽEM. ONA JE ODVETNICA.
kr_en_moz
05. 11. 2022 11.30
-1
Prva izbira Kučana, tretja izbira Pernatega, za mene zadnja izbira. Rajši covid, ko Musar
Trglav
05. 11. 2022 08.29
+0
Sprava je trenutno nemogoča! Politiki je tudi ne morejo zapovedati. Mimogrede, sprava se je zgodila že v Jugi, saj poznam kar nekaj primerov, ko so se poročili potomci iz partizanske in domobranske strani. Pa to ni nobenega motilo. Bili so ljudje na vodilnih mestih, ki so bili že takrat na drugi strani, pa je bilo to za narod sprejemljivo. V samostojni Sloveniji pa ste desničarji to spet porinili na samo dno, oz. še več, pod to mejo. Ravno zato je tudi uravnoteženost nesprejemljiva. Naj pojasnim! En pošten in en lopov - kaj dobimo z uravnoteženostjo? Drug primer: Eden je zelje, drugi meso? Kaj dobimo z uravnoteženostjo? Torej, ne gre. Ko bomo normalni, se bo to zgodilo samo po sebi!!
Defragment
04. 11. 2022 15.13
-1
Nataša Pirc Musar kandidira iz čistega prestiža. Ona ni primerna za predsednico. Gestikulira zelo podcenjevalno in s posmehom. Proti Logarju ji je pa edina rešilna bilka samo to, da je nasprotnik član SDS. Kdor jo bo volil, naj se ne pritožuje nad višino davkov, ki jih plačuje. Večina plačujemo višje davke tudi zato, ker jih nekateri plačujejo premalo. A ne Nataša?,
JApajaDAja
04. 11. 2022 11.16
+1
natašina shema lastništva firm je kot ruske babauške....eno odpreš in notri je še ena....itd do zadnje :-)
EUROPA
07. 11. 2022 15.11
+1
Če bo nataša zmagali, se pejmo vsi TAJKUNE. Bančne luknje pa naj krpa Evropska Unija in Nato.
jodr
04. 11. 2022 08.52
+4
Sovražni govor, ji si ga je privoščil Janković je zrel za kazenski pregon!
pekoči paradižnik
04. 11. 2022 10.46
+0
Pred njim v vrsti za kazenski pregon je vsa sdss sekta, pa še kdo.
sinhron
04. 11. 2022 10.51
+0
če človek pove resnico je to za SDS-OVCE to sovražni govor !?
vito
05. 11. 2022 11.58
+1
Zacnite ga, jodrl, kaj cakate??? Gotovo vam bo uspelo🤣
za naše
04. 11. 2022 08.33
+2
Vse bolj kaže ,da drvimo v enostrankarski sistem! Izgleda ,da so volilci in zagovorniki teh partijcev sami potomci komunistov iz bivših yu.republik?! Bog naj pomaga Sloveniji mi ji ne moremo več.
SLObunkeljn
04. 11. 2022 09.53
+7
A niso volivci na spomladanskih volitvah ravno zagrizenim bivšim partijcem rekli NE?
St. Gallen
04. 11. 2022 13.43
+0
son?ek11
04. 11. 2022 08.23
+11
Zakaj morajo ta grobišča biti večna vprašanja na vseh volitvah??? Pozabimo že enkrat!! Pa saj niso vse izkopa e kosti od pobitih domobrancev, mogoče jih je več od pobitih partizanov in civilnih prebivalcev!! Nehajte že enkrat na ta način deliti ljudi!!
Cool8
04. 11. 2022 08.10
-1
Gospa Pirc Musarjeva je tukaj jasna zmagovalka, g. Logar pa naj ostane še naprej v svoji stranki SDS visoki funkcionar, kakor je to mesto zasedal do sedaj, naj jo zaseda še naprej. Ne spada on na predsedniški stol, ker je prevelik za njega !
jodr
04. 11. 2022 08.53
+1
Ona je jasna zmagovalka v tanzicijski tajkunizaciji Slovenije.
EUROPA
07. 11. 2022 15.14
+1
ONA JE TAJKUNKA, MOŽ JE POKASIL 350 MILIJONOV€ - JE DOKAZANO PRI PREUČEVANJE BANČNE LUKNJE NLB. Mi smo v črno luknjo NLH nafatorali 9 milijard evrov - za božjo voljo ljudje, kje živite, da to ne vidite. SPET BI MUSARJEVO RADI POSTAVILI ZA PARAVAN.
sinhron
04. 11. 2022 08.03
+1
Edino pravilno , to poceni demagogijo , ki jo prodaja Janša s somišljeniki je treba enkrat za vselej zavreči , ker ta ne prinaša drugega kot razdor , ki ustreza samo njim , kajti samo v kaosu se znajdejo !
Perivnik
05. 11. 2022 08.29
-1
Sinhron - razdor v Slovenijo vnašajo levičarji in nasledniki povojnih komunistov, ker nočejo priznati povojnih pobojev civilistov, otrok, žensk, starčkov, itd. vseh ostalih, tudi domobrancev, brez sojenja. Pobijanje "vojakov-ujetnikov" brez sojenja, je najhujši zločin nad človeštvom!!! Te "demagogije" se ne sme zavreči, ampak reči "bobu bob". Priznati, kar je bilo storjenega in se opravičiti. Do tedaj pa bo obstajal razdor med Slovenci, čeprav "tihi". Tisti, ki smo žrtve komunizma in ni nas tako malo, ne samo "je..be..no malo", tisti zahtevamo opravičilo, potem gremo pa lahko dalje. Do tedaj ste pa vsi tisti, ki ste nasledniki komunizma, v naših očeh slabiči, bojazljivci, ..
HauSSer
05. 11. 2022 12.24
+1
@perivnik; v naših očeh pa boste vedno in samo navadni domači izdajalci, ne vredni zaupanja, ki ste se prodali za topel obrok in obleko! Tudi Nemci vam niso zaupali, kaj šele spoštovali...živite s tem!
Ugovor vesti 133.člen
03. 11. 2022 21.50
+1
Ko bereš kako nekateri gledajo na povojne zločinske poboje otrok, žensk, moških, skratka celih družin, ki so se samo hoteli umakniti pred boljševistično revolucijo, ki je vse upravičevala. Nobenega sojenja, dokaza o krivdi. Za komuniste, ki so imeli krvave roke je bil edini dokaz krivde, da so hoteli oditi, ker niso želeli živeti v komunistični diktaturi. O kakšni svobodi, ni bilo niti duha, niti sluha. Edino, če si bil tiho, ovaduh, ali del privilegirancev. Ne glede ali si bil v pravih bitkah, ali si pokazal edino junaštvo in dvignil roko nad nedolžne sodržavljane, že po vojni. Gre za pieteto in človeški odnos. Nihče ne zasluži smrti, brez sojenja, dokazov, le kaj so naredili komu otroci, ženske, tudi nedolžni možje. Resnica je, da smo in še vedno slavimo tudi morilce.
HauSSer
04. 11. 2022 08.02
+7
@risss; " Nihče ne zasluži smrti brez sojenja dokazov....." Kdo pa je sodil milijonom, ki so jih odvlekli kot živino v koncentracijska taborišča in jih pobili brez razloga?? Ovadeni so bili od tistih, za katere t(v)i zahtevate dokaze, sojenja, odvetnike in pravne norme ki veljajo danes😏. Ne bodi naiven, da ne rečem smešen....kje pa so bila sojenja v letih od 1941-45?? Postavi se v tisti čas, cela Evropa razrušena, milijone beguncev....nacizem in fašizem je bil v tistem trenutku največje zlo in jasno da so z njim obračunali takoj in brez milosti. Iz današnjega časa je lepo pametovati, takrat so bili drugačni standardi (pravni, ekonomski....). Se pa strinjam, da povojni poboji niso junaška dejanja in bi se jih bilo treba prav tako sramovat, ampak kot sem dejal, akcija - reakcija. Vsem mora biti jasno, da če bi zmagal nacizem in z njimi naši "bratje" domobranci, midva verjetno ne bi sedajle komentirala v slovenščini. DOMOBRANSTVO je najtemnejši, izdajalski in ponižujoč madež v slovenski zgodovini. Dokler si ti in tvoji somišljeniki tega ne priznate, menim, da sprave ne bo.
pekoči paradižnik
03. 11. 2022 21.35
-2
Kletni komentatorji, janševci,... ste navadna domobranska latrina, s prepoznavno vsebino, ki nikoli ne bo spadala drugam, kot na gnojišče zgodovine!
pekoči paradižnik
03. 11. 2022 21.34
+1
sds je diagnoza,... janševec je karakter,... terapija: izolacija, volitve ... Na predsedniških volitvah volimo Natašo Pirc Musar,... na lokalnih volimo župane, ki niso iz janšističnega gnezda,.... na referendumu glasujemo 3 x ZA,... to bo najboljša terapija, bo sicer trajalo, ampak je vredno vztrajati!
pekoči paradižnik
03. 11. 2022 21.33
+2
leta 45 so vzklikali: Smrt fašizmu, svoboda narodu,... leta 2022 vzklikamo: Smrt janšizmu,... svoboda narodu in zgodovinskim resnicam! Idejni vodja in generator obeh .....izmov je ostal isti,... vztrajna rkc.
HauSSer
03. 11. 2022 21.31
+3
Slovensko domobranstvo k slovenski zgodovini ni dalo niti enega samega svetlega prispevka in je najtemnejši in najbridkejši izdajalski madež v slovenski zgodovini
jodr
04. 11. 2022 08.56
-2
Slovenski komunizem je enako temen madež v slovenski zgodovini.
HauSSer
03. 11. 2022 21.30
+7
Celotna sodobna Evropa, pa tudi Republika Slovenija, je utemeljena na vrednotah boja proti nacizmu, katerega sestavni del je bilo tudi Slovensko domobranstvo. Noben uradni predstavnik Republike Slovenije zato ne bi smel izkazovati kakršnekoli časti Slovenskemu domobranstvu, še najmanj pa pripadniki Slovenske vojske. Zavedamo se, da gre pri polaganju venca Slovenskemu domobranstvu s strani trenutne vlade za namerno spreobračanje zgodovine in ustvarjanje delitev med ljudmi, ker to potrebuje trenutna oblast, ki se ohranja le še s sejanjem sovraštva med ljudi.
INAZ
03. 11. 2022 21.18
-2
Njen edini adut je pljuvanje po JJ in SDS ter prejšnji vlade. Se da na tem zmagati volitve?
HauSSer
03. 11. 2022 21.35
+6
@inaz; pljuvanje po JJ in prejšnji vladi, pomeni boj proti lažem, korupciji, kriminalu, žaljivkam, podtikanjem, potvarjanju zgodovine - kot ti počneš v spodnjem zapisu.....to vse pomeni anti janša program!!
St. Gallen
03. 11. 2022 21.02
-2
v Svici smo zadovoljni