Volitve

'Sloveniji ni treba odkrivati tople vode, temveč mora le prevzeti dobre prakse iz tujine'

Ljubljana, 05. 04. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER, M.P.
Komentarji
74

O besedah, obljubah in napovedih predstavnikov političnih strank, ki so se udeležili drugega predvolilnega soočenja, so spregovorile tudi odvetnica Nina Zidar Klemenčič, podpredsednica evropskega mladinskega foruma Anja Fortuna in izvršna direktorica Združenja Manager Petra Juvančič. Kako so videle obljube, ki bi mladim pomagale do stanovanja, ter besedne dvoboje o plači in reševanju energetske krize? "Žal pri nas zelo radi pišemo strategije, zelo težko pa nato pridemo do operativne izvedbe," je stanovanjsko problematiko komentirala Juvančičeva.

Da ideje, ki so jih politiki predstavili na drugem predvolilnem soočenju, niso nove, je poudarila podpredsednica evropskega mladinskega foruma Anja Fortuna. "Pogovarjali so se, kot da bi izumljali toplo vodo, a veliko teh idej je bilo že predebatiranih, številne organizacije so jih tudi že predstavile," je dejala v oddaji 24UR ZVEČER. Ob tem pravi, da jo moti predvsem to, da se o teh stvareh le pogovarja, narejeno pa ni bilo še nič. "Mi čakamo na implementacijo stvari."

"Treba se je zavedati, da je po svetu veliko modelov, ki že funkcionirajo. Ni treba izumljati tople vode, lotijo naj se tistih stvari, ki že funkcionirajo, in naj jih implementirajo," je jasna.

Z njo se strinja tudi odvetnica Nina Zidar Klemenčič: "Povedali smo jim o različnih modelih iz tujine, ki že delujejo in ki bi jih bilo treba le implementirati v naš sistem. Dvomilijonski Sloveniji ni treba odkrivati tople vode, temveč mora le prevzeti dobre prakse iz tujine."

Drugo predvolilno soočenje
Drugo predvolilno soočenje FOTO: Aljoša Kravanja

 

Ob tem dodaja, da jo zanima, kdo bo po volitvah znova sedel za mizo s civilnodružbenimi organizacijami in začel aktivno pripravljati model, ki bi rešil stanovanjsko problematiko. "Velik problem, o katerem skoraj nihče ne govori, so tudi 'čista' socialna stanovanja gre za tiste družine, ki niso zmožne plačevati neprofitne najemnine ali stroškov bivalnega prostora, o čemer pa ni na tokratnem soočanju nihče govoril," je še poudarila.

Da se v predvolilnem obdobju sliši veliko obljub, medtem poudarja izvršna direktorica Združenja Manager Petra Juvančič. "V oddaji smo slišali, da je bila že leta 2015 spisana resolucija, ki je veliko teh rešitev že omenjala. Žal pri nas zelo radi pišemo strategije, zelo težko pa nato pridemo do operativne izvedbe," je izpostavila.

Izpostavlja tudi dva vidika, prostorsko politiko in centralizacijo države. "Prepričana sem, da bi marsikatera mlada družina želela živeti na zelenem podeželju, če bi hkrati imeli javno infrastrukturo, da bi nam omogočala hitre povezave," meni.

Kaj pa ideja o skandinavskem modelu? "Če je to javnofinančno vzdržno, v tem ne vidim nič slabega. To bi lahko bila dobra stvar, ki bi mladim pomagala, da bi tisti del plače, ki ne gre za dohodnino, izkoristili za reševanje svojega stanovanjskega problema," odgovarja Zidar Klemenčičeva, ki ob tem poudarja težavo, da je pristojnost za stanovanjsko problematiko v Sloveniji prenesena na občine. "Večji poudarek bi morali dati odgovornosti države, da oblikuje in uresničuje stanovanjsko strategijo. Težava je v tem, da je država svojo odgovornost vedno prenašala na lokalne skupnosti, ki pa te odgovornosti ne zmorejo."

"Kar se tiče napovedane spremembe pri mladih, se sliši zelo prijetno, je pa treba preučiti tudi vzdržnost in vpliv na javne finance," je poudarila Juvančičeva. Zanima jo tudi, kdo bo naslednji finančni minister, ki se bo ukvarjal z javnim dolgom. "Zelo rada imam rek 'Ne poslušajmo le, kaj govorijo, temveč tudi glejmo, kaj delajo'," ob tem poudarja.

'Problematika stroškov socialno ogroženih ima že zelo dolgo brado'

Na soočenju so spregovorili tudi o energetski krizi. "Problematika stroškov socialno ogroženih ima že zelo dolgo brado. V neprofitnih najemnih stanovanjih veliko družin ne more plačevati stroškov; zdaj ko se naberejo še veliki stroški ogrevanja, bi se pričakovala pomoč za najbolj ogrožene," je glede obljub predstavnikov dejala Zidar Klemenčičeva.

Fortunova medtem pravi, da energetska kriza na mlade vpliva z več vidikov. "A vprašanje je tudi, kako bo to vplivalo na prihodnje generacije."

V soočenju je prišlo v ospredje tudi vprašanje plač Roberta Goloba. Ob tem se vse sogovornice strinjajo, da tema le odvrača pozornost od drugih, pomembnejših vprašanj. Od kandidatov si želijo predvsem sodelovanje in konec razdeljevanja naroda. "Te razprave spremljamo že zelo dolgo in le zameglijo probleme. Če primerjam s športom noben športnik na tekmovanju ne zmaga tako, da obračunava s svojimi nasprotniki. Zmaga tako, da se osredotoči nase in na svoje treninge ter izboljšuje svojo vsebino dela," je dejala Juvančičeva, ki ob tem pravi: "Lahko se tudi vprašamo, ali so plače v politiki prenizke in tako ustvarjamo negativno selekcijo."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Minovak
06. 04. 2022 10.24
+0
Danes mineva 81 let od prve kolaboracije slovenskih komunistov z nacisti, kjer so pokazali svoj pravi obraz in hotenja. Bili so največji izdajalci in izkoriščevalci svojega naroda, kar so ostali do tega trenutka in naprej. Laž ter zavajanje sta njihova nesmrtna duša. Še pomnite "tovariši"???
User2120423
05. 04. 2022 17.34
-5
Koliko je ura Romana Tomc? Romana Tomc: "Vlada dela dobro." Kako ste Romana Tomc? Romana Tomc: "Vlada dela dobro." Greste na kavo Romana Tomc? Romana Tomc: "Vlada dela dobro."
Enota NAprej
05. 04. 2022 16.13
-7
plače imajo res prenizke! to bo to, končno rešitev, povečat plače politikom da bo pozitivna selekcija. ubogipolitiki5 ali 10 na 1919
crni jezdec
05. 04. 2022 14.58
-4
se par dni in adio falanga
bb996
05. 04. 2022 14.47
+3
Vsi, ki ste za levo stran vam je pot na Jug široko odprta!
cakra
05. 04. 2022 14.19
+12
Najbolj noro je ko nekatere stranke že ves čas nabijajo o fašizmu ki je pri nas in to se ponavlja iz soočenja v soočenje. Vprašanje če kateri od teh ve kaj je fašizem. Počasi bodo morali izbrati neke nove besede drugače se jih bo narod naveličal.
pravičnež
05. 04. 2022 16.41
+6
kr_komentar
05. 04. 2022 12.41
+11
Saj vsi vemo, da se te teme med seboj povezujejo? Že stanovanjaska problematika je povezana tudi z okoljsko in zaposlitveno... Mnogi, tudi G. Vrtovec, npr. zagovarjajo pozidavo primestij v duhu "nazaj v naravo", nihče pa ne omenja urbanizma. Potem pa imamo razvlečena primestja z arhitekturo individualnih hiš v kvazivaški pozidavi na nekajkrat preveliki površini. Škofljica, Brezovica, Domžale, Trzin itd. itd... Mesta so pa seveda grda, vas je pa sveti gral. Povsod pa se na koncu vozimo z avti, ker JP je seveda a) mestna stvar, b) neurejen. Poselitev, ki je hkrati pregosta za naravno idilo, a hkrati preredka za ekonomične storitve. Primer iz naše vasi: Ogromno praznih (pre)velikih hiš iz konca 20. stoletja, v katerih ni nikogar (ker so lastništva seveda med npr. 4 otroci, ki se ne marajo) ali pa je v njej 1 ostareli. Mladi pa gradijo hišo zraven oz. na robu vasi. In namesto da je vas zgoščena, se razvleče... Spet drugi prodajajo na novo zazidljive zelene površine (seveda se ne splača delati), hkrati pa se jezijo, da je preveč "prtepencev" iz - uganili ste - grde grde Ljubljane, Maribora, (drugo največje mesto zraven). Začnimo s tem, ne pa s hrepenenjem po podeželju, kjer se potem površ(i)n(sk)o modernizira in je napredek, ko se na lokalni njivi postavi diskont ter novo krožišče. Industrijske cone so pa sploh izjemne, najbolj ga zmaga tista pri Turjaku... pol hriba so morali odkopati, da so sredi gozda postavili IC, do katere je dostop le - z avtom.
puspan
05. 04. 2022 12.03
+10
Rdeči khmeri samo sanjajo o propadu kapitalizma, čeprav bi brez tega še oni pokrepali.
Tamara Mole
05. 04. 2022 11.59
-10
Romano je tako težko poslušati, še težje gledati njene posmehljive grimase..
?ebula
05. 04. 2022 13.03
-4
pravičnež
05. 04. 2022 16.43
+8
Še težje pa je gledat in poslušat nagravžno Fajonko!
ho?emVšolo
05. 04. 2022 11.57
+5
to je kot gradnja bolnišnic, letališč, zaporov, itd. Obstajajo tipski načrti, zato ne rabiš plačevati drage arhitekte, da postavijo nekaj na ravni zemlji.
deling
05. 04. 2022 10.55
+8
Prevzeti moramo DOBRE prakse iz tujine! To pa pomeni, da NIČESAR LEVIČARSKEGA, NIKOLI. Socialism doesn'work. Je največje zlo, v sto letih obstoja. Izkazano, povsod in vedno, brez izjeme.
marker1
05. 04. 2022 10.53
+8
Teme soočenja so bile dnevna politika po izbiri medija za večjo gledanost , ne pa razprava o prihodnost Slovenije. Žal! Če Golob misli voditi državo z zakoni nevladnih uličnih organizacij, lahko takoj spoka kovčke. To je neresno. Lahko je strokovnjak, je pa zelo daleč od politika. Stranke KUL- a so zrele za politično smetišče. Tudi SD.
MojsterSplinter
05. 04. 2022 10.52
-1
Še 19 dni pa adijo.
razerznak
05. 04. 2022 10.46
+3
zidat zidat pa še vec zidat, pa pol naceloma mal kruto vecjemu kapitalu oz tujim investitorjem mal "prepovedat" nakup le teh stanovanj oz his etc
oježeš
05. 04. 2022 10.40
+10
Ko politik nekaj obljubi, se naredi kot, da nisi nič slišal, ker bo takoj po volitvah postal dementen.
Mister iks
05. 04. 2022 10.31
+9
Še 19 dni do osvoboditve od te nesposobne opozicije. Adijo šipec Šarac in Bratušak. Dobrodošla koalicija Slovenija.
Delavec_Slo
05. 04. 2022 10.14
+14
Vi pa to vodo odkrivati že 30 let, samo vlečete plače za neopravljeno delo!
Vselepo
05. 04. 2022 10.09
+12
Natolcevanje koliko je vsak dolžan, ne zavedate se pa da imamo zgrajene ceste, športne dvorane, kanalizacijo itd. .., za kar so morali delati že naši predniki, mi in tudi vi mlajši boste morali, tako je.
NIKI 2
05. 04. 2022 10.08
+13
Zanima me katera vlada bo uredila da UPOKOJENEC z polno delovno dobo bo imel dovolj svojih sredstev za bivanje v domu starostnikov če pa teh sredstev neglede na polno delovno dobo ne bo imel pa subvencionira država.Ne talo kot sedaj da otroci kateri so na minimalnih plačah morajo doplačevat za starše
Vselepo
05. 04. 2022 10.11
+4
To Glih ni tako če imaš plačo minimalno in brez premoženja, ter ne želiš nič podedoval pol nebom plačeval, šteje pa še prihodek tudi partnerja.
marker1
05. 04. 2022 10.43
+10
Če poslušaš leve stranke, so jih polna usta socialne države. Raje od socialne države bi videli, da bi delavec prejel plačo s katero bi preživel brez socialne podpore države. Enako bi moralo biti s pokojninami, da bi zadostovale za plačilo nastanitve v domovih starostnikov. Kaj pomaga če država pobere previsoke davke delodajalcem, ker mora potem financirati delavce, ki ne morejo preživeti.
Razmisljajoc
05. 04. 2022 10.08
+13
Ja , super velike besede , kje pa je ostala dobra praksa iz tujine !? Bla , bla , bla ...