Volitve

Boscarol: Mi bi radi zgolj delali, ne izplačujemo si dobička, ker hočemo nagraditi svoje zaposlene

Ljubljana, 28. 05. 2018 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Saša Senica/Anja Intihar
Komentarji
2547

Sedem predsednikov strank se je soočilo z mnenji gospodarstvenikov, ki se v Sloveniji spopadajo s številnimi ovirami. Joc Pečečnik meni, da je ''naša država ugrabljena'', saj jo vodi ''birokratska mafija'' - na gradbeno dovoljenje za bežigrajski stadion čaka štiri leta. Precej prahu je dvignila debata, kako dvigniti minimalno plačo, kdo polni proračunsko vrečo in kdo obljublja davčne spremembe.

Več videovsebin
  • Soočenje, 1. del: V naši državi ne vlada vlada, vlada birokratska mafija
    29:37
    Soočenje, 1. del: V naši državi ne vlada vlada, vlada birokratska mafija
  • Soočenje, 2. del: Kako dvigniti minimalno plačo?
    19:19
    Soočenje, 2. del: Kako dvigniti minimalno plačo?
  • Soočenje, 3. del: Kako znižati obdavčitev plač?
    24:25
    Soočenje, 3. del: Kako znižati obdavčitev plač?
  • Soočenje, 4. del: Kakšno prihodnost želijo?
    19:10
    Soočenje, 4. del: Kakšno prihodnost želijo?
  • Soočenje, 5. del: Kakšna koalicija se nam obeta?
    13:16
    Soočenje, 5. del: Kakšna koalicija se nam obeta?

Kaj bo za to storila prihodnja vladajoča garnitura? Sedem predsednikov strank se je v studiu soočilo z izkušenimi, uspešnimi in prepoznavnimi podjetniki: Igorjem Akrapovičem, Ivom Boscarolom, Jocem Pečečnikom in Jankom Kodilo.

Odgovarjali so jim: Janez Janša, Marjan Šarec, Dejan Židan, Miro Cerar, Karl Erjavec, Matej Tonin in Luka Mesec.

Pečečnik čaka štiri leta, Magna dovoljenje dobila v šestih mesecih

Joc Pečečnik že štiri leta čaka na gradbeno dovoljenje za bežigrajski stadion, medtem ko je vlada vse potrebno za prihod Magne Steyr uredila v pol leta. Zakaj takšna razlika? Pečečnik je na soočenju dejal, da bi rad politikom odprl pogled in jih poskušal prepričati, da bi razmišljali bolj podjetniško in manj ideološko. "Boli me srce, ko se peljem mimo stadiona. Rad bi ga obnovil, mu dal dušo," je dejal Pečečnik, ki se 10 let muči z birokracijo v državi. "Naša država je ugrabljena. Projekt je narejen profesionalno, a naša vlada ne vlada državi, pač pa ji vlada birokratska mafija."

Politiki v studiu so se strinjali, da je treba podjetnikom pomagati in jim olajšati pot do gradbenih dovoljenj in poslovanja. "Jaz sem dal jasno zadevo, da se ta projekt uredi, ministrstva med seboj zadevo kooordinirajo. Gre za dober projekt, zato mora v takem primeru vlada presekati vozel. Verjel sem, da bo ministrstvo za okolje in prostor opravilo nalogo, a je očitno ni. Svojo vlogo ima pri tem tudi civilna iniciativa. Za Magno smo se zavzeli, ker gre za ogromno delovnih mest," je povedal predsednik SMC Miro Cerar in dodal, da poskušajo izenačiti domače in tuje podjetnike.

Marjan Šarec ima precej izkušenj z ministrstvi in problem je, da med seboj ne sodelujejo. Od uradnikov je treba zahtevati odgovornost, je bil oster - zadeve se vlečejo leta, kar je občutno preveč.

Dejan Židan je ob tem dodal, da minister ne more vedno stati za nekim projektom, zato so pred kratkim sprejeli določene zakone, ki pa bodo začele veljati šele s 1.7., ko te vlade ne bo več. A bodo prav ti ukrepi olajšali poslovanje podjetnikom.

Karl Erjavec je razkril, da so v različne projekte v Sloveniji vpleteni močni lobiji, zato zadeve stoji dolgo časa: "Zadaj so tako močni lobiji, da lahko odnesejo celo ministra. S Pečečnikom sva sodelovala pri projektu bežigrajskega stadiona, a so se venomer v projekt vpletale civilne iniciative in ga poskušale zrušiti."

Kaj bi storil predsednik SDS Janez Janša, da bi podjetnikom olajšal poslovanje? "Ministri si ne upajo predlagati zamenjave direktorja Arsa, na primer? Predsednik vlade ne more zamenjati ministra za okolje. Zato je potrebno popraviti zakonodajo, da lahko predsednik vlade sam menjuje ministre in treba je spremeniti tudi ves volilni sistem."

'Tretji nivo uradnikov pri nas preprečuje projekte. To je grozljivo'

Igor Akrapovič, še en uspešen podjetnik, je na gradbeno dovoljenje čakal devet let in moral preseliti proizvodnjo celo v Črnomelj. "Tretji nivo uradnikov preprečuje projekte. To je grozljivo. Selitev v Črnomelj je pomenila za naše zaposlene velik problem, ker se vozijo daleč od doma, tudi podjetje ima zato večje stroške s prevozom. Če bi ostali v Ivančni Gorici, bi ostalo za plače ali razvoj. A imeli smo tudi problem v Kamniku, kjer so bili problem medvedi, volkovi in šakali. Pet let smo čakali, da bi dobili zazidljivost!"  Dodaja, da ne potrebuje nobenih subvencij od države, želi si le, da bi se zmanjšale birokratske ovire. 

Mesec meni, da Ljubljana ne potrebuje še enega stadiona, podobnega Stožicam: "Občina naj raje gradi stanovanja in domove za starejše." Pečečnik je na to odgovoril, da gre za projekt, ki bo vseboval mešanico kulture in športa in doprinesel h kvaliteti življenja v mestu. A Luka Mesec je izpostavil še en problem - to, da pride v Slovenijo tuje podjetje in takoj dobi subvencije ter še baranta z vlado, ni dobro.

Miro Cerar ob tem dodaja, da je gradbeni trojček sklop treh zakonov, ki bistveno poenostavljajo pridobitve gradbenih in okoljskih dovoljenje. "Država je res bila ugrabljena in je do neke mere še vedno, a v SMC smo to mero nekoliko zmanjšati," je ocenil delo svoje vlade v preteklih štirih letih. 

'Vsi so me strašili z italijansko birokracijo, a tam sem v štirih mesecih začel graditi'

Ivo Boscarol na počasno odločanje glede stadiona in Magne gleda podobno kot drugi podjetniki. "Vsi so me strašili pred italijansko birokracijo, a v štirih mesecih smo imeli vse dokumente in začeli graditi. Tudi na Kitajskem je podobno. V eni uri in pol sem ustanovil podjetje, odprl račun, davčno številko in začel delati. Danes je čas denar in če se postopki vlečejo, nas drugi prehitijo."

Cerar je dodal, da so za velike investicije imeli hud spopad s Poljaki, Madžarsko. In tu smo zmagali, je dejal predsednik SMC. "Dobili smo ogromne investicije, prek katerih bomo lahko spodbujali industrijo. Res pa je, da so nekatere zadeve narejene, mnoge pa so iz preteklosti in jih bo treba popraviti." Šarec: "Mi se še teh zakonov, ki jih imamo, ne držimo. Dobre uradnike je treba nagraditi, slabe pa kaznovati."

Kako dvigniti minimalno plačo? 

Minimalna plača v letošnjem letu znaša 638 evrov neto oziroma 842,79 evra bruto. Levica se zavzema, da bi se dvignila na 700 evrov. Luka Mesec je poudaril, da blaginjo ustvarjajo vsi - za primer je navedel: ''Delavci pri Akrapoviču delajo izpušne sisteme, inovacije, enako je v javnem sektorju - brez dobrega izobraževalnega sistema Akrapovič ne bo imel izobraženih delavcev''

Gospodarstveniki v našem studiu so poudarili, da v njihovih podjetjih delavci nimajo minimalnih plač. Pečečnik je dejal, da ima tudi čistilka več kot 700 evrov plače. Akrapovič se je strinjal, da so zaposleni tisti, ki kreirajo dodano vrednost, zato jim namenjajo tretjino od letnega prometa. ''Povprečna bruto plača pri nas je 2100 evrov,'' je dejal Akrapovič, ki zaposluje okoli 1200 ljudi. 

Boscarol je poudaril, da v Sloveniji le tretjina ljudi polni proračunsko vrečo, druga tretjina so upokojenci, tretja pa je skupina, sestavljena iz javnih uslužbencev, brezposelnih in drugih, ki so plačani iz davkoplačevalskega denarja. Prav zato je poudaril, da mora biti fokus ravno na prvo omenjeno skupino. Razprava je na tej točki postala precej burna. Mesec se je ostro odzval in Boscarola okrcal: ''Rekli ste, da javni uslužbenci nič ne delajo.'' Nadaljeval je, da povabljeni vsekakor niso reprezentativni gospodarstveniki, da bi bilo precej drugače, če bi v studio povabili predsednika uprave Luke Koper. Gospodarstveniki so kar nekoliko povzdignili glas, češ, čigava pa je Luka Koper. 

Nekoliko nejevoljen je bil tudi Erjavec, ki je poudaril, da so trenutni upokojenci leta vplačevali v državni proračun. Sicer se tudi Erjavec strinja, da mora biti minimalna plača vsaj 700 evrov, saj niso vsi podjetniki tako odgovorni. 

Cerar je poudaril, da so minimalne plače v času njegovega mandata dvignili. ''Vodenje vlade pomeni videti celoto. Gospodarstvu moramo pomagati, da je konkurenčno svetu, višja dodana vrednost namreč pomeni, da se bodo dvignile plače''. Šarec je nadaljeval, da moramo presekati z delitvijo med javnim in zasebnim sektorjem, saj potrebujemo vse. 

Janša je bil jasen, kakšno družbo si želi: ''Ne želim živeti v družbi, v kateri bomo vseskozi razpravljali o minimalni plači. Želim živeti v družbi, kjer se bo splačalo delati in da se bo splačalo dobro delati.'' In kaj predlaga? ''Dvignili bomo splošno davčno olajšavo, ukinili krizno stopnjo DDV, uvedli bomo družinsko dohodnino, ki bo poenostavila celotne postopke. Na podlagi davčnih in ostalih ukrepov bo ljudem v žepih na leto ostalo 900 evrov več," obljublja Janša.

Da bo več ostalo v žepih ljudi, obljublja tudi prvak SD Dejan Židan. Poudaril je, da mora država izvesti davčno prestrukturiranje, in sicer, da zniža obdavčitev dela, tako da bo vsakemu posamezniku v denarnici ostalo vsaj 500 evrov več letno. 

Obdavčitev 13. in 14. plače? Da ali ne? Kako nagraditi zaposlene?

Kakšno je mnenje političnih veljakov in podjetnikov o obdavčitvi 13. in 14. plače? Tonin meni, da ne bi smeli biti obdavčeni z dohodnino. Ivo Boscarol je izpostavil še en problem: "Kaj pri nas sploh je plača? To, kar delavec dobi nakazano? Prvi bruto? Drugi bruto? Plača z regresom in malico ter prevozom? Imam podjetje v Italiji in ne morem primerjati uspešnosti, ker tam dobijo višjo plačo, a so vse te stvari vključene v plačo. Zato ne moremo odgovoriti o obdavčenju 13. in 14. plače, ker niti ne vem, kam to spada pri nas?"

Bi Mesec podprl obdavčitev ali ne? "Mi smo predlagali boljšo rešitev za delavce. Udeležbo delavcu pri dobičku - predlog je bil zavrnjen, a ga bomo ponovno vrnili v obravnavo. Če boste razdavčili 13. in 14. plačo, bodo nagrade dobili, a menedžerji in par izbranih zaposlenih." Kodila je ob tem Mesca vprašal, ali bi morali ob tem delavci tudi pokrivati izgubo? "Če smo uspešni, bi morali mi imeti možnost izplačati 13. in 14. plačo, a diskrecijska pravica lastnika je, da se odloči, komu bo dal nagrado ali ne. Jaz si v 25 letih še nisem izplačal dobička. S proračunskim denarjem se negospodarno ravna," je dejal podjetnik z vzhoda Slovenije.

Tudi Joc Pečečnik si od leta 1989 ni nikoli izplačal dobička. "Podjetniki smo življenje namenili ustvarjanju podjetja. Noč in dan razmišljamo o tem. Smo le ljudje, ki smo edinstveni in tu zato, da ustvarjamo dodano vrednost."

Ko je debata politikov zašla v preteklost in v medsebojno obračunavanje o tem, kdo je oziroma ni kriv za bančno luknjo, je Ivo Boscarol povzdignil glas: "Mi bi radi zgolj delali, ne izplačujemo si dobička, ker hočemo nagraditi svoje zaposlene. Mi jih rabimo. Zato moramo ločiti 13. in 14. plačo, ko delavca nagradimo tako, da ima nekaj tudi za svojo bodočnost, od udeležbe pri dobičku. Vsi ustvarjamo dobiček in če ga bomo lahko delili, si ga bomo tudi mi izplačevali. Zato bi morali imeti zakon, da če hočemo biti razdeliti dobiček med zaposlene, ta dobiček ne bi smel biti še enkrat obdavčen."

Kakšna bo prihodnost?

''Gospodarska rast je plima, ki dvigne vse čolne. Treba je vzpostaviti sodelovanje. Če vlada gradi, modernizira železnice, ceste, skrbi, da je država varna, da več vlagamo v znanost, potem lahko dobro sodelujemo. Tudi tako vlada podpira gospodarstvo in to nam vrača. Se pa strinjam, da je treba najti konkretne rešitve glede davka na dobiček,'' je poudaril Cerar. 

Tonin je opozoril, da se zdi, kot da je dobiček bogokleten. ''Tisti, ki so pametni, dobiček vlagajo v razvoj in tudi v delavce, saj zadovoljni delavci pomenijo tudi to, da bo podjetje preživelo.'' Židan se strinja, da je državi v interesu, da imajo podjetja dobiček. ''A davki imajo svoj namen - da država deluje,'' je poudaril.

Cerar se je ostro odzval na voditeljevo iztočnico. ''Magna bo tovarna avtomobilov, kjer bo zaposlenih več kot tisoč ljudi, Maribor to krvavo potrebuje, in ne zavajajte z besedo lakirnica,'' se je na voditeljeve besede, kaj je pomembneje - domači gospodarstveniki ali tuje lakirnice, odzval Cerar.

Mesec je nato zapeljal pogovor v prihodnost. Poudaril je, da je treba začeti z resnim razvojnim konceptom, da bo Slovenija prodirala z visoko tehnologijo in da država ne bo dopuščala, da inovativna podjetja kupujejo tuji skladi. 

Pečečnik je opozoril, da je vsekakor treba ločiti med slabimi in dobrimi podjetji. Janša je poudaril, da je bilo danih kar nekaj dobrih idej, ki bi jih bilo dobro zapisati v koalicijsko pogodbo. Nadaljeval je, da številni dobri podjetniki v Sloveniji sploh ne želijo, da bi se o njih govorilo, ker imajo potem težave, denimo obiske inšpektorjev. Tako je v medijih več slabih zgodb, prav zato želi ''spremembo klime''. Židan je poudaril, da se bo kriza slej kot prej ponovila in zato je treba govoriti o tem, kaj naj politika naredi, da se leto 2008, ko se je začela zadnja večja gospodarska kriza, ne bo ponovilo. 

Erjavec je nadaljeval, da je treba zgraditi tudi ceste, hidroelektrarne in drugo infrastrukturo, pri tem pa bodo dobila delo tudi mala in srednja podjetja. Ta bi si po mnenju Erjavca zaslužila svoj ministrski resor - za obrt in podjetništvo. 

Šarec se je odzval na Pečečnikovo iztočnico, da nekateri nič ne plačujejo. Opozoril je, da morajo v prvi vrsti zakone spoštovati stranke. ''Če bomo vsi plačevali davke in če bo država to tudi sposobna pobrati, potem se bo klima spremenila, zato predlagamo ustanovitev finančne službe,'' je dejal Šarec.

V studiu sta bila tudi Miro Cerar in Dejan Židan.
V studiu sta bila tudi Miro Cerar in Dejan Židan. FOTO: Damjan Žibert

Kako bi politiki sestavili koalicijo? Kdo bi šel v povezavo z Janšo in kdo ne?

Naša prihodnost je odvisna od sestave koalicije. Bo Janša lahko sam sestavil vlado? "Mi smo sestavili vlado, ko smo bili relativni zmagovalec in tudi, ko nismo bili relativni zmagovalec. Naša vrata so odprta. Kaj je pred Slovenijo? Ne le ti izzivi, o katerih smo danes govorili, pač pa še drugi - izzivi, ki terjajo sodelovanje. Za to smo odprti in upam, da bodo tudi drugi."

Židan in Šarec nočeta z Janšo v koalicijo, kaj bosta torej storila po volitvah? Židan je dejal, da SD Janše zagotovo ne bo klical. "Če bomo mi sestavljali vlado, bomo na pogovore klicali vse stranke razen SDS. Ne moramo namreč pristati na politiko ustrahovanja in neresnic." Janša je na to odvrnil: "Če smo mi radikalni, smo takšni pri zaščiti slovenskih interesov, gospodarstva, blaginje Slovencev. Ste pa vi radikalno nesposobni."

Šarec je dejal, da je sposoben sestaviti razvojno naravnano vlado, ki bo gledala naprej. "Obe vladi sta krivi, da smo 10 let izgubili zaradi krize. Čas je za novo generacijo, za tiste, ki gledamo v prihodnost. Sit sem pogrevanja toplih juh, človek ima tu občutek, da vlada državljanska vojna." Na to, s kom bi sestavil koalicijo, ni odgovoril.

Miro Cerar pa bo po volilni nedelji gledal v prihodnost. "Nadaljeval bom tam, kjer smo sedaj končali. Mi si ne želimo ideoloških prepirov, hočemo sodelovati. Zato smo ustvarili politično stabilnost, modernizirali javno upravo. Moramo prisluhniti gospodarstvenikom."

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

22.06

In kaj bi morala storiti politika v štirih letih, da bi imeli delavci visoke plače, je voditelj izzval podjetnike? Boscarol je predlagal politiki, naj ukine omejitve financiranja strank do 12.000 evrov, pa naj si delijo sredstva, kakor vejo in znajo. Akrapovič je dodal, da je osebno zgrožen nad dogajanjem v naši politiki. "Smo pod pritiskom naših kupcev, v prihodnosti bi morali začeti graditi, a bomo premislili, preden se bomo lotili, če zagotovil s strani politike ne bo." Pečečnik je dejal, da so politiki usmerjeni k blaginji v državi, zato jim predlaga, naj naredijo mavrično koalicijo in se potrudijo sodelovati med seboj. Kodila pa je ob koncu soočenja zaključil - če hočemo Slovenci zmagati, moramo stopiti skupaj. Slovenija lahko zmaga le z dobro politiko.

21.55

'Nov obraz bo nova napaka'

Karl Erjavec si v ponedeljek ne bo premislil. "Pozivam vse stranke, naj podpišejo oblikovanje levega bloka, to Slovenija potrebuje." Janša govori, da ne vodi radikalne politike, a bi vse razprodal." In Erjavec je še zabrusil Šarcu: "Nov obraz bo nova napaka. Kaj ste vi sploh naredili v Kamniku? Poglejte Ljubljano, kako je lepa. Kaj pa je s Kamnikom?" Marjan Šarec se je branil in ga vprašal, zakaj se stalno vrača v preteklost. Matej Tonin je dodal, da bo stranka NSi v vsaki koaliciji, tako levi ali desni. "Mene zanima program, sodelovanje. Nič drugega. Ko bo politika iskala rešitve, bo Slovenija napredovala." Ob tem je Luka Mesec dodal, da bo po volitvah bistveno razmerje moči. "Če bodo volivci podprli Levico, obljubljamo, da bomo naredili vse, da bomo v vladi. Slovenija niso samo bogati, pač pa tudi 280.000 revnih. Šola, kultura, zdravstvo niso strošek, pač pa bogastvo, ki ga je treba bogatiti, ne pa rezati," je dodal voditelj Levice.

21.48

Od tega, kako bomo živeli in kakšno Slovenijo bomo dobili, je odvisno, kakšna bo koalicija. Bo Janša lahko sestavil vlado? "Mi smo sestavili vlado ko smo bili relativni zmagovalec in tudi, ko nismo bili relativni zmagovalec. Naša vrata so odprta. Kaj je pred Slovenijo? Ne le ti izzivi, o katerih smo danes govorili, pač pa še drugi - izzivi, ki terjajo sodelovanje. Za to smo odprti in upam, da bodo tudi drugi." Židan in Šarec nočeta z Janšo v koalicijo, kaj bosta torej storila po volitvah? Židan je dejal, da SD Janše ne bo klical po volitvah. Če bomo mi sestavljali vlado, bomo na pogovore klicali vse stranke razen SDS. "Mi ne moramo pristati na politiko ustrahovanja in neresnic." Janša je dejal, da je Viktorja Orbana Židanova vlada povabila k projektu 2. tira. "Če smo mi radikalni, smo takšni pri zaščiti slovenskih interesov, gospodarstva, blaginje Slovencev. Ste pa vi radikalno nesposobni," je zabrusil Janša Židanu. Šarec je dejal, da je sposoben sestaviti razvojno naravnano vlado, ki bo gledala naprej. "Obe vladi sta krivi, da smo 10 let izgubili zaradi krize. Čas je za novo generacijo, za tiste, ki gledamo v prihodnost. Sit sem pogrevanj toplih juh, človek ima tu občutek, da vlada državljanska vojna." Miro Cerar bo po ponedeljku gledal v prihodnost. "Nadaljeval bom tam, kjer smo sedaj končali. Mi si ne želimo ideoloških prepirov, hočemo sodelovati. zato smo ustvarili politično stabilnost, modernizirali javno upravo. Moramo prisluhniti gospodarstvenikom."

21.32

''Magna bo tovarna avtomobilov, kjer bo zaposlenih več kot tisoč ljudi, Maribor to krvavo potrebuje, in ne zavajajte z besedo lakirnica,'' se je na voditeljevo iztočnico, kaj je pomembneje domači gospodarstveniki ali tuje lakirnice, odzval Cerar. Mesec je zapeljal pogovor v prihodnost. Poudaril je, da je treba začeti z resnim razvojnim konceptom, da bo Slovenija prodirala z visoko tehnologijo in da država ne bo dopuščala, da takšna podjetja kupujejo tuji skladi, ki tako inovativnost odhaja iz Slovenije. Pečečnik je opozoril, kaj je država naredila z davkom na motorna vozila, da so tako številni luksuzni avtomobili v lasti Slovencev registrirani v tujini. Dodal je, da je treba ločiti med slabimi in dobrimi podjetji. Janša je poudaril, da je bilo danih kar nekaj dobrih idej, ki bi jih bilo dobro zapisati v koalicijsko pogodbo. Janša je nadaljeval, da številni dobri podjetniki v Sloveniji sploh ne želijo, da bi se o njih govorilo, ker imajo potem težave, denimo obiske inšpektorjev. Tako je v medijih več slabih zgodb, prav zato Janša želi ''spremembo klime''. Židan je poudaril, da se bo kriza slej kot prej ponovila in zato je treba govoriti o tem, kaj naj politika naredi, da se leto 2008 ne bo ponovilo. Tonin: ''Slovenija je preveč lepa, da bi jo pustili propadati. Treba je ustvariti pogoje, da bodo podjetja ustvarjala dobiček.'' Erjavec je nadaljeval, da je treba zgraditi tudi ceste, hidroelektrarne, in drugo, pri tem pa bodo dobila delo tudi mala in srednja podjetja. Ta bi si po mnenju Erjavca zaslužila svoj ministrski resor - za obrt in podjetništvo. Šarec je dejal, da je Pečečnik podal dobro iztočnico, da nekateri nič ne plačujejo. Opozoril je, da morajo v prvi vrsti zakone spoštovati stranke. ''Če bomo vsi plačevali davke in če bo država to tudi sposobna pobrati, potem se bo klima spremenila, zato predlagamo ustanovitev finančne službe,'' je dejal Šarec.

21.24

Boscarol je vrgel rokavico. Cerar je poudaril, da je res treba pogledati naprej. ''Gospodarska rast je plima, ki dvigne vse čolne. Treba je vzpostaviti sodelovanje. Če vlada gradi, modernizira železnice, ceste, skrbi, da je država varna, da več vlagamo v znanost, potem lahko dobro sodelujemo. Tudi tako vlada podpira gospodarstvo in to nam vrača. Se pa strinjam, da je treba najti konkretne rešitve glede davka na dobiček.'' Tonin je opozoril, da se zdi, kot da je dobiček bogokleten. ''Tisti, ki so pametni, dobiček vlagajo v razvoj in tudi v delavce, saj zadovoljni delavci pomenijo tudi to, da bo podjetje preživelo.'' Židan se strinja, da je državi v interesu, da imajo podjetja dobiček. ''Davki imajo svoj namen - da država deluje,'' je poudaril.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2547)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Qualisvirtalisoratio
03. 06. 2018 10.36
+6
Danes se bo zaključila tale farsa in nateg politikov. Že čez glavo imam ta njihova nakladanja. Je pa lep dan za sprehod tudi na volišča :)
Al83
02. 06. 2018 20.47
-2
BUJICA 23.05.2018 posnetek odaje je na you tubu , pa se sami prepricajte, kaj pomeni Slovenska levica.
Al83
02. 06. 2018 18.15
-3
Je prepovedano povedati, da je Cerar v zameno za NLB obljubil, da bo sprejel 50 tisoc migrantov, banda
JApajaDAja
02. 06. 2018 19.39
+2
Al83
02. 06. 2018 20.38
-1
In te dva kandiderata za nov vlado, ki nista za drugega, kot za u arest.
VolkBrenin
02. 06. 2018 21.32
+3
al ...v moji špajzi so vsako noč trije marsovčki...ki mi kradejo marmelado...najraje slivovo...
mejacrnikal
01. 06. 2018 19.06
+6
V Postojni se govori da bo g.Batagelj podprl desnico
JApajaDAja
02. 06. 2018 19.42
+2
način govora ima bolj podoben onim s prižnice kot pa uspešnemu podjetniku....sicer pa, to je njegova svobodna izbira!
SKRIPT
03. 06. 2018 07.35
+2
To ni vazno,ko se stvari uredijo bo lahko zaprl jamo,kralj sesalcev
ivan.z Doba
01. 06. 2018 18.46
+1
Je lahko predsednik vlade ali koalicijski partner nekdo, ki ponareja dokumente, zlorablja osebne podatke in družbene medije? Je lahko predsednik vlade ali koalicijski partner nekdo, ki ima težave s pojasnjevanjem izvora premoženja; ki po obvodih dobiva denar za kampanjo iz sosednje fašistoidne države; ki po optimistični varianti najema za delovanje stranke in kampanje t. i. mafijske kredite od fizičnih oseb (!), po pesimistični pa prek fiktivnih kreditov pere lasten denar? In za teatralno vrnjen denar še danes ne vemo, kam je bil nakazan ... To so vprašanja za Cerarja, za Židana, za Šarca, za Dobovška, za novinarje in vse, ki pravijo, da jim je mar, kje živimo in kdo to državo vodi.
tomjaz
31. 05. 2018 20.20
-2
Vidim da JJ re-tweet na butalci.si... To pomeni, da ima Čuš še kako prav, da ima SDS takšne podobne strani čez ravno oni, ter na takšen način pridobivajo volivce.
Belibog
31. 05. 2018 17.04
+6
Ravnokar sem si ogledal posnetek soočanja na Siolu , moti me ker ni vprašanj o emigrantih, ki nam čez mejo lezejo. Sama oddaja je bila korektna, edino voditelj je na koncu kiksnil, ko je bral podporo strankam po tel. glasovanju, podporo 39% SDS je prebral 38%. Sem bil na koncu zelo razočaran pri nagovoru prvakov strank volivcem, vsi tudi Tonin, razen J.J. so nagovorili drage volivke in volivci, edino J.J. je nagovor začel z drage Slovenke in Slovenci, šele potem je nadaljeval drage volivke in volivci in že zaradi tega si zasluži naš glas 03.06, vsi ostali pa, kot da, jim je nerodno omeniti Slovence v lastni državi, SRAM VAS BODI, NISTE VREDNI, DA ŽIVITE V MOJI PRELEPI DOMOVINI SLOVENIJI !
mario7
01. 06. 2018 07.14
+0
sagesse
01. 06. 2018 12.38
-3
mario ni slovenec..kajne... ampak če........
Bofur
31. 05. 2018 14.26
-2
Guy Verhofstad, predsednik skupine ALDE, je med drugim ocenil: "Orban skuša v Sloveniji uvesti svoj antiliberalni model in po možnosti tudi v drugih sosednjih državah. To spodkopava vladavino prava v Evropi."
vomo
31. 05. 2018 10.52
+7
Če je kdo frajer nad ubogimi delavci in se znaša nad njimi s pozicije moči, naj bo frajer do konca in javno pove kdo je in kako ravna z delavci, kakšne plače jim daje. na drugi strani pa levica mora izobraziti delavce, da vejo kako se pride do dobička, da vejo če ga kdo biksa (mislim na sodelavca, lastnika podjetja...) in da ga veliko prej opozorijo, da tako naprej ne gre več, ker stavkat takrat ko denarja ni nima učinka. Samo aktivno znanje in delo bo prineslo boljše življenje. Hitrost napredka na bolje je pa odvisna od želje, sposobnosti in pridnosti naroda. Samo zamislimo se lahko, zakaj naš napredek traja toliko let. Mogoče je pa to prava pot, bomo videli, nč na silo.
vomo
31. 05. 2018 10.41
+6
niso vsi kapitalisti ok, obstajajo tudi takšni ki trgajo od minimalca, zato da se majo fanj, k naprimer un z iskre in njegov otroc. treba je jasno povedat kjeri so takšni delodajalci, pa da vidimo če bodo dobili koga za delat.
Bojan-F
30. 05. 2018 17.20
-1
Kdo je avtor izjave, ki nam visa davke ... "Postaviti bi morali jasna pravila, ki bi prinesla dodatne davke v proračun."
ivan.z Doba
30. 05. 2018 16.27
+3
Je lahko predsednik vlade ali koalicijski partner nekdo, ki ponareja dokumente, zlorablja osebne podatke in družbene medije? Je lahko predsednik vlade ali koalicijski partner nekdo, ki ima težave s pojasnjevanjem izvora premoženja; ki po obvodih dobiva denar za kampanjo iz sosednje fašistoidne države; ki po optimistični varianti najema za delovanje stranke in kampanje t. i. mafijske kredite od fizičnih oseb (!), po pesimistični pa prek fiktivnih kreditov pere lasten denar? In za teatralno vrnjen denar še danes ne vemo, kam je bil nakazan ... To so vprašanja za Cerarja, za Židana, za Šarca, za Dobovška, za novinarje in vse, ki pravijo, da jim je mar, kje živimo in kdo to državo vodi.
macro
30. 05. 2018 11.21
+7
In zavajanje se seveda nadaljuje. SREBRNI? Kakšno ograjo imamo mi, če jih dnevno vsaj 20 polovijo v Sloveniji? Pravzaprav, niti ne polovijo, peljejo jih v azilni dom, ker sami ne vedo kje je. Drugo,kakšno varovanje meje je to in kakšna ograja, če jih vsaj 20 vstopi v državo? Kako bi se to varovanje nadaljevalo, če jih pride naenkrat 50.000? Kar je njim tud namen. V množici so močnejši, v nasprotnem primeru bi prihajali posamično,kar počno,torej 20-30 ne pa, da se zbirajo v veliki masi. Vsak vojni napad zgleda tak, da zbereš vojsko na enem mestu v izvidnico pošiljaš manjše ekipe, ki proučujejo teren. Tretje, zakaj bi naj en sam samcat migrant karkoli stal in bil v breme državljanov? Če, ima urejene papirje, vizo, možnost zaposlitve in željo po delu je dobrodošel. Če, nima in je ilegalno prestopi mejo je kriminalec, ki izkorišča status begunca, ki mu ne pripada kajti begunec ima pravico do prve varne države. Ne prečkat šest. V lateri državah je tak, sa vstopiš ilegalno, te nsatnijo v hišo in ti država plačuje stroške, hrano, nastanitev. Temu se reče migrant? In zadnjo. Praviš, da bi morala Evropa v začetku ta migrantski val zaustavit. Se strinjamo vsi, ki smo za ograjo in proti takšni migraciji, ki nam prinaša dodatne težave, tako gospodarsko kot kulturno razliko. Evropa, ne, da je zatajila, kot ti in vaši to sedaj poskušate ponovno izkoristit, izkoristila ga je na čustva ljudi, in zavajanjem češ, da gre za begunce v resnici pa se je vedelo cel čas, da je med njimi beguncev 20% največ. No, zdaj pa še vprašanje. Če se ti strinjaš, oziroma tak pišeš,da bi morala Evropa to prej uredit in ni, ali ni naša pravica in dolžnost se zavarovat in zaščitit sebe in otroke za boljšo prihodnost? A niste prav vi levi tisti, ki izkoriščate slogan za otroke se gre?
Principat
29. 05. 2018 19.39
+6
povabili so prejemnike nepovratnih sredstev , seveda so ti virtuozi z je, zikom to namerno pozabili , a bo vsaka ulica imela avion , a mora vsak imeti motor in auspuh akrapovič , a mora vsak na minimalcu dnevno it na igralni avtomat in mora vsak kupiti šunko , ki pa je tujega porekla ,, bolano in ti solijo pamet slovenskemu delovnemu človeku ,, lepo samo dokazujejo , kako se da delovnega človeka izkoriščat
01xxy
29. 05. 2018 19.35
+8
Človek kot ja Slak ne bi smel voditi soočenj.
Enmajstr
29. 05. 2018 18.23
-3
Sramotno je tudi to, da poptv v studio povabi kao neke nadpodjetnike, ki izplačujejo minimalne plače. Naj rajši pivabijo podjetnike, kjer ni minimalnih plač.
Hachi
29. 05. 2018 18.39
+9
naj povabijo koga iz Odela, ki ima ogromno zaposleni, izredno uspesno podjetje, pa bomo vseeno ugotovili, da delajo v proizvodnji ne na 3, ampak na 4 izmene, pa ogromno jih je na minimalcu. nadure pa se izplacajo sele tiste, ki so nad 50 nadur! ja, to so tudi uspesna podjetja, kjer delavci nimajo prav veliko.
Hachi
29. 05. 2018 18.21
-5
res je. prav sramotno vodenje je bilo vceraj s strani Slaka. dejansko Mescu ni dal niti moznosti odgovarjati, ker ga je vedno prekinjal. in naj bo jasno, Akrapovic ni Mesca nikakor pojedel, ampak se je prej Akrapovic osramotil pred vsemi, ker da javno priznas, da tvoji zaposleni delajo se zraven na crno (torej podpira sivo ekonomijo), zraven pa se pravis, da je zasebno gospodarstvo tista tretjina od katere zivi cela drzava. mislim, clovek, a si na glavo padu? kdo pa placuje davke? a samo zasebno gospodarstvo? a tisti v javnem sektorju ne filajo drzavne blagajne? aja, profita ne ustvarjajo?! model, a zdravstvena varnost ni dodana vrednost? a druzbena varnost (policija, gasilci,...) niso dodana vrednost? a solstvo (znanje) ni dodana vrednost? tudi vsaka uradniska storitev je zaracunana. a to ni profit? a vse obresti drzavne banke niso profit? itd., da ne nastevam naprej. in ja, penzionisti so 4 let placevali v drzavno blagajno. sestejte si vse to in dodajte obresti za teh 40 let, pa boste ugotovili, da penzionisti niso obveznost ali breme. oni so prav tako vlagali v drzavo. je pa ena velika razlika gospod Akrapovic. Vi delate vse kar se tice svojega podjetja zgolj in samo za lastno rit. zato me kar zmrazi, ko se hocejo tile mogotci delati dobrodelneze, ker zelijo odpreti nove posle. ja, seved abodo nova delovna mesta. ce se vam ne bi splacalo, bi jih ze zdavnaj odprli kje drugje. je pa dejstsvo, da takega posla ne v Avstriji, ne v katerikoli drugi bliznji drzavi, ne bi nihce opravljal za isti denar, tako da ste lahko samo tiho, ker imate zelo poceni delovno silo. drugace vas tukaj ne bi bilo. je bilo pa zanimivo tudi videti, kako se Akrapovic ni strinjal z enako delitvijo dobicka. torej, tistim, ki ze itak imajo vec, bi dal vec, tistim, ki imajo ze itak manj, pa bi dal manj. torej, niti za 13 ali 14 placo ne mores enakovredno vrednostiti svojih delalvcev. mislim, da nekdo v proizvodnji in nekdo v razvoju lahko data enako 100% od sebe. tako da zalostno, da tako razmislja. je potrebno vedeti, da brez proizvodnje tudi razvoj nima smisla in tega se vsi premalo zavedajo in tu mu tudi Boscarol ni dal prav. Se najbolj me je vceraj al pa kar edini, pozitivno presenetil Joc, ki mi drugace sploh ni vsec. bil je eden redkih, ki je bil konkreten. aja, pa se nekaj. zalostno, da so omenili, kako imajo tisti bogatejsi svoje avte prijavljene v tujini. res se mi smilijo. verjetno jih revezi tudi tankajo cez mejo. in ti bi radi tumbali o nekem enakopravnem sistemu in nagrajevanju svojih zaposlenih, ce se vidi, da so se do sebe skrti, kaj sele do ostalih. ja, ti pa res skrbijo za drzavno blagajno. tako da avte registrirajo v tujini. kako potem sele z davki smuglajo. si lahko samo mislimo!!!
RONDO25
29. 05. 2018 18.29
+3
Ne bit fous..imate možnosti in lahko greste samostojno pot.
Hachi
29. 05. 2018 18.37
+1
kdo govori o fovsiji. js vsem privoscim, naj imajo cim vec. sam ne se v javnosti delati, kako spostujes svoje zaposlene, kako so dobro placani, v naslednjem stavku pa reces, da ima probleme, ker se 50% vec nesrec njegovih delavcev ne zgodi pri njemu, ampak ko delajo na crno. ocitno le niso tako dobro placani, ce borajo se fusati zraven.
Razumnež
30. 05. 2018 09.34
+8
To, da Mesecu ni dal besede mu je pravzaprav naredil uslugo.... Kadarkoli je odprl usta je bljunil ven bedarijo, da je še meni pred TV bilo nerodno.
M_teorija
29. 05. 2018 17.15
-6
Ta voditelj Clematis (vitalba), je res ena prava plezalka!? Glih zadnjič sem jagode reševal pred tem nadležnim plevelom!?
M_teorija
29. 05. 2018 17.11
-2
Ja res je. Tud Lukec je bil večeraj nekoliko nervozen. Ampak kdo ne bi bil, če ti Tonin trobezlja v 👂 eno te isto, ne glede na to kaj Luka pove. Tud če bi povedal kaj je jedel za zajtrk ima Tonin vnaprej pripravljen govor, seveda govor ki naj bi politiko levice!?
M_teorija
29. 05. 2018 17.12
+0
M_teorija
29. 05. 2018 17.05
-1
A je že kdo opazil, kdaj je Janezu težko. Takrat, ko med govorom pokašljuje, kot, da je astmatiki, al pa strasten kadilec. In večeraj je bilo veeeeeeliko astmatičnih napadov ko je Židan našteval elemente skrajnih desničarjev!?