Volitve

Stranke enotne: znanost je ključna. Koliko in od kod sredstva zanjo, je pa drugo vprašanje

Ljubljana, 26. 05. 2018 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
28

Politiki so enotni, da je področje znanosti, raziskav in razvoja finančno podhranjeno. Pred volitvami večinoma omenjajo, da bi morali tem področju nameniti en odstotek BDP javnih sredstev. Več pa naj primakne samo gospodarstvo.

Ideja

Da obstaja razkorak med politiko in znanostjo, je očitno. V času krize se je vzelo ravno temu področju, kljub temu, da lahko predvsem preboji znanstvenikov in raziskovalcev potegnejo državo iz povprečja v svetlejšo prihodnost.

Kot je bilo razvidno na nedavni javni tribuni, ki so jo pripravili člani združenja Shod za znanost, je politika enotna, da si znanost zasluži posebno pozornost, da je trenutno slovenska politika premalo razvojno usmerjena in da je to področje finančno podhranjeno. Mnenja političnih strank pa se razhajajo, kako doseči stabilno financiranje področja oziroma koliko denarja naj nameni država in koliko naj prispeva samo gospodarstvo.

V razpravi so raziskovalci iz različnih področij opozorili predvsem na to, da posamezen raziskovalni projekt velikokrat ne traja le štiri leta, zato je treba razmišljati dolgoročno, hkrati pa so opozorili na razliko med temeljnimi in aplikativnimi raziskavami. Namreč, določeni projekti ne prinesejo neposredne uporabne vrednosti, tudi marsikateri projekt se konča brez oprijemljivih rezultatov, pa vendar se znanost tudi iz teh nauči izjemno veliko.

Politiki se bodo v naslednjem mandatu morali soočiti tudi s problemom prekarnosti med raziskovalci, saj so številni zaposleni po pogodbah za določen, posamezen projekt. Tu je še problematika bega možganov, pa tudi izpostavljenosti samega področja v medijih in družbi.

Koliko sredstev bi torej stranke namenile znanosti?

V stranki SDS menijo, da bi lahko znanosti namenili več javnih sredstev, je pa to, kot je dejal Milan Zver, odvisno od polnjenja proračuna, kar pa je pogojeno z gospodarsko rastjo. Dvig financiranja iz javnih sredstev mora biti postopen, kar sicer velja za vsa področja, je nadaljeval in dodal, da pa naj ''znanost dobi čim prej, čim več''. Konkretno v odstotkih je Zver izpostavil, da je cilj 1,2 odstotka BDP iz javnih sredstev. Vsekakor tega odstotka ni mogoče doseči v enem, dveh ali treh letih, je pa to cilj, ki ga bo potrebno doseči. ''Jasno je, da nobena država ne more v tako kratkem obdobju tako povečati sredstev za en sam resor. Tisti, ki to govorijo, so populisti. Želel pa bi tudi od znanstvene srenje več kritične samorefleksije, da ne zahtevajo zgolj od davkoplačevalcev več denarja, ampak ga skušajo najti tudi na trgu,'' je še dejal Zver.  

Tudi v LMŠ pravijo, da je za znanost trenutno namenjenih premalo sredstev, da smo jih leta 2011 dajali bistveno več. ''Če želimo res dvigniti, potem moramo govoriti o enem odstotku BDP, kar pa je v številkah pri našem BDP več kot 400 milijonov evrov,'' je dejal Boris Turk, ki se zaveda, da tak dvig ni mogoč v zelo kratkem času. ''Treba je sestaviti dolgoročno strategijo, ki se ne bo končala z mandatom prihodnje vlade, ampak bo vezala tudi vse naslednje. To mora biti eno od prednostnih področij. Samo na ta način bomo Sloveniji zagotovili dolgoročno, lepo prihodnost,'' je poudaril Turk.

Jernej Pikalo iz SD je bil konkreten: do leta 2022 bodo dvignili višino sredstev za raziskovanje na en odstotek BDP iz javnih sredstev, z davčnimi in drugimi ugodnostmi pa bodo spodbujali tudi zasebna vlaganja v raziskave in razvoj, da bi zasebni sektor prispeval dodatna dva odstotka. Skupno do leta 2022 torej trije odstotki BDP. Pikalo je izpostavil, da je treba celoto politiko pravilno usmeriti, saj je trenutno premalo razvojno orientirana. Z spodbujanjem inovativnosti naj se po njegovem začne že v šolah. 

Po besedah Milana Brgleza iz SMC slovenska politika ni dovolj razvojno naravnana; v stranki želijo v prihodnjem mandatu sredstva za raziskave in razvoj postopoma povečati na en odstotek BDP. Opozoril je, da celotne znanosti ne moremo reducirati na trg.

Denar

''Naš cilj glede sredstev je 0,75 odstotka BDP do leta 2020 in en odstotek BDP do konca mandata,'' je bil jasen Sašo Slaček Brlek iz Levice. To, kar zdaj namenjamo znanosti (po podatkih, ki jih navaja stranka, so leta 2016 skupni javni izdatki za raziskave in razvoj pri nas znašali 0,49 BDP, povprečje EU pa je bilo 0,69), je vsekakor premalo. ''Ni pa problematična samo višina, problematičen je trend, ker vse bolj zaostajamo za sosednjimi državami in povprečjem EU,'' je dodal Slaček Brlek.

V stranki NSi namesto z odstotki operirajo s konkretnimi številkami, in sicer za raziskave in razvoj bi vsako leto proračunska sredstva povečali za 30 milijonov evrov. Marija Rogar je izpostavila, da končni cilj sicer je, da bi iz javnih sredstev za to področje namenjali en odstotek BDP. Po njenih besedah je treba posodobiti tudi infrastrukturo, saj so nekatere aparature in stavbe zastarele ali pa celo povsem neprimerne za to področje. Strinja se tudi, da je treba tudi gospodarstvo spodbujati, da več sredstev namenja znanosti.

V stranki DeSUS menijo, da je treba sredstva vrniti na predkrizno raven. Predvsem pa, kot je izpostavila Aleksandra Pivec, mora biti financiranje stabilno, da torej projekti zaradi negotovosti – ali denar bo ali ne – iz leta v leto ne propadajo. Hkrati je opozorila, da bi bilo treba prevetriti tudi sam sistem dodeljevanja sredstev.

Andrej Šušmelj iz Stranke Alenke Bratušek prav tako meni, da je financiranje znanosti odvisno od gospodarstva. Znanost pa lahko poviša dodano vrednost gospodarstva, kar vodi v povečanje BDP. Sredstva za znanost iz proračuna bi sicer po napovedih stranke morali povečati in jih vsaj približati odstotku, ki ga iz proračuna za znanost namenjajo druge države Evropske unije.

Drugo soočenje v ponedeljek
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
28. 05. 2018 14.14
Znanost odhaja v tujino - že dolga leta!
Uporabnik981904
26. 05. 2018 12.32
+2
To ve vsak cepc pa to se ni razlog da kandidira oz bi rad vladal ... kenjarci brezvezni
Jak Tobim
26. 05. 2018 11.59
+1
eh, kaj pa velike družine, kaj pa solidarnost z Afriko, Bližnjim vzhodom, kaj pa dvig penzionov, kaj pa socialni transferji .. preveč imajo, so smo nebodigatreba davkoplačevalski paraziti - znanost ukiniti zdaj in takoj. ženske v rute, moške pa za rdečo zvezdo ali križ ali polmesec in konec že enkrat nepotrebni debati. A res? Zato smo Slovenci natlačene sardine v tridesetlet in več umazanem slovaškem boeingu tiho, kot cerkevene miši, ko pristanemo v umazano, neurejeno, stlačeno anarhijo, kjer vsak počne karkoli se mu zahoče, predvsem pa si ne pusti vzeti pridi in se zabavaj na račun drugih pravice . znanost - potem bodo ljudje pričeli razmišljati, narod pa je ja čez celo zgodovino preživel iz lastne butast-osti, saj ga nobeden zavojevalski narod ni mogel poitalijančiti, ponemčiti,..ko pa ni bilo pameti, da bi se jezika naučili (nas učijo Butalci).
paxvobiscum
26. 05. 2018 14.07
-1
Če je zate znanje tujega jezike že "znanost" pejt raje nazaj kolerabo plet.
Morana7
26. 05. 2018 10.44
+4
Aha ful podpirajo nato pa pristojna ministrstva tako dolgo zabušavajo, da se pri nas strateški razpisi odpirajo s precejšnjo zakasnitvijo...za vse se najde denar znanost naj se pa za denar poteguje prek razpisov in sponzorjev...znanost bi morala bit neodvisna...na ta način pa jo imajo v rokah lobiji...brez denarja ni raziskav....
Bojan-F
26. 05. 2018 17.41
DAEMONIUM
26. 05. 2018 10.26
+4
A ni to cudno? V Slovenjjo smo fasali ze nekaj 100 migrantov ki pridejo iz smeri Velike Kladuse in prav nihce iz nase drzave ne protestira pri hrvatih zakaj tisti ozek pas ki pelje iz kladuse skozi hrvaske bolje ne varujejo?? Ko jih novinarji slovenski, hrvaski ali bosanski, sprasujejo kam so namenjeni jih velika vecina odgovori da v Slovenijo. Zakaj v Slovenijo? Zakaj hrvatje mirno spuscajo v Slovenijo? Zakaj vlada molci? Govori se da hoce slovenski komunizem potihoma spraviti v drzavo 50.000 multikultija in da to zahteva Merklova, da se multikulti razplodi in zamenja eticno sliko drzavice. Glede na neodzivnost vlsdajoce politike, je temu vse bolj za verjeti!
tom672
26. 05. 2018 09.22
+9
Izbira na tokratnih volitvah je povsem jasna... Če hočete korupcijo v zdravstvu, daljše čakalne vrste, nedelovanje sodstva, višje davke in trošarine, zavzemanje za migrante, izključevanje(vsi so izključevali koalicijo s sds)- predsednika sds in nsi pa nista nikogar izključevala,....... potem volite leve stranke. V nasprotnem primeru pa volite desne stranke. Jasno kot beli dan. Lp
deratizacija
26. 05. 2018 11.17
+5
Ne volit tistih (levih, desnih in sredinskih), ki doslej niso sami ali v navezah nič naredili. Dajte priložnost tistim, ki nimajo dediščine omenjenih, imajo realne programe in ne trosijo praznih obljub.
theGenius
26. 05. 2018 09.21
+4
tantadruj1
26. 05. 2018 09.12
+3
torej z zdravstvom ne bo nič
Tegaj
26. 05. 2018 09.08
-18
Vsi so sami lešinarji! Kaj nam bo znanost, če nam je navadnim nedostopna? Zame so dosežki znanosti nični!
CucurbitaPepo
26. 05. 2018 10.26
+8
Tegaj
26. 05. 2018 12.19
-6
deratizacija
26. 05. 2018 09.05
+8
Edini cilj večine strank je ostati pri koritu. Za vse drugo jim je malo mar.
Sputnik
26. 05. 2018 09.04
+6
Bil sem včeraj v Ljubljani na odprti kuhni. Ne morem verjeti koliko je tam pederof. To je groza. To je začetek konca civilizacije
teticaMagda
26. 05. 2018 09.02
+3
Ste danes že kaj ociganili Cmerarja? On vas vsak dan! SDS zate in za nas!Teta Magdi
metkavrh
26. 05. 2018 09.01
+2
Vidim, da so vsi komentatorji na tem portalu tu le zato, da pljuvate po desnici konkretneje po JJ. Plačane ovčke levice, ki se ji tresejo hlače! FUJ
Samokolnica12345
26. 05. 2018 09.14
+3
Njihova taktika je da po desnici pljuvajo, kaj drugega pa tak ne znajo
avehar
26. 05. 2018 09.01
+7
Spet SDS najbolj konkretna. Vemo komu bo pripadala zmaga 3. junija.
karolinakarolina
26. 05. 2018 09.00
+5
A znate še kaj drugega kot pluvati po JJ? Dejansko se mora nekaj spremeniti, po takem sistemu Slovenija samo tone vedno bolj globoko, kako tega ne vidite?
Morana7
26. 05. 2018 10.48
+0
A na Nori tv tudi vpraša: a zante še kaj drugega kot pluvat po levici?? Hja tako je obe skrajnosti sta si bolj blizu, kot bi si to radi priznali.
mpk2
26. 05. 2018 08.48
+8
Itak da raje za znanost kot kvazi "Ometnost"!
Bitktamp
26. 05. 2018 08.39
-7
sđs ga bo dobu od Dijane
Bitktamp
26. 05. 2018 08.44
-8
pa nekaj je še ostalo od provizij pri Patriji
GlavniModerator
26. 05. 2018 08.26
+9
silly
26. 05. 2018 08.07
-4
a ssovske ovčke še spijo ?
ArkaMast
26. 05. 2018 07.38
+13
Namesto orozja financirajmo znanost. Kaj bo danes Rambo, ce se steti ne zna.