Volitve

Koga se moramo bati – migrantov ali politikov, ki z njimi ustrahujejo ljudi?

Ljubljana, 24. 05. 2018 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 29 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
0

Migranti in varnostna situacija v Sloveniji. Kdo bi z meje takoj umaknil žico, kdo bi namestil dodatne ovire in kdo bi tja poslal kar vojake z orožjem? Kdo je kriv za to, da ljudje v Kolpi umirajo in kako lahko v prihodnje to preprečimo? Kdo med ljudmi širi strah in kdo je prepričan, da Slovenija že dolgo časa ni več varna država? Soočili smo mnenja strank.

Število ilegalnih prehodov meje in posledično tudi število prošenj za mednarodno zaščito v Sloveniji se v zadnjih mesecih povečuje, še posebej je aktivna nova migracijska pot, ki vodi iz Albanije v Črno goro ter naprej v Bosno in Hercegovino, Hrvaško in Slovenijo, je pred tednom dni povedal državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. V primerjavi s prejšnjim obdobjem se je bistveno spremenila struktura migrantov, saj je zdaj največ državljanov Alžirije, Pakistana in Maroka.

OPOMBA: Odgovori strank so navedeni po vrstnem redu, kakršnega jim trenutno napoveduje javnomnenjska raziskava, ki jo za POP TV opravlja Mediana. Manjkajo stranke, katerih odgovorov nismo prejeli.

Slovenski policisti, ki so v letošnjem letu (do 14. maja) obravnavali 1567 nedovoljenih prehodov meje, so na podlagi mednarodnih sporazumov tujim varnostnim organom v prvih štirih mesecih letos vrnili 261 tujcev, v enakem obdobju lani 274. Največ, in sicer 224, so jih vrnili na meji s Hrvaško. Tuji varnostni organi pa so na podlagi mednarodnih sporazumov o vračanju oseb v Slovenijo vrnili 84 oseb (lani 109). Med vrnjenimi je bilo letos 13 slovenskih državljanov.

21. maja 2018 se je po podatkih Urada vlade za oskrbo in integracijo migrantov na območju Slovenije nahajalo 308 prosilcev za mednarodno zaščito. V azilnem domu je nastanjenih 133 oseb (kapaciteta 203), v izpostavi na Kotnikovi v Ljubljani 60 (kapaciteta 90), v Logatcu pa 23 (kapaciteta 106 v zidanih objektih). zunaj azilnega doma ali njegovih izpostav se nahaja 54 oseb, 16 v dijaškem domu v Postojni, 16 v centru za tujce Veliki otok, šest pa v zaporu oz. hišnem priporu.

Število ilegalnih prehodov meje in posledično tudi število prošenj za mednarodno zaščito v Sloveniji se v zadnjih mesecih povečuje.
Število ilegalnih prehodov meje in posledično tudi število prošenj za mednarodno zaščito v Sloveniji se v zadnjih mesecih povečuje. FOTO: Reuters

Kljub velikim izzivom, ki jih ima Slovenija na tem področju, je generalni direktor policije Simon Velički v intervjuju za 24ur.com pred kratkim zatrdil, da policija zadeve obvladuje, da je Slovenija še vedno varna država in da se ljudje nimajo česa bati. Ker so pred vrati parlamentarne volitve, smo za mnenja o tej tematiki prosili vse stranke, ki kandidirajo. Naša vprašanja so se glasila:

1. Glede na to, da se je vreme otoplilo in se pričakuje nov val migrantov prek Balkana, nas zanima, kakšno je vaše mnenje glede ograje oz. žice na meji? Je ta do zdaj služila svojemu namenu, jo je treba še bolj okrepiti ali čim prej umakniti?

2. Kako naj se po vašem mnenju prepreči ilegalne prehode migrantov, ki se bodo v prihodnjih mesecih po pričakovanjih le še stopnjevali, in kako naj se prepeči predvsem to, da noben prebežnik več ne bo utonil v Kolpi?

3. Je Slovenija varna država, se imajo ljudje česa bati?

4. Kakšno je vaše stališče glede evropskega sistema begunskih kvot? Koliko beguncev lahko še sprejmemo in kdaj je čas, da jim zapremo vrata?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SDS: Odgovornost za utopitve migrantov v Kolpi nosi Hrvaška

1. Dokler obstaja nevarnost ponovitve migrantskega toka, ograje ne bi umaknili. Menimo, da je ohranitev tehničnih ovir (panelna ograja) smiselna, ker namestitev teh ovir zmanjšuje nezakonite prehode državne meje in krepi varnost državljank in državljanov Republike Slovenije. Mednarodne razmere so nepredvidljive, saj se balkanska migrantska pot lahko kadarkoli znova odpre, zato moramo biti vedno pripravljeni. Razmislili bi tudi o možnostih, kako poleg ograje postaviti druge tehnične ovire za preprečevanje vstopa ilegalnih migrantov oz. pribežnikov v Slovenijo.

2. Nesporno je smrt z utopitvijo izjemno tragičen dogodek. V omenjenih primerih pa je odgovornost Republike Hrvaške, saj bi morala poskrbeti za nadzor nad naravno mejo in onemogočiti nezakonite prehode tistim, ki imajo namen nezakonito prečkati mejo. Na slovenski strani pa bi morali okrepiti število policistov, ki bi varovali državno mejo, tudi s pomočjo pripadnikov Slovenske vojske, kar tudi sicer že poteka.

3. Celotna Evropa in Slovenija se soočata z izjemno varnostno situacijo in narediti je potrebno vse, da se varnost ohrani. Gre namreč za temeljno vrednoto in dobrino. Glede na to, da naj bi Slovenijo v kratkem doletel nov masovni val migrantov, ki so si Slovenijo zaradi blage azilne politike izbrali kot svojo ciljno državo, je skrajni čas za sprejem ustreznih ukrepov za zavarovanje naših meja. Prav tako je skrajni čas za zaostritev azilne politike. V nasprotnem se nam bo zgodilo podobno, kot se že dogaja državam z blago azilno politiko – več denarja, namenjenega za socialno politiko, se namenja migrantom, ne pa lastnemu narodu, prav tako se kulturno spreminjajo celotna mesta. Najpomembnejši vidik je zagotovo zagotavljanje varnosti za naše državljane, saj je v mestih z visokim odstotkom migrantov opazen znaten porast nasilja in kriminalnih dejanj. Pred nalezljivimi boleznimi pa moramo ustrezno zaščititi slovensko policijo in vojsko, ki sta zaradi vse pogostejšega stika z migranti, po poročanju policije, v nevarnosti.

4. Sistem kvot je treba trajno ukiniti in na ravni Evropske unije zagotoviti pomoč v državah, od koder ilegalni migranti izvirajo.

LMŠ: Rezilno žico namestimo s panelno ograjo in okrepimo fizično kontrolo na meji

1. Ograje na mejah posameznih držav, tudi Slovenije, so posledica povečanih ilegalnih migrantskih tokov, kakor tudi neučinkovite skupne politike EU pri soočanju s tem problemom. Vzroki za takšno stanje še niso odpravljeni, zato v danih okoliščinah še ni smiselno odstranjevati te ograje, še zlasti, ker gre v primeru slovensko-hrvaške meje za schengensko mejo. Slovenija je dolžna zaščititi slovensko in tudi Schengensko mejo. Rezilno žico je potrebno nadomestiti s panelno ograjo in obenem okrepiti fizično kontrolo na meji ter biti pripravljen, če se bo rast nezakonitih migracijskih prehodov meje nadaljevala. Glavna težava pa je, da EU nima skupne politike do teh vprašanj. EU bi morala skupaj zaščititi zunanje meje, namesto da se vse prelaga samo na države, ki imajo mejo z državami, ki niso del Schengna. V primeru, da mi ne bomo izvajali varovanja meje na tak način, bo Avstrija zagotovo zaprla mejo, mi bomo pa ostali zunaj. To pomeni žep. Seveda pa je edina trajna rešitev reševanje kriznih situacij na izvoru. Tu pa Slovenija sama ne more nič narediti, to lahko uredijo le velesile, ki jim pa to zaenkrat ne gre od rok.

2.• Okrepitev fizičnega in elektronskega nadzora na slovensko-hrvaški meji s strani pristojnih slovenskih organov.
•    Tesnejše sodelovanje pristojnih služb Slovenije s Hrvaško, kakor tudi z ostalimi državami ob balkanski migrantski poti.
•    Tesnejše sodelovanje pristojnih služb Slovenije z Avstrijo in Nemčijo pri ukrepih dodatne zaščite schengenske meje na slovensko-hrvaški meji.
•    Zavzemati se za hitre in učinkovite ukrepe na ravni EU pri preprečevanju ilegalnih migracij na zunanjih mejah EU, kakor tudi pri odpravljanju vzrokov za te migracije v državah izvora.

Gre za žalostne zgodbe ljudi, ki se zaradi različnih razlogov podajo na negotovo pot. Slovenija je dolžna zaščititi svojo mejo, ki je tudi Schengenske meja. Tukaj potrebujemo sodelovanje celotne EU tudi Hrvaške, ki mora opraviti svoj del naloge in migrante zadržati na svojem ozemlju oziroma vzpostaviti uspešen nadzor že na svoji vzhodni meji ter uspešneje loviti tihotapske združbe, ki izkoriščajo stisko teh ljudi. Osnova pa je, da Evropa poskuša reševati probleme, zaradi katerih prihaja do migracij, na izvoru. Poleg tega pa je potrebno preko nevladnih organizacij opozarjati migrante navzdolž celotne migrantske poti, še zlasti pa na Hrvaškem, o nevarnosti ilegalnega prečkanja reke Kolpe.

3. Slovenija je varna država, k čemur prispeva tudi učinkovito in profesionalno delo pristojnih slovenskih organov, ki jim je tudi v prihodnje potrebno nuditi vso podporo in pomoč.

4. Uvedba evropskega sistema obveznih begunskih kvot je bila posledica izjemnega begunsko/migrantskega vala leta 2015 in rezultat morda ne najbolj posrečene  odločitve Komisije EU. Vendar to odločitev EU je potrebno spoštovati, upoštevajoč tudi načelo solidarnosti med članicami EU. Kvota beguncev, ki je bila na tej osnovi dodeljena Sloveniji, še ni izčrpana, vendar ne iz razlogov na strani Slovenije. V danih okoliščinah smo zadržani glede možnosti sprejemanja dodatnih beguncev v Sloveniji, tudi v primeru, če bi šlo za t.i. nove, neobvezne begunske kvote. Menimo namreč, da je to vprašanje že preveč razdelilo države članice EU in da se je potrebno drugače lotiti reševanja te problematike, vključno z ukrepi učinkovitejše zaščite zunanjih meja EU.

SD: Ograjo bi radi čim prej odstranili ali vsaj nadomestili s panelno

1. Vprašanje ograje se nanaša na varnost tako domačinov, ki živijo ob meji, in migrantov, da se lažje nadzoruje njihov prehod in v največji možni meri prepreči tragične dogodke, ki smo jim žal bili priča zadnje tedne. Tovrstni ukrep - postavitev žičnate ograje – je Slovenija žal tudi v nemoči Evropske unije za skupni dogovor glede reševanja migrantske problematike in ravnanja sosednje Hrvaške v času največjega migrantskega toka bila primorana udejanjiti, se pa Socialni demokrati zavzemamo, da se to ograjo - v kolikor bodo to dovoljevale okoliščine - v najkrajšem možnem času odstrani oz. v vmesnem času vsaj nadomesti s panelno ograjo.   

2. Žal tragične zgodbe utopljenih migrantov kažejo tudi na to, da si Evropska unija še vedno zatiska oči glede iskanja skupnih rešitev te problematike. Tudi pričakovanje, da se bo samo v sled morebitnih ukrepanj Slovenije takšne tragične zgodbe na naših mejah preprečilo, menimo, da je nerealno, ker – kot rečeno – se ne naslavlja problema pri jedru – odprava izvora težav na kriznih območjih, zaradi česar prihaja do migracij. Ob tem bi želeli pohvaliti delo naših policistov in vseh ostalih, ter tudi prebivalcev ob meji, ki po svojih močeh z razumevanjem pomagajo reševati to problematiko. Na Evropski uniji pa je, da ta kot celota, skupaj s svojimi zaveznicami, vse moči usmeri v reševanje vzrokov za migracije.

3. Slovenija je varna država in to vrednoto moramo krepiti in ceniti, žal pa ne na način, kot to počne del politike, ki med ljudi želi vnašati strah, ksenofobijo in sovraštvo. Solidarnost do ljudi, ki svoje domove zapuščajo zaradi težkih okoliščin, smo zmogli in znali pokazati tudi ob obsežnem migratskem valu v letu 2015.   

4. Preden se lahko sploh pogovarjamo o kvotah, se mora Evropa dogovoriti o skupnem načinu reševanja migrantske problematike, ki ne bo izvzemala posamične države članice ter se s strani določenih držav pustila izsiljevati in s tem pritiskati na tiste članice, ki so na poti migracij prisiljene zavzemati ostrejša stališča kot bi jih sicer, tudi v luči straha pred nastalimi t. i. žepi. Predvsem pa smo mnenja, da je treba ob tem razbiti mit, da solidarnostna migrantska politika spodjeda evropske vrednote in ogroža varnost samo po sebi, kot to želi prikazati del politike.

Bodeča žica ob Sotli in transparenti, ki je ne odobravajo.
Bodeča žica ob Sotli in transparenti, ki je ne odobravajo. FOTO: Tanja Volmut

SMC: Tehnične ovire so učinkovito zagotovile varnost

1. Začasne tehnične ovire služijo za usmerjanje migracijskih tokov in za preprečevanje oziroma zajezitev nedovoljenih migracij, prečkanj državne meje. S tem v prvi vrsti zagotavljamo varnost našim državljanom. Začasne tehnične ovire so bile postavljene in se bodo odstranjevale skladno z načrti policije, glede na gibanje migracijskih tokov in oceno tveganj. Ukrep vlade dr. Mira Cerarja se je do sedaj izkazal za zelo učinkovitega, saj je bila dejansko zagotovljena varnost tako lokalnemu prebivalstvu kot tudi migrantom, ki so prečkali našo državo. Tudi v bodoče bomo izvajali vse potrebno zato, da bomo zagotavljali varnost.

2. Država ves čas pozorno spremlja stanje gibanja migracijskih tokov, čemur se  posledično prilagodijo tudi posamezne analize tveganja. S svojimi aktivnostmi, zakonskimi, operativnimi in organizacijskimi ukrepi je policiji za zdaj uspelo obvladati migracijski tok in zagotoviti ustrezno varovanje zunanje schengenske meje. Vsekakor pričakujemo določeno pomoč in sodelovanje sosednjih držav oziroma njihovih varnostnih organov s slovenskimi pri usmerjanju migracijskih tokov preko urejenih, predvsem pa varnih poti – ter da se v prvi vrsti s takšnim sodelovanje zagotovi, da se zajezijo ilegalne migracije, nezakonito prečkanje državne meje.

3. Slovenija je varna država.

4. Slovenija je ravnala, postopala izjemno solidarno, aktivno je pristopala k sprejemu prosilcev za mednarodno zaščito, s tem pa je država dokazala, da je – z vsemi potrebnimi ukrepi – zmožna v relativno kratkem času vključiti, v družbo integrirati 567 prosilcev. Za zdaj je Slovenija sicer izpolnila 40 % dane zaveze po sprejemanju in vključevanju prosilcev za mednarodno zaščito.

Levica: Žico bomo odstranili

1. Bodečo žico bomo odstranili. Njena postavitev in vojaške patrulje na meji sta absolutno pretirana ukrepa, ki sta državljane stala že več kot 20 milijonov evrov. Poleg tega praktično ne mine teden, ko v Kolpi ne bi utonil ali se pri poskusu prečkanja meje poškodoval kakšen begunec. Absurdnost Cerarjeve politike kaže primerjava med lanskim letom in letom 2000: lani je v Slovenijo nezakonito vstopilo 1.930 ljudi, leta 2000 pa kar 19-krat več, 35.914, a takratna vlada ni postavila bodeče žice na mejo ali tja poslala vojske. Svet se ni podrl, domače prebivalstvo ni bilo ogroženo.

2. Ne gre za varnostno, temveč za humanitarno vprašanje. Predvsem je potrebno zagotoviti ustrezno infrastrukturo in pogoje za obravnavo njihovih prošenj.

3. Slovenija je po vseh uradnih statistikah varna država. Stopnja kriminala se celo zmanjšuje. Ljudje se nimajo česa bati, še posebej beguncev ne. Lahko pa se bojimo desnih politik, ki zaradi neskončne želje po prevzemu oblasti in prikrivanja resničnih, vrojenih problemov neoliberalne ekonomije (brezposelnost, ožanje delavskih pravic in standardov ipd.) širijo strah in sovraštvo ter preusmerjajo gnev ljudi od političnoekonomskega sistema, ki jih izkorišča za kovanje vse večjih profitov, k priročnejšim grešnim kozlom – manjšinam, beguncem in drugim marginaliziranim skupinam prebivalstva.

4. Sistem kvot ni dosegel svojega namena. Šlo je za poskus pomoči Italiji in Grčiji, ki do danes sploh še ni bil v celoti realiziran, nekatere države pa ga sploh ne izvajajo. Če želimo znižati število beguncev, je edina rešitev odprava vzroka. Begunski val je posledica sistematičnega pustošenja regij pod taktirko NATA in ZDA. Ameriško "izvažanje demokracije" in iskanje primata nad obvladovanjem naravnih virov (primarno nafte) neti vojne, posledica teh vojn so številna porušena mesta ter milijoni razseljenih ljudi, ki so ostali brez strehe nad glavo in možnosti za boljšo prihodnost. Zaradi tega je položaj beguncev v prvi vrsti humanitarno vprašanje, ki se lahko reši le s prenehanjem vojaških intervencij Zahoda na Bližnjem vzhodu in drugod po svetu.

DeSUS: Sodobnejša sredstva na južno mejo

1. Glede na nepredvidljive razmere, naj panelne ograje začasno ostanejo, dodatnih pa ne bi postavljali. Menimo, da sama žica ne bo pripomogla k temu, da bi lahko obvladovali migracijske tokove. Treba je okrepiti policijske enote, zdravniško službo, humanitarne ekipe.

2. Južno mejo bi morali varovati na sodobnejši način, s sodobnejšimi sredstvi. Danes so na voljo satelitske slike. Več sredstev bi morali nameniti za helikopterje, s katerimi bi bolj učinkovito nadzirali teren. Najpomembnejša pa bi bila enotna migracijska politika na nivoju EU, te pa na žalost ni.

3. Slovenija je vsekakor varna država.

4. Relokacije je treba izvesti tako, da se bo tisti, ki bo relociran, strinjal z relokacijo. S tem preprečimo morebitne konfliktne situacije. Natančno je potrebno opredeliti merila za razporeditev, potrebujemo urejen pristop, kajti prostora za improvizacijo ni. Kar se tiče kvot, pa niti ne gre več za vprašanje, ali so obvezne ali ne, ampak bolj za vprašanje meril in potreb.

NSi: Ekonomskim migrantom je treba zavrniti vstop v Slovenijo

1. V tem trenutku je ograja še vedno potrebna. Glede na napovedi notranje ministrice, novo ilegalno migrantsko pot preko BiH, odločitev grškega sodišča, da se migrantov ne sme več zadrževati na otokih, napovedi Italije o izgonu migrantov in naraščajoče število beguncev v Turčiji, ocenjujemo, da so tehnične ovire trenutno potrebne. Koliko in kje naj bodo postavljene, pa je odvisno od varnostnih ocen policije, ki je dolžna zavarovati mejo v skladu s slovensko zakonodajo in schengenskimi pravili.

2. Dokler varnostne razmere ob državni meji ne bodo povsem dobre, bomo ograjo obdržali. V Novi Sloveniji izpostavljamo pomen spoštovanja schengenskih pravil in nadzora na schengenski meji s Hrvaško. Neustrezno varovanje meje bi lahko pripeljalo do še strožjega nadzora avstrijskih varnostnih organov in »de facto« prestavitev schengena proti severu. V NSi bomo zato ukrenili vse potrebno, da se meja zavaruje, da se zavarujejo državljani in njihovo imetje ob meji in da se ilegalne migracije dosledno preprečuje. Ker je vsako človeško življenje dragoceno, morajo tisti, ki so za to usposobljeni, preprečiti prehode čez Kolpo ali katerokoli drugo reko. Za to bomo namenili povečana sredstva za ustrezno kadrovsko popolnjenost policije, kot tudi za ustrezna materialno-tehnična sredstva, ki bodo v pomoč pri nadzoru meje.

3. Zaenkrat je Slovenija varna država. V NSi se zavzemamo za takšno politiko do notranje varnosti, ki bo državljanom zagotavljala visok nivo varnosti in s tem ustrezno kvaliteto življenja. Slovenija je del širšega evropskega prostora, del Evropske unije in zveze NATO. Notranja varnost je zato odvisna tudi od zunanjih dejavnikov, ti pa so se v zadnjih letih precej spremenili. V Evropi smo priča močno povečanim ilegalnim migracijam in številnim terorističnim napadom. Pri nas terorističnih napadov še ni bilo in z ustreznimi varnostnimi ukrepi moramo poskrbeti, da tako tudi ostane.

4. Določitev obveznih kvot zagovarjamo pod pogojem, da jih spoštujejo tudi druge države članice EU. Poudarjamo pa, da moramo kvote uporabljati izključno pri beguncih, ki pomoč res potrebujejo, in ne pri ekonomskih in ilegalnih migrantih, ki jim mednarodne zaščite ne moremo podeliti in v našo državo sploh ne bi smeli vstopiti brez dovoljenj. Republika Slovenija mora po zgledu nekaterih evropskih držav spremeniti azilno zakonodajo v smeri zaostritve pogojev za pridobitev statusa azilanta, redefiniranja pravic, do katerih so upravičene osebe z mednarodno zaščito, in pospešitve samih postopkov mednarodne zaščite. Hkrati mora uvesti tudi ustrezne varovalke za onemogočanje zlorabe instituta mednarodne zaščite. Slovenija ima namreč v nekaterih primerih zelo širokogrudno azilno politiko, zlasti na področju združevanja družin. Ekonomskim migrantom, ki dokazano prihajajo iz območij in držav, kjer ni vojne, ter ne izpolnjujejo pogojev za mednarodno zaščito, je potrebno zavrniti vstop v Republiko Slovenijo, jih obravnavati v skladu z veljavno slovensko in evropsko zakonodajo in jih vrniti. Od ljudi s statusom mednarodne zaščite moramo po ureditvi razmer v njihovih državah dosledno zahtevati njihovo vrnitev.

Policija zatrjuje, da zadeve obvladujejo, in da je za varnost slovenskih državljanov poskrbljeno.
Policija zatrjuje, da zadeve obvladujejo, in da je za varnost slovenskih državljanov poskrbljeno. FOTO: Damjan Žibert

Stranka Alenke Bratušek: Okrepiti je treba fizični nadzor na meji

1. Ograja lahko ostane, žico bi odstranili takoj. Okrepili bi tudi fizični nadzor na meji. Prepričani pa smo, da je Slovenija varna država in takšna bo ostala še naprej – sočutna in varna država.

2. Ilegalnih prehodov meje ne bomo mogli povsem preprečiti. Šele, ko se bodo uredile razmere v državah, od koder prihajajo, beguncev ne bo več k nam. Utopitve migrantov bi poskušali preprečiti z okrepitvijo obmejne policije, da bi migrante lahko prestregla, še preden bi se kdo od njih pognal v vodo.

3. Slovenija je varna država, to je pred kratkim povedal tudi direktor Policije, ki je posebej opozoril, da migranti ne predstavljajo nobene nevarnosti. Največja grožnja je danes ta, da dobimo še eno vlado, ki bo neodločna in neizkušena, ali pa celo desničarsko, orbanistično vlado.

4. Mislimo, da bi morali dogovorjeni sistem kvot spoštovati – vse države članice ga namreč ne. Migracije ljudi v boljše življenje so nekaj, kar Slovenija ne bo mogla nikdar urediti ali preprečiti sama, prav tako tega ne bo sama zmogla kakšna druga država članica EU. To je skupen problem Evropske unije – in če smo skupaj, bi morali to tudi reševati skupaj. Države bi se preprosto morale držati dogovorjenih ukrepov, pa migracije sploh ne bi bile tema volitev.

SNS: Na mejo ograje tipa Orban ali vojsko z orožjem!

1. Žica na meji ni opravičila svoje funkcije, saj je poleg netransparentne investicije oziroma sumljive dodelitve posla povzročila tudi veliko škodo v živalskem svetu, dodobra uničila turistično ponudbo, poleg tega pa tudi ogrozila teritorialne razmejitve. Meja po reki gre namreč po sredini struge, žica je bila postavljena na našem bregu, kar bo za Hrvate pomenilo, da je celotna reka njihova. Če bi ostala sedanja vlada, bi to sčasoma kar potrdila. Kjer je mogoče, postaviti ograjo tipa Orban, drugje pa na mejo vojsko z orožjem. Če to sme storiti celo Švica, zakaj ne Slovenija.

2. Za vse migrante (in ne prebežnike) je treba organizirati takojšnje zbirne centre na meji in jih z določenimi prevoznimi sredstvi takoj indirektno odpeljati v Berlin, kjer so dobrodošli.

3. Slovenija že dolgo ni več varna država, saj je stopnja kriminala porasla čez vsako mero. Marihuana je glavna v časopisnih člankih, trda mamila (kokain in opijski derivati) pa se brez nadzora prodajajo,preprodajajo in uporabljajo.

4. Slovenija ne sme sprejeti diktata EU o kvotah. Nikoli nismo bili konolizatorji in nismo ropali tujih dežel, zato naj za svoje grehe plačajo povzročitelji. Nobenega dodatnega migranta (beguncev pri nas ni) ne smemo več sprejeti, dosedanje pa je treba takoj pretransportirati.

Lista Bojana Požarja ima v svojem programu pod točko 20. zapisano: "Okrepitev nadzora na mejah zaradi preprečevanja nezakonitega priseljevanja. O tem, kdo prestopa državno mejo, mora odločati država, ne pa tihotapci ljudi." Njen predsednik na naša vprašanja - razen v obliki intervjuja - ni želel odgovarjati.

Piratska stranka: Žica in zid sta del problema, ne rešitev

1. Žica na meji je socialna in okoljska katastrofa, ki ji Pirati strogo nasprotujemo. Graditi zidove ali postavljanje bodečih žic ni rešitev, potrebno je graditi mostove ter iskati politične rešitve za migrantsko krizo, ki jo je treba reševati v okviru EU in predvsem Schengenske skupnosti.

2. Migranti so žal dejstvo, fizične prepreke, ki se plačujejo z življenji migrantov, spadajo v druge čase in druga politična okolja. Dejstvo je, da je Sovenija na migrantski poti tranzitna država in ne cilj migrantov, ki si želijo svojo pot podaljšati proti zahodu. Zato smo mnenja, da je treba temu tudi slediti in na podlogi zakonov opraviti svoje delo, kar nam velevajo tudi različne konvencije o človekovih pravicah. Zatiskanje oči pred problemi odpira le nove, še večje probleme. Kdo si želi imeti na vesti smrtne žrtve zaradi nečloveškega ravnanja, naj deluje tako naprej, Pirati pa smo mnenja, da žica in zid, ki ne more biti nikoli tako visoka, da se ju ne da preplezati, ni rešitev, ampak del istega problema.

3. Slovenija je na srečo varna država, s spodbujanem sovraštva pa se krepijo in vzpostavljajo tudi pogoji za ekstremizme, ki pa povečujejo nevarnosti in zmanjšujejo varnost vseh nas. Bati se imamo predvsem socialnih stisk in revščine, ki slej ko prej presežeta prag, ki razplamti vstaje in revolucije, te pa lahko za seboj prinesejo hujše posledice, kar se je v zgodovini že večkrat zgodilo.

4. Moramo razlikovati med begunci, ki prihajajo iz kriznih žarišč, in ekonomskimi migranti. Dejstvo je, da ima Slovenija kot polnopravna članica Evropske unije in država, ki je zavezana varovanju človekovih pravic, obvezana tudi po človečnosti, zavezo nuditi zatočišče beguncem, kar smo v devedesetih letih že ponudili tistim iz bivših republik nekdanje SFRJ. Pomembno pa je pristopiti tudi k reševanju krize v žariščih, od koder begunci prihajajo, kjer je naša politika, milo rečeno, medla.

Stranka Andrej Čuš in Zeleni Slovenije: Zavračamo begunske kvote

1. Ne. Strinjamo se, da ograja ni najboljša rešitev, a v primeru, ko nimamo nikakršne podpore s strani EU, varujemo meje po svojih najboljših močeh.

2. Tako kot ste zapisali – gre za ilegalne migrante, ki poznajo legalne poti za vstop v države članice EU, a tega ne počnejo, zato jih je potrebno na mejah zavrniti. Pravni okvir je jasen, in temu primerno je potrebno prilagoditi naše politične poteze, pri tem pa nikoli ne smemo pozabiti na družbenega razpoloženja – konec koncev so politiki predstavniki naroda in vršilci volje ljudi.

3. Slovenija je varna država, in takšna bo tudi ostala v primeru državotvornih politik in ustrezne varnostne in obrambne politike.

4. Zavračamo begunske kvote, predsednik stranke in poslanec Andrej Čuš pa je že v tem sklicu predlagal posvetovalni referendum na to temo, saj verjamemo, da se morajo o takšnih politikah izjasniti ljudje.

Naprej Slovenija: Begunce pošljimo naprej, naj ji sprejme Merklova

1. Čim prej je treba umakniti žico na meji in pritisniti na sosednjo Republiko Hrvaško, da začne delovati po Eurosistemu.

2. Republika Hrvaška mora začeti delovati po Eurosistemu.

3. Bati se moramo edino priviligirane vladajoče strukture: SMC, SD, DESUS, SDS, SLS. Vse te voditelje je treba takoj zapreti, ker so z nedemokratičnim vodenjem povzročili stanje, ki je v Sloveniji.

4. Vrata jim moramo takoj zapreti in ne smemo sprejeti niti enega begunca. Takoj jih je treba brez procedure poslati naprej v Italijo, Avstrijo, Nemčijo, pa jih naj sprejme gospa Merkel.

Tako so kamere januarja lani ujele nezakonite prebežnike pri prehajanju meje.
Tako so kamere januarja lani ujele nezakonite prebežnike pri prehajanju meje. FOTO: POP TV

Združena levica in Sloga: Ne samo da bi morali žico umakniti, nikoli ne bi smeli dovoliti, da jo Slovenija postavi

1. Problem migrantov ni problem vremenskih prilik, ampak izrazit problem neuspešnega "reševanja" političnih kriz zadnjih 20 let. Politika ZDA, ki je, tudi ob izraziti podpori NATO pakta, ne samo neučinkovito posegala v posamezna krizna žarišča, ampak jih tudi neprestano netila in dosega zadnja leta izrazito eskalacijo, ki jo najbolj čutimo v Evropi, ki zaradi svoje nesamostojne in neobstoječe zunanje politične strategije plačuje račune na vse konce, tudi z dotokom ljudi iz kriznih žarišč. Bodeča žica še nikoli v zgodovini ni preprečila pretoka ljudi, ki so iskali pot v svobodo ali boljši zaslužek za svoje preživetje. Postavljanje bodeče žice so nemogoče metode voditeljev, ki jim niso mar ljudje, ne migranti in ne državljanke in državljani držav, ki jih vodijo. Pomeni spodbujanje sovraštva in nacionalne nestrpnosti. Ne samo, da bi jo morali odstraniti, nikoli ne bi smeli dovoliti, da jo Slovenija postavi.

2. Od kod tako samozavestno prepričanje, da se bodo prehodi migrantov "samo še stopnjevali"? To je bila napoved že za prejšnje leto, ki je nobena statistika ni potrdila. Poleg tega je treba imeti tudi nekaj zgodovinskega spomina, ki pove, da je bil pretok ljudi velik skozi celo zgodovino človeštva, tudi v nedavni preteklosti. V Evropi se je število migracij močno povečalo na primer po vzpostavitvi EU, ali na primer po padcu železne zavese ali v času krize v Jugoslaviji. Po nekaterih ocenah (točnih podatkov pravzaprav nihče nima) je v Evropi približno, glede na celotno prebivalstvo, 1 % migrantov, v Sloveniji se temu številu ne približujemo niti na daleč. Kakšnega posebnega pritiska ne beleži nihče, razen za dnevno politične potrebe politiki v svojih izjavah, ko se pripravljajo na volitve ali ko želijo doseči nova pooblastila za svoje resorje. Noben migrant ne bi nikoli utonil ne v Kolpi in ne v kateri drugi reki ali morju, če bi se ljudje obnašali ne samo v skladu s človeka vrednim vedenjem, ampak tudi v skladu s sprejetimi mednarodnimi konvencijami.

3. Slovenija je zagotovo varna država, kar občutimo tako državljani in državljanke, o tem nas prepričujejo tudi odgovorni resorji v državi. Seveda to še ne pomeni, da ne prihaja do nevarnosti in da smo lahko brezbrižni. Kibernetska varnost bi na primer morala skrbeti vsakogar, tudi nedavne izkušnje s prodajo podatkov (Facebook) kažejo na to, da se moramo vsi obnašati samozaščitno in previdno.

4. Evropski sistem begunskih kvot smatramo kot dober način umirjanja situacije in predvsem kot razbremenitev držav, ki so, zaradi svojega geografskega položaja, najbolj na udaru. Izkazuje tudi odnos posameznih držav do solidarnosti in možnosti skupne politike, ki od držav pričakuje tudi participacijo in odgovorno vseevropsko politiko ne pa samo sredstva iz skupnega proračuna. V okviru evropskega premestitvenega načrta in enakomernega nošenja bremen, naj bi Slovenija sprejela  567 beguncev, kar zagotovo za našo državo ni preveliko breme.

Solidarnost: Največjo nevarnost predstavljajo politiki, ki svojo nesposobnost skrivajo s strašenjem ljudi

Število prosilcev za azil je trenutno povsem obvladljivo. Enako bo po naši oceni tudi v prihodnje. Pri napovedovanju begunske nevarnosti gre v resnici za politično manipulacijo. Z njo skorumpirana desnica (in na žalost tudi "leva sredina") sprevrača pozornost ljudi od svojih škodljivih dejanj. Sicer pa: ograja je povsem neučinkovito sredstvo za zmanjševanje azilne problematike. Slovenija mora skupaj z Evropo in skladno s svojo v ustavo zapisano mirovno politiko prevzeti aktivno vlogo pri preprečevanju destabilizacije sveta. Se pravi, postaviti se je treba po robu ZDA, ki zaradi svoje želje po prevladi povzroča krize na obrobjih Evrope. Enako pomembna je skrb za okolje in zmanjševanje ekonomskih neenakosti. Oboje namreč povzroča globalne migracije.

2. Odgovor je enak kot zgoraj, k temu dodajamo še: Dokler bo stala ograja, toliko časa bodo posamezni begunci in prosilci za azil svojo pot žalostno končali v Kolpi. Ograja namreč potiska begunce, da mejo prečkajo na najnevarnejših mestih.

3. Slovenija je varna država. Največjo nevarnost pa predstavljajo politiki, ki svojo nesposobnost skrivajo s strašenjem ljudi; politiki, ki ne prevzamejo odgovornost za svoje napake (npr. trojica, ki smo jo ovadili v primeru TEŠ 6).

4. Dogovor s kvotami je potrebno spoštovati. Evropa bo obstala samo, če bo solidarna, demokratična, če bo spoštovala človekove pravice. Sicer pa mora Slovenija hkrati premisliti, ali med milijonih ljudi, ki iščejo azil, ni tudi kdo, ki ga naše gospodarstvo v času gospodarske rasti nujno potrebuje. Migracije so nenazadnje tudi priložnost, kot je to dobro razumela Angela Merkel - žal zaradi tega potem povožena z skrajno desnim populizmom.

Za zdravo družbo: Begunske kvote so neustrezne

1. Žici ni mesto na meji.

2. Najprej z reševanjem problemov v izvornih državah, za tem z ustreznim spoštovanjem Schengenskega mejnega režima.

3. Slovenija je varna država, ljudje nimajo razloga za skrb.

4. Begunske kvote so neustrezne. Potrebna je rešitev problemov v izvornih državah in čimprejšnja vrnitev beguncev ter ustrezno ločevanje beguncev in ekonomskih migrantov.

GAS: Slovenija naj najprej poskrbi za svoje državljane

1. Migracije obstajajo od nekdaj. GAS – Gospodarsko Aktivna Stranka se zavzema za  vzpostavitev pogojev za razvoj in uspešno delovanje gospodarstva kot osnovnega generatorja razvoja družbe in blagostanja ter kakovostnega življenja vseh generacij državljanov, ne glede na ideološka, politična, verska in druga prepričanja. V GAS- Gospodarsko Aktivni Stranki posebno pozornost namenjamo ustvarjanju optimalnih pogojev za bivanje in delo mlajše generacije ter demarginalizacijo starejših generacij. Glede migracij nas skrbi predvsem to, da se iz Slovenije izseli vsako leto cca. 8000 visoko izobraženih Slovencev, predvsem mladih, in nimamo urejenih pogojev za njihovo vrnitev. Zavzemamo se za močan gospodarski razvoj, ki bo izboljšal pogoje vrnitve kadrov. Zavedati se moramo, da ima SLO tudi zunanjo "schengensko mejo", kjer veljajo določena pravila katera moramo spoštovati. Kar se tiče ograj, bodečih žic in drugih preprek se je še ne tako dolgo nazaj tudi na naših mejah celo streljalo na  ljudi, vendar to ljudi kljub temu ni odvrnilo od bega in iskanja možnosti za boljše življenje. Torej samo fizične ovire ne morejo preprečiti prihoda migrantov. Migranti se selijo predvsem zato, da bi z iskanjem dela izboljšali svoj standard, ne pa zaradi neposredne nevarnosti preganjanja ali smrti Drugo pa so begunci, ki so osebe, ki bežijo pred oboroženimi spopadi ali preganjanjem. Položaj, v katerem se nahajajo, je pogosto tako nevaren in nevzdržen, da prečkajo nacionalne meje in iščejo varnost v sosednjih državah.

2. V GAS nas skrbi predvsem to, da se je Schengenska meja v praksi premaknila na avstrijsko mejo in smo tako slovenski državljani ostali izven "schengenskega območja", kar povzroča slovenskim državljanom in gospodarstvu veliko škodo. Slovenci smo bili vedno gostoljubni in tako naj bo tudi v prihodnje. Gosti, ki prihajajo k nam, pa morajo spoštovati naše zakone, predpise in običaje, sicer naj raje izberejo državo, kjer so  zakoni, predpisi in običaji bližji njihovim. Za GAS-  Gospodarsko Aktivno Stranko je nesprejemljivo, da po javno dostopnih podatkih država nameni za enega migranta tudi več kot 3 x več, kot je npr. plača ali pokojnina slovenskih državljanov. Tako je potrebno preveriti, kdo se okorišča na račun slovenskih državljanov pod pretvezo skrbi za migrante in prebežnike.

3. Varnost je relativen pojem. Varnost se gradi s tem, da imamo močno gospodarstvo, stabilne finance in spoštujemo zakone. V primeru prebežnikov pa je potreno imeti še bolje organizirano policijo in vojsko. Za varnost je potrebno skrbeti in jo vzdrževati. Podobno je z varnostjo v državi. Dejstva kažejo, da z nekontroliranimi prehodi meje pride tudi ogromno teroristov oziroma ljudi, ki k nam ali v Evropo ne prihajajo z dobrimi nameni. Zato je treba migracije zaustaviti v deželi, iz katere izvira.

4. Glede na to, da v nobeni od sosednjih držav ni vojne, v Sloveniji ni možno govoriti o beguncih, temveč o ekonomskih migrantih oziroma prebežnikih. V Sloveniji je ogromno pomoči potrebnih in bi morala Slovenija v prvi meri poskrbeti za slovenske državljane. Glede kvot pa se je potrebno vprašati, kdo je povzročil te migrantske vale in zakaj jih moramo sedaj mi reševati?

Gibanje Skupaj Naprej: Ustanovili bi ministrstvo za nacionalno varnost

1. Najprej je potrebno povedati, da je bila žica na meji postavljena urgentno zaradi preprečitve prostega in nenadzorovanega prehoda migrantov v našo državo mimo mejnih točk, ki jih je nadzorovala naša policija. Tako avanturo so si v nočnem času večkrat privoščili naši sosedje, ki so migrante spremljali do ozemlja Republike Slovenije in jih nato tam tudi pustili. Žica se je kot ovira izkazala sicer za zelo neposrečen izbor, a je migrante pripeljala do točke, kjer so lahko nadzorovano prestopili mejo in se tudi evidentirali, nenazadnje pa tudi prejeli najnujnejše, oblačila, hrano in morebitno zdravstveno oskrbo. Po našem mnenju bi neke vrste ovir morale obstajati, pa vendarle drugačne, bolj dodelane in času primerne. Naša država mora v vsakem primeru meje nadzorovati.

2. Dejstvo je, da so migranti tu in tega dejstva ne moremo spremeniti. Lahko pa jim ob naši meji postavimo ovire, ki jih bodo usmerjale proti nadzorovanemu mejnemu prehodu, kjer se bodo, kot že navedeno, evidentirali in kjer jih bomo lahko oskrbeli v začasnem nastanitvenem centru. Ob ovirah pa bi se lahko postavile straže, ki bi preprečile tudi morebitno odstranitev ovir s strani migrantov, preprečevale kakršne koli nesreče in jih dodatno usmerjale k mejnim prehodom.

3. Slovenija je relativno varna država, s sorazmerno nizko stopnjo kriminala smo med 17 najvarnejšimi turističnimi destinacijami, kar pomeni, da se nam v tem trenutku ni česa bati. A pričakovati je, da se bo stopnja kriminala lahko tudi zvišala, na kar bo botrovalo več dejavnikov. Vemo, da smo se ob vstopu v EU zavezali k prostemu pretoku blaga, storitev in ljudi, kar prinaša določena tveganja. Zato moramo nacionalno varnost okrepiti do te mere, da bomo tudi v prihodnje ohranili vsaj takšen status varne države, kot ga imamo sedaj. V našem programu smo razmišljali tudi o tem, zato bi želeli policijo, vojsko ter področje zaščite in reševanja združiti pod isto streho ministrstva za nacionalno varnost, pod katero bi spadala tudi SOVA in druge tovrstne inštitucije, ki bi medsebojno usklajeno delovale. Na tak način bi pospešili pretok informacij in ko bi bilo potrebno, bi akcije hitreje stekle. Pa tu ne govorimo samo o kriminalu, migracijah in podobno, temveč tudi o naravnih in drugih nesrečah ter pomoči ljudem, ko bi bilo to potrebno.

4. Slovenija je članica Evropske unije, kar pomeni, da je to vprašanje potrebno rešiti na ravni EU. Vsekakor smo za pravično razdelitev kvot, saj kot že navedeno, dejstvo je, da migranti so in da si pred tem dejstvom ne gre zatiskati oči. To ni zgolj problem Slovenije, temveč celotne EU. Zagovarjati moramo stališče, da preveilkega števila migrantov ni sposobna sprejeti, zato je potrebno ostati pri načelu sorazmernosti napram drugim državam EU. Pri nas je ostalo sorazmerno malo migrantov, vsekakor pa je potrebno tiste, ki bodo ostali, integrirati v našo družbo, jim postaviti določena pravila, sprejeti pa bodo morali tudi naše navade in način življenja ter se čim prej naučiti našega jezika. Ne smemo dopustiti, da so migranti breme države, temveč jim omogočiti, da se preživijo sami, prav tako je potreben drugačen pristop do odraslih kot do otrok. Sloveniji je bila določena kvota do septembra 2017, in sicer 567 migrantov, ki pa še zdaleč ni dosežena, a napoveduje se nov val migrantov, ki naj bi bil po navedbah nekaterih politikov, veliko večji od predhodnih, zato bo v EU potrebno opraviti tudi revizijo kvotnega sistema. In tu bo morala zunanja politika odigrati pomembno vlogo ter zagovarjarti stališče sorazmernosti števila migrantov. Zadevo je tudi potrebno obravnavati več plastno, potrebno je pomagati, a po zmožnostih in hkrati ne v svojo škodo.

V ponedeljek že drugo predvolilno soočenje na POP TV.
V ponedeljek že drugo predvolilno soočenje na POP TV. FOTO: POP TV
  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni