Volitve

Golob in Janša prvič iz oči v oči

Ljubljana, 12. 04. 2022 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič, Anja Kralj
Komentarji
2291

Volitve so tik pred vrati, predvolilna soočenja pa se kar vrstijo. Tokrat sta se prvič iz oči v oči soočila tudi predstavnika strank, ki na podlagi zadnjih javnomnenjskih raziskav uživata največjo podporo ljudstva. Mnogi so pred prelomnimi volitvami srečanje med Robertom Golobom (Gibanje Svoboda) in Janezom Janšo (SDS) že nestrpno pričakovali. V oddaji Svet na Kanalu A sta nastopila tudi Tanja Fajon (SD) in Matej Tonin (NSi), med drugim pa so spregovorili o podražitvah, staranju prebivalstva, stanovanjski problematiki in drugih temah.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Soočenje Janeza Janše in Roberta Goloba
    03:09
    Iz 24UR: Soočenje Janeza Janše in Roberta Goloba
  • Tonin: Treba je okrepiti drugi pokojninski steber
    02:50
    Tonin: Treba je okrepiti drugi pokojninski steber
  • Golob o dostojni pokojnini
    02:30
    Golob o dostojni pokojnini
  • Fajon: Naš cilj je zagotoviti minimalno pokojnino 700 evrov
    02:00
    Fajon: Naš cilj je zagotoviti minimalno pokojnino 700 evrov
  • Janša: Pokojninski sistem je treba očistiti
    01:40
    Janša: Pokojninski sistem je treba očistiti
  • Tonin o osamosvojitvi mladih
    02:00
    Tonin o osamosvojitvi mladih
  • Golob o osamosvojitvi mladih
    02:40
    Golob o osamosvojitvi mladih
  • Janša o osamosvojitvi mladih
    01:20
    Janša o osamosvojitvi mladih
  • Fajonova o osamosvojitvi mladih
    02:40
    Fajonova o osamosvojitvi mladih
  • Janša: Slovenija je del evropskega energetskega trga
    02:10
    Janša: Slovenija je del evropskega energetskega trga
  • Golob o dobavi plina
    02:50
    Golob o dobavi plina
  • Tonin: Rusko nafto lahko nadomestimo
    01:20
    Tonin: Rusko nafto lahko nadomestimo
  • Fajonova o podražitvah
    02:50
    Fajonova o podražitvah
  • Golob o podražitvah in podnebnih spremembah
    03:10
    Golob o podražitvah in podnebnih spremembah
  • Janša: S sodelovanjem nimamo nobenega problema
    00:20
    Janša: S sodelovanjem nimamo nobenega problema
  • Janša o podražitvah
    03:00
    Janša o podražitvah

Dočakali smo težko pričakovano soočenje iz oči v oči med Robertom Golobom (Gibanje Svoboda) in Janezom Janšo (SDS). Uvodoma sta zatrdila, da nimata težav z dialogom. Kot je dejal Golob, se lahko z Janšo, tudi če se ne strinjata o preteklosti, pogovarjata spoštljivo. Na vprašanja v studiu sta odgovarjala še Tanja Fajon (SD) in Matej Tonin (NSi). 

O podražitvah cen osnovnih dobrin 

Prvaki strank so najprej predstavili svoje rešitve za vedno višjo rast cen hrane in energentov. Po besedah Janeza Janše se skupna košarica kljub podražitvam hrane za zdaj ni podražila, saj se je na drugi strani pocenila elektrika. Golob je poudaril, da se moramo "odločiti za aktivno zaščito ranljivih gospodinjstev. Ko trg ne deluje, je dolžnost države, da ukrepa." 

Kot pravi, je rešitev njegove stranke fiksiranje končne cene plina in cene nekaterih osnovnih živil za gospodinjstva. Janša mu je na to odgovoril, da je ta vlada to že naredila z zamrznitvijo cen elektrike. Golob je pri tem poudaril še, da sta pri nas živinoreja in konzumacija mesa preveliki: "S subvencijami moramo kmete preusmeriti z živinoreje," je prepričan Golob. Prav tako je poudaril, da bi lahko problem v veliki meri rešili že tako, če bi se dva dni na teden odpovedali mesu. 

Fajonova je pri tem poudarila, da pogosto gasimo požar, ni pa dolgotrajnih rešitev. Treba je diverzificirati vire, je prepričana. Kriza bo bistveno bolj trajna, kot se je sprva zdelo, opozarja predsednica SD. Kot poudarja, mora država prioritetno odkupiti hrano, ki je proizvedena doma in subvencionirati surovine za proizvajalce. 

Tonin pa je izpostavil, da bomo največ storili, če se vojna v Ukrajini čim prej konča in tu ima Slovenija aktivno vlogo, zatrjuje. Med domačimi ukrepi je izpostavil omilitev rasti cen in prizadevanje za energente iz drugih držav. Poudaril je, da moramo začeti Slovenci najprej začeti odkupovati slovensko hrano.

O izboljšanju položaja mladih in rešitvah za stanovanjsko problematiko 

Mlade v Sloveniji večinoma najbolj pesti stanovanjski problem. Janša pravi, da bo nedavno sprejeti zakon o jamstveni shemi omogočil mladim, da bodo postali lastniki stanovanj in ne več najemniki. Druga stvar, ki naj bi po njegovem izboljšala stanje med mladimi, je dvig neto plač, ki naj bi se še povečeval v naslednjih letih. Obljublja tudi digitalni razvoj, ki bo omogočil veliko boljše začetne plače nad 2000 evrov, ki so zdaj redkost.

Golob je prepričan, da za rešitev stanovanjskega problema mladih jamstvena shema ni dovolj: "Edina pot je sprememba zemljiške politike, izgradnja neprofitnih najemniških stanovanj z odkupom po petih letih." Za izboljšanje položaja mladih je izpostavil še pomen investicije v delovna mesta z visoko dodano vrednostjo in da mladi v službah prepoznajo svoje poslanstvo. 

Tonin rešitev stanovanjskega problema vidi v gradnji novih, a manj obdavčenih stanovanj. Mladim je treba dovoliti, da uresničijo svoje talente v Sloveniji, tako da izboljšamo poslovno okolje, še pravi Tonin. Poleg tega poudarja, da mora družba razumeti, da so otroci zaželeni in naša naložba.

"Stanovanja, stop prekarnosti in stop begu možganov," je Fajonova naštela tri poglavitne ukrepe, na katere stavi SD. Kot poudarja, so največji problem stanovanja za mlade, saj so cene teh podivjale. Mladi imajo velike težave tudi zaradi nestalnih zaposlitev – treba bo takoj ukrepati na tem področju, da se takšno delo ustavi na ravni države, pravi Fajonova. Tako bomo ustavili beg možganov, je prepričana.

Kaj predstavniki strank pravijo o problematiki dostojne starosti?

Predstavniki strank so spregovorili tudi o problematiki dostojne starosti. Danes je v Sloveniji več kot 435.715 prebivalcev starejših od 65 let. 

"Povsod, kjer se bo življenjska doba podaljševala, bo treba tudi dlje delati. A to se ne bo zgodilo čez noč," je dejal Janša in dodal, da bo sedanji pokojninski sistem treba novelirati že v naslednjih štirih letih. Poudaril je, da je v Sloveniji skoraj 300.000 upokojencev, ki prejemajo pokojnino, ki ne zadošča za dostojno preživetje. "Tem smo tudi v času epidemije z dodatki najbolj pomagali," je dodal. "Te anomalije ni možno popraviti čez noč, to bomo popravljali z božičnico in raznimi dodatki, ki v sistemu ne bodo naredili še večje zmede, kot je narejena doslej," je dejal.  

Izpostavil je še, da imamo v slovenskem pokojninskem sistemu marsikaj, kar ni pokojnina, pa se izplačuje iz ZPIZ-a. "Pokojninski sitem je treba tega očistiti. Prenesti, če so ti privilegiji upravičeni, na izdatke ministrstev proračuna. V pokojninskem sistemu pa je treba ohraniti samo denar in izplačila za pokojnine."

 

"Vsakdo, ki ima polno pokojninsko dobo, si zasluži dostojno starost nad pragom revščine," je poudarila Fajonova. Pojasnila je, da želijo Socialni demokrati uvesti minimalno pokojnino, s tem pa bi vsakemu, ki ima polno pokojninsko dobo, zagotovili 700 evrov. "Kako? S tem, da bomo razširili dostopnost varstvenega dodatka. To je pomembno zlasti za tiste, ki so na robu z minimalno pokojnino," je dejala in pojasnila, da želijo poskrbeti tudi za Zakon o nacionalnih demografskih rezervah. "Da do leta 2030 polnimo in plemenitimo državno pokojninsko blagajno, ki je danes močno prazna."

Tudi Golob se je vprašal, kaj je dostojna pokojnina. V svoj program do leta 2030 so zapisali, da je to prag revščine plus 10 odstotkov. Pojasnil je, da je edini način, da bomo pri populaciji, ki se stara in kjer je mlada populacija vedno manj številčna, prišli do želenega, višja dodana vrednost na zaposlenega. "Če bomo imeli zelena delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, bomo lahko tudi starostnikom zagotovili dostojno pokojnino," je dejal.

Glede daljše delovne dobe je dejal, da je veliko upokojenih starostnikov, ki še vedno želijo delati. "Mi bomo spremenili pokojninsko zakonodajo na način, da upokojencem, ki bodo želeli delati, ne bomo zmanjšali pokojnin. S tem bomo povečali delovno silo," je dejal.  

Tudi Tonin je dejal, da potrebujemo čim več tistih, ki vplačujejo v pokojninski sistem. "To pomeni, da gospodarstvo dobro deluje," je dejal in opomnil na pomen višje zaposlenosti. Kot drugo ključno točko je izpostavil, da je treba okrepiti drugi pokojninski steber, kar bi dosegli z dvema ključnima orodjema. "Treba je okrepiti drugi pokojninski steber, da bomo del prispevkov pri plačah dali neposredno za pokojnine, del pa na kup, da se oplemeniti," je dejal. Pojasnil je, da gre za zahodnoevropske principe, ki pomagajo, da imajo tudi družbe, ki se starajo, vzdržne pokojninske sisteme. 

Predvolilno soočenje ste v ponedeljek lahko spremljali tudi v oddaji Odločitev 2022 na POP TV. Na tokratnem, že tretjem soočenju, so predstavniki osmih strank, ki jim po zadnjih javnomnenjskih raziskavah Mediane kaže najbolje in imajo možnost za preboj v parlament, delili svoje poglede na zdravstveno politiko. Spregovorili so o svojih kandidatih za zdravstvenega ministra, o načrtih, kako bi odpravili korupcijo v zdravstvu, reševali čakalne dobe in težave s kadrom. Kako pomagati mladim, ki zaradi epidemije preživljajo vse hujše duševne stiske, pa smo vprašali predstavnike podmladkov strank.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

19.03

Janša: Ko smo bili opozicija, smo vladi pomagali pri vstopu v EU in Nato

''Ko smo prevzeli vlado, smo povezali različno misleče stranke. Že drugi mesec smo opoziciji ponudili sodelovanje, večina opozicije se za to ni odločila. '' SDS je vedno ponujala roko tudi opoziciji.

19.01

Golob: Mi ne bomo opozicija, vodili bomo vlado in vodili bomo spoštljiv dialog z vsemi strankami

Golob je prepričan, da bodo v koaliciji ne le s strankami, ampak tudi s civilno družbo, ki bi jo aktivno vključevali. Napovedal je, da bodo, če bo v moči njegove stranke, naslednje volitve digitalne.

19.00

Fajonova zagotavlja, da bi bili v SD vključevalna opozicija

Želim si spoštljivosti in vrniti zaupanje v politiko, pravi Tanja Fajon.

18.58

Kakšna opozicija bi bili?

Matej Tonin zatrjuje, da če bo vladi uspelo, se bodo izredno veselili in bodo hvaležni.

18.52

Tonin: Treba je okrepiti drugi pokojninski steber

"Treba je okrepiti drugi pokojninski steber, da bomo del prispevkov dali neposredno za pokojnine, del pa na kup, da se oplemeniti," je dejal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2291)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milan Modrijan
26. 05. 2022 11.42
Janša sram te bodi ker nisi pogledal Golobu v obraz kot je on tebi prijazno in vljudno.
son?ek11
18. 04. 2022 11.01
+2
Golob je rekel, če bi se 2 dni v tednu odpovedali mesu.Desnicarji so" prevedli", da je rekel, da naj bi 2 na teden jedli meso!!! Ja , desnicarji, potrebno še je naučiti poslušati in seveda brati. Piše v tem članku !!!! Naučite se brati!!!!!
son?ek11
18. 04. 2022 11.03
+1
Desničarji so "prevedli" , da naj bi 2 X na teden jedli meso. Kar sploh ni slabo za telo in denarnico
printerus
17. 04. 2022 19.30
-1
Dol s tem Golobom
valovanje
15. 04. 2022 09.16
-2
Ma kakšni levi in desni. Volite Zdravo družbo (ljudsko listo). Ta je najbližje srčnosti in pravičnoti. Ostali so vsi prodane duše. Prosim raziščite in volite za nas ljudi in ne stranke! Stranke imajo vse pokvarjeno zgodovino, ne nasedajte ponovno na floskule. Volite ljudi in ne politike!
Ejga-Tega
13. 04. 2022 20.35
-13
Levaki, se že veselite toplega stanovanja naslednjo zimo, ko bimo vsi brezposelni, ker plin in energenti za prebivalce bodo, za gospodarstvo pa ne. Kaj bomo pa jedli? Plin in premog?
User2127030
14. 04. 2022 11.17
+6
Smrad kaj so pa levaki krivi da je janša lopov. Marš
Ejga-Tega
13. 04. 2022 20.33
-12
Levaki, se že veselite veganstva?
tona Iteb
13. 04. 2022 21.06
+7
Pingo🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
son?ek11
13. 04. 2022 19.37
+12
Pa kaj je to neka anketa persifal, ki meri popolnoma drugače, kot ostale. Po vseh meritvah vodi Golob, po nekem persifalu pa naj bi janez bil v veliki prednosti
minkica91
13. 04. 2022 19.14
-16
JJ je človek dejanj, ne pa nek lajnar kot je Golob, ki večno govori pravljice itak pa sam sebi in svojim tala, za druge mu pa ni mar.
SLObunkeljn
13. 04. 2022 19.19
+8
tona Iteb
13. 04. 2022 21.07
+6
minkica91
13. 04. 2022 18.33
-17
JJ je stokraat bolji kot Golob, čeprav nekaj lajna, kar je značilno za vse leve politike, potem pa ne bo nič od tega. Teh dolgočasnih lajn imamo vsi, ki znamo razmišljat s svojo pametjo dovolj. JJ pa pove po resnici, mogoče komu ne paše, ker ni hinavec in se jim ne prilizuje.
yanay
13. 04. 2022 19.09
+12
Tisti, ki res znamo razmišljati s svojo glavo, se nikoli ne bomo strinjali z nepravilnostmi, ne glede, kdo te nepravilnosti počne. Zamižati na obe očesi, če napako naredi "naš" in narediti velik halo ob napaki drugih, so čisto navadna dvojna merila!
minkica91
13. 04. 2022 19.11
-14
pri levičarjih nikoli ni napak, rezultatov pa tudi ne.
tona Iteb
13. 04. 2022 21.08
+6
PINGO🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
minkica91
13. 04. 2022 18.31
-16
Golob je najslabša izbira, nekaj govoriči in napihuje, vemo pa vsi, da ga še LDSovci niso marali. Edino kar je naredil, je v državnem podjetju imel 10xvečjo plačo kot mandatar pa tudi svojim kao prijateljicam in prijateljem je zrihtal velike plače v državnem podjetju. državi je pa od tega malo ostalo, tk da bo delal enako tudi, če bo mandatar, sam za sebe in za svoje, tak je ta gospod.
srebrnibreg
13. 04. 2022 18.33
+14
Najslabša za sds sekto in njene satelite. Za državljane pa najboljša.
minkica91
13. 04. 2022 19.12
-10
če bodo levičarji na oblasti bo država spet zaostala in gospodarska rast bo padla, itak pa levičarji sam za sebe talajo denar in za svoje neučinkovite projekte.
SLObunkeljn
13. 04. 2022 19.21
+9
Še dobro, da ni uboga Minkica na oblasti, ker bi nas bilo vseh " nebeško kraljestvo " 😉🤣
tona Iteb
13. 04. 2022 21.08
+4
Mi ki PINGO🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
Samotnjak999
13. 04. 2022 18.25
-16
Zapomnite si eno, to kar obljublja g. Golob je nerealno in ne uresničljiv, ampak zelo vžge pri mladih volivcih. Seveda jih večina NIKOLI nebo zaposlenih v GEN-I, kjer bi imeli na račun prodaje državne energije, astronomske plače. Ga. Fajon modro molči, ker je veliko bolj izkušena in vodi hočeš nočeš stranko, ki ima bazo, ki se zaveda da je država odgovoren projekt z omejenimi resursi. Tonin, zmeren in umirjen, računa da bodo v vladi. Janša, daleč nad vsemi tremi, stvaren, realen, odgovoren, ki se dobro zaveda, kaj je EU politika in njeno zakulisje. Mogoče je celo prav, da g. Golob postane PV, da bomo končno zaživeli GEN-ske plače. Dobro jutro Slovenija v letu gospodovem 2024, ker je povprečen Slovenec političen analfabet.
srebrnibreg
13. 04. 2022 18.29
+16
Svojo pravljico lepi na svojo janšistično noratv. Mi ostali živimo v realnosti ne v janšističnih blodnjah.
tona Iteb
13. 04. 2022 21.09
+6
Maki3322
13. 04. 2022 16.59
+13
Politika SDS ne zna ustaviti korupcije (5,5 miljarde EUR), ker je sama vključena v korupcijo. Ne volite stranke SDS, N.Si in Povežimo Slovenijo(konkretno lopovi).
pekoči paradižnik
13. 04. 2022 16.42
+12
Smrt janšizmu,... Svoboda narodu in vsi pojdimo na volitve!
pekoči paradižnik
13. 04. 2022 16.41
+4
Golob zamudil priložnost, da janši pokaže to, kar mu je Dominika Š. pokazala v soboto. Koliko je vreden!
srebrnibreg
13. 04. 2022 17.06
+7
V srcu si je verjetno isto mislil kot Dominika. Je še nov pa se mora držati nekih manir, da ga janšisti ne bodo še bolj popljuvali.
SlobodaNE
13. 04. 2022 16.01
+2
Ajde Pojbiči volite Janšo
SLObunkeljn
13. 04. 2022 19.22
+4
kapljač1
13. 04. 2022 15.58
+3
Nič od njih. Vse kar govorijo je pravljica . Kako bodo reševali kar obljubljajo , če ne razumejo niti negativnost covida 19 in vseh vrst covidnih ukrepov na gospodarstvo zdravstvo in življenja nasploh ! Predvsem pa povsem napačna aktivna politika v ukrepih zoper Rusijo, ki nas pelje v nesigurne čase , lakoto in morda celo v vojno širših razmer.
Andrew16
13. 04. 2022 15.40
-13
Neprecenljivo. Janša dobi vsaj še en mandat.
Lajalica
13. 04. 2022 15.51
+14
SlobodaNE
13. 04. 2022 16.04
+8
prašek
13. 04. 2022 15.33
+3
A je Milivoj že kaj komentiral ???? Najbolj znani bankrotiranec ☺☺☺☺
prašek
13. 04. 2022 15.29
+6
Iz ognja ven plane .... s svetlobo obdan ..... blestečga imena ..... tič Robert na plan ☺☺☺
sinhron
13. 04. 2022 15.01
+12
Koliko ciničnih nasmehov je bilo s strani Janše ob komentarjih g. Goloba in Fajonove ! Mamin sinko Tonin pa v svojem slogu nadaljuje z zavajanjem in ponavljanjem že davno izrabljenih fraz in hoče ugajati Janši !