Volitve

Večer, ki je Sloveniji prinesel Svobodo

Ljubljana, 25. 04. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
695

Svoboda je beseda, ki je zaznamovala 24. april 2022. Istoimensko šele letos ustanovljeno gibanje je namreč prepričljivo osvojilo tokratne parlamentarne volitve, in to tako prepričljivo, da so bili presenečeni celo sami. Ko so se točno ob 19. uri na velikem zaslonu pokazali rezultati vzporednih volitev, se je v volilnem štabu razlegel aplavz, mi pa smo se pomešali med podpornike in poslanske kandidate, tako izvoljene kot neizvoljene. Kaj je v politiko pognalo povsem običajne ljudi z vseh vetrov?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Gibanje Svoboda je zajela evforija
    03:34
    Iz 24UR: Gibanje Svoboda je zajela evforija
  • Iz SVETA: Vzdušje ob razglasitvi rezultatov
    05:08
    Iz SVETA: Vzdušje ob razglasitvi rezultatov
  • Odločitev 2022: Zaključni nagovor Roberta Goloba
    00:58
    Odločitev 2022: Zaključni nagovor Roberta Goloba
  • Odločitev 2022: Nagovor Roberta Goloba
    01:31
    Odločitev 2022: Nagovor Roberta Goloba
  • Odločitev 2022: Komentar – ima Golob možnost za učinkovitejše vladanje?
    02:54
    Odločitev 2022: Komentar – ima Golob možnost za učinkovitejše vladanje?
  • Odločitev 2022: Analiza – Gibanju Svoboda se nasmiha 41 poslanskih mest
    01:53
    Odločitev 2022: Analiza – Gibanju Svoboda se nasmiha 41 poslanskih mest
  • Odločitev 2022: Proslavljanje v štabu stranke Gibanje Svoboda
    01:02
    Odločitev 2022: Proslavljanje v štabu stranke Gibanje Svoboda
  • Odločitev 2022: slavje v štabu Gibanja Svoboda
    01:19
    Odločitev 2022: slavje v štabu Gibanja Svoboda
  • Odločitev 2022: Analiza Golobovega nagovora
    04:56
    Odločitev 2022: Analiza Golobovega nagovora

Zgodba o angažiranosti Aleksandre Marjanovič iz Velikih Lašč se je začela pred štirimi leti, ko je napisala peticijo za sladkorne bolnike, saj je takrat zbolela njena hči. "Peticija je uspela in takrat sem videla, da lahko tudi navaden človek kaj naredi," pojasnjuje, zakaj se je odzvala na pobudo za sodelovanje z Gibanjem Svoboda.

"Moj 22-letni sin mi je dejal, da vedno kritiziram, nikoli pa ničesar sama ne naredim. Očital mi je, da sem taka kot selektorica s kavča. Zato sem se premaknila in se aktivirala, kljub temu da sem v enoti, ki zaradi tamkajšnje tradicije SDS-a ni izvoljiva," pravi. "Ampak nič hudega, pomembno je, da smo začeli nekaj novega. Star pregovor namreč pravi, da bomo, če ne bomo spremenili smeri, res prišli tja, kamor gremo. In Slovenci so pokazali, da niso zadovoljni s to smerjo," je zaploskala ob razglasitvi rezultatov vzporednih volitev, ki so njeni stranki namenili kar 42 poslanskih sedežev.

"Demokratično smer smo nekoč že imeli, vendar smo jo očitno jemali za preveč samoumevno in se nam je vse podrlo," dodaja. "Zdi se mi, da je prišel ta čas, ko je tako, kot je rekel nekdanji ameriški predsednik John F. Kennedy da se ne smemo vprašati, kaj lahko država stori za nas, ampak kaj lahko mi storimo za državo," poudarja. 

Ko se je Aleksandra angažirala, pa je opravila še en klic: "Luci, veš, sem se odločila, da bom šla v politiko," se smeji njena nečakinja Lucija Ana Vrščaj. Ideja je začela mikati tudi 30-letnico in nazadnje je pristala celo na kandidatni listi v volilnem okraju Grosuplje. Kot mlada raziskovalka dela na Fakulteti za farmacijo, je na polovici poti do doktorata, dobila je tudi jabolko navdiha predsednika republike, letos pa nagrado prometej znanosti kot članica skupine Science mama vaccine forum. "Veliko smo komunicirale z javnostjo in ugotovile, da je zelo veliko nezaupanja v politiko, medije. Zato se mi je zdelo pomembno, da preprosto poskušam kaj spremeniti, čeprav mi z izvoljivostjo kaže približno tako kot moji teti," hudomušno doda. 

Štab Gibanja Svoboda
Štab Gibanja Svoboda FOTO: Aljoša Kravanja

Jožica Derganc se je v parlament prebijala iz centra Novega mesta. Kot zaposlena v vrtcu trenutno zastopa sindikat za vso Dolenjsko: "Govorim seveda o nadaljevanju stavke, ampak mi smo vedno dejali, da je stvar lahko rešljiva, če dobimo pravega sogovornika. Doslej je bila komunikacija največji problem, ni se dalo pogovarjati, na drugi strani nismo dobili sogovornika," svojo vlogo v stranki vidi prav na področju sociale.

Slovenska javnost pozna predvsem očeta 44-letnega Roka Bulca, ki je kandidiral v Ivančni Gorici. Sin znanega turističnega novinarja Draga Bulca ni bil še nikoli v politiki. Nekoč je bil rokometaš, tudi sam je po izobrazbi novinar, zdaj pa vodi lastno agencijo s športnim turizmom. Bil je poleg, ko se je ustanavljala originalna stranka Z.dej z Juretom Lebnom, ki je v ospredje postavila zeleno idejo. Nato pa je prišla združitev z Robertom Golobom in nenadoma se je iz člana neznane majhne nadobudne stranke prelevil v kandidata take, ki je naskakovala sam vrh parlamenta. "Ko so se začeli zbirati kandidati za državnozborske volitve, so me porinili zraven. S svojim življenjepisom sem prišel v ožji izbor med več kot 300 kandidati in nazadnje pristal med temi 86, ki smo bili na listi, in zdaj sem tukaj," se smeji.

Čeprav je zaradi že prej omenjenih razlogov tudi on dvomil o svoji izvolitvi, je bil jasen glede tega, kaj bo treba spremeniti: "Predvsem način komuniciranja kot novinar zagovarjam absolutno, popolno svobodo medijev, brez pritiskov in uredniških politik, ki so strankarsko dirigirane. Kot nekdanji športnik poudarjam tudi več vlaganja v šport nasploh nedopustno je, da ima tako športni narod, kot smo Slovenci, predebelo mladino," pravi.

Aplavz
Aplavz FOTO: Aljoša Kravanja

Pri oblikovanju programa za šport se je Golob sicer obrnil tudi na predsednika Atletske zveze Slovenije Romana Dobnikarja, s katerim se poznata že iz poslovnega sveta. "Verjamem, da bo Gibanje Svoboda podprlo šport najmanj za dvakrat – govorimo o finančnih sredstvih to je bilo tudi uradno povedano in zapisano. Predvsem pa razumejo tako vrhunski kot tudi rekreativni šport ter povezavo z zdravjem in zdravstvenim sistemom, pa tudi turistično priložnost kot gospodarstvo," pojasnjuje sogovornik.

Strinja se tudi najbolj znan športni obraz na Golobovi listi: "Sodelovanje je vzajemno, pomembno je, da država pomaga športu, ker tudi športniki pomagajo državi pri prepoznavnosti. To je najcenejša promocija in doseže največje število ljudi. Vse, kar je vloženo v šport, je smiselno," je prepričan boksarski šampion Dejan Zavec, novopečen poslanec.

Dejan Zavec.
Dejan Zavec. FOTO: Aljoša Kravanja

Danes upokojeni Marjan Mačkošek je bil 20 let direktor jeklarne Štore in prepričan je, da mora nova vlada najprej narediti revizijo ukrepov, ki so povezani z delovanjem gospodarstva: "V smislu, da se uspešno pripravimo na krizo, ki je hočeš nočeš pred vrati in je zaradi vojne v Ukrajini prišla še bistveno prej. Gospodarstvu je treba omogočiti take razmere, kot so v drugih zahodnoevropskih državah."

Nikoli prej ni bil v politiki, bil je pa je aktiven v gospodarskih vodah, med drugim tudi kot neprofesionalni predsednik gospodarske zbornice. "Takrat časa za politiko ni bilo in nisem niti odobraval tega, da se gospodarstveniki preveč politično izpostavimo, iz preprostega razloga   mi moramo ustvarjati, da lahko vsi ostali družbeni podsistemi delujejo in se napajajo iz tega, kar ustvarimo," pripoveduje izkušeni poslovnež, ki je sicer prav tako dvomil, da bo prišel na poslanski stolček. A v nasprotju s prejšnjimi sogovorniki je menil, da mu "napoti" stoji poslanec z istega pola. Kot je dejal, je namreč v Laškem že vrsto let zelo močan poslanec iz vrst SD-ja Matjaž Han, ki se je nazadnje tudi res znova uvrstil.

Precej bolje pa je za izvolitev kazalo Golobovemu ljubljanskemu kandidatu Miroslavu Gregoriču, ki je volivce nagovarjal v volilni enoti Moste-Polje II. In kateremu dosedanjemu poslancu bi želel biti podoben nekdanji dolgoletni direktor Uprave za jedrsko varnost, ki je preprič(ev)al prebivalce Fužin in Štepanjskega naselja? "Ne vem, ali imam kakšen model. Debate v parlamentu sem spremljal bolj z nejevoljo, velikokrat so bile pod vsakim nivojem," se je pridušal mož, ki je kot strokovnjak več let služboval na Dunaju, pa tudi v Iraku in na Balkanskem polotoku. "Takrat sem domačo politiko doživljal kot igrico v peskovniku, ko so se ljudje igrali z nepomembnimi stvarmi, pomembnih pa niso počeli," zmajuje z glavo.

"Pošten bom, zagotovo ne bom koruptiven, ker mi do zdaj ni bilo treba biti in niti zdaj ne bom postal. Mediji morajo biti svobodni, Policija mora biti nestrankarska, enako velja za vojsko in državno upravo, vsi omenjeni morajo služiti vsem prebivalcem, narodu. Upam, da ne bomo naredili nobene kravje kupčije. Ampak zavedam se, da politike brez kompromisov pač ne more biti. Kompromis pa je dober takrat, ko so žalostne vse vpletene strani," je bil jasen glede politične prihodnosti.

Robert Golob
Robert Golob FOTO: Bobo

"Predvsem poštena. Samostojna, s svojim glasom. Ampak takrat, ko se moraš oglasiti, ne za brezzvezne stvari," napoveduje tudi Katarina Štravs, ki se je v žolčnih razpravah kot kranjskogorska svetnica kalila v občinskih vodah, zdaj pa je iz jeseniškega volilnega okraja napredovala na državno raven. Čeprav izvolitev zanjo ni bila popolno presenečenje, občutke opisuje kot neverjetne. Zaveda se, da jo čaka večja medijska izpostavljenost, a vseeno misli, da nimaš velikih težav, če delaš dobro. Po izteku mandata jo lahko povprašamo, ali je bilo res tako ...

Vsi zbrani pa niso bili kandidati; prišli so tudi podporniki Gibanja Svoboda, ki niso nameravali plesati na političnem parketu. Iz povprečja je štrlela skupina prijateljev – dobesedno. Gre namreč za nekdanje košarkarje različnih slovenskih klubov, ki se družijo tudi v jeseni življenja. "Pridružili smo se zaradi stanja v Sloveniji, ki je bilo res kritično. Rekli smo, da se bomo angažirali, če lahko kakor koli pomagamo, kajti to ni peljalo nikamor več. Demokracija je preprosto morala zmagati, ne pa maltretiranje novinarjev, prava in četrte veje oblasti nasploh. Vse to se je moralo končati, Slovenija mora postati normalna država," je nekdanji direktor Olimpije Rado Lorbek pojasnil, zakaj so nekdanji športniki prišli izkazat podporo. Sicer je niso izkazali s svojim imenom na kandidatni listi, ampak z zdravico in aplavzom.

Zmaga.
Zmaga. FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednik stranke, ki je bil bolniško odsoten, si je sicer že na začetku volilnega večera zaželel, da bi tudi plesali. Ko so pristojni pred 22. uro prešteli 80 odstotkov glasov, se je Robert Golob oglasil še enkrat in razglasil zmago, nato pa se je začelo slavje. Ob torti, prasketanju svečk na njej in pesmi We Are the Champions so se zmagovalci volitev brez zmagovalca zazibali v konec 24. aprila 2022.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (695)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Litlmen
05. 07. 2022 13.10
-1
Glede na fotke so vsi pod prepovedanimi substancami @ zguncane
Emtisunce
26. 04. 2022 11.48
+2
Prihajajo leta pomanjkanja, dodatnega obdavčevanja, revščine, nacionalizacije premoženja, ..., če ste pametni prodajte vse in takoj v drugo državo. V Slovenijo prihaja Komunizem pod pretvezo krize in demokracije.
tornadotex
26. 04. 2022 10.05
-4
Kje so dejanja, kje se skriva Golob.Rekel je že pol leta nazaj, da bo prvi dan podrl ograjo....
Jožajoža
26. 04. 2022 09.59
+1
Veste,kaj smo Slovenci najbolj veseli? Da bomo praznik DAN OF SLOVENSKEGA NARODA praznovali v SVOBODI.
hondoid
25. 04. 2022 21.53
+4
Jeseni štarta g Covid..komaj čakam. Juhu,si predstavljate,ni omejitev ni mask,to bo sanjsko,hvala g.Golob.
tornadotex
26. 04. 2022 10.03
-4
Vse bo okuženo in potem pomrlo...v svobodi....loleki..
mentos12
25. 04. 2022 21.53
+3
Ravno to se tudi sam sprašujem /Ici/,Gibanje Svoboda.To glih tako zveni,kot smo bili do zdaj v vojni.Po teh volitvah,nam bo Golob prinesel SVOBODO. Samo da ne bodo nekega dne njegovi privrženci,volivci resnično zahtevali svobodo.Predvsem za večje plače,pokojnine,nižje davke,skratka za boljše življenje.
Oknaj 4
25. 04. 2022 21.48
+2
Vse skupaj mi zelo smrdi saj je Golob izjavil da bo uporabil vse razpoložljive uspešne kadre iz vseh levih strank. Jaz to razumem tako kot da sam sploh nima kredibilnih kadrov za ministre. Po eni strani imam občutek da je Golob vesel rezultata po drugi strani mu je pa po prespani noči vstopil strah v kosti in bo glavno besedo imela skrajna levica z Mescem in Fajonko
AufbiksMB
25. 04. 2022 21.47
+1
Tole 'dretje' in 'slavljenje' na volitvah zgleda kot: 'too, zdaj bomo imel zastojn denar in bomo drugim vladali kot fevdalni gospodje'.
Ici
25. 04. 2022 21.17
+4
Golob nam je prinesel svobodo? Nisem vedel, da smo bili v vojni in da nas je spet nekdo okupiral.
AufbiksMB
25. 04. 2022 21.51
-2
Ze samo taka imena strank povejo, da ni dolgorocnih ciljec in idej. Vse kar so hoteli, so hoteli ustvariti neko histerijo proti SDS. Seveda SDS ni angelcek in z vecno vladavino Janse in par starcev, se sami sebe omejujejo, cetudi so imeli zelo dobre programe v preteklosti...vecina ljudi oz strank, ki bi resno Slovenijo ocistila korupcije, niti ne pride v javnost, se manj v parlament. Veliko ljudi pa zaradi dveh oligarhicnih skupin v Sloveniji ne vidi prihodnosti, in se enostavno izseli...Jansa je v marsicem napacen, ampak v enem pa ima prav: tako tisti, ki so vladali v Jugoslaviji in njihovi potomci imajo se danes oblast in privilegije v Sloveniji.
buco2222
25. 04. 2022 20.59
+1
evo,dokazano slovenski IQ pod 15%
94001
25. 04. 2022 20.53
+6
Koliko svobode bomo imeli bomo videli na jesen in zimo, ko bo Covid udaril s polno paro. Obljubljajo življenje brez mask, brez zapiranj, zgolj priporočila. Bomo videli ali se bodo držali obljubljenega ali nas bodo spet terorizirali. Prav tako pričakujemo specialista v sedmih dneh, kdor ga potrebuje in boljše plače. Pa da vidimo.
cilem
25. 04. 2022 21.22
+0
buco2222
25. 04. 2022 20.49
+1
vrtnar01
25. 04. 2022 20.39
+3
velika škoda za Slovenijo, da smo namesto svobode dobili zgolj nesposobni Svobodo.
Betuul
25. 04. 2022 20.26
-3
Edini najbolj za podpret je naš trdoborec ! g. Dejan ; takoj za min za šport
prinašalec2
25. 04. 2022 20.19
+11
"svobodni" bomo, ko nas bo zapustil zadnji komunist. Zdaj bomo videli kako razumejo svobodo levičarji. Zase gotovo.
ROMELS
25. 04. 2022 20.01
+4
Večer, ki je prinesel anarhijo.
deling
25. 04. 2022 19.58
+11
Saj ne moreš da verjameš, toda tokrat vidimo, da volivci ne želimo živeti na klasičen način: z delom svojih rok in po navodilih Boga iz Svetega pisma. Izbrali smo levičarstvo, to izkazano stoletno najhujše zlo. Eliti krimikomylenuhadi se bosta v Sloveniji spet cedila med in mleko, ostali smo spet postali tlačani: plačevavci visokih davkov v terorju enoumja.
Pirat78
25. 04. 2022 19.49
+5
Jeseni bo zelo zanimivo. Podražitve vseh energentov. Znova maske na obrazu,še dodatna cepljenja...in tako dalje. Pogodbe morajo vsi spoštovati... S strani zdravstvene organizacije. Golob ali Janša. Najraje bi videl kmeta na oblasti kod razvajenega,bogatega predsednika vlade. Zato so je pa morali zamenjati ploščo. Kakšna svoboda.... Nastradali bomo pa vsi mi kateri pošteno delamo... Kolesarji bodo vedno kolesaril,
sarkon
25. 04. 2022 19.38
+10
Zdaj pa lepo pripravite bicikle kajti to bo vaše edino transporno sredstvo. To pa bo še pestro zmanjkalo bo šoldov tujina ne bo dala kreditov,še se boste izobraževali,kajti tako prevarani kot ste sedaj niste bili še nikoli. Ampak tokrat boste tudi lačni. In prav je tako,kajti to ste želeli in imeli boste, zdaj pa veselo na ples.
nagec123
25. 04. 2022 19.53
-3
mungus
25. 04. 2022 19.34
-6
ponedeljek kot ponedeljek prvi delovni dan v tednu....ampak....za mene je bil ta ponedeljek še vedno nedelja in še kar nekaj dni bo tako....sam da smo se znebili tega madžaroškega hlapca....ne rabimo ga kot tudi madžaroše in orbanoše ne ...rabimo !!!
Ejga-Tega
25. 04. 2022 19.40
+7
Zdej si pa dobil srbjanskega hlapca od Zokija