Volitve

Janša pri Šarcu najbolj ceni izkušnje, ki jih ima kot župan, Šarec pri Janši vztrajnost

Ljubljana, 01. 06. 2018 18.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Karmelina Husejnović / Tina Švajger
Komentarji
1162

Strankarski prvaki so tik pred zdajci skušali še zadnjič prepričati neprepričane. Kdo bi šel s kom v koalicijo? Kako bi reševali migrantsko krizo, kako se bodo spopadli s sovražnim govorom, kaj bi storili s schengensko mejo? Mnenja so soočili tudi o plačah v javnem sektorju in stanju v sodstvu.

Več videovsebin
  • Soočenje: 1. del
    46:38
    Soočenje: 1. del
  • Soočenje: 2. del
    31:24
    Soočenje: 2. del
  • Soočenje: 3. del
    21:13
    Soočenje: 3. del
  • Soočenje: 4. del
    24:16
    Soočenje: 4. del
  • Soočenje: Mesec: Levica je na strani ljudi
    00:20
    Soočenje: Mesec: Levica je na strani ljudi
  • Soočenje: Erjavec: Imamo široko podporo, odlične kandidate
    01:34
    Soočenje: Erjavec: Imamo široko podporo, odlične kandidate
  • Soočenje: Tonin: Erjavec sklepa koalicijo s pravljičarjem
    02:00
    Soočenje: Tonin: Erjavec sklepa koalicijo s pravljičarjem
  • Soočenje: Janša: Begunci so razlog za resno obravnavo tega problema
    02:06
    Soočenje: Janša: Begunci so razlog za resno obravnavo tega problema
  • Soočenje: Erjavec: Hrvaška še dolgo ne bo sposobna varovati južne meje
    00:50
    Soočenje: Erjavec: Hrvaška še dolgo ne bo sposobna varovati južne meje
  • Soočenje: Erjavec: Hrvaška noče spoštovati svojih zavez
    00:22
    Soočenje: Erjavec: Hrvaška noče spoštovati svojih zavez
  • Soočenje: Janša: Meja bi lahko potekala drugje
    00:39
    Soočenje: Janša: Meja bi lahko potekala drugje
  • Soočenje: Tonin: V Slovenijo prihaja največ Alžircev in Maročanov
    00:33
    Soočenje: Tonin: V Slovenijo prihaja največ Alžircev in Maročanov
  • Soočenje: Tonin: Slovenija je v EU osamljena, brez pravih zaveznikov
    00:46
    Soočenje: Tonin: Slovenija je v EU osamljena, brez pravih zaveznikov

Na POP TV so se še zadnjič soočili prvaki osmih vodilnih strank. Soočenje sta vodila Darja Zgonc in Edi Pucer, ki sta od njih terjala pojasnitev konkretnih ukrepov za svoje obljube: "Veliko obljub smo slišali v tej kampanji, kaj pa konkretni ukrepi – kako jih nameravajo izpeljati in kaj, če jim to ne bo uspelo? Kaj bo za nas, državljane, drugače? Kakšna bo Slovenija v naslednji štirih letih?" se je spraševala Darja Zgonc.

"Kako velik problem so migranti, zakaj se širi sovražni govor? Bodo tožilci in sodniki tudi s svojim denarjem plačevali za napake? So onesnaževalci nedotakljivi? In kako naprej v sporu s Hrvaško, bo Slovenija stopnjevala pritisk? In seveda, kako nameravata kandidata za mandatarja voditi Slovenijo? Prijazno ali s trdo roko?" pa je teme sklepnega televizijskega soočenja navedel Edi Pucer. Več kot petina volivcev je še neopredeljenih, zato so argumenti pomembni.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.58

Janša pri Šarcu najbolj ceni izkušnje, ki jih ima kot župan, Šarec pri Janši vztrajnost

V zadnjem delu oddaje sta se soočila samo predsednika strank, ki jima javnomnenjske raziskave napovedujejo največ glasov in sta torej najverjetnejša mandatarja za sestavo nove vlade. Janeza Janšo moti, da se na soočenjih pojavlja isto vprašanje: ali bodo stranke šle v vlado z njim. "Odkar hodimo na soočenja, sprašujete, če bi šli z Janšo. Jasno, da so ljudje malo zmedeni," je dejal Janša. Marjan Šarec je priznal, da si nikoli ni mislil, da bo z Janezom Janšo na soočenju za prihodnjega predsednika vlade. Dejal je, da je že kot otrok veliko spremljal politiko in poudaril, da je čas, da vajeti prevzame nova generacija. "Vedno je čas za vse generacije," pa je na to odvrnil Janša. "Za vodenje države je premalo, da rečeš: jaz sem nova generacija," je še dodal. <br></br> Marjana Šarca so vprašali, zakaj bi rad bil premier. Še pred pol leta je kandidiral za predsedniško funkcijo, kjer ne bi mogel spremeniti skorajda nič. Zdaj bi spremenil marsikaj - mu gre res za spremembe, ali bolj za funkcijo? "Ni vse slabo, ni vse za nič. Treba pa je narediti nekaj sprememb," je odgovoril Šarec. "Lani sem kandidiral za predsednika republike, ker sem želel opozoriti tudi na te težave," je dejal Šarec. <br></br> Oba poudarjata, da je treba v državi narediti red, oba dajeta volivcem vedeti, da sta onadva tista, ki ga bosta naredila. Kdo je njegov politični vzornik, je to morda Putin, so vprašali Marjana Šarca. "Nihče," je odvrnil. Šarec pravi, da ima svojo pot in svojo vizijo. Janšo pa so vprašali, ali bo šel po poti madžarskega predsednika Orbana. "Želim si, da bi bila Slovenija nekoč tako razvita, kot je Švica. Ampak, za prihodnost potrebujemo slovensko pot," je dejal Janša. <br></br> Kako Šarec vidi državo, ki jo želi voditi? "Mi potrebujemo državo, ki bo solidarna. Kjer se bomo vsi zavedali, da imamo svoje pravice, pa tudi dolžnosti," je dejal Šarec. <br></br> Kaj ju najbolj moti na protikandidatu? Nobeden od kandidatov na to vprašanje ni želel odgovoriti. Kaj najbolj cenita drug pri drugemu? "Izkušnje, ki jih ima kot župan," je odvrnil Janša. "Vztrajnost," pa je kot Janševo največjo vrlino izpostavil Šarec.

21.47

Kaj obljubljajo predsedniki šestih strank?

Predsedniki šestih strank - razen Janše in Šarca - so imeli čas, da še zadnjič nagovorijo volivce in jih prepričajo, zakaj naj v nedeljo volijo prav njih. <br></br> Erjavec: Stranka DeSUS je stranka za vse generacije. Mi želimo mladim spet dati delo, tudi preko gospodarske diplomacije, želimo nadaljevati z usklajevanjem pokojnin, regres za vse upokojence. <br></br> Tonin: NSi bo v parlamentu glas razuma. V vsaki vladi bo garancija, da nobene vlade ne bo odnašalo ne levo ne desno. <br></br> Mesec: Levica je glas za to, da redne zaposlitve postanejo standard, da ljudje po 40 letih dela ne bodo pristali na beraški palici. <br></br> Židan: Kdor želi živeti v Sloveniji, kjer se nepravilnosti hitro odpravljajo, kdor želi živeti v Sloveniji, kjer bo gospodarstvo bolj stabilno in kdor želi živeti v Sloveniji, kjer je varnost osnova za blaginjo, naj v nedeljo obkroži SD. Svoje obljube tudi realiziramo. <br></br> Bratušek: Obljubim, da bomo tako odločno, kot smo leta 2013 rešili državo pred bankrotom, poskrbeli za razmere v zdravstvu in naše upokojence. Več glasov, kot nam jih boste namenili, lažje bomo to storili. <br></br> Cerar: Volitve niso danes, volitve so v nedeljo. Razmislite, ali boste dali glas tistim, ki danes glasno in veliko govorijo, ki so državo pripeljali v krizo, ali boste volili SMC, ki je državo vodila v stabilen razvoj.

21.30

Erjavec Janši: Zakaj te zadeve z mejo niste rešili že v 90. letih?

Slovenija je v mejnem sporu s Hrvaško ostala bolj ali manj sama. Smo res tako nerodni, so se vsi v Evropi zarotili proti nam, ali pa smo si sami krivi? "Slovenija nikakor ne ostaja sama, veliko držav še vedno podpira implementacijo sporazuma," pravi Cerar. Ponovil je, da je Slovenija pripravljena iti tudi v tožbo. Zahvalil se je vsem parlamentarnim strankam, da so bile pri tem vprašanju enotne. "Mi gremo popolnoma po pravni poti," je dejal. Dejan Židan pa je omenil, da ima Slovenija absolutno podporo v Nemčiji. "Predsednik Evropske komisije je zelo jasen, povedal je, da je treba implementirati arbitražno razsodbo," je dejal Karl Erjavec. Če ni volje s strani Hrvaške, nam ostanejo pravna sredstva, je še dejal prvak stranke DeSUS. <br></br> "Slovenija je v EU osamljena, brez pravih zaveznikov," je dejal Matej Tonin. Na to njegovo izjavo so nekateri drugi strankarski prvaki želeli protestirati, saj da to ne drži. "Slovenska vlada nima pravih zaveznikov, zato smo tam, kjer smo," je dejal Tonin. "To je čisto zavajanje slovenske javnosti," je protestiral Cerar. "Ko smo šli v EU smo v celoti verjeli v vladavino prava, ki jo ta zagotavlja. Zato je tako nevarno, da se desnica širi," je opozoril Židan. "Če nas vsi podpirajo, kot pravijo, zakaj arbitraža še ni implementirana," pa je Cerarja vprašal Tonin. "Problemi s Hrvaško že 25 let niso razrešeni, ker imamo eni in drugi že ves čas vlade, ki nabirajo točke z napenjanjem odnosov," je povzel Mesec. Dodal je, da moramo pri arbitraži vztrajat. "Arbitražno odločitev imamo, meja je določena in prej ali slej bo ta tudi v praksi uveljavljena," pravi Bratuškova. Janez Janša pa je dejal, da si želi, da bi politika pri tej temi delovala enotno, zato se "grizejo v jezik". "Arbitražna razsodba je za Hrvaško sporna, zaradi načina, na katerega je do nje prišlo," pravi Janez Janša. <br></br> "Menim, da je to, da Evropska komisija ni jasno rekla, da je treba arbitražno razsodbo spoštovat, zaskrbljujoč znak," je dejal Marjan Šarec. "Če Hrvaška sodbe ne bo spoštovala, ne bo konec, če se ta težava ne bo rešila v dveh mesecih," je dodal. Erjavec pa je Janšo vprašal, zakaj te zadeve niso rešili že v 90. letih, ampak to moramo reševati 26, 27 let kasneje in to po pravni poti. "Jaz takrat nisem bil predsednik vlade. Ne vem, zakaj so čakali, očitno so čakali, da bo Slovenija dobila najsposobnejšega zunanjega ministra Karla Erjavca," je bil sarkastičen Janša. "Kakšen minister za obrambo ste pa bili, če niste vedeli, kaj se dogaja z mejo," je nadaljeval Erjavec. "To je obujanje spominov," je odvrnil Janša.

21.22

Šarec: Tisti, ki so črnogradnje gradili za luksuz, naj plačajo, ali pa naj se jim poruši

Prav danes je začel veljati nov gradbeni zakon, ki prinaša največjo amnestijo za črnograditelje doslej. Takšnih naj bi bilo več kot tretjina vseh gradenj. SMC, DeSUS, SD in NSi so podprle ta zakon. Zakaj? "Mnogi so gradili črnogradnje v stiski," pravi Miro Cerar. "Stvari je treba spraviti v red," je dodal Dejan Židan. "Tiste, ki je možno legalizirati, je prav, da se legalizirajo," je strankarsko odločitev branil Matej Tonin. "V tem zakonu je vrsta novih komplikacij, problem je tudi, da podzakonskih aktov praktično ni. Ljudje se sprašujejo, kaj bo, ko bodo ti zakoni uveljavljeni," pa je opozoril Janez Janša. "Za vse morajo veljati enaka pravila. Pri črnogradnjah pa je treba iti od primera do primera," pravi Luka Mesec. "Črnogradnje, ki so se gradile za luksuz ... naj plačajo, ali pa naj se jim ruši," pa je oster Majran Šarec. Alenka Bratušek pa je poudarila, da je stroka imela veliko pripomb, ki jih vladajoča koalicija ni sprejela.

21.05

Cerar: Tudi sam kdaj nisem zadovoljen s kakšno sodno odločitvijo, a jo spoštujem

Slovenija je edina država, kjer sodnika voli politično telo. "Potrebno je spremeniti sodni svet, ker sodniki dobesedno imenujejo sami sebe," poudarja Tonin. "Treba je uvesti tudi poskusni mandat. Ključno je, da v sodni svet dobimo strokovnjake različnih profilov," je še dodal. "Dajte operirat z dejstvi. Tam so tudi drugi strokovnjaki," mu je odgovoril Erjavec. Da se politika ne bi smela vpletati v sodstvo, pa pravi Mesec: "Zaradi tega je zaupanje v sodstvo pri nas nizko." Janša: "V Sloveniji imamo pravosodje in imamo krivosodje. Slovenija ni nikoli dobila neodvisnega sodstva. Jaz osebno sem šel čez 150 krivičnih postopkov. " <br></br> Šarec medtem želi, da določeni sodni postopki postanejo hitrejši, sploh v primernih sojenja različnim funkcionarjem: "Državljani morajo vedeti, kaj se dogaja, ali je človek kriv ali ni kriv, ne pa da nobena zgodba ne dobi epiloga." Bratuškova poudarja, da so v tem mandatu pokazali, da se ne strinjajo z vsakim imenovanjem sodnikov. Cerar pravi, da tudi sam ni kdaj zadovoljen s kakšno sodno odločitvijo, a jo spoštuje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni