Volitve

Čander o povolilnih koalicijah: Janša bo 'rufal', vse je mogoče

Ljubljana, 22. 05. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Prvo veliko soočenje prvakov vodilnih političnih strank je mimo. Pogovor je tekel okoli bančne luknje, drugega tira, reševanja težav v UKC, pa tudi o tem, s kom bi sestavili koalicijo? Zdravnik Igor Muževič, gospodarstvenik Marjan Batagelj, pisatelj Mitja Čander in duhovnik Božo Rustja so podali svoj vidik na to, kako (če sploh) so jih prepričali politiki.

Prvi obračun predsednikov parlamentarnih strank, ki jim javnomnenjske raziskave kažejo, da bodo prihodnja štiri leta kreirali naša življenja in sprejemali odločitve, zaradi katerih bomo živeli bolje ali slabše, je za nami. Ena od tem, ki so se je lotili na soočenju, je bilo tudi naše zdravstvo, predvsem nedopustno dolge čakalne dobe, pomanjkanje zdravnikov in vloga lobijev, ki naj bi v resnici ’obvladovali’ zdravstvo. Na soočenju je premier Miro Cerar branil ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc in v njen zagovor dejal, da je uspela izpeljati dve tretjini reform v zdravstvu.

Prvo soočenje na POP TV.
Prvo soočenje na POP TV. FOTO: Aljoša Kravanja

'Še ene takšne reforme bolniki ne bodo preživeli'

Zdravnik Igor Muževič je glede Cerarjevih izjav dejal: "Mene bi bilo na Cerarjevem mestu sram." Zakone, ki jih je v okviru reforme zdravstva sprejemala vlada oziroma parlament, pa je Muževič označil za "zakon o povečevanju umrljivosti bolnikov in zakon o podaljševanju čakalne dobe". "Mislim, da bolniki še ene takšne reforme ne bodo preživeli," je bil jasen Muževič.

Esejist in pisatelj Mitja Čander je opozoril, da je ravno lobijem v interesu, da minister ni preveč opolnomočen, da torej ne ve dobro, za kaj gre. "Štiri leta dobičkov in preplačanih storitev v javnem zdravstvu pa je mirno nekam odromalo, verjetno ven iz Slovenije," je dejal Čander, ki se sprašuje, ali so stranke res pripravljene na temeljito reformo zdravstva in tudi na druge reforme?

'Vlada je padla na izpitu'

Duhovnik Božo Rustja je opozoril, da je zdravstvo dokaz, da se kopja lomijo na najbolj šibkih. "Vlada je padla na izpitu," je opozoril in dodal: "Če so imeli zvezane roke, bi morali to jasno povedati. Popolnoma je nedopustno, da so to prakso peljali naprej."

Gospodarstvenik Marjan Batagelj pa je glede trditev, da država namenja premalo denarja za zdravstvo, dejal, da o zdravstvu vedno govorimo na enak način. "Govorimo, da ga je treba spremeniti, nihče pa ga do sedaj še ni. Zato, ker niso želeli biti učinkoviti in transparentni. Učinkovitost se kaže v menedžmentu," pravi Batagelj, ki opozarja tudi na incestoidnost v zdravstvu, saj se vsi poznajo. "Če pride kdo od zunaj in hoče narediti red, ga hitro ustavijo."

’Đuđićeva usodno ne bo vplivala na SDS’

Druga tema soočenja je bila bančna luknja, pa tudi sporni krediti bosanske državljanke Dijane Đuđić. Čander je na vprašanje, koliko lahko sporni kredit Đuđićeve vliva na volivce oziroma ali lahko Janši odnese glasove, dejal, da se mu zdi, "da to ni tisto orožje, s katerim bi lahko ustavljali Janšo". "Mislim, da Đuđićeva usodno ne bo vplivala, ker je to že stara novica," je še dejal Čander.

Batagelj opozarja, da se 'izgubljeni bančni milijoni' v Slovenijo 'vračajo' z juga.
Batagelj opozarja, da se 'izgubljeni bančni milijoni' v Slovenijo 'vračajo' z juga. FOTO: POP TV

’Ni se izgubil denar, pač pa sled za denarjem’

Na večno prepiranje politikov o tem, kdo je odgovoren za bančno luknjo in kdo ne, je Batagelj dejal: "Dajmo si naliti čistega vina in poglejmo leti 2006 in 2007, ko je večina teh kreditov nastala. To so bili krediti, ki so bili spodbujeni tudi s strani bank. Upam si trditi, saj sem bil tudi sam del tega, a kredita nisem upal najeti, saj nisem bil prepričan, da ga bom lahko vrnil, da so bile cene popolnoma nerealne. Naivni podjetniki so kredite najeli, zviti menedžerji pa vedeli, da tega kredita nikoli ne bodo vrnili. In tu je nastala bančna luknja," opozarja Batagelj. "Denar je odtekal na jug in od tam spet prihaja. Naj me nihče ne prepričuje, da se je ta denar izgubil. Izgubila se je le sled za tem denarjem," še dodaja Batagelj.

’Vedno bolj so zaposleni ujetniki sindikatov’

Ob zadnjih aferah na Slovenskih železnicah se je razplamtela tudi debata o tem, kdo jih vodi? Na vprašanje, kakšna mora biti vloga sindikatov in vodstva, je Batagelj dejal: "Občutek imam, da so vedno bolj zaposleni v podjetjih ujetniki sindikatov, ne pa podjetniki. Oni se morajo boriti tam, kjer so pravice kršene."

Razprava se je vrtela tudi okrog minimalne plače v času gospodarske rasti, pa tudi višine socialne pomoči, ki se je močno približala znesku minimalne plače. Med drugim je Luka Mesec iz Levice na soočenju dejal, da zasebniki bogatijo, dobiček pa ne pride do delavcev. Batagelj je bil v odgovoru na ta očitek Levice kratek: "Med mano in Luko Mesecem je temeljna razlika. Jaz sem začel v garaži, on pa v parlamentu. Vsak naj ima spoštovanje do tistega, kar kdo dela. Skoraj 30 let imam podjetja, pa si nisem izplačal niti evra dobička. Če hoče biti kdo malo kapitalist v državi, naj z mano dela 12 ur, pa bo še on potem kapitalist, pa bo videl, koliko od tega uživa sam in koliko skrbi za svoje podjetje in svoje zaposlene. Začel sem z enim zaposlenim, danes jih imam 400 zaposlenih. Odgovoren sem za 400 družin."

Politiki so na soočenju opozarjali tudi, da je treba ohraniti socialni čut. Rustja opozarja, da moramo biti tudi glede tega previdni. "Sem za socialni čut, vendar nekateri ljudje neupravičeno prejemajo socialno pomoč, s čimer jo jemljejo tistim, ki so do nje v resnici upravičeni. Na drugi strani pa ne more biti razlika med socialno pomočjo in plačo tako majhna, da bi človek rekel, da se mu ne splača delat, da je bolje biti doma," opozarja Rustja.

Levica je tokrat zelo razdrobljena, desnica pa je celo preveč homogena, opozarja pisatelj in esejist Mitja Čander.
Levica je tokrat zelo razdrobljena, desnica pa je celo preveč homogena, opozarja pisatelj in esejist Mitja Čander. FOTO: POP TV

Kako s povezovanjem strank po volitvah?

"Janša bo definitivno 'rufal'," se je kvartopirsko glede povolilnih povezovanj strank izrazil Čander. "Kaj bo iz tega ven potegnil, bomo videli. Vse je mogoče. Levica je tokrat zelo razdrobljena, desnica pa je celo preveč homogena," pravi Čander, ki ne izključuje tudi ponovnih volitev.

Rustja glede delitve na leve in desne ter Jankovićeve vloge pri tem pravi: "To, da Janković govori, da je levičar, je popolna neresnica. Je pa to v Sloveniji očitno takšna tema, kar me zelo žalosti, da se z njo toliko ukvarjamo in da Janković s tem dobiva volivce. Dajmo raje soočiti programe, kaj je kdo naredil, ne pa se ukvarjati s tem, kdo je ali ni proti njemu."

Batagelj pa pravi, da bo pri odločitvi, komu bo dal svoj glas, gledal predvsem to, kdo deluje državotvorno. "Kdo so tisti ljudje, ki želijo narediti močno vlado. Če je to zmogla Nemčija, zakaj ne bi tudi Slovenija," se sprašuje. Muževič pa se boji, da prvaki strank s svojo retoriko odganjajo največje volilno telo - neopredeljene volivce, ki jim je vseeno za leve in desne. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (638)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
29. 05. 2018 12.44
+1
Kdor vsaj malo pogleda okrog sebe in je vsaj malo realen bo videl, da vsi ciljajo k koritu, kjer pa nebi nihče odgovarjal. Drugi problem pa je, ker imamo v javni upravi, sodstvu in drugih službah ljudi, katerim ni cilj skrb za dobrobit narodaampak kako si zagotoviti stolček za naprej ali pa mešanje megle. Zato vidim te volitve kot zadnji poizkus tega početja določenih elit, katere poiskušajo preko politike izvajati tihi nadzor nad popolno oblastjo v državi. Ali drugače demokracija velja toliko časa, dokler bomo mi pri korito. Ko pa več nebomo pa ne velja. Žal vidimo, da je to stalna praksa.
+1
Po moje so ,VSI zaslužili /D.Zapor/ ne pa DZ.....
resnicaosvobaja
26. 05. 2018 16.06
+6
In kakšno vezo ima s tem duhovnik, da ste ga klicali, ker kot tak nima in ne more imeti svojega mnenja...
resnicaosvobaja
26. 05. 2018 16.07
+2
Lahko bi nam RKC samo poslala svoje uradno stališče po prevodu iz italijanščine
Jožekocepek
25. 05. 2018 20.57
+0
Klicali bodo levaki ne pa Janša... pffff...
MaricaCarica
25. 05. 2018 20.43
+0
Desnica in SDS je edina pametna in logična izbira. Levi se bodo tokrat pač morali sprijazniti s tem in za 4 leta pospraviti svoje rdeče zvezde in pozabiti na svoje zastarale ideje. Čas je za gospodarski razvoj in lepšo prihodnost.
-1
Me pa prav zanima s ČIM je zavaroval kredit. Mogoče mu ljudje sami ponujajo take dnarce
+0
Ali pa da pokliče trojko ,tako da prodamo še ono kar imamo....
-2
Ja ja saj hoče že sedaj od države /davkoplačevalcev/ pobrati kar 2.MILJONA €. Slovenci le ukup.zbirat dnarce za zapornika. A pozor kdor ne pača ni Slovenc "pravi zapornik.....
24UBRISAN
25. 05. 2018 19.00
+2
De bilen komentar. Tvoji levaki naj plačajo, ki so povzročili to.
Jože Fortuna
25. 05. 2018 09.45
-2
LEVIČARJEM ------------ SO BODE PIPE ------- ZAPRLE... ! ZATO SE BOJIJO JANEZA JANŠE
Jože Fortuna
25. 05. 2018 09.44
+1
JANŠA ----- ORBAN ---- OBA STA STA CARJA... !
ooResnicA
22. 05. 2018 20.37
-1
.....levi blok očijevo dudo vleku?
ooResnicA
22. 05. 2018 19.51
-6
....udba angažirala vse ni da ni proti janši....
ooResnicA
22. 05. 2018 19.52
-4
....revčki a vam še ni poteglu da si več škode delate k koristi?
tim38
22. 05. 2018 18.36
+7
kako se vidi v komentarjih, da so zopet plačanci SDS na delu. Ravno včeraj bral članek, ko piše nekdo, ki je na prejšnjih volitvah pisal komentarje za SDS. Naj bo vsem jasno, ko se bo 2 mio. narod delil na leve in desne pri nas nebo napredka. Vi pa kar naprej delite minuse. Saj veste je treba delat.
mackintosh
22. 05. 2018 20.13
-6
Kollerik
24. 05. 2018 13.17
+2
SĐS-ovska pisunska študentarija že na delu...in še par jovotovih penzionistov zraven....
Darko32
29. 05. 2018 12.49
+1
Ko bereš kometnarje res ne dobiš veliko konkretnih argumentiranih pisanj ampak res samo nabijanje. Zato je potrebno povedati ko nekdo nekaj napiše kaj je napisal narobe in kaj je resnica. Drugi bralci pa bodo povedali ali je resnica.
tapravKamncan
22. 05. 2018 17.54
+3
Vsi ste komunisti!!!!! Sam volte SDS!
trunck
22. 05. 2018 17.11
+25
Najbolj zanimiv Janezov odgovor Miru je bil, da kredit ni bil nezakonit. Vprašanje se potem poraja samo od sebe. Zakaj pa so ga potem vrnili, če je bil zakonit.
VolkBrenin
22. 05. 2018 17.06
+13
Zakaj ste svečkarji vsi poscani če pa vam tako " dobro kaže " ...???
gripson
22. 05. 2018 16.48
+9
Če je volilna parola SDS-a ˝država bo poskrbela za večjo rodnost˝ potem vem, da me j... in naj se tudi sami j...
trunck
22. 05. 2018 17.06
+12
Ča ga bomo še enkrat zvolili bomo jedli travo in nam ne bo ostalo niti za plačilo TV-ja. Če pa ne bo televizije, nam bo ostal samo še en način za preganjanje prostega časa, in evo, otroci bodo prišli sami od sebe. Janez nam bo pa povedal, da smo lahko srečni, ker ne živimo na drevesih.
Castrum
22. 05. 2018 16.34
-4
Kdor ni razumel ali pa samo preletel besede g. Batagelja, naj prebere še enkrat.
drildo
22. 05. 2018 16.37
+14
"Dajmo si naliti čistega vina in poglejmo leti 2006 in 2007, ko je večina teh kreditov nastala. "
Castrum
22. 05. 2018 16.40
-3
Manipulator izbere samo del iz konteksta, realen človek prebere vse in še malo več.
drildo
22. 05. 2018 16.44
+11
očitno si prebral samo kar tebi paše, zato te tudi jaz vabim da se še enkrat prebereš celoten članek.
Castrum
22. 05. 2018 16.47
+4
Evo objektivni, samo za tebe "iz konteksta": Naivni podjetniki so kredite najeli, zviti menedžerji pa vedeli, da tega kredita nikoli ne bodo vrnili. In tu je nastala bančna luknja," opozarja Batagelj. "Denar je odtekal na jug in od tam spet prihaja. Naj me nihče ne prepričuje, da se je ta denar izgubil. Izgubila se je le sled za tem denarjem,
trunck
22. 05. 2018 17.03
+16
Castrum, Zidar, cerkev, Bavčar, Šrot so zviti menedžerji ali podjetniki. Skupaj imajo 3 milijarde veliko luknjo. Poznam kar nekaj naivnih podjetnikov, ki so še vedno obremenjeni s krediti in izvršbami, tako da je ta Batageljev stavek za lase privlečen (mislim na naivne podjetnike). Janez je pač želel ustvariti par tajkunov, ki bi bili skompani z njim in z njihovo pomočjo prevzeti medije, gospodarstvo, skratka postati absulutni vladar v stilu Orbana.
HorstWiesel
22. 05. 2018 17.38
+13
Njegove večne sanje; biti kralj noriškega kraljestva..
VolkBrenin
22. 05. 2018 18.01
+3
Šternov ...g.translate ponudi na to temo zanimiv prevod...Naredite mi to državo spet noriško... ....make me this country again crazy...Janosz Jonši ma vas rad -....
drildo
22. 05. 2018 18.11
+9
Pa saj je vsem jasno da se je v tem obdobju talal "poceni" kredit in dogajalo tajkunsko prevzemanje podjetij, ki so šla kmalu za tem v bankrot. Janševa vlada je pa ob tem stala mirnih rok... me zanima koliko miljončkov je padlo ivančku direkt v žep
mackintosh
22. 05. 2018 20.17
+6
castrum in kdo je zvitim managerjem omogočil 100 mio kredite? vlada že ne ker ni imela nikogar v vodstvu banke ne v nadzornem odboru. te pravljice ti lahko tvezi tvoj jajoglavi idol. verjamete mu pa tako ali tako samo SĐS ovce.
mackintosh
22. 05. 2018 20.21
+5
žal izraz ni lep ampak tistih ki tukaj fehtate glasove za SĐS žal ne morem imenovati drugače.
saturnsky23 saturnsky23
22. 05. 2018 16.30
+1
Poglejte, kot za vsako reče Ehjavec. Ta trenutek, je in bi morala bit prva tema debate vsakodnevni številni vdor islamistov v Slovenijo v breme zdesetkane sociale, prikrajšanje naših klošarjev prištevši k tem številne upokojence. A Petra Kerčmar v startu ignorira to temo, seveda po naročilu političnega mrtveca Cmerarja. Enako se obnaša sicer nekoliko manj prisilno državni RTV, ki upajmo kmalu raspade.
Bojan-F
22. 05. 2018 16.30
+3
Ce ze izrecemo v isti povedi "Jansa" in "gospodarstvo", je potrebno dodati, da je g. Jansa dr. Janez spocetnik makroekonomske misli WD40 ... ene vrste nadgradnja Vladarja Machiavelli Nikole ... omogoci podanikom, da se zapufajo, in ti uberi davke od potrosnje.
NajboljsiBoguniverzuma
22. 05. 2018 16.29
-2
Podarim DZ prvemu, ki pride!!