Slovenija

Zveza za Primorsko za decentralizacijo države

Nova Gorica, 22. 10. 2011 10.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ZZP so sprejeli volilni program za letošnje parlamentarne volitve. Njihova osrednja programska iztočnica sta regionalizem in decentralizacija države.

Na trinajstem kongresu Zveze za Primorsko (ZZP), ki danes poteka v Novi Gorici, so člani sprejemali volilni program za letošnje parlamentarne volitve. Regionalizem in decentralizacija države sta za Zvezo za Primorsko osrednja programska iztočnica. "Že ob nastanku politične stranke pred devetnajstimi leti smo spoznali, kako se bo razvijala politična usmeritev – v brutalni centralizem, ki nima primerjave v razviti Evropi," je ob razlogih za temeljno sporočilo tokratnega kongresa poudaril tajnik stranke Aleksander Lemut.

Zveza za Primorsko
Zveza za Primorsko FOTO:

Regionalizem vidijo kot najpomembnejšo fazo poglabljanja neposredne demokracije v družbi, z uvajanjem modernih in bolj neposrednih oblik upravljanja države. Prav tako regionalizma ne vidijo le v ustanovitvi regij oziroma pokrajin, temveč v celoviti, a postopni spremembi sistema upravljanja države.

Ob ustanovitvi velikih in močnih pokrajin bi država morala prenesti večino upravnih funkcij na nižje nivoje, ob tem zmanjšati število ministrstev in poslancev v državnem zboru.

"Regionalizacija države, ki jo ponuja Zveza za Primorsko, nima za izhodišče vprašanja sedeža birokratskega aparata pokrajine. Nasprotno, s pokrajinsko zakonodajo je potrebno uveljaviti model, da se sedanji državni centralizem ne prelevi v novega – pokrajinskega," je še poudaril Lemut.

Med razlogi za decentralizacijo navajajo v ZZP tudi ekonomske in socialne, saj bi decentralizacija poskrbela za zmanjšanje razlik na različnih geografskih območjih države.

Zaradi predvolilnega obdobja so se v ZZP odločili, da ne bodo volili novega vodstva, pač pa so za nekaj mesecev podaljšali mandat sedanjemu vodstvu stranke, predsedniku Pavletu Gregorčiču, tajniku Aleksandru Lemutu in glavnemu odboru, ki mu predseduje Oton Mozetič.

ZZP se bo tudi pred tokratnimi volitvami povezala v koalicijo z drugimi političnimi strankami. Pred tremi leti je tako na volitvah nastopila skupaj s stranko Zares, pred sedmimi leti pa z LDS. Tokratnega kongresa stranke so se udeležili predstavniki Stranke mladih Slovenije, navzoče sta pozdravila tudi predsednik državnega sveta Blaž Kavčič in novogoriški župan Matej Arčon.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AlternativeFacts
23. 10. 2019 18.18
Samo ukinit, nič peremikati.....
Cheguevara717
22. 10. 2011 18.16
Ah, dejte no, denar se ze zdaj steka !
major1
22. 10. 2011 14.39
Čiči se vam je, kaj?
InterReflectlons
22. 10. 2011 11.40
+1
Tako je edino pravilno! Denar naj se ne izteka samo v Ljubljano, ampak tudi v Maribor, Celje Kranj, Novo Gorico, Koper, Postojno, Novo mesto, Mursko Soboto in Krško. Tako bi bilo najbolje za državo!