Znanost in tehnologija

12.000 evrov za 60 dni v postelji. Služba, ki je vse prej kot sanjska

Ljubljana, 30. 05. 2023 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek, STA, T.H.
Komentarji
58

Ste te dni na spletu zasledili oglas, da lahko z mirovanjem v postelji zaslužite 12.000 evrov? Oglas je resničen, tudi zaslužek, res pa je, da je pot do denarja zelo zahtevna. Gre za raziskavo 'bed rest' pod okriljem Evropske vesoljske agencije, prvič pa bo potekala v Sloveniji, in sicer pod okriljem Instituta Jožef Stefan.

Oktobra 2021 so v Nordijskem centru Planica v sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo (ESA), ministrstvom za izobraževanje ter ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo slovesno zagnali "človeško centrifugo" in tako odprli Laboratorij za gravitacijsko fiziologijo Instituta Jožef Stefan (IJS). Laboratorij bo poleg raziskav, vezanih na misije v vesolju, prispeval tudi k medicinskim raziskavam in potrebam življenja na Zemlji. Raziskovalni program bo namreč prispeval tudi k ugotovitvam, pomembnim za pljučne in srčne bolnike, ljudi z osteoporozo, čezmerno telesno težo in podobnimi obolenji.

Zdaj pa k raziskavam, ki bodo potekale v tem laboratoriju, IJS vabi prve prostovoljce. Na institutu so namreč ravno končali s študijo vadbenih strategij za potovanje na Mars, zdaj pa se pripravljajo na izvedbo raziskave, v kateri bodo primerjali učinke različnih vadbenih strategij za potovanje v vesolje. Gre za raziskavo v sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo, podobno pa že izvajajo tako v laboratoriju v Nemčiji kot Franciji.

Fotografija iz francoskega laboratorija, kjer trenutno poteka ena od raziskav 'bed rest'. Sodelujoči mora ves čas ležati, ves čas se mora vsaj z eno ramo dotikati hrbtišča postelje, leže pa mora opravljati tudi malo in veliko potrebo ter se umivati in prehranjevati.
Fotografija iz francoskega laboratorija, kjer trenutno poteka ena od raziskav 'bed rest'. Sodelujoči mora ves čas ležati, ves čas se mora vsaj z eno ramo dotikati hrbtišča postelje, leže pa mora opravljati tudi malo in veliko potrebo ter se umivati in prehranjevati. FOTO:

Gre za tako imenovano 'bed rest' raziskavo, ko morajo prostovoljci določeno obdobje ves čas ležati. Takšne raziskave ESA sicer izvaja že od leta 2001, letos pa jo bodo prvič izvedli tudi pri nas. Kot napoveduje oglas, iščejo prostovoljce moškega spola, ki bodo 60 dni mirovali v postelji, raziskava pa bo potekala od septembra do decembra 2023. Moški morajo biti stari od 18 do 45 let, težki do 95 kilogramov in v dobrem zdravstvenem stanju. Plačilo, ki ga prostovoljcem ponujajo, pa znaša 12.000 evrov bruto. 

Povabilo k raziskavi, ki se je ta konec tedna razširilo na družbenih omrežjih, sicer ni uradno. Kot so pojasnili na IJS, je nekdo brez soglasja instituta razširil interno novico.
Povabilo k raziskavi, ki se je ta konec tedna razširilo na družbenih omrežjih, sicer ni uradno. Kot so pojasnili na IJS, je nekdo brez soglasja instituta razširil interno novico. FOTO: IJS - Institut "Jozef Stefan"

Poskus samo za pogumne

Če vas sodelovanje v raziskavi zanima, pošljite prijavo na brave@ijs.si. Zakaj brave (v prevodu pogumen)? Ker gre za zelo zahteven poskus, saj je treba 60 dni povsem mirovati, prostovoljci pa ležijo v postelji z naklonom ležišča šest stopinj, pri čemer so nagnjeni z glavo navzdol. Gre za položaj, ki posnema stanje astronavtov v vesolju in breztežnostnem prostoru. Prostovoljci (predvidoma jih bo 12) bodo razdeljeni v tri manjše skupine. Ena bo kontrolna, torej bodo udeleženci 60 dni samo mirovali, druga bo 60 dni mirovala in zraven izvajala posebno vibracijsko vadbo, tretja pa bo počela isto kot druga, le da se bo vrtela v človeški centrifugi.

Morda se sliši 60 dni ležanja v postelji zabavno, a je vse prej kot to. Namreč, večina udeležencev se sooča s psihičnimi in telesnimi težavami. Ležanje pod naklonom povzroči, da se tekočine v telesu nabirajo v glavi, kar povzroča neprijeten občutek, bolečine v očeh. Dolgotrajno mirovanje prav tako povzroča upad mišične moči in upad kostne mase. Zato morajo astronavti ob vrnitvi na Zemljo na rehabilitacijo. 

Spremljali jih bodo še dve leti po koncu raziskav

Protokol raziskave mora odobriti Komisija za medicinsko etiko pri ministrstvu za zdravje, so v sporočilu za javnost zapisali pri IJS. Tudi tokrat bo raziskava potekala po postopku, ki ga inštitut izvaja že 20 let: "Tokrat iščemo le moške, zdrave moške od 18 do 45 let, glede njihovega zdravstvenega stanja pa bodo odločali zdravniki. Vključitveni in izključitveni dejavniki so že znani in jih je določila strokovna komisija pri ESA, tako da bodo preiskovanci podobni v vseh treh laboratorijih," so pojasnili.

Vsem zainteresiranim bo raziskava predstavljena večkrat in zelo natančno, so zagotovili. Tisti, ki bodo izbrani, bodo prišli v Planico dva tedna pred začetkom raziskave, tam bodo živeli in v teh dveh tednih sodelovali pri različnih poskusih, da raziskovalci spoznajo delovanje njihovih mišic in srčno-žilnega sistema: "Raziskava, ki bo vključevala neaktivnost v kombinaciji s hipoksijo, bo trajala 60 dni, po tem času pa bodo vse poskuse ponovili. Dvakrat po 15 dni testiranj in 60 dni raziskave, skupno torej 90 dni njihovega sodelovanja," so našteli.

"Delavnik preiskovancev ne bo trajal osem ur na dan, ampak 24 ur na dan, zato je seveda prav, da dobijo povrnjene stroške za 24 ur na dan. Med samim poskusom in po koncu bodo preiskovanci deležni fizioterapije in rehabilitacije, potem pa bomo uredili tudi sodelovanje z vodeno vadbo in jih spremljali še na vsakih par mesecev do trenutka, ko se bodo vrnili nazaj na izhodiščno stanje. Takšna so tudi pričakovanja ESA, da preiskovance spremljamo še dve leti po koncu raziskav", je razložil vodja projekta, prof. dr. Igor Mekjavić.

"Res je, da bo raziskava obsežna in morda tudi nenavadna, a njeni izsledki bodo v pomoč ne samo astronavtom za potovanja v vesolje, ampak tudi ljudem na Zemlji," je dodal. Gre za projekt Evropske vesoljske agencije, ki njegovo izvedbo tudi financira. 

V vesoljska plovila bi namestili človeške centrifuge, z vrtenjem pa bi v njih dosegli 'zemeljsko' težnost 1G, s čimer bi zmanjševali posledice bivanja v breztežnostnem prostoru.
V vesoljska plovila bi namestili človeške centrifuge, z vrtenjem pa bi v njih dosegli 'zemeljsko' težnost 1G, s čimer bi zmanjševali posledice bivanja v breztežnostnem prostoru. FOTO: ESA

Ideja je, da bi v vesoljska plovila namestili človeške centrifuge

Namen raziskave je torej najti čim boljši način, kako preprečiti izgubo mišične in kostne mase ter še vse ostale zdravstvene težave, ki prizadenejo astronavte med daljšim bivanjem v vesolju, ko so izpostavljeni breztežnosti, ki negativno vpliva na večino telesnih funkcij. V treh evropskih laboratorijih ESA izvaja raziskave v prav posebnih človeških centrifugah, saj upajo, da bodo te pomembno izboljšale bivanje astronavtov v vesolju.

Ideja je, da bi v vesoljska plovila namestili človeške centrifuge, z vrtenjem pa bi v njih dosegli 'zemeljsko' težnost 1G, s čimer bi zmanjševali posledice bivanja v breztežnostnem prostoru. Kako učinkovite so te centrifuge, bodo pokazali rezultati poskusov, trenutno pa že poteka raziskava v francoskem laboratoriju, kjer 12 prostovoljcev sodeluje v 60-dnevnem mirovanju, pri čemer je ena skupina kontrolna, ena skupina med ležanjem kolesari, druga skupina pa to počne med vrtenjem v centrifugi. Kot so zapisali na spletni strani ESE, so udeleženci plačani 18.000 evrov na poskus, plačila pa ne dobijo v enkratnem znesku, pač pa v več obrokih v obdobju štirih let. Namreč, tudi po koncu raziskave bodo morali udeleženci prihajati na redne kontrole in teste, saj bodo merili tudi dolgotrajne posledice.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pepe007
31. 05. 2023 10.08
+3
Jaz tega ne zdržim. Vsaj ne prostovoljno, nekaj denarja gor ali dol.
Andree
31. 05. 2023 09.05
+12
To je 8,33€ brutto na uro, kar je zelo malo
aljoteam
31. 05. 2023 09.01
+7
Ni vredno niti slucajno...
PomisliNaSonce
31. 05. 2023 08.46
+5
Da ti laj takega sploh pride na misel. To se lahko samo sistem zmisli, ki v lažni koristi družbene koristi uničuje življenja posameznikov
Bebo2
31. 05. 2023 08.39
+8
grozno! ni ga denarja da bi ležal 2 meseca nonstop! to je pravo mučenje.
PomisliNaSonce
31. 05. 2023 08.45
-6
Sistemska usmerjena energija nima slabe vesti
JanZne
31. 05. 2023 08.32
+3
IJS je dobil denar ker so poslušno sodelovali (lagali) zadnji dve leti
Nidani
31. 05. 2023 08.09
+6
Idealno za kletne trole na Trstenjakovi!
proofreader
31. 05. 2023 08.08
+5
V javnem sektorju to počnejo za manj denarja. Štrukelj, v akcijo.
Erik Bebar Seliškar
31. 05. 2023 08.01
+8
Velik premal dnarja za tak poskus.
bogo66
30. 05. 2023 21.52
+8
Pa saj normalen človek tega ne zdrži...
PegySue
30. 05. 2023 21.30
+3
Se mi zdi,da je precej mladine,ki nekaj podobnega izvaja v vsakdanji praksi zastonj,samo da brez naklona in da posteljo za nekaj ur dnevno menjajo s pisarniškim stolom za računalnikom....
mackon08
30. 05. 2023 21.26
+4
Moraš biti res umsko prizadet, da greš v to stvar.
asdfghjklč
30. 05. 2023 21.10
+7
Kaj pa, če se vsem zmeša oz. obupajo sredi poskusa, recimo pri 30ih dneh .. kakšen bo potem rezultat poskusa? Neuspešen? :)
Kazimir Plemeniti
30. 05. 2023 20.02
+25
To je pa res drobiž, glede na to, da si po tem napol "invalid"😳.
Nanuk
30. 05. 2023 19.50
+25
to je okrog 6€ bruto na uro ! kdor se za ta denar prijavi, najbolje da ga kar pošljejo na Mars
FejsBrukica
30. 05. 2023 20.08
+8
UzivatiJeTreba
30. 05. 2023 20.47
+6
Nanuk
31. 05. 2023 16.50
ne pozabi, da še moraš pol hodit na rehabilitacije in razne teste itd, tako da bo končni znesek kar nekje 6€ bruto na uro ! če se gre za tak poskus za vesoljsko agencijo, še posebej tisto v centrifugi potem mora človek dobiti kar 1.000.000€ neto ! še posebej, ker piše da niti sami ne vedo kakšne bodo posledice
pijancenundbarabn
30. 05. 2023 19.15
+13
Ce bi dubu 6pack vsake par dni pa da ga ta na sliki vsak dan potegne bi mogoce se šlo
LopovGolob
30. 05. 2023 19.13
+2
To se bo balkancev kar trlo, sem prepričan da glede tega nebo nobenega problema.
Rožice so zacvetele
30. 05. 2023 19.06
+16
Moraš imeti pa blazno zdrav hrbet, da to zdržiš.
IndigoGirl
30. 05. 2023 18.53
+19
Googlebot
30. 05. 2023 18.46
+27
full cenijo ljudi. DA se prodaš za tak drbiž! 8 evrov bruto na uro! Pa kaj si ti ja nor pa še zdravje uničiš plus v roko 4 letih ti izplačajo ne takoj. Ljude spravite se delat v razvito državo Avstrijo 18 evrov neto na uro za normalno dostojno delo