Znanost in tehnologija

2l/Borisov: skrivnostni obiskovalec iz oddaljenih svetov

Washington, 21. 04. 2020 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Medzvezdni komet 2l/Borisov so objektivi teleskopov v našem Osončju zaznali lansko leto. Ta skrivnostni obiskovalec iz globin vesolja je astronomom omogočil izjemno priložnost za raziskovanje, kako drugačen je od kometov, ki so nastali okoli Sonca. Novi podatki kažejo, da vsebuje velike količine ogljikovega monoksida.

Kometi so sicer sestavljeni pretežno iz ledu. Skoraj vsa masa kometa je v njegovem jedru, ki je sestavljen iz kamenja, niklja ter železa. Kot domnevajo nekateri znanstveniki, bi lahko kometi v preteklosti prinesli primitivne organske delce in vodo na Zemljo.

Skupine, ki preučujejo obiskovalca v Osončju, so identificirale dve molekuli v plinu, ki ga izloča komet, in sicer ogljikov monoksid ter vodikov cianid, poroča BBC. Slednjega so sicer prepoznali že lani, so pa raziskovalci presenečeni nad veliko količino ogljikovega monoksida, ki je kar 26-krat višja od koncentracije pri kometih iz našega Osončja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"To je prvič, da smo lahko tako podrobno opazovali komet, ki ni iz našega Osončja in se močno razlikuje od večine drugih kometov, ki smo jih videli prej," je dejal dr. Martin Cordiner. Dodal je, da je količina ogljikovega monoksida presenetljiva.

Znanstveniki sedaj pojasnjujejo, da bi bil lahko razlog povezan s tem, kje v zvezdnem sistemu je nastal komet ter kako pogosto se orbite kometa približajo svoji zvezdi, kar povzroči taljenje ledu. 

"Če plini, ki smo jih opazili, odražajo sestavo 2I/ Borisovega rojstnega kraja, potem to kaže, da se je morda izoblikoval na drugačen način kot kometi iz našega Osončja, v izjemno hladnem, zunanjem območju oddaljenega planetarnega sistema," je pojasnil Cordiner in dodal, da bi lahko šlo za območje, podobno Kuiperjevem pasu, ki se nahaja onkraj Neptuna. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SLOVENEC
21. 04. 2020 21.33
+1
Pa kaj si nor. Celi dan niti enega komentarja. Ne morem verjet. Covid teorija zarote je zdaj bolj popularna od flat earth teorije. 😂😂😂
lluckyss
29. 04. 2020 18.45
Vsi dr. kavčarji so postali virologi, astronomi pa so šli med astrologe ;)