Znanost in tehnologija

50 let od znamenite fotografije vzhajajoče Zemlje

Washington, 21. 12. 2018 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Apollo 8 je bil druga misija v sklopu programa Apollo, ki bi ljudi pripeljala do Lune. Šestdnevna misija je svojo pot začela 21. decembra 1968. Med poletom je posadka krožila okoli Lune, in v tem času so astronavti naredili posnetek 'vzhajajoče Zemlje', eno najbolj ikoničnih fotografij našega planeta.

Nasino vodstvo se je za zgodovinsko misijo odločilo v zadnjem trenutku. Na začetku je agencija načrtovala testiranje luninih in komandnih komponent modulov Apollovega vesoljskega plovila, šele nato se je odločila za "napad" na Luno. V tistem času so bile ZDA in Rusija v "vesoljski tekmi", saj so si prizadevale dokazati svoj tehnološki ugled v vesolju. Nasa je, ob ohranjanju varnosti posadke, želela storiti vse, da bi čim prej pripeljala Američane na Luno. Vendar je bilo pošiljanje Apolla 8 na lunino orbito po samo eni predhodni misiji Apollo, ki je obstala na orbiti Zemlje, težka odločitev.

Da so Borman, Lovell in Anders dosegli Luno, so potrebovali 68 ur. Nato so Zemljin naravni satelit desetkrat obkrožili, za kar so porabili 20 ur.
Da so Borman, Lovell in Anders dosegli Luno, so potrebovali 68 ur. Nato so Zemljin naravni satelit desetkrat obkrožili, za kar so porabili 20 ur. FOTO: Thinkstock

"Nasini uradniki so ugotovili, da je misija tvegana, saj Apollu 7 še ni uspelo usposobiti vesoljske ladje, ko so sprejeli začasno odločitev," piše v Nasinih arhivih. Odločitev je še dodatno zapletla potrebe Apolla 8 za močnejšo raketo, imenovano Saturn V, ki ni bila nikoli testirana na izstrelitvi s posadko. Toda po večmesečni razpravi se je Nasa odločila, da bo lunino misijo z Apollo 8 izpeljala.

Posadko so sestavljali Frank Borman, Jim Lovell in Bill Anders. Poveljnik vesoljskega plovila Borman in član posadke Lovell sta bila tudi ekipa posadke Gemini 7, katere namen je bil preizkus vzdržljivosti. V majhnem vesoljskem plovilu sta preživela skoraj 14 dni skupaj. Borman se je odlikoval tudi v službi nadzorne komisije, ki je leta 1967 preiskovala smrtonosni požar Apollo 1. Tretji član posadke Anders je bil nekdanji pilot ameriških zračnih sil. Pred misijo ni bil še nikoli v vesolju, vendar je služil kot rezervni član ekipe Gemini 11.

Skozi Atlantik in Lunin zaliv

Noč pred izstrelitvijo je letalski pionir Charles Lindbergh obiskal posadko Apolla 8. Lindbergh, čigar vzdevek je bil "Lucky Lindy", je bil prvi človek, ki je sam letel čez Atlantski ocean, in sicer leta 1927. Kot piše v knjigi Roberta Zimmermana, Genesis: The Story of Apollo 8, je posadko vprašal, koliko goriva bodo potrebovali, da pridejo v vesolje. Ko je Lindbergh slišal, da bo raketa porabila 20 ton goriva na sekundo, se je nasmehnil in rekel: "V prvi sekundi vašega jutrišnjega dne boste porabili 10-krat več goriva, kot sem ga jaz vse do Pariza."

Borman, Lovell in Anders so bili prvi ljudje, ki so vstopili v gravitacijsko polje drugega nebesnega telesa in ga tudi obkrožili. Pristali sicer niso, saj je bila misija namenjena navigacijskemu preizkusu, ali so sploh sposobni doseči Luno. Njihov dosežek pa je pomembno tlakoval pot misiji Apollo 11, s katero so Američani 20. julija 1969 izpolnili cilj tedaj že pokojnega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, da bodo do konca 60. let dvajsetega stoletja pristali s človekom na Luni.

Po pričakovanjih je Apollo 8 za pot čez Atlantski ocean porabil le nekaj minut. Člani posadke so bili prvi astronavti, ki so jih v vesolje izstrelili z raketo Saturn V. Ko so se poravnali z Zemljino orbito, so naredili še zadnje preglede, potem pa jim je Nasa prižgala zeleno luč za translunarno injekcijo. To je pomenilo, da so lahko prižgali svoje motorje in ciljali proti Luni.

Samo 18 ur po zagonu je Apollo 8 doživel velik problem: Borman je zbolel in se boril z bruhanjem in drisko. Ko se je naspal, se je počutil bolje, vendar sta druga člana posadke, kot previdnostni ukrep, prek zasebnega kanala Zemlji sporočila Bormanovo stanje. Nasa se je posvetovala z Bormanom, in ko so slišali, da se je njegovo zdravje izboljšalo, je previdno odobrila nadaljevanje misije.

Postavitev Apollovega vesoljskega plovila v lunino orbito ni bilo lahko. Vžig motorjev, ki bi vesoljsko plovilo postavili na pravo mesto, se je moral zgoditi, ko plovilo ni bilo v stiku z Zemljo, na drugi strani Lune. A posadka je ostala osredotočena in Apollo 8 je po planu pristal v lunini orbiti.

Bili so tudi prvi, ki so videli Luno od blizu in videli so tudi njeno od Zemlje oddaljeno stran (t. i. temno stran). Luno so opisali kot pust, siv svet. Tudi sicer so podrobno opisovali površino Meseca, saj je bila ena njihovih nalog tudi iskanje možnih krajev za pristanek Apolla 11.

Fotografijo vzhajajoče Zemlje je posnela posadka Apollo 8 leta 1968.
Fotografijo vzhajajoče Zemlje je posnela posadka Apollo 8 leta 1968. FOTO: NASA

Ko so četrtič obkrožili Luno, so opazili vzhajanje Zemlje nad Luninim obzorjem. "O bog, poglejte si ta prizor! Tu vzhaja Zemlja! Kako lepo!" je prizor komentiral poveljnik misije Borman. Anders pa je hitro pograbil fotoaparat in začel pritiskati na sprožilec. K sreči je uporabil barvni film in svet je potem dobil eno najbolj znamenitih fotografij našega modrega planeta.

Ta fotografija je pokazala, kako majhna in krhka je Zemlja, sama sredi temnega vesolja. Spodbudila naj bi nastanek okoljevarstvenih gibanj. Bila je tudi navdih za razglasitev prvega svetovnega dne Zemlje leta 1970.

Božični večer na Luni

Na božični večer se je ekipa v živo javila v televizijski in radijski program na Zemlji. V sporočilu celotnemu človeštvu so prebrali prvih deset verzov iz svetopisemskega Stvarjenja in vsem na Zemlji zaželeli vesel božič. To je bil najbolj gledan televizijski prenos.

Nato se je začelo potovanje domov. Nadzorniki misije so zaskrbljeno čakali božično jutro, ko je posadka znova prižgala svoje motorje, na zadnji strani Lune. Ko so se znova pojavili, je Lovell rekel: "Bodite obveščeni, da obstaja Božiček," in signaliziral, da se plovilo vrača na Zemljo. 27. decembra je njihova vesoljska kapsula uspešno pristala v severnem Tihem oceanu in že nekaj minut pozneje jih je dosegla letalonosilka USS Yorktown.

Misija Apollo 8 je bila prva misija s človeško posadko, ki so jo izstrelili iz tedaj novega vesoljskega izstrelišča Kennedy v Cape Canaveralu na Floridi.
Misija Apollo 8 je bila prva misija s človeško posadko, ki so jo izstrelili iz tedaj novega vesoljskega izstrelišča Kennedy v Cape Canaveralu na Floridi. FOTO: Thinkstock

Apollo 8 vrnil optimizem človeštvu

Uspeh misije Apollo 8 je bil pomemben tudi z zgodovinskega vidika, saj je zaokrožil precej turbulentno leto tako v ZDA kot svetu. V letu, ko je še vedno divjala vojna v Vietnamu, sta bila ubita Martin Luther King in Robert Kennedy, ulice ZDA in Zahodne Evrope so preplavili študentski protestniki, vzhodni blok pa je zaznamovala praška pomlad.

Apollo 8 pa je človeštvu vrnil optimizem. Revija Time je posadko imenovala za osebnosti leta 1968. Ker so uspešno izvedli nevarno in tvegano misijo, za katero so tudi v Nasi ocenjevali, da ima le polovične možnosti uspeha, so najbolj zaznamovali to leto, so pojasnili. Poveljnik Borman pa je dobil tudi anonimni telegram: "Hvala, Apollo 8. Rešili ste 1968."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aink
01. 01. 2019 17.30
-11
Jaooo ljudje bozji dejte raj ksne faile pogledat na youtubu. Ne pa se igrat znanstvenike izsolane na yt, se sploh zavedate koliko se to neumno slisi ravna zemlja, ko to slisim se ne cudim da je tako kot je danes strize vas lahko kdor koli hoce vazno,da je nekje na netu neki objavlen ovca to prebere in je ze znanstvenik.
Supervillain
24. 12. 2018 17.24
-22
Spet sami pametnjakoviči pišete,da nič ni res samo,laž in zarota,da je,ko komentirate ubogi,ubogi.Lp
antilevi?ar
22. 12. 2018 13.29
+19
pametnemu dovolj, neumnemu še dokazi niso dovolj. Zemlja je 4x večja od lune, drži? Torej, kako to, da je zemlja gledana z lune manjša kakor luna gledana z zemlje? Do dandanes nimamo pristnega dokaza o dejanskem videzu naše zemlje,.poglejte si slike zemlje na nasini spletni strani, vsako leto drugačna slika, kontinenti enormno veliki, pa spet nenavadno majhni,.ko pa te iste slike vnesemo v forenzično orodje za obdelavo slik in videa, šok,.urejane, popravljane slike,.zakaj? Luna ni to kar nam poskušajo vsiliti kot resnico. Luna ima lasten izvor svetlobe, anomalije na luni (dokazi s strani amaterskih astronomov),.dokazano je tudi, da luna ni naravni zemljin satelit, obnaša se v nasprotju z vsemi zakoni, ki pritičejo naravnemu satelitu. Obstaja obdobje, ko lune na nebu ni bilo, kako je to možno? Nenavadno delovanje lune na vse vodne površine (morja), ne deluje pa na reke in jezera,.pa niti na vodo v kozarcu, vsekakor pa deluje na človeka (65% voda) in njegovo obnašanje-statistika? Gravitacija, še ena teorija, ki izgublja svojo vrednost (zemlja je 4 x večja od lune-sama luna pa vleče milijone ton vodne mase, zemlja pa ne more k sebi privleči4 x manjše nebeško telo?. Nenavadno delovanje lune na zemljo-plimovanja,.na najbolj odaljeni strani od lune tudi do 6 x sprememba plimnega ciklusa, na strani do lune, kjer bi vpliv moral biti največji pa samo 2x? Zaradi centripentalnega gibanja zemlje bi se vse vode morale zbrati v bližino ekvatorja, pa se ne? Teorija o vakumu? V industriji poznamo moč vakuma, samo v naravi je ta moč čudna,.čudežno ne izsesa naše atmosfere,.letala pa raztrga na prafaktorje ob eksplozivni dekompresiji. Pri zmanjšanem tlaku voda zavre pri sobni temperatudi, za čuda v vesolju se ne zgodi ničesar v vakum komori pa človeku zavre kri, izgubi zavest,.Danes je radijacija tako hudo nevarna, da si ne upajo poslati človeške posadke izven LEO (low earth orbit-90-1200 milj (mimogrede območje termosfere med 90-500km in še širi v eksosfero nad 2000km. dnevna temperatura na tem območju doseže1500-2500 °C, ponoči pa do - 273 °C ). V času apola pa to ni bila nobena težava. Ljudje z letenjem v letalih zbolijo zaradi raka in kozmičnega sevanja, posadke apola pa niti barve niso dobili, čudovito. Vsak še tako šturlast inžinir zna, da pri pogostem spreminjanju temperatunega območja v materialu prihaja, do težkih poškodb v zgradbi materiala, kar posledično lahko privede do katastrofe,.očitno to ne škodi selotejpu in alu foliji, ter kartonu-sama izdelava LEM spominja na projekt osnovnošolcev bolj kot na nek resen znanstveni dosežek,.če vam še to ni dovolj imamo našega pionirja Hermana Potočnika, ki je lepo jasno in pametno razložil problem potovanja po vesolju,.pametnemu dovolj
gozdar1
22. 12. 2018 14.56
-19
Že 100x odgovorjena ravnozemljaška vprašanja. Npr. Lunak kroži okrog zemlje in ne obratno. Kaj je to teorija vakuuma in kaj ta sesa? Od kod vam ideja, da obstaja ostra meja med atmofero in vesoljem. V teh višinah je zelo malo gibanja molekul zato se toplota prenaša skoraj izključno s sevanjem. In tisti, ki se s poteovanjem po vesolju ukvarjajo se teh problemov zavedajo, razen če trdiš da je potočnik verjel v ravno zemljo.
antilevi?ar
23. 12. 2018 12.37
+21
Že stokrat, kot trdiš zmanipulano. Dejanskih odgovorov nikjer, le krpanje laži nad lažjo. Po eni strani trdijo, da v vesolju ni čutiti temperaturne razlike po drugi pa se trdi, da se toplota prenaša s sevanjem,.a res? Kako, če trdite, da je to bezračen prostor in, da ni delcev, ki bi toploto prenašale,.torej vesolje ni brezračni-brezdelčni prostor-nekaj je, kar omogoča, da foton od sonca pride do nas, kajne? Če imamo prostor, kjer ni nič (vesolje) in imamo prostor kjer je vse (zemlja) a se ti ne zdi, da po neki zakonitosti se ta dva tlaka trudita, da se uravnovesita-snovi, delci, zrak,.kaj vse tej snovi preprečuje, da ne oddide v prostor z zmanjšanim tlakom,.pa ne mi spet z gravitacijo, ket to je bullshit. Ne drži,.vse se giblje, galaksije se gibljejo, zemlja se giblje in kao tudi luna se giblje okoli zemlje,.na osnovi česa? In to v prostoru kjer ni ničesar, torej nič ne more vplivati na nekaj-to so tudi telebajski ugotovili pa prihajajo z novimi teorijami o temni snovi-ethru. Kaj pa če se nič ne giblje-recimo zemlja se ne giblje,.vse nebuloze in kockice se vam porušijo samo s to mojo recimo predpostavko. Do danes nimamo niti enega samega dokaza, da se zemlja dejansko giblje, to ne čutimo na zemlji in ne v zraku. Pa tudi, ko vzletim in se s padalom spustim na zemljo,.sem pristal točno na tisti točki kjer sem hotel,.po vaši teoriji to enostavno nebi bilo možno, ker se mi točka doskoka vsako sekundo premakne za 465 metrov, si predstavljaš letalo, ki pristaja, to nebi pristalo nikoli, oziroma bi to bila katastrofa. Pametnjakoviči bodo takoj skočili, tudi atmosfera se giblje z zemljo,.resno, se hecate,.pa pristanite v nasprotni smeri gibanja vaše atmosfere,.ne, potočnik je verjel, da to kar nam trdijo ni možno z pristopom, ki ga imamo.
ivan res grozni
24. 12. 2018 14.50
-22
antilevičar: Take nakladate kot da ste prvošolček. No vsaj pisati ste se naučili. Lahko bi bilo hujše!
Supervillain
24. 12. 2018 17.21
-20
CRNALUKNJA
25. 12. 2018 13.03
-14
tebe pa je potrebno pod nujno pregledati!!!!!
CRNALUKNJA
25. 12. 2018 13.05
-13
ta moja trditev se nanaša na antilevičarja...
antilevi?ar
27. 12. 2018 16.35
+13
fairplayy
21. 12. 2018 22.39
-9
Kaj pisejo eni spodaj ne morem napisat nic brez besed gotovi smo
kure bedne
21. 12. 2018 20.11
+6
Če pogledate sliko zemlje iz lune se ti zdi, da imamo na zemlji nekam veliko oblačnost in to ne prvič. Ali zato, da se kontinente zakrije in zavede oko opazovalca. Nobena slika celotne zemlje še do danes ni bila pristna. Kaj je tista pikica na levi v črnini vesolja? Sam vprašam? Ufo, cgi napaka ali pa kar avto Tesla,ki jadra po vesolju-not.
Lucipin
21. 12. 2018 21.26
-15
ivan res grozni
24. 12. 2018 14.53
-17
Nobena slika Zemlje do danes ni bila pristna??? Čestitam; ugotavljate to kar milijoni vrhunskih znanstvenikov ni opazilo. Je vaša slika pristna ali ste morda le hologram? Kaj pa v letala verjamete? Se vam ne zdi, da nobena njihova slika ni pristna?
VOYOOT2
21. 12. 2018 12.48
+1
lep je tale naš planetek ja
Campeones34
21. 12. 2018 12.43
+6
50 let od znamenitega fotoshopa
gozdar1
21. 12. 2018 13.44
-3
fairplayy
21. 12. 2018 14.01
-11
evo pa smo ga dočakali, kdo pa misliš, da je pustil opremo kot so nahrbtniki in stopinje, ki so še vedno vidne, ker nima atmosfere jih veter ne more zabrisati od nezemljanov??
fairplayy
21. 12. 2018 14.03
-12
Minot ja pa zemlja je ravna za kitajskim zidom je prepad po tvoje? v 21 st pa folk tako nerazgledan zato pa so vojne, onesnaževanje, grozote
fairplayy
21. 12. 2018 22.42
-12
Okol lune krozi nasin satrlit ki snema povrsje in ce poveca posnetek se vidijo sledi in oprema
antilevi?ar
23. 12. 2018 12.51
+26
Obstaja več vrst manipulacije s posnetki za katere nam agencije trdijo, da so pristne. Prvotne so ustvarjane s pomočjo modulov in posameznih sektorskih slikanj iz katerega se je kasneje naredil model in ta model je bil posnet in prikazan kot dejanski posnetek iz LEO (bodimo pošteni-tega območja nikoli niso zapustili, ker je to še dandanes neizvedljivo). Kasnejša manipulacija posnetkov je pa res bila editirana in urejana skozi razne tehnike retuširanja, do prihoda prvih razlicic fotošopa pred 30 leti. Kada posnetke pobrane s nasine strani damo skozi forenzična orodja za obdelavo slik in videa jasno vidimo napake in sledove manipuliranja. Tako, da ko Minotauer omenja fotošop verjetno ima v mislih celotno manipulacijo in ne izključno zadnjo verzijo adobinega programa
ivan res grozni
24. 12. 2018 16.05
-22
In izmišljenih zgodb, da letala obstajajo.
ivan res grozni
24. 12. 2018 16.06
-19
gozdar1: Minotauru težko kaj razložite, kar presega znanje prvošolčka.
ivan res grozni
24. 12. 2018 16.09
-20
fairplayy: Posnetke spodnjih delov lunarnih modulov in celo sledove astronavtskih dejavnosti na površini so, poleg Nase, posneli tudi ruski, kitajski, japonski, indijski in evropski sateliti.
bebo3
21. 12. 2018 12.33
+1
fairplayy
21. 12. 2018 11.39
+23
komaj čakam komentatorje tipa zemlja je ravna...
flatearth
21. 12. 2018 11.49
+21
bebo3
21. 12. 2018 12.34
+27
Sputnik
21. 12. 2018 13.12
+5