Znanost in tehnologija

Ali bo Musk prenehal financirati nujno potrebne satelite v Ukrajini?

Washington, 14. 10. 2022 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
0

Satelitske internetne terminale Starlink, ki jih je izdelal SpaceX Elona Muska, so že od lanske pomladi za ukrajinsko vojsko zelo pomemben vir komunikacije. Zaradi vojne z Rusijo so bila namreč uničena mobilna in internetna omrežja, terminali pa Ukrajincem tako omogočajo, da so med sabo sploh lahko v stiku. Zdaj je Muskovo podjetje sporočilo, da ne bo moglo več financirati terminalov, in za pomoč pri plačevanju zaprosilo Pentagon. Novica je v javnost prišla le nekaj dni po tem, ko je ukrajinski veleposlanik Andrij Melnyk Musku vulgarno predlagal, naj se briga zase. Musk pa je na Twitterju odvrnil, da bodo "samo sledili njegovim priporočilom".

Doslej je SpaceX Ukrajini podaril približno 20.000 satelitskih enot Starlink, pri čemer je Musk v petek tvitnil, da je "operacija stala 80 milijonov dolarjev (okoli 80 milijonov evrov) in bo do konca leta presegla 100 milijonov dolarjev (okoli 100 milijonov evrov)."

A kot kaže, bi se Muskova dobrodelnost lahko bližala koncu, saj je SpaceX Pentagon opozoril, da storitev v Ukrajini, če sredstev ne bo prispevala tudi ameriška vojska, morda ne bo mogel več financirati.

Starlink je satelitska internetna konstelacija, ki jo upravlja SpaceX in zagotavlja pokritost satelitskega internetnega dostopa v 40 državah. 

Dokumenti, ki jih je pridobil CNN, kažejo, da je prejšnji mesec Muskov SpaceX Pentagonu poslal pismo, v katerem je dejal, da na način, kot je to počel do slej, ne more več financirati storitve Starlink. V pismu je SpaceX zahteval tudi, da Pentagon prevzame financiranje ukrajinske vladne in vojaške uporabe Starlinka, za katero SpaceX trdi, da bi do konca leta stala več kot 120 milijonov dolarjev (več kot 120 milijonov evrov) in bi lahko v naslednjih 12 mesecih stala skoraj 400 milijonov dolarjev (okoli 410 milijonov evrov).

Ukrajinci poslali zahtevo za dodatnih 8000 terminalov

"Ukrajini ne moremo več donirati satelitov, prav tako obstoječih terminalov ne bomo mogli financirati za nedoločen čas," je v septembrskem pismu Pentagonu zapisal SpaceX-ov direktor državne prodaje. Med dokumenti, ki so bili poslani Pentagonu in si jih je ogledal CNN, je tudi neposredna zahteva, ki jo je julija na SpaceX naslovil vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužni, od podjetja je želel skoraj 8000 dodatnih terminalov Starlink.

Elon Musk
Elon Musk FOTO: AP

V drugem pismu Pentagonu je zunanji svetovalec, ki dela za SpaceX, zapisal: "SpaceX se sooča s strašno težkimi odločitvami. Mislim, da nimajo finančne zmožnosti zagotoviti dodatnih satelitov ali storitev, kot je to zahteval general Zalužni."

V dokumentih, o katerih prej niso poročali, so razčlenjene številke s podrobnostmi o stroških in plačilih, povezanih s tisoči terminali v Ukrajini. Prav tako osvetljujejo pogajanja v zakulisju, ki so Ukrajini zagotovila na milijone evrov komunikacijske strojne opreme in nizke cene storitev za Kijev.

Starlink za Ukrajince ključnega pomena

Kako zelo pomemben je Starlink za Ukrajince, je poudaril tudi Mihajlo Fedorov, podpredsednik ukrajinske vlade in ukrajinski minister za digitalno preobrazbo. "Več kot 100 raket je zadelo ukrajinsko energetsko in komunikacijsko infrastrukturo. Toda s Starlinkom smo hitro obnovili povezavo na kritičnih območjih. Starlink je še naprej ključni del naše kritične infrastrukture," je zapisal.

Ukrajinski veleposlanik Musku rekel, naj se briga zase, Musk: Samo sledimo njegovim priporočilom

Musk je v začetku tega meseca sprožil bes s posegom v geopolitiko, ko je predlagal, da Ukrajina Rusiji dokončno odstopi Krim, da bi prinesla mir v konfliktu, ki ga je sprožila ruska februarska invazija.

To je razjezilo ukrajinskega veleposlanika Andrija Melnika, ki mu je sporočil, naj ... Zdi se, da je Musk po novici o prenehanju financiranja nekoliko maščevalno in v svojem klasičnem brezbrižnem tonu zapisal, da "samo sledimo njegovim priporočilom".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou