2°C

Apple toži izraelskega proizvajalca vohunske programske opreme Pegasus

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
AVTOR
STA / D.F. /
KOMENTARJI
2
Ameriški tehnološki velikan Apple je v torek na zveznem sodišču v San Franciscu vložil tožbo proti izraelskemu proizvajalcu vohunske opreme Pegasus, podjetju NSO Group. S tožbo želi podjetju med drugim preprečiti uporabo Applove programske opreme, storitev in naprav.

Apple v tožbi trdi, da je NSO Group amoralna skupina plačancev 21. stoletja.
Apple v tožbi trdi, da je NSO Group amoralna skupina plačancev 21. stoletja.FOTO: Dreamstime

Julija je po svetu odjeknila novica, da so države z opremo Pegasus povezale več kot 50.000 telefonskih številk novinarjev, aktivistov in politikov iz več držav. Na seznamu je bilo med drugim 15.000 številk iz Mehike, med njimi domnevno tudi številke številnih novinarjev, ki so jih ubili mamilarski karteli.

"NSO Group je izvajal aktivnosti, ki so v nasprotju z interesi nacionalne varnosti in zunanje politike ZDA. Obstajajo dokazi, da so tuje vlade z vohunsko programsko opremo NSO Group merile na vladne uradnike, novinarje, poslovneže, aktiviste, akademike in diplomate," je v začetku novembra sporočilo ministrstvo za trgovino ZDA ob uvedbi sankcij proti podjetju NSO Group.

PREBERI ŠE
Madžarska priznala uporabo vohunske opreme Pegasus

Apple v tožbi trdi, da je NSO Group amoralna skupina plačancev 21. stoletja, ki je ustvarila sodobno opremo za nadzor interneta, ta pa kar kliče po zlorabah. NSO sicer zagotavlja, da so ustvarili opremo za boj proti pedofilom in teroristom.

NSO je že leta 2019 tožil Facebook, ki trdi, da so preko WhatsAppa vohunili za novinarji, aktivisti in drugimi. Tožba se nadaljuje, NSO Group pa ima zaradi vseh težav trenutno 450 milijonov evrov dolga.