Znanost in tehnologija

Avstralija prva na svetu Googlu in Facebooku z zakonom naložila plačilo novic

Canberra, 25. 02. 2021 13.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstralija je kot prva država na svetu sprejela zakon o digitalnih medijih, ki tehnološkim velikanom, kot sta ameriški Google in Facebook, nalaga plačilo lokalnim medijem, ko distribuirajo njihove novice na svojem družbenem omrežju.

Zakon so sprejeli, potem ko je avstralska vlada omilila določilo, ki sta mu velikana močno nasprotovala. Dopolnjeni zakon je po senatu danes potrdil še spodnji dom avstralskega parlamenta, poroča britanski BBC.

Facebook in Avstralija
Facebook in Avstralija FOTO: Dreamstime

Avstralska vlada je v skladu s torkovim dogovorom z velikanoma v zakon vnesla spremembo, s katero podjetji ne bosta kaznovani z visokimi kaznimi, dokler ne dosežeta dogovorov z lokalnimi medijskimi organizacijami oziroma izdajatelji o plačevanju novic. Za sklenitev teh dogovorov sta dobili dva meseca časa. Če strani ne bosta mogli skleniti dogovora, bo neodvisna arbitraža odločila o ceni novic.

Canberra je v enem od najagresivnejših korakov katerekoli vlade za zajezitev moči ameriških digitalnih velikanov sprva v zakonu določila, da bosta podjetji Facebook in Google lokalnim medijem plačevali za vsebine ali pa bi ju doletele milijonske globe. Facebook je zaradi tega avstralskim uporabnikom minuli teden onemogočil ogled in delitev novic na svojem družbenem omrežju ter dostop do avstralskih novic svojim uporabnikom v tujini. Po torkovem dogovoru je dostop znova sprostil.

Sprejeti zakon pomeni, da bosta Google in Facebook več deset milijonov dolarjev namenila lokalnim medijem. Lahko pa bi postal tudi model za reševanje sporov tehnoloških velikanov z regulatorji drugod po svetu. Zanimanje za avstralski zakon so že izrazili poslanci v Kanadi, Veliki Britaniji in Evropski uniji.

Avstralska vlada je poudarila, da bo zakon avstralskim medijem zagotovil pravično plačilo za njihove vsebine, kar bo pripomoglo k ohranitvi vsebin v javnem interesu.

Google je že dosegel večmilijonske dogovore z več avstralskimi mediji, tudi z dvema največjima, News Corp Ruperta Murdocha in Nine Entertainment. Facebook naj bi kmalu sklenil svoj prvi dogovor, nato pa bodo sledili drugi.

Tako Facebook kot Google sta sicer zatrdila, da bosta v medijske vsebine po svetu v prihodnjih treh letih vložila milijardo ameriških dolarjev.

Zakon po ocenah poznavalcev pomeni otvoritev boja med tehnološkimi velikani in regulatorji po svetu, ki so spremljali razvoj teh podjetij od zagonskih podjetij do digitalnih konglomeratov ob peščici predpisov.

Spor v Avstraliji se je začel s preiskavo organa za pravice potrošnikov o prevladi oglaševanja Googla in Facebooka na spletu, kamor je odtekal denar iz tradicionalnih medijskih organizacij. Od vsakih sto dolarjev avstralskih oglaševalcev gre danes za oglaševanje na Googlu 49 dolarjev, za Facebook pa 24, kažejo uradni podatki.

V zadnjem desetletju je Avstralija izgubila več tisoč delovnih mest v novinarstvu, prenehala pa je delovati vrsta medijev, medtem ko se je denar za oglaševanje prelil v digitalne platforme.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kopriva007
25. 02. 2021 14.30
-8
Država-privatno podjetje. Hmmm... a se še kdo spomni besede "konkurenca"? Predlagam, da Australija uzakoni nazaj črnobelo TV. Googlu in Facebooku želim vso srečo s tožbo proti tiranskim državam. Beeee...
natmat
25. 02. 2021 14.23
+11
Pri nas ukinit twitanje in skrivanje za raznimi vladnimi govorci!!!
kure bedne
25. 02. 2021 14.16
-5
Kaj nas briga Avstralija. V Sloveniji je Telekom vklopil 5g . V medijih vse tiho, narod pa beeee.
Kopriva007
25. 02. 2021 14.26
-5
slim386
25. 02. 2021 14.36
+5
In kaj če ga je? Če se bojiš da ti bo scvrlo možgane mislim da je 5g že prepozen
User1552758
25. 02. 2021 14.36
+3
Že čutim kako me daljinsko vodijo. Samo še čipirajo me pri covid cepljenju pa bom živ kiborg!